natuurlijke aromas

Natuurlijke smaakstoffen: Moet je ze eten?

Misschien heeft u de term “natuurlijke smaakstoffen” gezien op ingrediënten lijsten. Deze aromaten die voedselproducenten toevoegen aan hun producten om de smaak te verbeteren.

Deze term kan echter behoorlijk verwarrend en zelfs misleidend zijn.

Dit artikel gaat uitgebreid in op wat natuurlijke smaakstoffen zijn, hoe ze zich verhouden tot kunstmatige smaken en mogelijke gezondheidsproblemen.

Wat zijn natuurlijke smaakstoffen?

Natuurlijke smaakstoffen zijn gemaakt op basis van stoffen geëxtraheerd uit deze plantaardige of dierlijke bronnen:

 • kruiden
 • Fruit of vruchtensap
 • Groente of groentesap
 • Eetbare gisten, kruiden, schors, knoppen, wortel bladeren of plantmateriaal
 • Zuivelproducten, met inbegrip van gefermenteerde producten
 • Vlees, gevogelte of vis
 • eieren

Deze smaken kunnen worden verkregen door het dierlijke of plantaardige materiaal te verhitten of te roosteren.

Bovendien gebruiken fabrikanten steeds vaker enzymen om smaakstoffen uit plantaardige bronnen te extraheren om te voldoen aan de vraag naar natuurlijke smaken (1).

Natuurlijke smaakstoffen zijn bedoeld om de smaak te verbeteren, niet noodzakelijk om voedingswaarde aan een voedsel of drank bij te dragen.

Deze aroma’s komen zeer vaak voor in voedingsmiddelen en dranken.

Er is zelfs gerapporteerd dat de enige items die vaker op ingrediëntenlijsten van verwerkt voedsel worden vermeld is zout, water en suiker.

Kortom: Natuurlijke smaakstoffen worden geëxtraheerd uit planten en dieren met het doel smaakversterkers te maken die kunnen worden gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen.

Wat betekent “natuurlijk” eigenlijk?

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen wanneer ze op de verpakking van levensmiddelen verschijnen, vaak positieve meningen over het product vormen, inclusief hoe gezond het is (2).

Aangezien de NVWA deze term niet officieel heeft gedefinieerd kan deze worden gebruikt voor het beschrijven van vrijwel elk soort voedingsmiddel(3).

In het geval van een natuurlijke smaak moet de oorspronkelijke bron een plant of dier zijn. Daarentegen is de oorspronkelijke bron van een kunstmatige smaak een door de mens gemaakte chemische stof.

Belangrijk is dat alle smaken chemicaliën bevatten, of ze nu natuurlijk of kunstmatig zijn. In feite bestaat elke stof in de wereld uit chemicaliën, waaronder water.

Natuurlijke aroma’s zijn complexe mengsels die zijn gemaakt door speciaal opgeleide voedingschemici die bekend staan ​​als smaakmakers.

Naast hun oorspronkelijke smaakbron, kunnen deze mengsels meer dan 100 verschillende chemicaliën bevatten, zoals conserveermiddelen, oplosmiddelen en andere stoffen. Deze worden gedefinieerd als “incidentele additieven.”

Voedselfabrikanten hoeven echter niet te onthullen of deze additieven uit natuurlijke of synthetische bronnen komen. Zolang de oorspronkelijke smaakstof afkomstig is van plantaardig of dierlijk materiaal, wordt het geclassificeerd als een natuurlijke smaak.

Omdat de term natuurlijk geen officiële definitie heeft, kunnen smaken uit genetisch gemodificeerde gewassen ook als natuurlijk worden gemarkeerd (4).

Kortom: Hoewel de term “natuurlijk” geen formele definitie heeft, interpreteren mensen het vaak als gezond. Hoewel natuurlijke en kunstmatige aroma’s per bron verschillen, bevatten beide toegevoegde chemicaliën.

Ingrediënten geclassificeerd als natuurlijke smaakstoffen

Er zijn honderden natuurlijke smaken gecreëerd door voedselchemici. Hier zijn een paar die vaak worden aangetroffen in voedingsmiddelen en dranken:

 • Amylacetaat: deze verbinding kan worden gedistilleerd uit bananen om bananeachtige smaak te bieden in gebakken producten.
 • Citral: Ook bekend als geranial, citral wordt gewonnen uit citroengras, citroen , sinaasappel en pepers. Het wordt gebruikt als citrussmaak in dranken en snoep.
 • Benzaldehyde: Deze chemische stof wordt gewonnen uit amandelen , kaneelolie en andere ingrediënten. Het wordt vaak gebruikt om voedingsmiddelen een amandelsmaak en aroma te geven.
 • Bevergeil: Een enigszins verrassende en verontrustende bron, deze enigszins zoete substantie wordt aangetroffen in de anale afscheidingen van bevers. Het wordt soms gebruikt als vervanging voor vanille, hoewel dit zeldzaam is vanwege de hoge kosten.

