Meidoornbessen zijn kleine vruchten die groeien aan bomen en struiken die behoren tot het geslacht Crataegus .

Het geslacht omvat honderden soorten, die vaak worden aangetroffen in Europa, Noord-Amerika en Azië.

Hun bessen zitten vol met voeding en hebben een scherpe, pittige smaak en milde zoetheid, variërend in kleur van geel tot diep rood of zwart ( 1 ).

Eeuwenlang werd meidoornbes gebruikt als een kruidenremedie voor spijsverteringsproblemen, hartfalen en hoge bloeddruk. Het is zelfs een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Hier zijn 9 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van de meidoornbes.

1. Boordevol met antioxidanten

Meidoornbes is één van de meest bekende bronnen van polyfenolen, dit zijn krachtige antioxidanten die in planten worden aangetroffen ( 2 ).

Antioxidanten in uw voeding helpen bij het neutraliseren van onstabiele moleculen, vrije radicalen genoemd, die uw lichaam op hoge niveaus kunnen schaden. Deze moleculen kunnen afkomstig zijn van een slecht voedingspatroon, maar ook van milieu vervuiling zoals luchtvervuiling en sigarettenrook ( 3 ).

Vanwege hun antioxiderende werking zijn polyfenolen in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op ( 4 , 5 ):

Hoewel het eerste onderzoek veelbelovend is, zijn meer studies nodig om de effecten van meidoorn op het verlagen van het ziekterisico te beoordelen.

Kortom: Meidoornbes bevat plantaardige polyfenolen die vanwege hun antioxiderende eigenschappen aan tal van gezondheidsvoordelen zijn gekoppeld.

2. Kan uw immuunsysteem stimuleren

Meidoornbes kan antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen hebben die uw immuunsysteem kunnen versterken.

In een reageerbuisstudie vertoonde meidoorn extract een significante antibacteriële werking tegen Streptococcus aureus en Klebsiella pneumoniae , waarbij zelfs enkele van de schadelijke bacteriën werden gedood ( 6 ).

Een ander onderzoek naar de reageerbuizen wees uit dat meidoornbes extract een matige antibacteriële werking had tegen verschillende bacteriën, waaronder Listeria monocytogenes , die door voedsel overgedragen ziekten veroorzaakt ( 7 ).

Bovendien geeft een bepaald dieronderzoek aan dat de bes ontstekingsremmende effecten kan hebben.

Chronische ontsteking is in verband gebracht met vele ziekten, waaronder diabetes type 2, astma en bepaalde vormen van kanker ( 8 ).

In een onderzoek bij muizen met een leveraandoening verminderde het meidoornbes extract significant de niveaus van ontstekingsverbindingen ( 9 ).

Bovendien in een onderzoek bij muizen met astma toonde aan dat het aanvullen met meidoorn extract de ontsteking voldoende verminderde om de astma symptomen significant te verminderen ( 10 ).

Vanwege deze veelbelovende resultaten van dier- en reageerbuisstudies, geloven wetenschappers dat het supplement immuunbevorderende voordelen bij de mens kan bieden. Er is echter meer onderzoek nodig.

Kortom: In reageerbuis- en dierstudies vertoont meidoorn een antibacterieel en ontstekingsremmend vermogen dat het immuunsysteem kan stimuleren. Toch is meer onderzoek bij mensen nodig.

3. Kan de bloeddruk verlagen

In de traditionele Chinese geneeskunde is meidoornbes één van de meest aanbevolen voedingsmiddelen voor de behandeling van hoge bloeddruk ( 11 ).

Verschillende studies bij dieren en mensen laten zien dat meidoorn kan werken als een vasodilator, wat betekent dat het ingesnoerde bloedvaten kan ontspannen , waardoor uiteindelijk de bloeddruk daalt ( 12 , 13 , 14 , 15 ).

In een onderzoek van 10 weken bij 36 mensen met een licht verhoogde bloeddruk ondervonden degenen die 500 mg meidoorn extract dagelijks namen een verlaging van de diastolische bloeddruk (het onderste getal van een aflezing), terwijl andere groepen geen verbeteringen vertoonden ( 16 ).

Een andere studie onder 79 mensen met diabetes type 2 en hoge bloeddruk constateerde dat degenen die dagelijks 1.200 mg meidoorn extract slikten, een grotere bloeddrukstijging hadden dan degenen in de placebogroep ( 17 ).

Niettemin, een vergelijkbare studie bij 21 mensen met een licht verhoogde bloeddruk noteerde geen verschillen tussen de meidoorn extract en placebo groepen ( 18 ).

Kortom: Er zijn aanwijzingen dat meidoornbes de bloeddruk kan verlagen door de bloedvaten te verwijden. Niet alle studies zijn het echter met elkaar eens.

4. Kan bloedvetten verlagen

Sommige gegevens wijzen erop dat meidoorn extract het vetgehalte in het bloed kan verbeteren.

Cholesterol en triglyceriden zijn twee soorten vetten die altijd in uw bloed aanwezig zijn.

