Ad Clicks :Ad Views :
img

Natuurlijke aroma’s: moet je ze eten?

1920 Views

Natuurlijke aroma’s: moet je ze eten?

Misschien heeft u de term “natuurlijke smaakstoffen” gezien op ingrediëntenlijsten. Deze aromaten die voedselproducenten toevoegen aan hun producten om de smaak te verbeteren.

Echter, deze term is behoorlijk verwarrend en zelfs misleidend.

Dit artikel geeft een gedetailleerde kijk op wat natuurlijke aroma’s zijn, hoe ze te vergelijken met kunstmatige aroma’s en mogelijke gezondheidsproblemen.

Wat zijn natuurlijke aroma’s?

Natuurlijke aroma’s zijn gemaakt op basis van stoffen geëxtraheerd uit deze plantaardige of dierlijke bronnen:

 • kruiden
 • Fruit of vruchtensap
 • Groente of groentesap
 • Eetbare gisten, kruiden, schors, knoppen, wortel bladeren of plantmateriaal
 • Zuivelproducten, met inbegrip van gefermenteerde producten
 • Vlees, gevogelte of vis
 • eieren

Deze smaken kan worden verkregen door het verwarmen of roosteren van dier of plant materiaal.

Bovendien gebruiken de fabrikanten steeds vaker enzymen om smaakcomponenten te extraheren uit plantaardige bronnen om te voldoen aan de vraag naar natuurlijke smaakstoffen(1).

Natuurlijke aroma’s zijn bedoeld om smaak te verbeteren, niet noodzakelijkerwijs de voedingswaarde te verhogen aan een voedingsmiddel of drank.

Deze aroma’s komen zeer vaak voor in voedingsmiddelen en dranken.

In feite, de enige die vaker op ingrediënt lijsten van verwerkte voedingsmiddelen worden gemeld is zout, water en suiker.

Kortom: Natuurlijke smaakstoffen geëxtraheerd uit planten en dieren met het oog op het creëren van smaakversterkers voor gebruik in bewerkte voedingsmiddelen.

Wat betekent “natuurlijk” eigenlijk?

Onderzoek heeft aangetoond als “natuurlijk” vermeldt staat op voedselverpakkingen, dat mensen de neiging hebben om positiever te denken over het product, inclusief hoe gezond het is(2).

Aangezien de NVWA deze term niet officieel heeft gedefinieerd kan deze worden gebruikt voor het beschrijven van vrijwel elk soort voedingsmiddel(3).

Bij een natuurlijke smaak, moet de oorspronkelijke bron van een plant of dier zijn. Daarentegen, de oorspronkelijke bron van een kunstmatige smaak is daarentegen een kunstmatige chemische stof.

Belangrijker alle smaakstoffen zijn chemicaliën, ongeacht of zij natuurlijk of kunstmatig zijn.In feite is elke substantie in de wereld uit chemicaliën, waaronder water .

Natuurlijke aroma’s zijn complexe mengsels gecreëerd door speciaal opgeleide voedsel chemici bekend als flavorists.

Naast hun oorspronkelijke smaak bron, kunnen deze mengsels meer dan 100 verschillende chemicaliën bevatten, zoals conserveermiddelen, oplosmiddelen en andere stoffen. Deze worden gedefinieerd als “incidentele additieven.”

Echter, zijn producenten van voedingsmiddelen niet verplicht bekend te maken of deze additieven zijn afkomstig uit natuurlijke of synthetische bronnen. Zolang de oorspronkelijke aromagrondstof afkomstig is uit plantaardig of dierlijk materiaal, wordt het geclassificeerd als een natuurlijke aroma.

Wat meer, omdat de term “natuurlijk” heeft geen officiële definitie, smaken afkomstig van genetisch gemodificeerde gewassen kunnen ook worden bestempeld als natuurlijk(4).

Kortom: Hoewel de term “natuurlijk” heeft geen formele definitie, mensen interpreteren het vaak als gezond. Hoewel natuurlijke en kunstmatige aroma’s verschillen per bron, bevatten zowel toegevoegde chemicaliën.

Ingrediënten ingedeeld als natuurlijke aroma’s

Er zijn honderden natuurlijke aroma’s gemaakt door voedsel chemici. Hier zijn een paar die gewoonlijk worden aangetroffen in voedingsmiddelen en dranken:

 • Amylacetaat: Deze verbinding kan worden gedestilleerd uit bananen met een hoog banaan-achtige smaak gebruikt bij gebakken producten.
 • Citral: Ook bekend als geranial, citral wordt gewonnen uit citroengras, citroen , sinaasappel en pepers. Het wordt gebruikt als citrussmaak in dranken en snoep.
 • Benzaldehyde: Deze chemische stof wordt gewonnen uit amandelen , kaneel olie en andere bestanddelen. Het wordt vaak gebruikt om voedsel een amandel smaak te geven.
 • Bevergeil: Een enigszins verrassende en verontrustende bron, wordt deze lichte zoetstof die voorkomt in de anale afscheidingen van bevers. Het wordt soms gebruikt als een substituut voor vanille, hoewel dit zeldzaam vanwege de hoge kosten.