Andere natuurlijke smaken omvatten:

 • Linden ether: de smaak van honing
 • Massoia lacton: kokosnoot smaak
 • Acetoïne: Botersmaak

Al deze smaken kunnen ook worden geproduceerd met behulp van door de mens gemaakte chemicaliën die in een laboratorium zijn gemaakt, in welk geval ze als kunstmatige smaakstoffen worden vermeld.

Het is je misschien ook opgevallen dat de meeste ingrediëntenlabels aangeven dat het voedsel gemaakt is met natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen.

Kortom: Honderden ingrediënten worden geclassificeerd als natuurlijke aroma’s. Het gebruik van natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen samen is ook gebruikelijk.

Moet je natuurlijke smaakstoffen kiezen boven kunstmatige smaakstoffen?

Het lijkt misschien gezonder om voedingsmiddelen te kiezen die natuurlijke smaken bevatten en die met kunstmatige smaakstoffen te vermijden.

In termen van chemische samenstelling zijn de twee echter opmerkelijk vergelijkbaar. De chemicaliën in een specifieke smaak kunnen van nature zijn afgeleid of synthetisch zijn gemaakt.

In feite bevatten kunstmatige smaken soms minder chemicaliën dan natuurlijke smaakstoffen. Sommige voedingswetenschappers hebben bovendien betoogd dat kunstmatige smaakstoffen eigenlijk veiliger zijn omdat ze onder streng gecontroleerde laboratoriumomstandigheden worden geproduceerd.

Kunstmatige smaakstoffen zijn ook minder duur om te produceren, waardoor ze aantrekkelijker worden voor voedselproducenten.

Daarnaast kunnen mensen die vegetarisch of veganistisch zijn onbewust dierlijke van natuurlijke smaken eten in verwerkt voedsel.

Over het algemeen lijken natuurlijke smaakstoffen niet gezonder dan kunstmatige smaakstoffen.

Kortom: Ondanks hun ‘natuurlijke’ oorsprong, natuurlijke smaakstoffen zijn zeer vergelijkbaar met kunstmatige smaakstoffen. Kunstmatige smaakstoffen kunnen zelfs een aantal voordelen hebben.

Zijn natuurlijke smaakstoffen veilig?

Voordat natuurlijke of kunstmatige smaakstoffen kunnen worden toegevoegd aan levensmiddelen, moeten ze worden beoordeeld door de smaak en Extract Manufacturers Association (FEMA) Expert Panel om te bevestigen dat zij voldoen aan de veiligheidsnormen(5).

Resultaten van deze evaluatie worden gepubliceerd en gerapporteerd aan de NVWA. Als de smaakstof aan de veiligheidscriteria voldoet, kan deze worden toegevoegd aan de lijst met algemeen toegestane en veilige stoffen die zijn vrijgesteld van verdere beoordeling door de NVWA.

Bovendien zijn de meeste natuurlijke smaakstoffen waarvan vaststaat dat ze veilig zijn in dit programma, ook beoordeeld door andere internationale regelgevende organisaties, zoals de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid.

In de meeste gevallen lijken natuurlijke smaakstoffen veilig te zijn voor menselijke consumptie als het af en toe wordt geconsumeerd in verwerkt voedsel.

Gezien het aantal chemicaliën dat mogelijk deel uitmaakt van een natuurlijk smaakmengsel, zijn echter altijd bijwerkingen mogelijk.

Voor mensen met voedselallergieën of mensen die speciale diëten volgen, is het erg belangrijk om te onderzoeken welke stoffen een natuurlijke smaakstof bevat.

Kortom: Hoewel natuurlijke smaakstoffen aan veiligheidscriteria moeten voldoen, kunnen individuele reacties optreden. Mensen met allergieën of mensen die speciale diëten hebben, moeten heel voorzichtig zijn met het eten ervan.

Moet u natuurlijke smaakstoffen consumeren?

De oorspronkelijke bron van natuurlijke smaakstoffen moeten van plant of dierlijk materiaal zijn.Natuurlijke smaakstoffen zijn echter sterk verwerkt en bevatten veel chemische toevoegingen..

In feite verschillen natuurlijke smaakstoffen niet veel van kunstmatige smaken in termen van chemische samenstelling en gezondheidseffecten.

Uit gezondheids- en veiligheidsoogpunt is het het beste om voedingsmiddelen met natuurlijke of kunstmatige smaakstoffen te vermijden door waar mogelijk onbewerkt voedsel te kiezen.

Voedselfabrikanten hoeven alleen smaken op te nemen in ingrediëntenlijsten, zonder de oorspronkelijke bronnen of chemische mengsels van deze smaken te onthullen.

Als u wilt weten waar de natuurlijke smaakstoffen in een voedingsproduct vandaan komen en welke chemicaliën ze bevatten, neemt u contact op met het levensmiddelenbedrijf per telefoon of e-mail om hen rechtstreeks te vragen.