mango gezond

Is mango gezond ?

Vroeger werden mango’s in Nederland gezien als een exotische vrucht. Ze komen oorspronkelijk uit India en zuidelijk Afrika, maar worden nu overal in de tropen geteeld en zijn dan ook volop in onze supermarkten te vinden. Mango’s bevatten een enzym met spijsverterende eigenschappen, net als papaine in papaya’s; dit maakt mango ook tot een goede malsmaker van taai vlees.

Nummer 24 op de lijst van gezondste fruit

Gezondheidsvoordelen van mango

Beschermt tegen kanker:

Mango bevat een hoog gehalte aan antioxidanten zoals vitamine A en vitamine C. Samen met deze krachtige antioxidanten, bevat het een goede hoeveelheid fytonutriënten. Beide voedingsstoffen bieden in combinaties een beschermende eigenschappen van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn de oorzaak van vele vormen van kanker.

Vrije radicalen worden geproduceerd in het lichaam als gevolg van oxidatieve stress veroorzaakt door vervuiling en UV straling. Deze vrije radicalen worden geproduceerd als gevolg van hoge oxidatieve stress. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor schade aan cellen DNA. Dus als gevolg van deze mutatie leidt tot een verstoring van de celfunctie en maakt van de normale cel een kankercel. Maar antioxidanten en fytonutriënten hebben bewezen om DNA te beschermen tegen vrije radicalen, door het neutraliseren van deze vrije radicalen. Mango biedt effectief bescherming tegen darm-, long-, borst-, prostaat- en huidkanker.

Cardiovasculaire gezondheid:

Het eten van mango fruit zorgt voor een lagere cholesterol en triglyceriden in het bloed als gevolg van de rijke vezelgehalte. Zo verhoogt de bloedstroom in het zenuwstelsel en vermindert het risico op een beroerte en een hartaanval. Mango bevat een goede hoeveelheid kalium die het vloeistofniveau verhoogt. Dus er is een evenwicht tussen natrium niveau en de bloeddruk. Dus vermindert mango het risico op een hartaanval en beroerte.

Verbetert gezondheid oog:

Mango bevat een hoog gehalte aan vitamine A, een belangrijke voedingsstof voor de gezondheid van het oog. Het verhoogt de oog visie en beschermt tegen vrije radicalen. Omdat het een rijke bron van andere antioxidanten is, waardoor het zeer effectief om degeneratie van het oog netvlies te voorkomen. Dus mango beschermt tegen cataract en maculaire degeneratie.

Verhoging van bloed productie:

Mango is de rijkste bron van mineralen zoals folaten, koper, ijzer, mangaan, magnesium en zink. Deze voedingsstoffen verhogen de productie van RBC cel. Het bevat ook, vitamine C, die ijzer absorberend vermogen van het lichaam verhoogt. Mango is ook effectief om tegen bloedarmoede te beschermen.

Verhoogd Immuniteit:

Mango bevat een uitstekende bron van vitamine C. Vitamine C is een krachtige antioxidanten die de immuniteit verhoogt. Het verhoogt immuniteit voor veel voorkomende ziekten, zoals verkoudheid, griep en infecties.

Gezond voor de huid:

Mango is het beste voedingsmiddel die de huid voedt. Het eten van mango hydrateert de huid en beschermt tegen huidziekte. Naast dit zijn mango’s ook een goede bron van antioxidanten. Deze antioxidanten beschermen de huid tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn zeer schadelijk voor de huid als het actief  huidweefsel vernietigt. Maar antioxidanten beschermen de huid tegen deze schade. Ook is er aangetoond dat antioxidanten rijke voedingsmiddelen  het verouderingsproces vertragen.

Handhaven lichaamsvloeistoffen:

Mango is een rijke bron van kalium. Kalium is belangrijk om de natrium-niveau te handhaven. Dus regelt het het vloeistofniveau in het lichaam. Het helpt om bloeddruk en hartslag te onderhouden. Mango is ook gunstig om uw te beschermen tegen beroerte en een hartaanval.

Verbetert de spijsvertering:

Mango bevat een goede hoeveelheid voedingsvezels waardoor het als een laxeermiddel werkt. Zo verbetert het de spijsvertering en voorkomt verstopping. Het bevat enzymen die de afbraak van koolhydraten en eiwitten verbetert. Zo is het effectief om het energieniveau te verhogen.

Beschermend tegen diabetes:

Mango heeft een lage glycemische index, die nuttig is om de bloedsuikerspiegel pieken in het bloed te handhaven. Het is dus een effectieve bescherming tegen diabetes. Ook is het een gezonde, zoete en smakelijke optie voor de diabetes patiënt.

Beschermend tegen zonnesteek:

Tijdens de zomer kunt u genieten van rijpe mango of groene mango.  Onrijpe groene mango is ook een gezondste optie. Zodat u kunt genieten van het drinken van Aam Panna gemaakt van onrijpe groene mango. Het zal je snel hydrateren en ook het effect van warmte verminderen.