Normale waarden zijn ze gezond en spelen ze een zeer belangrijke rol bij het aanmaken van hormonen en het transporteren van voedingsstoffen door je hele lichaam.

Onevenwichtige vetwaarden in het bloed, met name hoge triglyceriden en een laag HDL (goed) cholesterol, kunnen echter leiden tot de vorming van plaque in uw bloedvaten (atherosclerose) ( 19 ).

Als de plaque blijft groeien, kan deze een bloedvat volledig blokkeren, wat leidt tot een hartaanval of een beroerte.

In één onderzoek hadden muizen die twee verschillende doses meidoorn extract kregen, een lager totaal cholesterol en LDL (slecht) cholesterol, evenals 28-47% lagere lever triglyceriden gehalte dan degenen die het extract niet kregen ( 20 ).

Evenzo hebben in een onderzoek bij muizen met een cholesterolrijke voeding zowel het meidoorn extract als het cholesterol verlagende medicijn simvastatine het totale cholesterol en triglyceriden ongeveer gelijk verminderd, maar het extract verminderde ook het LDL-cholesterol (slechte cholesterol) ( 21 ).

Hoewel dit onderzoek veelbelovend is, zijn meer menselijke studies nodig om het effect van meidoorn extract op bloedvetten te beoordelen.

Kortom: Meidoorn extract heeft aangetoond dat het cholesterol en triglyceriden verlaagt in dierstudies. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of het vergelijkbare effecten bij mensen heeft.

5. Gebruikt om de spijsvertering te bevorderen

Meidoornbessen en meidoorn extract worden al eeuwen gebruikt voor de behandeling van spijsverteringsproblemen, in het bijzonder indigestie en maagpijn.

De bessen bevatten vezels , waarvan is bewezen dat ze de spijsvertering ondersteunen door constipatie te verminderen en als prebioticum te fungeren.

Prebiotica voeden uw gezonde darmbacteriën en zijn essentieel voor het behoud van een gezonde spijsvertering ( 22 ).

Een observationele studie bij mensen met langzame spijsvertering wees uit dat elke extra gram voedingsvezels de tijd tussen de stoelgang met ongeveer 30 minuten verminderde ( 23 ).

Bovendien merkte een onderzoek bij ratten dat meidoornextract de transittijd van voedsel in de maag dramatisch verhoogde ( 24 ).

Dit betekent dat voedsel sneller door je spijsvertering beweegt, wat de spijsvertering kan verlichten.

Bovendien vertoonde meidoorn extract in een onderzoek bij ratten met maagzweren hetzelfde beschermende effect in de maag als een middel tegen maagzweren ( 7 ).

Kortom: Meidoornbes al eeuwenlang als verteringshulpmiddel gebruikt. Het kan de transittijd van voedsel in uw spijsverteringsstelsel verminderen. Bovendien is het vezel gehalte een prebioticum en kan het helpen om obstipatie te verminderen.

6. Helpt haarverlies te voorkomen

Meidoornbes kan zelfs haaruitval voorkomen en is een veel gebruikt ingrediënt in commerciële haargroei producten .

Een studie bij ratten wees uit dat meidoorn de haargroei stimuleerde en het aantal en de grootte van haarzakjes deed toenemen, waardoor gezonder haar werd bevorderd ( 25 ).

Er wordt aangenomen dat het polyfenol gehalte in meidoornbes dit gunstige effect veroorzaakt. Desalniettemin is onderzoek op dit gebied beperkt en zijn studies met mensen nodig.

Kortom: Meidoornbes is een ingrediënt in sommige haargroei producten. Het polyfenol gehalte kan een gezonde haargroei bevorderen, maar er is meer onderzoek nodig.

7. Kan angst verminderen

Meidoorn heeft een zeer mild kalmerend effect, wat angst klachten kan verminderen ( 26 ).

In een onderzoek naar het effect van de meidoorn op de bloeddruk rapporteerden mensen die meidoorn extract gebruiken ook lagere niveaus van angst ( 16 ).

In een andere studie bij 264 mensen met angst, verminderde een combinatie van meidoorn, magnesium en Californische papaverbloem de angst niveaus significant, vergeleken met een placebo. Toch is het onduidelijk welke rol meidoorn speelde.( 27 ).

Gezien het feit dat het weinig bijwerkingen heeft in vergelijking met traditionele anti-angst medicijnen, wordt meidoorn nog steeds onderzocht als een mogelijke behandeling voor aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, waaronder angst en depressie ( 1 ).

Er is echter meer onderzoek nodig. Als u een meidoorn supplement wilt proberen om uw angstgevoelens te beheersen, stop dan niet met uw huidige medicijnen en overleg hierover met uw zorgverlener.

Kortom: Sommige studies geven aan dat meidoorn supplementen angst kunnen verminderen. Toch is meer onderzoek nodig voordat aanbevelingen kunnen worden gedaan.

