Isditwelgezond dieetscore: 2,0 van de 5

Het Master Cleanse dieet, ook bekend als het limonade dieet, is een snel gemodificeerd sap dat wordt gebruikt voor snel gewichtsverlies.

Er wordt gedurende ten minste 10 dagen geen vast voedsel gegeten en de enige bron van calorieën en voedingsstoffen is een zelfgemaakte gezoete citroendrank.

Voorstanders van dit dieet zeggen dat het vet smelt en je lichaam van gifstoffen reinigt, maar ondersteunt de wetenschap deze beweringen echt?

Dit artikel zal dieper ingaan op de voor- en nadelen van het Master Cleanse dieet, bespreken of het leidt tot gewichtsverlies en meer informatie geven over hoe het werkt.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

SCOREVERDELING BEOORDELING

 • Totaal score: 2
 • Snel gewichtsverlies: 5
 • Langdurig gewichtsverlies: 1
 • Eenvoudig te volgen: 2
 • Voedingskwaliteit: 0

Kortom: Het Master Cleanse dieet bestaat uit limonade, laxerende thee en zout water. Het is waarschijnlijk verantwoordelijk voor gewichtsverlies op de korte termijn, maar het bevat veel suiker en geen belangrijke voedingsstoffen. Het is geen goede lange termijn oplossing voor gewichtsverlies of gezondheid.

Hoe werkt het Master Cleanse dieet?

Het Master Cleanse-dieet is relatief eenvoudig te volgen, maar kan nogal een aanpassing zijn als je gewend bent om vast voedsel te eten, aangezien geen vast voedsel is toegestaan.

Versoepeling van de Master Cleanse

Omdat het consumeren van een vloeistof alleen voor de meeste mensen een radicale verandering is, is het aan te bevelen om het geleidelijk te laten verlopen gedurende een paar dagen:

 • Dagen 1 en 2: Eet geen verwerkt voedsel, alcohol, cafeïne, vlees, zuivelproducten en toegevoegde suikers. Focus op het eten van rauw, volwaardig voedsel, vooral groenten en fruit.
 • Dag 3: Wen aan een vloeibaar dieet door te genieten van smoothies, gepureerde soepen en bouillon, evenals verse groenten- en fruitensappen.
 • Dag 4: Drink alleen water en vers geperst sinaasappelsap. Voeg ahornsiroop toe als dat nodig is voor extra calorieën. Drink laxerende thee voor het slapengaan.
 • Dag 5: Start de Master Cleanse.

Master Cleanse volgen

Als je eenmaal officieel de Master Cleanse bent gestart, zullen al je calorieën afkomstig zijn van een zelfgemaakte citroen-esdoorn-cayennepeper drank.

Het recept voor de Master Cleanse-drank is:

 • 2 eetlepels (30 gram) vers geperste citroensap (ongeveer een halve citroen)
 • 2 eetlepels (40 gram) pure ahornsiroop
 • 1/10 theelepel (0,2 gram) cayennepeper (of meer naar smaak)
 • 8 tot 12 ons gezuiverd of bronwater

Meng gewoon de bovenstaande ingrediënten en drink het op als je honger hebt. Ten minste zes porties worden per dag aanbevolen.

Drink elke ochtend naast de limonadedrank een liter warm zout water om de stoelgang te stimuleren. Kruidenthee laxeermiddelen zijn ook toegestaan zoals gewenst.

De makers van de Master Cleanse adviseren om ten minste 10 en maximaal 40 dagen op het dieet te blijven, maar er is geen onderzoek om deze aanbevelingen te ondersteunen.

Master Cleanse verlaten

Wanneer u klaar bent om opnieuw vast voedsel te gaan eten, kunt u uit de Master Cleanse op deze manier verlaten.

 • Dag 1: Begin met het drinken van vers geperst sinaasappelsap voor één dag.
 • Dag 2: Voeg de volgende dag groentesoep toe.
 • Dag 3: Geniet van vers fruit en verse groenten.
 • Dag 4: U kunt nu weer regelmatig vast voedsel eten, met de nadruk op minimaal verwerkt voedsel.

Kortom: Het Master Cleanse Dieet is een 10- tot 40-daagse vloeistof snel. Er wordt geen vast voedsel gegeten en alleen een pittige limonadedrank, thee, water en zout worden geconsumeerd. Omdat dit voor de meeste mensen een radicale dieet verandering is, is het een goed idee om er geleidelijk mee te beginnen.

Kan het je helpen om af te vallen?

Het Master Cleanse dieet is een aangepast type vasten en leidt meestal tot gewichtsverlies.

Elke portie van de Master Cleanse drank bevat ongeveer 110 calorieën en ten minste zes porties worden per dag aanbevolen. De meeste mensen zullen minder calorieën consumeren dan hun lichaam verbranden, wat leidt tot gewichtsverlies op korte termijn.

Een studie toonde aan dat volwassenen die gedurende vier dagen vasten citroenwater met honing dronken gemiddeld 4,8 pond (2,2 kg) verloren en significant lagere triglyceridengehaltes hadden (1).

