Veel Amerikanen zijn geschokt omdat in Europese supermarkten de eieren niet in de koeling liggen.

Dit komt omdat autoriteiten in de meeste Europese landen zeggen dat het niet nodig is om eieren te koelen. Maar in de VS wordt het als onveilig beschouwd om eieren op kamertemperatuur te bewaren.

Dit leidt dat sommige mensen geloven dat de Amerikanen overdreven voorzichtig zijn als het gaat om het bewaren van eieren, terwijl anderen geloven dat de Europeanen zijn te gemakkelijk.

Dus wie heeft er gelijk? Zoals blijkt, beide.

DEALS WAAR JE GEEN NEE TEGEN KUNT ZEGGEN   

1 jaar lang Netflix €32,50⚡​

15 maanden luisteren naar SPOTIFY PREMIUM voor €14,99

NAAR SPOTIFY DEAL

De beste VPN accounts vanaf €5,-

NIEUW!!! MICROSOFT OFFICE 2016 EN 2019 LICENTIES

BESTEL HIER JE ACCOUNT  

Het draait allemaal om salmonella

Salmonella is een bacteriesoort die leeft in de ingewanden van veel warmbloedige dieren. Het is volkomen veilig wanneer het zich in het darmkanaal van het dier bevindt, maar het kan ernstige ziekten veroorzaken als het in de voedselvoorziening terechtkomt.

Een infectie van Salmonella kan onaangename symptomen veroorzaken zoals braken en diarree en bijzonder gevaarlijk zijn – zelfs dodelijk – voor de zeer oude, zeer jonge mensen of mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem(1).

Veel voorkomende bronnen van Salmonella-uitbraken zijn alfalfa spruiten, kip en eieren. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werd ontdekt dat eieren verantwoordelijk waren voor 77% van de Salmonella-uitbraken in de VS.(2, 3).

Dit leidde tot pogingen om de veiligheid van eieren te verbeteren en sindsdien is het aantal infecties afgenomen, hoewel salmonella-uitbraken van eieren nog steeds voorkomen(3).

Een ei kan besmet zijn met Salmonella hetzij extern, als bacteriën de eischaal binnendringen, of intern, als de kip zelf Salmonella droeg en de bacterie werd overgebracht naar de ei voordat de schaal werd gevormd (4).

Hoe eieren worden behandeld, opgeslagen en gekookt, is essentieel voor het voorkomen van Salmonella uitbraken van besmette eieren.

Als bijvoorbeeld eieren onder de 4 ° C worden bewaard, stopt de groei van Salmonella, en koken eieren tot ten minste 71 ° C doodt bacteriën die aanwezig zijn.

Hoewel eieren niet anders zijn in de VS en Europa, is de manier waarop ze worden behandeld voor Salmonella dat wel. Daarom hangt het ervan af of uw eieren in de koelkast moeten worden bewaard of niet echt afhankelijk zijn van hoe uw land het aanpakt Salmonella.

Kortom: Salmonella is een type bacterie dat veel voorkomt bij door voedsel overgedragen ziekten. Hoe landen eieren behandelen voor Salmonella bepaalt of ze gekoeld moeten worden bewaard of niet.

Eieren moeten worden gekoeld in de VS.

In de VS wordt Salmonella meestal extern behandeld. Voordat eieren worden verkocht, gaan ze door een sterilisatieproces.

Ze worden in een warm sopje gewassen en met een ontsmettingsmiddel besproeid, waarbij bacteriën die mogelijk in de schaal zitten worden gedood (56).

Een handvol andere landen, waaronder Australië, Japan en Scandinavische landen, behandelt eieren op dezelfde manier.

Deze methode is zeer effectief in het doden van de bacteriën op eischaaltjes. Helaas doet het niets om bacteriën te doden die al in het ei aanwezig zijn, wat vaak mensen ziek maakt(5, 6, 7).

Het wasproces kan ook de cuticula van het ei verwijderen, wat een dunne laag op de eierschaal is die helpt om het te beschermen.

Als de cuticula wordt verwijderd, kunnen bacteriën die na sterilisatie in contact komen met het ei gemakkelijker door de schaal dringen en de inhoud van het ei besmetten(8, 9).

Hoewel koeling geen bacteriën doodt, vermindert het de kans dat u ziek wordt door het aantal bacteriën beperkt te houden. Door koeling wordt het voor bacteriën ook moeilijker om de eierdop binnen te dringen (1011).

Er is echter nog een andere belangrijke reden dat eieren in de koelkast in de Verenigde Staten moeten worden bewaard. Om bacteriën tot een minimum te beperken, vereist de FDA dat commercieel verkochte eieren worden opgeslagen en vervoerd onder 7 ° C.

En als eieren eenmaal zijn gekoeld, moeten ze altijd gekoeld worden bewaard om te voorkomen dat ze condens vormen als ze opwarmen. Het vocht maakt het voor bacteriën gemakkelijker om de eischaal binnen te dringen.

Dus of je bereid bent om het risico te nemen om een ​​besmet ei tegen te komen of niet, het feit dat eieren in de VS worden gewassen en gekoeld voordat ze worden gekocht, betekent dat ze echt zo moeten worden bewaard.

Kortom: In de Verenigde Staten en een paar andere landen worden eieren na het leggen snel gewassen, ontsmet en gekoeld om bacteriën te minimaliseren. Daarom moeten de eieren gekoeld bewaard blijven.