8. Gebruikt om hartfalen te behandelen

Meidoornbes is vooral bekend vanwege het gebruik naast traditionele medicijnen bij de behandeling van hartfalen.

Een beoordeling van 14 gerandomiseerde studies bij meer dan 850 mensen concludeerde dat degenen die meidoorn extract namen samen met hun hartfalen medicijnen de hartfunctie eninspanningstolerantie hadden verbeterd .

Ze ervoeren ook minder kortademigheid en vermoeidheid ( 28 ).

Bovendien ontdekte een 2-jarige observationele studie bij 952 mensen met hartfalen dat degenen die supplementen met meidoornbes extract hadden minder vermoeidheid , kortademigheid en hartkloppingen hadden dan mensen die geen supplementen namen.

De groep die meidoornbes nam, vereiste ook minder medicijnen om hun hartfalen te beheersen ( 29 ).

Ten slotte suggereerde een andere grote studie bij meer dan 2600 mensen met hartfalen dat een aanvulling op meidoornbes het risico op een plotselinge hartgerelateerde dood zou kunnen verlagen( 30 ).

Mensen met hartfalen worden vaak aangemoedigd om naast hun huidige medicijnen meidoornbes te nemen, omdat het supplement veilig wordt geacht met weinig bijwerkingen ( 28 ).

Kortom: Meidoornbes is gunstig voor mensen met hartfalen, omdat is aangetoond dat het de hartfunctie verbetert en symptomen zoals kortademigheid en vermoeidheid verlaagt.

9. Eenvoudig toe te voegen aan uw voeding

Meidoornbes is misschien moeilijk te vinden bij uw plaatselijke supermarkt. U zou het echter op de boerenmarkten, speciale reformwinkels en bij Holland & Barrett.

Je kunt meidoorn op verschillende manieren aan je voeding toevoegen:

  • Rauw. Rauwe meidoornbessen hebben een scherpe, lichtzoete smaak en vormen een lekkere hap voor onderweg .
  • Thee. U kunt meidoorn thee kopen of zelf maken met behulp van de gedroogde bessen, bloemen en bladeren van de plant.
  • Jam en desserts. In de Zuidoost-Verenigde Staten worden meidoornbessen vaak gemaakt in confituur, taartvulling en siroop.
  • Wijn en azijn. Meidoornbessen kunnen worden gefermenteerd tot een lekkere drank voor volwassenen of een smaakvolle azijn die kan worden gebruikt om sladressing te maken.
  • Supplementen. U kunt meidoornbes supplementen nemen in een handige poeder-, pil- of vloeibare vorm.

Meidoorn supplementen bevatten meestal de bes, samen met de bladeren en bloemen. Hoewel sommige alleen de bladeren en bloemen bevatten, omdat ze een meer geconcentreerde bron van antioxidanten zijn dan de bes zelf.

Verschillende merken en vormen van meidoorn supplementen hebben verschillende doseringsaanbevelingen.

Volgens één rapport is de minimale effectieve dosis meidoorn supplement voor hartfalen 300 mg per dag ( 31 ).

Typische doses zijn 250-500 mg, driemaal daags ingenomen.

Houd er rekening mee dat supplementen niet worden gereguleerd door de Food and Drug Administration (FDA) of een ander bestuursorgaan.

Daarom is het bijna onmogelijk om de ware effectiviteit of veiligheid van een supplement te kennen. Koop ze altijd bij gerenommeerde bronnen.

Zoek naar producten die een goedkeuringsstempel hebben ontvangen van onafhankelijke organisaties die de effectiviteit en kwaliteit van supplementen beoordelen.

Kortom: Meidoornbessen kunnen op veel verschillende manieren worden gegeten of als supplement worden gebruikt. Supplementen zijn niet gereguleerd, dus het is belangrijk om ze te kopen van bronnen die u vertrouwt.

Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

Zeer weinig bijwerkingen zijn gemeld bij het nemen van meidoornbes.

Sommige mensen hebben echter geklaagd over milde misselijkheid of duizeligheid ( 28 ).

Vanwege het krachtige effect op het hart kan het bepaalde medicijnen beïnvloeden. Als u medicijnen gebruikt voor uw hart, bloeddruk of cholesterol, praat dan met uw zorgverlener voordat u meidoorn supplementen gebruikt.

Kortom: Meidoornbes is veilig met weinig bijwerkingen. Spreek met uw arts voordat u met dit supplement begint, als u medicijnen voor uw hart gebruikt.

Tot slot

Door zijn antioxidanten gehalte heeft meidoornbes veel gezondheidseffecten, vooral voor je hart.

Studies wijzen uit dat het de bloeddruk en het vetgehalte in het bloed kan verbeteren, evenals hartfalen in combinatie met standaard medicijnen.

Bovendien kan het uw immuunsysteem stimuleren, de haargroei bevorderen, angst verminderen en de spijsvertering bevorderen .

Als u deze krachtige bes een kans wilt geven, neem dan contact op met uw zorgverlener voordat u hem als supplement gebruikt.