Pepermunt (Mentha × piperita) is een aromatisch kruid in de mintfamilie dat een kruising is tussen watermunt en groene munt.

Inheems in Europa en Azië, wordt het al duizenden jaren gebruikt vanwege zijn aangename, muntachtige smaak en gezondheidsvoordelen.

Pepermunt wordt gebruikt als smaakmaker in pepermuntjes, snoep en andere voedingsmiddelen. Bovendien consumeren veel mensen pepermunt als een verfrissende, cafeïnevrije thee.

Pepermuntblaadjes bevatten verschillende essentiële oliën, waaronder menthol, menthon en limoneen (1).

Menthol geeft pepermunt zijn verkoelende eigenschappen en een herkenbare muntachtige geur.

Hoewel muntthee vaak wordt gedronken vanwege zijn smaak, kan het ook verschillende gezondheidsvoordelen hebben. De thee zelf is zelden wetenschappelijk bestudeerd, maar pepermunt extracten wel.

Hier zijn 12 wetenschappelijke voordelen van muntthee en extracten.

1. Kan spijsverteringsstoornissen verlichten

Pepermunt kan spijsverteringsklachten verlichten, zoals gas, opgeblazen gevoel en indigestie.

Dierproeven duiden erop dat pepermunt je spijsverteringsstelsel ontspant en de pijn kan verlichten. Het voorkomt ook dat gladde spieren samentrekken, wat spasmen in uw darm kan verlichten(23).

Een studies bij 926 mensen met prikkelbare darmsyndroom (PDS) die gedurende ten minste twee weken met pepermuntolie werden behandeld, concludeerde dat pepermunt significant betere symptoomverlichting gaf dan een placebo(4).

In een studie bij 72 mensen met PDS, verminderden pepermuntolie capsules de PDS symptomen met 40% na vier weken, vergeleken met slechts 24,3% met een placebo(5).

Bovendien verminderde pepermunt in een review van 14 klinische onderzoeken bij bijna 2000 kinderen de frequentie, lengte en ernst van buikpijn(6).

Bovendien verminderden capsules die pepermuntolie bevatten de incidentie en ernst van misselijkheid en braken in een studie bij 200 mensen die chemotherapie voor kanker ondergingen(7).

Hoewel er in geen enkele studie muntthee en -vertering is onderzocht, is het mogelijk dat de thee vergelijkbare effecten kan hebben.

Kortom: Van pepermuntolie is aangetoond dat het spieren in uw spijsverteringsstelsel ontspant en verschillende spijsverteringsklachten verbetert. Daarom kan muntthee vergelijkbare voordelen bieden.

2. Kan helpen bij het verlichten van spanningshoofdpijn en migraine

Omdat pepermunt werkt als een spierontspanner en pijnstiller, kan het bepaalde soorten hoofdpijn verminderen(2).

De menthol in pepermuntolie verhoogt de bloedstroom en geeft een verkoelend gevoel, waardoor de pijn mogelijk minder wordt (8).

In één studie onder 35 mensen met migraine, verminderde pepermuntolie op het voorhoofd en de slapen de pijn na twee uur aanzienlijk in vergelijking met een placebo olie(9).

In een andere studie bij 41 mensen bleek pepermuntolie die op het voorhoofd was aangebracht even werkzaam te zijn tegen hoofdpijn als 1.000 mg paracetamol(10).

Hoewel de geur van muntthee kan helpen de spieren te ontspannen en hoofdpijn te verlichten, is er geen wetenschappelijk bewijs dit effect te bevestigen. Het kan echter wel helpen om pepermuntolie op je slapen aan te brengen.

Kortom: Hoewel er geen bewijs is dat muntthee hoofdpijnklachten verbetert, suggereert onderzoek dat pepermuntolie spanningshoofdpijn en migraine vermindert.

3. Een frissere adem

Er is een reden waarom pepermunt een algemeen aroma is voor tandpasta, mondwater en kauwgom.

Naast de aangename geur heeft pepermunt antibacteriële eigenschappen die bacteriën die tandplak veroorzaken helpen doden – wat je adem kan verbeteren(1112).

In één onderzoek ondervonden mensen die een wervelkolomoperatie hadden ondergaan en die een spoeling met pepermunt, tea tree-en citroenolie hadden gekregen, verbetering in slechte adem, vergeleken met degenen die de oliën niet hadden gekregen(13).

In een ander onderzoek ervoeren schoolmeisjes die een mondspoeling met pepermunt kregen, na één week een verbetering van de adem, vergeleken met de controlegroep(14).

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat het drinken van muntthee hetzelfde effect heeft, is aangetoond dat de verbindingen in pepermunt de adem verbeteren.

