Het militaire dieet is momenteel één van ‘s werelds meest populaire “diëten.”

Er wordt beweerd u te helpen om snel gewicht te verliezen, tot 10 pond (4,5 kg) in één week.

Het militaire dieet is ook gratis. Er is geen boek, duur voedsel of supplement dat je moet kopen.

Maar werkt dit dieet echt, en is het iets dat je zou moeten proberen? Dit artikel legt alles uit wat je moet weten over het militaire dieet.

Wat is het Militaire dieet?

Het militaire dieet ook wel het driedaagse dieet genoemd, is een afslankdieet waarmee je tot 10 kilo per week kunt afvallen.

Het militaire dieetplan omvat een driedaags maaltijdplan gevolgd door vier vrije dagen, en de wekelijkse cyclus wordt steeds opnieuw herhaald totdat u uw streefgewicht bereikt.

Voorstanders van het dieet beweren dat het is ontworpen door voedingsdeskundigen in het Amerikaanse leger om soldaten sneller in topvorm te krijgen.

De waarheid is echter dat het dieet niet gelieerd is aan een militaire of overheidsinstelling.

Het militaire dieet gaat ook door verschillende andere namen, waaronder het marine dieet, het leger dieet en zelfs het ijsdieet.

Kortom: Het militaire dieet is een caloriearm dieet dat naar verluidt in slechts één week een aanzienlijk gewichtsverlies bevordert.

Hoe werkt het militaire dieet ?

Het 3-daagse militaire dieet is eigenlijk verdeeld over 2 fasen over een periode van 7 dagen.

Gedurende de eerste 3 dagen moet u een vastgesteld caloriearm maaltijdplan volgen voor ontbijt, lunch en diner. Er zijn geen snacks tussen de maaltijden.

Totale calorie-inname tijdens deze fase is ongeveer 1,100-1,400 calorieën per dag.

Dit is veel lager dan de inname van de gemiddelde volwassene.

Voor de resterende 4 dagen van de week wordt u aangemoedigd om gezond te eten en uw calorie-inname laag te houden.

Voorstanders van het dieet beweren dat je het dieet meerdere keren kunt herhalen totdat je je streefgewicht hebt bereikt.

Kortom: De eerste 3 dagen van het militaire dieet hebben een vast maaltijdplan en betrekking op caloriebeperking. De resterende 4 dagen bevatten minder beperkingen.

Het maaltijdplan

Dit is het driedaagse maaltijdplan voor het militaire dieet.

Dag 1

Dit is het maaltijdplan voor de dag 1. Het komt neer op ongeveer 1400 calorieën.

Ontbijt:

Lunch:

 • Een sneetje toast.
 • Een half kopje tonijn.
 • Een kopje koffie of thee.

Avondeten:

 • Een 85 gram portie vlees met een kopje groene bonen .
 • Een kleine appel.
 • Een halve banaan .
 • Een kopje vanille-ijs.

Dag 2

Dit zijn de maaltijden voor dag 2, wat neerkomt op ongeveer 1.200 calorieën.

Ontbijt:

 • Een sneetje toast.
 • Een hardgekookt ei.
 • Een halve banaan.
 • Een kopje koffie of thee.

Lunch:

 • Een hardgekookt ei .
 • Een kopje cottage kaas.
 • 5 crackers.
 • Een kopje koffie of thee.

Avondeten:

 • Twee hotdogs, zonder broodje.
 • Een half kopje van wortelen en een half kopje broccoli.
 • Een halve banaan.
 • Een half kopje vanille-ijs.

dag 3

Dit is het plan voor dag 3, wat neerkomt op ongeveer 1.100 calorieën.

Ontbijt:

 • Een 1-ons plakje cheddar kaas.
 • 5 crackers.
 • Een kleine appel .
 • Een kopje koffie of thee.

Lunch:

 • Een sneetje toast.
 • Een ei, gekookt zoals jij dat wilt.
 • Een kopje koffie of thee.

Avondeten:

 • Een kop van tonijn.
 • Een halve banaan.
 • 1 kopje vanille-ijs.

Drink zo veel koffie of thee als je wilt, zolang je geen calorieën toevoegt aan suiker of room.Drink ook veel water.

De resterende 4 dagen

De rest van de week omvat ook een dieet.

Snacks zijn toegestaan ​​​​en er zijn geen beperkingen voor de voedselgroep. U wordt echter aangemoedigd om de portiegroottes te beperken en de totale calorie-inname onder de 1500 per dag te houden.

Er zijn geen andere regels voor de resterende 4 dagen van het dieet.

Kortom: De eerste 3 dagen van het dieet hebben een vast menu, terwijl de andere 4 minder beperkt zijn. Je wordt nog steeds aangemoedigd om gezond te eten en calorieën te beperken voor de resterende 4 dagen.

Vervangende levensmiddelen toegestaan

Vervangingen zijn toegestaan ​​tijdens de 3-dagen fase voor mensen met dieetbeperkingen, maar porties moeten hetzelfde aantal calorieën bevatten.