Een tweede studie wees uit dat vrouwen die gedurende zeven dagen een gezoete citroendrank dronken, gemiddeld 5.7 pond (2,6 kg) verloren en ook minder ontstekingen hadden (2).

Hoewel het Master Cleanse dieet tot kortdurend gewichtsverlies leidt, hebben geen studies onderzocht of het gewichtsverlies langdurig wordt behouden.

Onderzoek wijst uit dat een dieet slechts een succes percentage van 20% op lange termijn heeft. Het maken van kleinere, duurzame veranderingen in voeding en levensstijl kan een betere strategie zijn voor gewichtsverlies (3).

Kortom: Het Master Cleanse dieet leidt meestal tot gewichtsverlies en kan triglyceriden- en ontstekingsniveaus verlagen, maar het is onduidelijk of deze voordelen na verloop van tijd worden gehandhaafd.

Verwijdert het eigenlijk toxinen?

Het Master Cleanse dieet beweert schadelijke “toxines” uit het lichaam te verwijderen, maar er zijn geen onderzoeken om deze claims te ondersteunen (4).

Er is een groeiend aantal onderzoeken dat suggereert dat sommige voedingsmiddelen – zoals kruisbloemige groenten, zeewier, kruiden en specerijen – het natuurlijke vermogen van de lever om gifstoffen te neutraliseren kunnen verbeteren, maar dit geldt niet voor het Master Cleanse dieet(45).

Kortom: Er is geen onderzoek om de bewering te ondersteunen dat het Master Cleanse dieet gifstoffen uit het lichaam verwijdert.

Andere voordelen van de Master Cleanse Dieet

Als afslankdieet heeft de Master Cleanse verschillende voordelen.

Het is gemakkelijk te volgen

Behalve dat je met Master Cleanse limonade maakt en het te drinken wanneer je honger hebt, is koken of het tellen van de calorieën niet nodig.

Dit kan erg aantrekkelijk zijn voor mensen met drukke schema’s of mensen die niet van voedselbereiding houden.

Het is relatief goedkoop

Omdat de enige items die op de Master Cleanse zijn toegestaan, citroensap, ahornsiroop, cayennepeper, zout, water en thee zijn, is het relatief laag in kosten voor een dieet.

De Master Cleanse dieet is echter slechts een korte termijn dieet, dus dit voordeel houdt alleen aan zolang je dit dieet blijft volgen.

Kortom: Het Master Cleanse dieet is gemakkelijk te begrijpen en te volgen en kan minder duur zijn dan een gewoon dieet.

Nadelen van het Master Cleanse Dieet

Hoewel het Master Cleanse dieet kan leiden tot snel gewichtsverlies, heeft het een aantal nadelen.

Het is geen uitgebalanceerd dieet

Alleen het drinken van citroensap, ahornsiroop en cayennepeper levert onvoldoende vezels, eiwitten, vetten, vitamines of mineralen op voor de behoeften van uw lichaam.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om niet meer dan 5% van uw dagelijkse calorieën uit toegevoegde suikers te halen, wat overeenkomt met ongeveer 25 gram per dag voor de gemiddelde volwassene (6).

Slechts één portie van de Master Cleanse-limonade bevat meer dan 23 gram suiker en ahornsiroop is de belangrijkste bron van calorieën tijdens het reinigen (78) .

Daarom bevat de aanbevolen portie van zes limonades per dag meer dan 138 gram toegevoegde suiker.

Interessant is dat hoewel Master Cleanse-limonade zeer veel suiker bevat, het niet een negatieve invloed lijkt te hebben op de bloedsuikerspiegel wanneer het wordt geconsumeerd in kleine hoeveelheden gedurende een week lang (2).

Het kan zwaar zijn en moeilijk vol te houden

Meer dan een week zonder vast voedsel gaan kan heel moeilijk zijn, zowel mentaal als fysiek.

Sommige mensen vinden het misschien moeilijk om sociale evenementen of uitstapjes met vrienden bij te wonen, omdat ze niet kunnen deelnemen aan groepsmaaltijden.

Bovendien kan het beperken van je calorie inname belastend zijn voor het lichaam en de niveaus van het stresshormoon cortisol tijdelijk verhogen, wat in de loop van de tijd gekoppeld is aan gewichtstoename(91011).

Het kan bij sommige mensen onaangename bijwerkingen veroorzaken

Zeer caloriearme diëten, inclusief de Master Cleanse dieet, kunnen bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken.

De meest voorkomende klachten zijn slechte adem, hoofdpijnen, duizeligheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid, spierzwakte en krampen, haaruitval, slechte koude tolerantie en misselijkheid(212).

Galstenen kunnen ook bij sommige mensen voorkomen, omdat snel gewichtsverlies het risico op het ontwikkelen ervan vergroot(131415).

Constipatie is nog een veel voorkomende klacht, omdat tijdens het cleanse geen vast voedsel wordt gegeten.

