Maïs is een zetmeelrijke graangewas die al eeuwen over de hele wereld wordt gegeten.

Het is rijk aan vezels, vitamines en mineralen.

De gezondheidsvoordelen van maïs zijn echter controversieel – hoewel het gunstige voedingsstoffen bevat, kan het ook de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Bovendien is het gewas vaak genetisch gemodificeerd.

Dit artikel gaat in op de mogelijke voor- en nadelen van het eten van maïs.

Aanbieding deze week

✔️Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen op telegraaf.nl en in de app
 
✔️Dagelijks de digitale versie van de papieren krant
 
✔️Elke zaterdag VROUW en VRIJ magazine digitaal
 
Nu heel voordelig te verkrijgen!!

 

Profiteer nu van deze aanbieding

Wat is maïs?

Maïs wordt beschouwd als een graangewas.

Suikermaïs dat je van de maïskolf eet, wordt meestal als een groente in de culinaire wereld beschouwd,terwijl de droge zaden die worden gebruikt voor popcorn worden geclassificeerd als volkoren.

Maïs is meer dan 9.000 jaar geleden in Mexico ontstaan ​​en staat in veel delen van de wereld bekend onder de oorspronkelijke naam ‘maïs’. Inheemse Amerikanen kweekte en oogsten dit gewas als een belangrijke voedselbron(12).

Tegenwoordig is het één van de meest geconsumeerde graangewas ter wereld(3).

Maïs is meestal wit of geel, maar komt ook voor in rood, paars en blauw.

Het wordt gegeten als suikermaïs, popcorn, tortilla’s, polenta, chips, maïsmeel, olie en siroop en toegevoegd aan talloze andere gerechten.

Bovendien wordt het veel gebruikt voor brandstof en veevoer. In feite wordt 40% van de geteelde maïs gebruikt voor brandstof en wordt wereldwijd 60-70% maïs geproduceerd om dieren te voeren(24).

Kortom: Mais is een populair dat zowel als groente als volkoren wordt beschouwd. Het kan geheel worden gegeten als suikermaïs of popcorn of worden verwerkt tot chips, olie en siroop. De meeste maïs wordt echter gebruikt voor veevoer en de productie van brandstof.

Zeer voedzaam

Mais is rijk aan koolhydraten en zit boordevol vezels, vitamines en mineralen. Het bevat ook relatief weinig eiwitten en vet.

Een 164 gram zoete gele maïs bevat(5):

  • Calorieën: 177 calorieën
  • Koolhydraten: 41 gram
  • Eiwit: 5,4 gram
  • Vet: 2,1 gram
  • Vezel: 4,6 gram
  • Vitamine C: 17% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
  • Thiamine (vitamine B1): 24% van de ADH
  • Foliumzuur (vitamine B9): 19% van de ADH
  • Magnesium: 11% van de ADH
  • Kalium: 10% van de ADH

De meeste koolhydraten in maïs komen van zetmeel – die je bloedsuikerspiegel snel kan verhogen, afhankelijk van hoeveel je eet. Het bevat echter ook veel vezels die kunnen helpen om uw bloedsuikerspiegel in balans te brengen(36).

Vanwege het indrukwekkende voedingsprofiel kunnen de meeste mensen profiteren van het eten van onbewerkte maïs en popcorn als onderdeel van een uitgebalanceerde voeding. Het is ook een natuurlijk glutenvrij voedingsmiddel en kan worden gegeten door mensen die gluten vermijden.

Aan de andere kant kunnen verwerkte maïs producten niet erg voedzaam zijn, omdat geraffineerde olie, siroop en chips tijdens de productie nuttige vezels en andere voedingsstoffen verliezen. Ook bevatten veel verwerkte producten veel zout, suiker of vet(78).

Kortom: Onbewerkte  maïs zit vol met vezels en bevat vitamine C, B-vitamines, magnesium en kalium. Verwerkte maïsproducten zijn niet zo voedzaam.