Als je bijvoorbeeld een pinda-allergie hebt, kun je pindakaas ruilen voor amandelboter.

U kunt ook 1 portie tonijn inwisselen voor amandelen als je vegetariër bent.

Het enige dat telt is dat de calorieën hetzelfde blijven. Als u het maaltijdplan op een of andere manier wijzigt, moet u calorieën tellen.

Voorstanders van het militaire dieet moedigen het drinken van heet citroenwater aan, maar we raden geen kunstmatig gezoete dranken aan. Er is echter geen wetenschappelijke reden waarom dit een goed idee zou zijn.

Kortom: Als u dieetbeperkingen heeft, mag u voedingsmiddelen met gelijke calorieën vervangen.

Is het militaire dieet gebaseerd op bewijs?

Er zijn tot op heden geen studies over het militaire dieet. De gemiddelde persoon verliest echter waarschijnlijk een paar kilo vanwege de caloriebeperking die een week duurt.

Voorstanders van het dieet beweren echter dat het een bepaald gewichtsverlies voordeel heeft als gevolg van de “voedselcombinaties” in het maaltijdplan. Van deze combinaties wordt gezegd dat ze je stofwisseling verhogen en vet verbranden, maar er is geen bewijs achter deze beweringen.

Koffie en groene thee bevatten stoffen die de stofwisseling enigszins kunnen verhogen, maar er zijn geen combinaties van voedsel bekend die dit kunnen doen(1, 2, 3, 4).

En als je kijkt naar het totale voedsel dat is opgenomen in het maaltijdplan, lijkt het simpelweg geen vetverbrandend dieet.

Voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte verhogen de stofwisseling meer dan bij andere voedingsmiddelen(5, 6). Maar de meeste maaltijden in het militaire dieet bevatten weinig eiwitten en veel koolhydraten, wat een slechte combinatie is voor gewichtsverlies.

Sommige mensen beweren ook dat dit dieet vergelijkbare voordelen voor de gezondheid heeft als intermitterend vasten . Er is echter geen vasten betrokken bij het dieet, dus dit is onjuist.

Kortom: Het militaire dieet kan je helpen af ​​te vallen, omdat het heel weinig calorieën bevat. Het heeft echter geen speciaal voordeel dat het effectiever maakt dan andere caloriebeperkte diëten.

Is het militaire dieet veilig en duurzaam?

Het militaire dieet is waarschijnlijk veilig voor de gemiddelde persoon omdat het te kort is om blijvende schade aan te richten.

Als u dit dieet echter maanden achter elkaar zou volgen, zou de strikte limiet voor calorieën het risico kunnen inhouden van tekorten aan voedingsstoffen .

Dit is vooral het geval als je op je vrije dagen niet regelmatig groenten en ander kwaliteitsvoedingsmiddelen eet.

Bovendien kan het eten van hotdogs, crackers en ijs elke week stofwisseling problemen veroorzaken. Junkfood hoort geen vast onderdeel te zijn van uw dieet.

Qua duurzaamheid is dit dieet vrij eenvoudig te doen. Het is niet afhankelijk van veranderingen in de gewoonte op de lange termijn en vereist slechts een korte tijd wilskracht.

Dat gezegd hebbende, zal het waarschijnlijk niet helpen om het gewicht erg lang weg te houden, omdat het je niet helpt je gewoonten te veranderen.

Kortom: Het militaire dieet is waarschijnlijk veilig voor gezonde mensen, maar het moet niet voor langere tijd worden gedaan. Het leidt waarschijnlijk niet tot blijvend gewichtsverlies.

Kun je echt 10 pond in een week verliezen?

Dit dieet werd populair omdat het beweert dat je in een week 10 pond (4,5 kg) kunt verliezen.

Theoretisch gezien is deze snelheid van gewichtsverlies mogelijk voor mensen met overgewicht die calorieën ernstig beperken. Het grootste deel van het gewichtsverlies zal echter te wijten zijn aan verlies van water, niet aan vet.

Het watergewicht daalt snel als de glycogeen voorraden in het lichaam afnemen, wat gebeurt wanneer je koolhydraten en calorieën beperkt(7).

Dit ziet er goed uit op de weegschaal, maar dat gewicht zal worden herwonnen als je weer normaal gaat eten.

Kortom: Het is mogelijk om 10 kilo per week te verliezen. Het meeste hiervan is echter watergewicht dat wordt teruggewonnen wanneer u weer normaal begint te eten.

Het kan werken, maar niet voor lang

Als je snel een paar kilo wilt verliezen, kan het militaire dieet helpen.

Maar u zult waarschijnlijk ook snel weer aankomen. Dit is gewoon geen goed dieet voor blijvend gewichtsverlies.

Als je serieus bent om af te vallen en het eraf te houden, dan zijn er veel andere methodes voor gewichtsverlies die veel beter zijn dan het militaire dieet.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.