Moederkruid ( Tanacetum parthenium ) is een bloeiende plant van de familie Asteraceae.

De naam komt van het Latijnse woord febrifugia , wat ‘koorts reductiemiddel’ betekent. Traditioneel werd moederkruid gebruikt om koorts en andere ontstekingsaandoeningen te behandelen.

Sommige mensen noemen het zelfs de ‘middeleeuwse aspirine’ ( 1 ).

Moederkruid bevat een verscheidenheid aan actieve verbindingen, zoals flavonoïden en vluchtige oliën. De belangrijkste verbinding die van belang is echter parthenolide, te vinden in de bladeren van de plant.

Studies tonen aan dat parthenolide mogelijk de meeste potentiële gezondheidsvoordelen van moederkruid ondergaat ( 1 ).

Dit artikel biedt een overzicht van moederkruid en vertelt je of het effectief is tegen migraine.

De relatie tussen moederkruid en migraine

Eeuwenlang hebben mensen moederkruid genomen om migraine te behandelen.

Migraine is matige tot ernstige vorm van hoofdpijn die één kant van het hoofd aantast. Het gaat meestal gepaard met bonzende, pulserende of bonzende pijn ( 2 ).

In reageerbuisstudies hielpen verbindingen in moederkruid – zoals parthenolide en tanetine – om de productie van prostaglandinen te stoppen, dit zijn moleculen die ontstekingen bevorderen ( 1 ).

Andere reageerbuisstudies tonen aan dat parthenolide serotonine receptoren kan remmen, voorkomen dat bloedplaatjes ontstekingsmoleculen afgeven, de bloedvaten in de hersenen kunnen blokkeren door verwijding (vaatverwijding) en gladde spierspasmen kunnen stoppen ( 13 ).

Al deze factoren zijn in verband gebracht met migraine ( 4 , 5 ).

Onderzoeken naar moederkruid en migraine tonen echter gemengde resultaten.

In een review van 6 studies bij in totaal 561 mensen, bleek in 4 onderzoeken dat moederkruid de frequentie en intensiteit van migraine verminderde , terwijl 2 onderzoeken geen effect vonden.

Bovendien toonden de 4 onderzoeken die een gunstig effect rapporteerden aan dat het slechts weinig effectiever was dan een placebo( 6 ).

In een onderzoek onder 170 deelnemers ervoeren degenen die moederkruid namen slechts 0,6 minder migraine per maand dan mensen in de placebogroep ( 7 ).

Op basis van huidig ​​onderzoek lijkt moederkruid slechts weinig effectief tegen migraine. Meer menselijke onderzoeken zijn nodig om conclusies te kunnen trekken.

Kortom: Recent onderzoek blijkt dat moederkruid slechts iets effectiever is dan een placebo bij het behandelen en voorkomen van migraine. 
Meer studies zijn nodig om een ​​conclusie te kunnen trekken.

Andere potentiële voordelen

Behalve het behandelen van migraine, kan moederkruid ook andere potentiële gezondheidsvoordelen hebben:

  • Antikanker effecten: Uit onderzoek met reageerbuizen blijkt dat verbindingen in moederkruid bepaalde kankercellen kunnen remmen ( 8 , 9 , 10 , 11 ).
  • Pijnverlichting: Ontstekingsremmende eigenschappen van moederkruid kunnen pijn helpen verlichten ( 12 ).
  • Verhoogde stemming: In studies bij muizen heeft moederkruid de symptomen van angsten depressie helpen verminderen . Menselijke studies over dit onderwerp zijn echter niet beschikbaar ( 13 ).
  • Behandeling van rosacea: Vochtinbrengende crèmes die parthenolide-vrij moederkruid bevatten, kunnen helpen acne rosacea te behandelen door ontstekingen te verminderen. Parthenolide kan de huid irriteren, daarom wordt het in vochtinbrengende crèmes verwijderd( 14 , 15 ).

Kortom: Moederkruid kan verschillende andere potentiële gezondheidsvoordelen bieden. 
Het wordt geassocieerd met pijnverlichting, een beter humeur, verbetering van rosacea en antikanker effecten.

Mogelijke bijwerkingen

Moederkruid wordt over het algemeen als veilig beschouwd met weinig gemelde bijwerkingen ( 6 ).

Studies hebben echter alleen gekeken naar de kortetermijneffecten op het lichaam. Langetermijneffecten (langer dan vier maanden) zijn niet onderzocht.

In sommige gevallen kan moederkruid bijwerkingen zoals maagpijn, brandend maagzuur, diarree, constipatie, misselijkheid , duizeligheid, vermoeidheid en menstruele veranderingen veroorzaken ( 1 ).

Zwangere vrouwen moeten het gebruik van moederkruid vermijden, omdat dit vroege weeën kan veroorzaken. Bovendien is onderzoek om te garanderen dat het veilig is voor vrouwen die borstvoeding geven onvoldoende ( 1 ).

Mensen met allergieën voor ambrosia of andere verwante planten uit de Asteraceae of Compositae plantenfamilies, zoals madeliefjes, goudsbloemen en chrysanten moeten dit ook vermijden.

Het is het beste om eerst uw arts te raadplegen, omdat het supplement kan interageren met bepaalde geneesmiddelen, met name bloedverdunners en levermedicaties.

Kortom: Moederkruid is over het algemeen veilig met weinig bijwerkingen, maar sommige mensen zouden het moeten vermijden. 
Als u zich zorgen maakt, kunt u het beste met uw arts spreken.

Dosering en aanbevelingen

Tot op heden is er geen officiële aanbevolen dosis voor moederkruid.

Studies tonen echter aan dat het nemen van 100-300 mg van een moederkruid supplement dat tussen de 1-4 maal daags 0,2-0,4% parthenolide bevat, migraine-hoofdpijn kan behandelen ( 1 ).

Moederkruid is ook beschikbaar als vloeibare extracten of tincturen, die meestal worden gebruikt om artritis te verlichten . Er zijn echter onvoldoende aanwijzingen om dit voor dit doel aan te bevelen ( 16 ).

Houd er rekening mee dat moederkruid niet geschikt is voor sommige mensen en voor mensen die bepaalde medicijnen nemen. Als u zich zorgen maakt, raadpleeg dan uw arts.

Kortom: Hoewel een officiële aanbevolen dosering voor moederkruid niet beschikbaar is, lijkt 100-300 mg van een supplement dat parthenolide van 1-4% tot 2-4% bevat het meest effectief bij het behandelen of voorkomen van migraine aanvallen.

Tot slot

Moederkruid ( Tanacetum parthenium ) wordt vaak gebruikt als een natuurlijke behandeling voor migraine.

Toch laat het huidige onderzoek zien dat het maar iets effectiever is dan een placebo. Meer menselijke studies zijn nodig.

Moederkruid is ook in verband gebracht met pijnverlichting, anti-kanker eigenschappen , verbeterde gemoedstoestand en verminderde acne rosacea.

Dit supplement is over het algemeen veilig voor de meeste mensen, maar als u zich zorgen maakt, is het het beste om uw arts te raadplegen voordat u het gaat proberen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.