Bevat plantaardige stoffen en vezels die de gezondheid ten goede komen

Maïs bevat antioxidanten en plantaardige stoffen die een aantal gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

Luteïne en zeaxanthine kunnen de gezondheid van het oog ten goede komen

Maïs is bijzonder hoog in luteïne en zeaxanthine, twee carotenoïden die cataracten en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) kunnen voorkomen.

Dit is waarschijnlijk omdat luteïne en zeaxanthine een groot deel uitmaken van het maculaire gebied van uw ogen(91011).

Een studie bij 365 volwassenen bleek dat degenen met de hoogste inname van carotenoïden – vooral luteïne en zeaxanthine – een 43% lagere kans hadden om AMD te ontwikkelen in vergelijking met patiënten met de laagste inname(11).

Daarom kan het regelmatig eten van maïs de gezondheid van het oog bevorderen, vooral voor diegenen die het risico lopen op AMD.

Kan divergiculaire aandoeningen en andere spijsverteringsproblemen voorkomen

De vezels in maïs kan ook gezondheidsvoordelen bieden.

Voedingsvezelinname is gekoppeld aan een lager risico op verschillende ziekten, waaronder hartaandoeningen en sommige kankers. Sterker nog, het eten van voldoende vezels bevordert een gezonde spijsvertering en kan je beschermen tegen darmproblemen(121314).

Vooral maïs kan beschermen tegen specifieke problemen met de spijsvertering, waaronder diverticulaire aandoeningen, die wordt gekenmerkt door een ontsteking van het spijsverteringskanaal (15).

Een 18-jarige studie bij meer dan 47.000 volwassen mannen die ten minste tweemaal per week popcorn eten met een significant lager risico op divertikelziekte(15).

Op basis van deze beperkte resultaten kan het eten van maïs en popcorn de darmgezondheid bevorderen en spijsverteringsaandoeningen voorkomen. Er is echter meer onderzoek nodig.

Kortom: Maïs zit boordevol plantaardige stoffen die zijn gekoppeld aan een lager risico op oogziekten. Sterker nog, de vezels in maïs kan een aantal gezondheidsvoordelen bieden en het risico op divertikelziekte verlagen.

Kan bloedsuikerspiegel pieken en gewichtsverlies voorkomen

Omdat maïs rijk aan zetmeel is, kan het uw bloedsuikerspiegel verhogen en is het mogelijk niet geschikt voor sommige populaties.

Mensen die diabetes hebben, moeten mogelijk hun zetmeelrijke koolhydraat consumptie, waaronder maïs beperken.

Onderzoek dat zich specifiek richt op maïs inname en diabetes is beperkt, maar studies suggereren dat koolhydraatarme diëten effectiever zijn in het beheersen van diabetes (16).

Een studie bij 115 volwassenen met obesitas en diabetes type 2 bleek dat het eten van een dieet met slechts 14% van de calorieën afkomstig van koolhydraten resulteerde in stabielere bloedsuikerspiegel en een lagere medicijn behoefte in vergelijking met 53% van de dagelijkse calorieën uit koolhydraten(16).

Het eten van minder van andere maïsproducten, vooral fructose glucosestroop, kan diabetes helpen voorkomen.

Eén studie toonde aan dat de prevalentie van diabetes 20% hoger was in landen met gemakkelijker toegang tot fructose glucosestroop, in vergelijking met gebieden waar de siroop niet direct beschikbaar was (17).

Ten slotte kunnen mensen die proberen af ​​te vallen hun inname van zetmeelhoudende koolhydraten van maïs willen beperken.

Een 24-jarige Harvard studie bij 133 468 volwassenen bleek dat elke extra portie maïs per dag geassocieerd werd met een gewichtstoename van 2 pond (0,9 kg) per interval van 4 jaar. Aardappelen, erwten en andere zetmeelrijke groenten hebben niet tot evenveel gewichtstoename bijgedragen(18).