Eieren hoeven niet te worden gekoeld in Europa

Veel Europese landen bewaren hun eieren niet, hoewel ze in de jaren tachtig dezelfde epidemie van Salmonella gevallen hebben ondervonden.

Terwijl de VS ervoor gekozen heeft om Salmonella besmetting te controleren door middel van het wassen van eieren en koeling, hebben veel landen in Europa ervoor gekozen om de hygiëne te verbeteren en hennen te laten vaccineren tegen Salmonella, waardoor besmetting wordt voorkomen in de eerste plaats (1213).

Het Verenigd Koninkrijk is een goed voorbeeld van dit. Na een verplichte campagne om alle legkippen te vaccineren tegen de meest voorkomende soort Salmonella, is het aantal Salmonella gevallen in het land gedaald tot het laagste niveau in decennia (13).

In tegenstelling tot de VS is wassen en ontsmetten van eieren illegaal in de EU (Zweden en Nederland zijn uitzonderingen) (14).

Hoewel dit onhygiënisch lijkt voor Amerikanen, is de logica dat de cuticula en schaal van de eicel onbeschadigd blijven en fungeren als een verdedigingslaag tegen bacteriën (4).

Behalve de cuticula hebben eiwitten ook een natuurlijke afweer tegen bacteriën, die het ei maximaal drie weken kunnen beschermen (415).

Daarom wordt het als onnodig beschouwd om eieren te koelen.

In feite de EU beveelt eieren koel te houden, maar niet gekoeld, in supermarkten om te voorkomen dat eieren opwarmt en zo ongewenste condensatie vormt tijdens het transport naar huis.

Omdat de eieren in de EU anders worden behandeld dan in de VS, is het prima om eieren uit de koelkast te houden zolang u van plan bent ze snel te gebruiken.

Kortom: In de meeste Europese landen wordt Salmonella onder controle gehouden met preventieve maatregelen zoals vaccinatie. Het is meestal illegaal om eieren te wassen, dus de cuticula van een ei blijft intact en ze hoeven niet te worden gekoeld.

Andere voor- en nadelen van koeling

Ook al is het misschien niet nodig om je eieren te koelen, het is ook afhankelijk van waar je woont, en of je het wil.

Dit komt omdat koeling enkele voordelen kan bieden. Het kan echter ook nadelen hebben. Hieronder staan ​​de voor- en nadelen van eierkoeling.

Pro: Koeling kan de houdbaarheid van eieren verdubbelen

Het bewaren van uw eieren in de koelkast is de beste manier om bacteriën onder controle te houden.

Als extra bonus houdt het eieren ook veel langer verser dan bewaren op kamertemperatuur.

Terwijl een vers eitje bij kamertemperatuur wordt bewaard zal de kwaliteit na een paar dagen verminderen en dient te worden gebruikt binnen 1-3 weken, eieren in de koelkast bewaard blijft de kwaliteit en versheid ten minste tweemaal zo lang(15, 16, 17).

Tegen: Eieren kunnen smaken in de koelkast absorberen

Eieren kunnen geuren en smaken absorberen uit andere voedingsmiddelen in uw koelkast, zoals vers gesneden uien.

Het bewaren van eieren in de doos en het afdichten van sterk geurend voedsel in luchtdichte verpakkingen kan dat probleem voorkomen.

Tegen:Eieren mogen niet in de koelkastdeur worden bewaard

Vreemd genoeg, waar je eieren in de koelkast bewaart, kan ook een verschil maken.

Veel mensen houden hun eieren in de deur van de koelkast. Dit kan echter elke keer dat u de koelkast opent temperatuurschommelingen veroorzaken, wat de groei van bacteriën zou kunnen bevorderen en het beschermende membraan van het ei zou kunnen aantasten (4).

Daarom bewaar eieren op de plank aan de achterkant van de koelkast is het beste.

Tegen: Koude eieren zijn niet goed om mee te bakken

Tenslotte beweren sommige koks dat eieren op kamertemperatuur het beste zijn om te bakken. Daarom raden sommigen aan gekoelde eieren op kamertemperatuur te laten voordat ze worden gebruikt.

Als dit belangrijk voor je is, wordt het als veilig beschouwd om de eieren maximaal twee uur op kamertemperatuur te laten. Zorg er echter wel voor dat u ze later op een veilige temperatuur kookt (18).

Kortom: Koelen houdt eieren langer dan twee keer zo lang vers als eieren op kamertemperatuur worden gehouden. Maar ze moeten op de juiste manier worden bewaard om smaak- en temperatuurveranderingen te voorkomen.

Moeten eieren worden gekoeld?

Het hangt af van waar je woont, omdat de manier waarop uw land Salmonella behandelt bepaalt of eieren echt in de koelkast moeten worden bewaard of niet.

In de VS moeten verse eieren worden gekoeld. In veel landen in Europa en de rest van de wereld is het echter prima om eieren een paar weken op kamertemperatuur te houden.

Als u niet weet of de eieren die u koopt in de koelkast moeten worden bewaard of niet, neem dan contact op met uw lokale autoriteit voor voedselveiligheid om te zien wat wordt aanbevolen.

Als u het nog steeds niet zeker weet, koeling is altijd de veiligste manier van bewaren.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.