Zout water en laxerende thee worden gebruikt om de stoelgang te stimuleren, maar kunnen bij sommige mensen buikkrampen, opgeblazen gevoel en misselijkheid veroorzaken (16).

Het is niet geschikt voor iedereen

Zeer caloriearme diëten zoals de Master Cleanse is niet geschikt voor iedereen (12).

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten de Master Cleanse niet doen, omdat ze grotere hoeveelheden calorieën en voedingsstoffen nodig hebben.

Het is ook niet geschikt voor mensen met een voorgeschiedenis van eetstoornissen, aangezien restrictief op dieet zijn en laxerend gebruik het risico van terugval kunnen vergroten (17).

Mensen die insuline of sulfonylurea gebruiken om bloedsuikers te beheersen, moeten ook voorzichtig zijn voordat ze een sap reinigen, omdat ze een lage bloedsuikerspiegel kunnen ontwikkelen.

Iedereen met een voorgeschiedenis van hartproblemen moet vóór het vasten contact opnemen met hun arts om mogelijke elektrolyt afstandsverstoringen te voorkomen die van invloed kunnen zijn op het hart (13).

Kortom: Het Master Cleanse dieet mist veel van de belangrijke voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft en kan moeilijk te onderhouden zijn. Dit dieet is niet voor iedereen geschikt en kan bij sommige mensen vervelende bijwerkingen veroorzaken.

Wat te eten op het Master Cleanse Dieet

Master Cleanse-limonade, gemaakt van vers citroensap, ahornsiroop, cayennepeper en water, is het enige toegestane voedsel tijdens het dieet.

Warm zout water kan ‘s ochtends worden geconsumeerd om de stoelgang te stimuleren en’ s avonds kunt u genieten van kruiden laxerende thee.

Tijdens het Master Cleanse dieet zijn geen andere voedingsmiddelen of dranken toegestaan.

Kortom: Het enige toegestane voedsel op het Master Cleanse dieet is vers geperst citroensap, ahornsiroop, cayennepeper en water. Herbal laxerende thee en warm zout water worden gebruikt om de stoelgang te stimuleren als dat nodig is.

Voorbeeld dag op de Master Cleanse

Dit is wat een dag op het Master Cleanse dieet er als volgt uit kan zien:

 • Begin ‘s morgens vroeg: Drink een liter (warm water) gemengd met 2 theelepels zeezout om je darmen te stimuleren.
 • De hele dag door: Houd minimaal zes porties Master Cleanse limonade bij als je honger hebt.
 • Vóór het slapengaan: Drink één kopje laxerende kruidenthee, indien gewenst.

Kortom: Het Master Cleansedieet is relatief eenvoudig. Het begint met een spoeling met zout water in de ochtend, gevolgd door de Master Cleanse limonade gedurende de dag. Herbal laxerende thee kan ‘s avonds worden geconsumeerd als dat nodig is.

Boodschappenlijst

Als u overweegt om aan het Master Cleanse dieet deel te nemen, kunnen de volgende boodschappenlijstjes u helpen bij de voorbereiding:

Voor het vergemakkelijken van het reinigen

 • Sinaasappelen: Gebruik deze om vers geperst sinaasappelsap te maken.
 • Groentesoep: U kunt soep of ingrediënten kopen om deze zelf te maken.
 • Verse groenten en fruit: Kies uw favorieten voor sap te maken en het rauw te eten.

Voor het Master Cleanse

 • Citroenen: Je hebt minimaal drie per dag nodig.
 • Pure ahornsiroop: minimaal 3/4 kop (240 gram) per dag.
 • Cayennepeper: Minimaal 2/3 theelepel (1,2 gram) per dag.
 • Kruiden laxerende thee: Maximaal één portie per dag.
 • Niet-gejodeerd zeezout: twee theelepels (12 gram) per dag.
 • Gezuiverd of bronwater: Ten minste 80 gram (2,4 liter) per dag.

Kortom: De belangrijkste ingrediënten voor de Master Cleanse zijn citroenen, ahornsiroop, cayennepeper en water. Andere aanbevolen ingrediënten voor het vergemakkelijken van het reinigen staan ​​in de bovenstaande lijst.

Tot slot

Het Master Cleanse dieet, ook wel het limonade dieet genoemd, is een 10- tot 40-daagse sapreiniging die is ontworpen om mensen snel te laten afvallen.

Er is geen vast voedsel toegestaan, en alle calorieën komen van een zelfgemaakte gezoete citroendrank. Indien nodig worden spoelingen met zoutwater en laxerende theesoorten gebruikt om de stoelgang te stimuleren.

Hoewel de Master Cleanse mensen kan helpen om snel en op korte termijn af te vallen, is het een extreme vorm van dieet en er is geen bewijs dat het toxines verwijdert.

Het is belangrijk op te merken dat het Master Cleanse dieet niet voor iedereen is en u moet altijd uw arts raadplegen voordat u met een dramatische verandering van het dieet begint.

Bovendien is het geen lange termijn oplossing. Voor duurzaam gewichtsverlies zijn er wijzigingen in voeding en levensstijl van cruciaal belang.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.