Kortom: Het is aangetoond dat pepermuntolie bacteriën doodt die tot een slechte adem leiden. Muntthee, die pepermuntolie bevat, kan ook helpen om de adem te verbeteren.

4. Kan verstopte sinussen verlichten

Pepermunt heeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen. Om deze reden kan muntthee verstopte sinussen tegengaan vanwege infecties, verkoudheid en allergieën(15).

Bovendien laat onderzoek zien dat menthol – één van de actieve bestanddelen in pepermunt – de perceptie van de luchtstroom in je neusholte verbetert. Daarom kan stoom uit muntthee je helpen het gevoel te krijgen dat je ademhaling gemakkelijker gaat(16).

Bovendien is aangetoond dat warme vloeistoffen, zoals kippenbouillon en thee, de symptomen van sinus congestie tijdelijk verbeteren, waarschijnlijk als gevolg van hun dampen(17).

Hoewel muntthee niet is bestudeerd vanwege de effecten ervan op verstopte neus, suggereert het bewijs dat dit nuttig kan zijn.

Kortom: Hoewel er beperkt bewijs is dat het drinken van muntthee kan helpen om je sinussen te ontstoppen, kan een warme drank met menthol – zoals muntthee – je helpen om wat gemakkelijker te ademen.

5. Geef je meer energie

Pepermuntthee kan het energieniveau verbeteren en vermoeidheid overdag verminderen.

Hoewel er geen specifieke onderzoeken zijn naar muntthee, toont onderzoek aan dat de natuurlijke verbindingen in pepermunt gunstige effecten op energie kunnen hebben.

In één onderzoek ervoeren 24 gezonde jonge mensen minder vermoeidheid tijdens een cognitieve test wanneer ze pepermuntolie capsules kregen(18).

In een andere studie bleek pepermuntolie aromatherapie de incidentie van slaperigheid overdag te verminderen(19).

Kortom: Van pepermuntolie is aangetoond dat het vermoeidheid en slaperigheid overdag verlicht in sommige onderzoeken, maar onderzoek specifiek naar muntthee ontbreekt.

6. Kan helpen bij het verlichten van menstruatiekrampen

Omdat pepermunt werkt als een spierverslapper, kan het menstruatiekrampen verlichten(23).

Hoewel muntthee daarop niet is onderzocht, is aangetoond dat verbindingen in pepermunt de symptomen verbeteren.

In een onderzoek bij 127 vrouwen met pijnlijke menstruatie, bleken capsules pepermunt extract net zo effectief te zijn als een niet-steroïdale ontstekingsremmend medicijn bij het verminderen van de intensiteit en duur van pijn(20).

Het is mogelijk dat muntthee vergelijkbare effecten kan hebben.

Kortom: Het drinken van muntthee kan de intensiteit en de duur van menstruatiekrampen verminderen, omdat pepermunt spiercontracties helpt voorkomen.

7. Vecht tegen bacteriële infecties

Hoewel er geen studies zijn over de antibacteriële effecten van muntthee, is aangetoond dat pepermuntolie bacteriën effectief doodt(215).

In één onderzoek bleek dat pepermuntolie de groei van veel voorkomende door voedsel overgedragen bacteriën, waaronder E. coli, Listeria en Salmonella in ananas– en mangosap kan doden of voorkomen (21).

Pepermuntolie doodt ook verschillende soorten bacteriën die leiden tot ziekten bij mensen, waaronder stafylokokken en longontsteking gebonden bacteriën(22).

Bovendien wijzen onderzoeken uit dat pepermunt verschillende soorten bacteriën vermindert die vaak in uw mond voorkomen(1112).

Bovendien heeft menthol ook antibacteriële activiteit aangetoond(23).

Kortom: Studies bevestigen dat pepermunt effectief verschillende soorten bacteriën bestrijdt, waaronder bacteriën die door voedsel overgedragen ziekten en besmettelijke ziekten veroorzaken.

8. Kan uw slaap verbeteren

Muntthee is een ideale keuze voor het slapengaan, omdat het van nature cafeïnevrij is.

Bovendien kan het vermogen van pepermunt als spierverslapper je helpen ontspannen voordat je naar bed gaat(23).

Dat gezegd hebbende, er is niet veel wetenschappelijk bewijs dat pepermunt de slaap verbetert.

In één onderzoek verlengde pepermuntolie de slaaptijd van muizen die een kalmerend middel kregen. Een andere studie echter ontdekte dat menthol geen kalmerend effect had(2425).

Daarom is onderzoek naar pepermunt en slaap verdeeld.

