Je hebt misschien de term “natuurlijke smaakstoffen” op ingrediëntenlijsten gezien. Dit zijn smaakstoffen die voedselproducenten aan hun producten toevoegen om de smaak te verbeteren.

Deze term kan echter behoorlijk verwarrend en zelfs misleidend zijn.

Dit artikel gaat uitgebreid in op wat natuurlijke smaakstoffen zijn, hoe ze zich verhouden tot kunstmatige smaakstoffen en mogelijke gezondheidsproblemen.

Wat zijn natuurlijke smaakstoffen?

Natuurlijke smaakstoffen zijn gemaakt van stoffen die zijn gewonnen uit deze plantaardige of dierlijke bronnen:

 • kruiden
 • Fruit of vruchtensap
 • Groente of groentesap
 • Eetbare gisten, kruiden, schors, knoppen, wortel bladeren of plantmateriaal
 • Zuivelproducten, met inbegrip van gefermenteerde producten
 • Vlees, gevogelte of vis
 • eieren

Deze smaakstoffen kunnen worden verkregen door het dierlijke of plantaardige materiaal te verhitten of te roosteren.

Bovendien gebruiken fabrikanten steeds vaker enzymen om smaakstoffen uit plantaardige bronnen te extraheren om aan de vraag naar natuurlijke aroma’s te voldoen(1).

Natuurlijke smaken zijn bedoeld om smaak te verbeteren, niet noodzakelijk om voedingswaarde aan een voedsel of drank bij te dragen.

Deze aroma’s komen zeer vaak voor in voedingsmiddelen en dranken.

In feite is gemeld dat de enige items die vaker op ingrediëntenlijsten van verwerkt voedsel worden vermeld, zout , water en suiker zijn.

Kortom: Natuurlijke smaakstoffen worden geëxtraheerd uit planten en dieren met als doel het creëren van smaakversterkers om te worden gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen.

Wat betekent “natuurlijk” eigenlijk?

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer “natuurlijk” op voedselverpakkingen verschijnt, mensen vaak positieve meningen over het product vormen, inclusief hoe gezond het is (2).

Aangezien de NVWA deze term niet officieel heeft gedefinieerd kan deze worden gebruikt voor het beschrijven van vrijwel elk soort voedingsmiddel(3).

In het geval van een natuurlijke smaak moet de oorspronkelijke bron een plant of dier zijn.Daarentegen is de oorspronkelijke bron van een kunstmatige smaak een door de mens gemaakte chemische stof.

Belangrijk is dat alle smaakstoffen chemicaliën bevatten, of ze nu natuurlijk of kunstmatig zijn. In feite bestaat elke stof in de wereld uit chemicaliën, waaronder water.

Natuurlijke smaakstoffen zijn complexe mengsels die zijn gemaakt door speciaal opgeleide voedingschemici die bekend staan ​​als smaakmakers.

Naast hun oorspronkelijke smaakbron, kunnen deze mengsels meer dan 100 verschillende chemicaliën bevatten, waaronder conserveringsmiddelen, oplosmiddelen en andere stoffen. Deze worden gedefinieerd als “incidentele additieven.”

Voedselfabrikanten hoeven echter niet te onthullen of deze additieven uit natuurlijke of synthetische bronnen komen. Zolang de oorspronkelijke smaakstof afkomstig is van plantaardig of dierlijk materiaal, wordt het geclassificeerd als een natuurlijke smaakstof.

Omdat de term natuurlijk geen officiële definitie heeft, kunnen smaken uit genetisch gemodificeerde gewassen ook als natuurlijk worden geëtiketteerd(4).

Kortom: Hoewel de term ‘natuurlijk’ geen formele definitie heeft, interpreteren mensen het vaak als gezond. Hoewel natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen per bron verschillen, bevatten beide toegevoegde chemicaliën.

Ingrediënten geclassificeerd als natuurlijke smaakstoffen

Er zijn honderden natuurlijke smaakstoffen gecreëerd door voedselchemici. Hier zijn een paar die vaak worden aangetroffen in voedingsmiddelen en dranken:

 • Amylacetaat: Deze verbinding kan worden gedistilleerd uit bananen om bananeachtige smaak te bieden in gebakken producten.
 • Citral: Ook bekend als geranial, citral wordt gewonnen uit citroengras, citroen , sinaasappel en pepers. Het wordt gebruikt in dranken en snoep met een citrussmaak.
 • Benzaldehyde: Deze chemische stof wordt gewonnen uit amandelen , kaneelolie en andere ingrediënten. Het wordt vaak gebruikt om voedingsmiddelen een amandelsmaak te geven.
 • Bevergeil: Een enigszins verrassende en verontrustende bron, deze enigszins zoete substantie wordt gevonden in de anale afscheidingen van bevers. Het wordt soms gebruikt als vervanging voor vanille, hoewel dit zeldzaam is vanwege de hoge kosten.

