De markt voor Manuka honing is onlangs ontploft, dankzij de waargenomen voordelen van zijn natuurlijke antibacteriële eigenschappen. Maar welke bewijzen zijn er ter ondersteuning van de beweringen?

In dit artikel onderzoeken we wat Manuka honing is, wat de eigenschappen zijn en hoe het afwijkt van andere soorten honing.

We kijken ook naar de beschikbare gegevens om te beoordelen of Manuka honing echt de volgende geweldige superfood is.

Historisch gebruik van honing

Honing veelal gebruikt om wonden te behandelen sinds de oudheid, zoals gedetailleerd in een document dat dateert uit 1392 . Het was verondersteld te helpen in de strijd tegen infecties, maar de praktijk was het ook gunstig als antibiotica.

Aangezien we de uitdaging van een groeiende wereldwijde resistentie tegen antibiotica ondervinden, onderzoeken wetenschappers de eigenschappen en het potentieel van honing.

Kwaliteiten van Manuka honing

De bladeren van de Manuka boom, ook wel bekend als “tea tree”, zijn al eeuwen bekend onder de inheemse stammen van Nieuw-Zeeland en Zuid-Australië voor hun geneeskracht.

Bijen die nectar verzamelen uit deze boom maken Manuka honing, die een aantal helende eigenschappen bezit.

Alle honing bevat antimicrobiële eigenschappen, maar Manuka honing bevat ook non-waterstofperoxide, waardoor het een nog grotere antibacteriële kracht krijgt.

Sommige studies hebben aangetoond dat Manuka honing ook kan helpen bij het stimuleren van de productie van de groeifactoren die witte bloedcellen nodig hebben om infecties te bestrijden en om weefsel te genezen.

Manuka Honing bevat een aantal natuurlijke chemicaliën die het anders maken:

  • Methylglyoxaal (MGO) : Dit blijkt effectief te zijn tegen verschillende bacteriën, waaronder Proteumirabilis en Enterobacter cloacae .
  • Dihydroxyaceton (DHA) : Aanwezig in de nectar van Manuka bloemen en omgezet in MGO tijdens het honingproductieproces.
  • Leptosperine : Dit is een natuurlijk voorkomende chemische stof gevonden in de nectar van Manuka planten en een paar naaste verwanten.

Manuka honing en wondverzorging

Medicinale kwaliteit honing, door professionals in de gezondheidszorg worden gebruikt als onderdeel van een wondverband, kan sommige soorten wonden helpen genezen.

Deskundigen zijn van mening dat Manuka honing antibacteriële en helende eigenschappen toegevoegd. Op dit moment is er echter weinig bewijs om de theorie te ondersteunen.

Een Cochrane Review keek naar alle beschikbare gegevens ter ondersteuning van het gebruik van honing als wondverzorging. Gepubliceerd in 2015, de studie zei dat de verschillen in wondsoorten het onmogelijk maakt om conclusies te trekken over de effecten van honing op genezing.

De studie vond sterke aanwijzingen dat honing een gedeeltelijke helpt de brandwonden met ongeveer 4 tot 5 dagen sneller te genezen dan conventionele verbandmiddelen. Er is ook bewijs dat honing effectiever is dan antiseptische en gaas voor het genezen van geïnfecteerde chirurgische wonden.

Een andere studie concludeerde dat honing snelle diabetische wond helende eigenschappen bevat, maar meer onderzoek is nodig om te bevestigen dat honing als eerste lijn van behandeling voor deze soorten wonden kan worden gebruikt.

Hoewel sommige onderzoeken aantonen dat honing bepaalde in bepaalde omstandigheden kan verbeteren, er zijn meer studies nodig om de voordelen van honing te bevestigen voor:

  • gemengde acute en chronische wonden
  • doorligwonden
  • Fournier’s gangreen
  • veneuze beenzweren
  • kleine acute wonden
  • leishmaniasis

Manuka honing en bacteriën

Antibiotica wordt gebruikt om bacteriële infecties over de hele wereld te voorkomen en te behandelen. De bacteriën die de medicijnen gebruiken om te doden, kunnen zich echter aanpassen en resistent worden.

Deze resistentie is momenteel gaande over de hele wereld, en een toenemend aantal infecties zijn steeds moeilijker om te behandelen. Dit leidt tot langere ziekenhuisverblijven, hogere medische kosten en uiteindelijk meer sterfgevallen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de resistentie tegen antibiotica als één van de grootste bedreigingen van de volksgezondheid, voedselveiligheid en ontwikkeling genoemd.

De natuurlijke antibacteriële eigenschappen van honing kunnen nuttig zijn in deze strijd. In het lab blijkt dat Manuka honing ongeveer 60 soorten bacteriën kan remmen. Deze omvatten Escherichia coli ( E. coli ) en salmonella.

Sommige studies hebben aangetoond dat Manuka honing de zogenaamde superbugs kan bestrijden die resistent zijn geworden tegen antibiotica. Deze omvatten staphylococcus aureus(MRSA-15) en pseudomonas aeruginosa .

Deze onderzoekslijn staat nog in zijn kinderschoenen. Dit zijn kleine, lab-gebaseerde testen die gecombineerd zijn met medische kwaliteit Manuka honing in combinatie met antibiotica.

Er is nog veel werk te doen voordat wetenschappers tot een conclusie kunnen komen.

Andere gezondheidsvoordelen

Er zijn vele andere mogelijke voordelen voor de gezondheid van Manuka honing. Deze omvatten:

Er is echter weinig bewijs voor het gebruik ervan op deze gebieden.

Manuka honing gebruiken

De medicinale kwaliteit honing gebruikt om wonden aan te pakken is heel anders dan de honing die in de winkels zijn te vinden.

Medicinale kwaliteit honing wordt gesteriliseerd en alle onzuiverheden verwijderd, en bereid als een wondverband. Wonden en infecties moeten altijd door een zorgverlener worden gezien en behandeld.

In de winkel gekochte Manuka honing kan op dezelfde manier als elke andere honing worden gebruikt: op toast, in pap, of als drankjes genuttigd.

Er is geen duidelijk bewijs dat mensen die Manuka honing op deze manier consumeren enig voordeel voor hun gezondheid zullen opmerken. Het is niet duidelijk hoe de actieve ingrediënten die Manuka honing van zijn helende eigenschappen voorzien, in de darm overleven.

Risico’s

Honing bevat meestal ongeveer 80 procent suiker , voornamelijk geleverd door glucose, fructose en sucrose, dus gematigde inname wordt aanbevolen. Dit geldt vooral als u diabetes hebt .

Door de recente trend voor Manuka honing kan het duur zijn, dus het is belangrijk om te weten dat u weet wat u zoekt.

Bij het kopen van Manuka honing uit de winkel, kijk naar het Unique Manuka Factor (UMF) teken. Dit betekent dat de honing is geproduceerd door één van de 100 bijenhouders, producenten en exporteurs die zijn toegelaten door de UMF Honey Association.

Het nummer dat naast het UMF-teken wordt weergegeven, vertegenwoordigt de hoeveelheid Manuka-key markers, leptosperine, DHA en MGO. Consumenten worden geadviseerd om UMF 10+ en hoger te kiezen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.