Kortom: Maïs kan uw bloedsuikerspiegel verhogen en kan bijdragen aan gewichtstoename bij overmatig gebruik. Personen die diabetes hebben of die proberen af ​​te vallen zouden hun inname wellicht moeten beperken.

Maïs gewassen zijn vaak genetisch gemodificeerd

Maïs is één van de meest genetisch gemodificeerde gewassen ter wereld. In feite was 92% van het in de VS in 2016 geteelde gewas genetisch gemodificeerd (GMO)(19).

Maïs gewassen worden gemodificeerd om de opbrengst te verhogen en de weerstand tegen insecten, ziekten of chemicaliën die worden gebruikt om ongedierte te doden te verbeteren(19).

De impact van gemodificeerde maïs en andere gewassen op de menselijke gezondheid en de veiligheid van het milieu is één van de meest besproken onderwerpen op het gebied van voeding.

Het huidige onderzoek naar de veiligheid van genetisch gemodificeerd maïs voor mensen is beperkt en strijdig.

Ten eerste hebben studies de consumptie van genetisch gemodificeerde maïs gekoppeld aan toxische effecten op de lever, nieren en andere organen bij dieren(2021).

Aan de andere kant suggereert enig onderzoek dat gemodificeerde gewassen niet schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en dezelfde voedingsstoffen bieden als niet-gemodificeerde gewassen.

Een studie vond geen significante verschillen tussen het gehalte aan vitamine C, bepaalde mineralen, vetzuren, antioxidanten en andere heilzame voedingsstoffen in genetisch gemodificeerde maïs in vergelijking met niet gemodificeerde maïs gewassen (22).

Meer onderzoek is nodig om consumenten te helpen een weloverwogen beslissing te nemen over het eten van genetisch gemodificeerde maïs. Als je je zorgen maakt over het eten van genetisch gemodificeerde gewassen, zoek dan naar producten die een ‘niet-GMO’ -label hebben.

Kortom: De meeste maïs is genetisch gemodificeerd. Hoewel meer onderzoek nodig is, suggereren sommige studies dat gemodificeerde gewassen gezondheidsrisico’s voor de mens kunnen opleveren.

Hoe maïs te koken en te gebruiken

Maïs is een veelzijdig dat op vele manieren aan uw voeding kan worden toegevoegd.

Suikermaïs en maïskolven zijn overal verkrijgbaar in supermarkten en in zowel verse, bevroren als ingeblikte variëteiten.

Verse maïskolven kunnen worden bereid door ze op een grill te verwarmen of door ze in kokend water te koken. Ze worden meestal geserveerd met gesmolten boter en zout.

Granen kunnen worden toegevoegd aan soepen, salades, groentegerechten of op zichzelf worden geserveerd met boter of olijfolie en kruiden.

Andere variëteiten van maïs, zoals bloem en gedroogde granen, kunnen ook worden gebruikt. Je kunt tortilla’s maken met fijngemalen maïsmeel, water en zout. Deze kunnen worden omgezet in zelfgemaakte chips door stukken in plakjes te snijden met olie en smaakmakers.

Ten slotte kunnen gedroogde granen worden gebruikt om popcorn voor een heerlijke en bevredigende snack.

Kortom: Maïskolven, maïsgranen, maïsbloem en popcorn zijn overal verkrijgbaar in supermarkten en kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten.

Tot slot

Maïs is rijk aan vezels en plantaardige stoffen die de spijsvertering en de gezondheid van het oog kunnen bevorderen.

Toch is het rijk aan zetmeel, kan de bloedsuikerspiegel verhogen en kan gewichtsverlies voorkomen als het in overmaat wordt geconsumeerd. De veiligheid van genetisch gemodificeerde maïs kan ook een probleem zijn.

Toch kan maïs met mate deel uitmaken van een gezonde maaltijdsplan.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.