Andere natuurlijke aroma’s zijn onder meer:

 • Linden ether: de smaak van honing
 • Massoia lacton: kokosnoot smaak
 • Acetoïne: Boter smaak

Al deze smaken kunnen ook worden geproduceerd met behulp van kunstmatige chemische stoffen die zijn gemaakt in een laboratorium, welke in alle gevallen zij ook kunnen worden vermeld als kunstmatige aroma’s.

Het kan u ook opgevallen zijn dat de laatste tijd ingrediënten labels geven aan dat het voedsel wordt gemaakt met natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen.

Kortom: Honderden ingrediënten worden geclassificeerd als natuurlijke aroma’s. Het samenvoegen van natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen is ook gebruikelijk.

Moet u natuurlijke smaken kiezen boven kunstmatige smaken?

Het kan gezonder lijken om voedingsmiddelen die natuurlijke aroma’s bevatten te kiezen boven deze met kunstmatige smaken.

Echter, in termen van chemische samenstelling, de twee zijn opvallend vergelijkbaar. De chemische stoffen in een bepaalde smaak kunnen natuurlijk afgeleid of synthetisch gemaakt zijn.

In feite, kunstmatige aroma’s bevatten soms minder chemicaliën dan natuurlijke aroma’s. Bovendien hebben sommige voedingswetenschappers aangevoerd dat kunstmatige smaakstoffen eigenlijk veiliger zijn omdat ze worden geproduceerd onder streng gecontroleerde laboratoriumomstandigheden.

Kunstmatige smaakstoffen zijn ook minder duur om te produceren, waardoor ze aantrekkelijker zijn voor voedselfabrikanten.

Bovendien, mensen die vegetarisch of veganistisch zijn kunnen onbewust dierlijke en natuurlijke aroma’s in bewerkte voedingsmiddelen eten.

Kortom, natuurlijke aroma’s  zijn niet gezonder dan kunstmatige smaakstoffen.

Kortom: Ondanks hun ‘natuurlijke’ oorsprong, natuurlijke aroma’s zijn zeer vergelijkbaar met kunstmatige aroma’s. Kunstmatige aroma’s kan zelfs een aantal voordelen hebben.

Zijn natuurlijke aroma’s veilig?

Voordat natuurlijke of kunstmatige aroma’s kunnen worden toegevoegd aan levensmiddelen, moeten ze worden beoordeeld door de smaak en Extract Manufacturers Association (FEMA) Expert Panel om te bevestigen dat zij voldoen aan de veiligheidsnormen(5).

Resultaten van deze evaluatie worden gepubliceerd en gerapporteerd aan de NVWA. Als de smaakstof voldoet aan de veiligheidscriteria, kan deze worden toegevoegd aan “Over het algemeen erkend als veilig” lijst van stoffen die zijn vrijgesteld van verdere evaluatie door de NVWA.

De meeste natuurlijke smaken die bepaald veilig te zijn worden ook beoordeeld door andere internationale regelgevende organisaties, zoals de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid.

In de meeste gevallen, natuurlijke aroma’s lijken veilig te zijn voor menselijke consumptie als het af en toe wordt geconsumeerd in verwerkt voedsel Echter, gezien het aantal chemicaliën die deel kunnen uitmaken van een natuurlijk aroma mengsel, bijwerkingen zijn altijd mogelijk.

Voor mensen met voedselallergieën of mensen die speciale diëten volgen, is het erg belangrijk om te onderzoeken welke stoffen een natuurlijke smaakstoffen het bevat.

Kortom: Hoewel natuurlijke aroma’s moeten voldoen aan veiligheidseisen, kunnen individuele reacties optreden. Mensen met een allergie of mensen met een speciaal dieet moeten zeer voorzichtig zijn met het consumeren van hen.

Moet u natuurlijke aroma’s consumeren?

De oorspronkelijke bron van natuurlijke aroma’s moeten van plant of dierlijk materiaal zijn.Echter, natuurlijke smaakstoffen zijn zeer verwerkt en bevatten veel chemische toevoegingen.

In feite, natuurlijke aroma’s zijn niet veel anders dan kunstmatige aroma’s in termen van chemische samenstelling en gezondheidseffecten.

Vanuit een oogpunt van veiligheid en gezondheid is het beste om te voorkomen dat u voedingsmiddelen met natuurlijke of kunstmatige smaken kiest door zoveel mogelijk onbewerkt voedsel te kiezen.

Levensmiddelenfabrikanten hoeven alleen een lijst met smaken op ingrediëntenlijsten te zetten, zonder dat de originele bronnen of chemische mengsels van deze smaken te vermelden.

Om uit te vinden waar de natuurlijke aroma’s in een voedingsmiddelen vandaan komen en de chemische stoffen die zij bevatten, contact opnemen met het voedingsbedrijf via de telefoon of e-mail om hen het direct te vragen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 2 =

This div height required for enabling the sticky sidebar