Kortom: Weinig wetenschappelijk bewijs suggereert dat muntthee gunstig is voor de slaap. Het is echter een cafeïnevrije drank die u kan helpen ontspannen voordat u naar bed gaat.

9. Kan helpen bij het afvallen

Muntthee is van nature caloriearm en heeft een aangenaam zoete smaak, waardoor het een slimme keuze is als je probeert af te vallen.

Er is echter niet veel onderzoek naar de effecten van muntthee op het gewicht.

In een kleine studie bij 13 gezonde mensen resulteerde het innemen van een capsule pepermuntolie in verminderde eetlust in vergelijking met het niet nemen van pepermunt(26).

Aan de andere kant toonde een dierstudie aan dat muizen die pepermunt extracten ontvingen meer gewicht kregen dan de controlegroep(27).

Er is meer onderzoek nodig naar pepermunt en gewichtsverlies.

Kortom: Muntthee is een calorie-vrije drank die kan helpen om je zoetekauw tevreden te stellen en je eetlust te verminderen. Meer studies over pepermunt en gewichtsverlies zijn echter nodig.

10. Helpt seizoensallergieën te verbeteren

Pepermunt bevat rosmarinezuur, een plantaardige stof die voorkomt in rozemarijn en planten uit de mintfamilie(28).

Rosmarinezuur is verbonden met verminderde symptomen van allergische reacties, zoals loopneus, jeukende ogen en astma(2930).

In een 21-daagse studie onder 29 mensen met seizoensgebonden allergieën hadden degenen die een oraal supplement met rosmarinezuur kregen, minder symptomen van jeukende neus, jeukende ogen en andere symptomen dan degenen die een placebo kregen(31).

Hoewel het onbekend is of de hoeveelheid rosmarinezuur in pepermunt voldoende is om allergische symptomen te beïnvloeden, is er enig bewijs dat pepermunt allergieën kan verlichten.

In een onderzoek bij ratten verminderde pepermunt extract allergische symptomen, zoals niezen en jeukende neus(32).

Kortom: Pepermunt bevat rosmarinezuur, waarvan is aangetoond dat het allergische symptomen, waaronder niezen en loopneus vermindert. Er is echter beperkt bewijsmateriaal over de werkzaamheid van muntthee tegen allergische reactie.

11. Kan de concentratie verbeteren

Het drinken van muntthee kan je concentratie- en focusvermogen verbeteren.

Hoewel studies over de gevolgen van pepermuntthee voor concentratie niet beschikbaar zijn, hebben twee kleine onderzoeken dit gunstige effect van pepermuntolie onderzocht – genomen door inname of inhalatie.

In één onderzoek presteerden 24 jonge, gezonde mensen significant beter op cognitieve tests wanneer ze pepermuntolie capsules kregen(18).

In een ander onderzoek bleek dat geurende pepermuntolie het geheugen en de alertheid verbeterde, in vergelijking met ylang-ylang, een andere populaire essentiële olie(33).

Kortom: Pepermuntolie, te vinden in muntthee, kan de alertheid en het geheugen helpen verhogen, wat de concentratie kan verbeteren.

12. Gemakkelijk toe te voegen aan je voeding

Muntthee is heerlijk en gemakkelijk toe te voegen aan je voeding.

Je kunt het in theezakjes kopen, als losbladige thee of gewoon je eigen pepermunt in je tuin.

Om je eigen muntthee te maken:

Breng 2 kopjes water aan de kook.
Zet het vuur uit en voeg een handvol gescheurde pepermuntblaadjes toe aan het water.
Dek af en laat 5 minuten trekken.
Zeef de thee en drink.
Omdat muntthee van nature vrij is van cafeïne, kun je het op elk moment van de dag drinken.

Geniet ervan na de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen, in de middag om je energie te verhogen of voor het slapen gaan om je te helpen ontspannen.

Kortom: Muntthee is een smakelijke, calorie- en cafeïnevrije thee waarvan u op elk moment van de dag kunt genieten.

Tot slot

Muntthee en de natuurlijke stoffen in de pepermuntblaadjes kunnen op verschillende manieren uw gezondheid ten goede komen.

Hoewel onderzoek naar muntthee beperkt is, beschrijven verschillende onderzoeken de voordelen van pepermuntolie en pepermunt extracten.

Pepermunt kan helpen de spijsvertering te verbeteren, je adem op te frissen en de concentratie te verbeteren.

Bovendien heeft deze munt antibacteriële eigenschappen en kan allergiesymptomen, hoofdpijn en verstopte luchtwegen verbeteren.

Muntthee is een heerlijke, van nature zoete, cafeïnevrije drank die op elk moment van de dag veilig kan worden gedronken.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.