Andere natuurlijke smaken omvatten:

 • Linden ether: de smaak van honing
 • Massoia lacton: kokossmaak
 • Acetoïne: Botersmaak

Al deze smaakstoffen kunnen ook worden geproduceerd met behulp van door de mens gemaakte chemicaliën die in een laboratorium zijn gemaakt, in welk geval ze als kunstmatige smaakstoffen worden vermeld.

Het is je misschien ook opgevallen dat ingrediënten meestal aangeven dat het voedsel gemaakt is met natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen.

Kortom: Honderden ingrediënten zijn geclassificeerd als natuurlijke smaakstoffen. Het samen gebruiken van natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen is ook gebruikelijk.

Moet je natuurlijke smaakstoffen kiezen boven kunstmatige smaakstoffen?

Het lijkt misschien gezonder om voedingsmiddelen te kiezen die natuurlijke smaakstoffen bevatten en die met kunstmatige smaakstoffen te vermijden.

In termen van chemische samenstelling zijn de twee echter opmerkelijk vergelijkbaar. De chemicaliën in een specifieke smaak kunnen van nature zijn afgeleid of synthetisch zijn gemaakt.

In feite bevatten kunstmatige smaakstoffen soms minder chemicaliën dan natuurlijke smaakstoffen. Sommige voedingswetenschappers hebben bovendien betoogd dat kunstmatige smaakstoffen eigenlijk veiliger zijn omdat ze onder streng gecontroleerde laboratoriumomstandigheden worden geproduceerd.

Kunstmatige smaakstoffen zijn ook minder duur om te produceren, waardoor ze aantrekkelijker worden voor voedselproducenten.

Bovendien kunnen mensen die vegetarisch of veganistisch zijn, onbewust voedselachtige natuurlijke smaakstoffen van verwerkte voedingsmiddelen binnenkrijgen.

Over het algemeen lijken natuurlijke smaakstoffen niet gezonder dan kunstmatige smaakstoffen.

Kortom: Onndanks hun “natuurlijke” oorsprong, lijken natuurlijke smaakstoffen sterk op kunstmatige smaakstoffen. Kunstmatige smaakstoffen kunnen zelfs enkele voordelen hebben.

Zijn natuurlijke smaakstoffen veilig?

Voordat natuurlijke of kunstmatige smaakstoffen aan voedsel kunnen worden toegevoegd, moeten ze worden geëvalueerd door het Expert Panel van Fibror and Extract Manufacturers Association (FEMA) om te bevestigen dat ze voldoen aan de veiligheidsnormen(5).

Resultaten van deze evaluatie worden gepubliceerd en gerapporteerd aan de NVWA. Als de smaakstof aan de veiligheidscriteria voldoet, kan deze worden toegevoegd aan de lijst ‘Algemeen erkend als veilig’ van stoffen die zijn vrijgesteld van verdere beoordeling door de NVWA.

Bovendien zijn de meeste natuurlijke smaakstoffen waarvan vaststaat dat ze veilig zijn in dit programma, ook beoordeeld door andere internationale regelgevende organisaties, zoals de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid.

In de meeste gevallen lijken natuurlijke smaakstoffen veilig te zijn voor menselijke consumptie als het af en toe wordt geconsumeerd in verwerkt voedsel.

Gezien het aantal chemicaliën dat mogelijk deel uitmaakt van een natuurlijk smaakmengsel, zijn echter altijd bijwerkingen mogelijk.

Voor mensen met voedselallergieën of mensen die speciale diëten volgen, is het erg belangrijk om te onderzoeken welke stoffen een natuurlijke smaakstof bevat.

Kortom: Hoewel natuurlijke smaakstoffen aan veiligheidscriteria moeten voldoen, kunnen individuele reacties optreden. Mensen met allergieën of mensen die speciale diëten gebruiken, moeten zeer voorzichtig zijn met het eten ervan.

Is het gezonder om natuurlijke smaakstoffen consumeren?

De oorspronkelijke bron van natuurlijke smaakstoffen moet plantaardig of dierlijk materiaal zijn. Natuurlijke smaakstoffen zijn echter sterk verwerkt en bevatten vele chemische toevoegingen.

In feite verschillen natuurlijke smaakstoffen niet veel van kunstmatige smaken in termen van chemische samenstelling en gezondheidseffecten.

Vanuit het oogpunt van gezondheid en veiligheid is het het beste om voedingsmiddelen met natuurlijke of kunstmatige smaak te vermijden door waar mogelijk vers, onbewerkt voedsel te kiezen

Voedselfabrikanten hoeven alleen smaakstoffen op ingrediëntenlijsten te vermelden , zonder de oorspronkelijke bronnen of chemische mengsels van deze smaakstoffen te onthullen.

Als u wilt weten waar de natuurlijke smaken in een voedingsproduct vandaan komen en welke chemicaliën ze bevatten, neemt u contact op met het levensmiddelenbedrijf per telefoon of e-mail om hen rechtstreeks te vragen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.