Ad Clicks :Ad Views :
img

Is Niacine Flush Schadelijk?

2167 Views

Is Niacine Flush Schadelijk?

Niacine flush is een vaak voorkomende bijwerking van het nemen van hoge doses van extra niacine, die kan worden voorgeschreven voor de behandeling van cholesterol problemen.

Hoewel de symptomen onschuldig zijn, huid dat rood, warm en jeukt – is niet echt prettig. In feite is dit vaak de reden waarom mensen stoppen met het nemen van niacine (1).

Het goede nieuws is dat uw kans op het krijgen van niacine flush vermindert.

Dit artikel beschrijft wat u moet weten over niacine flush – wat het is, wat de oorzaak is en wat u kunt doen.

Wat is Niacine Flush?

Niacine flush is een vaak voorkomende bijwerking van het nemen van hoge doses niacine supplementen. Het is ongemakkelijk, maar onschadelijk.

Het ziet eruit als roodheid op de huid, die gepaard kan gaan met jeuk of een branderig gevoel(1).

Niacine is ook bekend als vitamine B3. Het maakt deel uit van het B-complex van vitamines die een essentiële rol spelen in het omzetten van voedsel in energie voor het lichaam(2).

Als aanvulling wordt niacine voornamelijk gebruikt om een hoog cholesterolgehalte te behandelen. Nicotinezuur wordt meestal als aanvulling gebruikt voor dit doel.

De andere aanvullende vorm is niacinamide , waar men minder bijwerkingen van krijgt. Echter deze vorm is niet effectief bij het veranderen van bloedvetten zoals cholesterol(3).

Er zijn twee hoofdvormen van nicotinezuur supplementen: onmiddellijke afgifte, waarbij de hele dosis tegelijkertijd geabsorbeerd wordt en langdurige afgifte, die heeft een speciale coating waardoor het langzamer wordt vrijgegeven.

Niacine flush is een veel voorkomende bijwerking van het nemen van de directe afgifte vorm van nicotinezuur. Het is zo algemeen dat ten minste de helft van de mensen die hoge doses van directe vrijgifte niacine supplementen ervaren(4, 5).

Hoge doses van nicotinezuur kan leiden tot een reactie dat ervoor zorgt dat uw haarvaten vergroot, dat verhoogt de bloedtoevoer naar het oppervlak van de huid (1, 6, 7, 8).

Volgens sommige rapporten, vrijwel elke persoon die hoge doses nicotinezuur gebruikt ervaren flush(6).

Andere medicijnen, met inbegrip van sommige antidepressiva en hormoon vervangende therapieën, kunnen ook leiden tot flush(1).

Samenvatting: Niacine flush is een algemene reactie door hoge doses niacine. Dit gebeurt wanneer haarvaten zich vergroten.

Symptomen van niacine Flush

Wanneer niacine flush optreedt, de symptomen duren meestal ongeveer 15-30 minuten na inname van het supplement en verdwijnen weer na ongeveer een uur.

De symptomen hebben vooral invloed op het gezicht en het bovenlichaam, en omvatten(9, 10):

 • Roodheid van de huid: Het kan worden weergegeven als een milde flush of roodheid als een zonnebrand.
 • Tintelingen, branderig gevoel of jeuk: Dit kan ongemakkelijk of zelfs pijnlijk aanvoelen(9).
 • Huid die warm aanvoelt: Zoals het geval is met zonnebrand, de huid kan warm of heet aanvoelen bij het aanraken (11).

Mensen ontwikkelen over het algemeen een tolerantie voor hoge doses Niacine. Dus zelfs als u niacine flush ondervindt wanneer u voor het eerst neemt, zal dat waarschijnlijk stoppen in de loop der tijd(1, 8).

Samenvatting: Niacine flush kan aanvoelen als een zonnebrand. Echter, de symptomen verdwijnen meestal na een uur en mensen ontwikkelen meestal een tolerantie voor de supplementen in de loop der tijd.

Waarom nemen mensen grote doses niacine

Brown pillen in een bruine fles

Artsen schrijven hoge doses niacine voor om patiënten te helpen verbeteren van hun cholesterol niveau en het voorkomen van hart-en vaatziekten(5).

Hoge doses niacine heeft aangetoond dat het de volgende verbeteringen in het bloed cholesterol en lipiden kan produceren:

 • HDL-cholesterol: Het voorkomt de afbraak van apolipoproteïne A1 , die wordt gebruikt om “het goede” HDL cholesterol te verhogen. Het kan het HDL-cholesterol tot 20-40% verhogen(1, 12).
 • Verminderen LDL-cholesterol: Niacine versnelt de afbraak van apolipoproteïne B  ‘het slechte’ LDL-cholesterol, waardoor het minder wordt vrijgegeven door de lever. Het kan het LDL-cholesterol verlagen met 5-20%(11, 13, 14).
 • Lagere triglyceriden: Niacine interfereert met een enzym dat essentieel is voor het maken van triglyceriden. Het kan zorgen voor lagere triglyceriden in het bloed met 20-50%(3, 11).

Mensen ervaren alleen deze positieve effecten op de bloedvetten wanneer ze therapeutische doses niacine nemen van 1000-2000 mg per dag (5).

Om dit in perspectief te zetten, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor de meeste mannen en vrouwen is 14-16 mg per dag(9, 10).

Niacine behandeling is doorgaans niet de eerste verdediging tegen cholesterol problemen, omdat het kan leiden tot bijwerkingen als flushing.

Echter, het wordt vaak voorgeschreven voor mensen met cholesterolniveaus die niet reageren op statines(15).

Het wordt soms ook voorgeschreven om statines te begeleiden(16, 17, 18, 19).

Niacine supplementen moet worden behandeld als een medicijn en slechts genomen worden onder medisch toezicht dit omdat ze bijwerkingen veroorzaken.

Samenvatting: Hoge doses niacine worden gewoonlijk gebruikt om cholesterol en TRIGLYCERIDEN te verbeteren. Zij moeten alleen worden genomen onder medisch toezicht, omdat ze een risico op bijwerkingen hebben.

Is het gevaarlijk?

Witte Fles en Pillen

Niacine flush is ongevaarlijk.

Hoge doses Niacine kunnen echter leiden tot andere meer gevaarlijke bijwerkingen, maar deze zijn zeldzaam(20).

De meest schadelijke daarvan is leverschade. Hoge doses Niacine kan ook leiden tot maagkrampen, zodat u ze niet mag nemen als u last heeft van een maagzweer of actieve bloedingen(9, 21, 22, 23, 24).

U mag ook geen hoge doseringen nemen als u zwanger bent, omdat het wordt beschouwd als een categorie C geneesmiddel , wat betekent dat het geboorteafwijkingen kan veroorzaken bij hoge doses(22).

Interessant, hoewel flush niet schadelijk is, mensen noemen het vaak als reden dat ze hun behandeling willen staken(1).

En dat opzicht kan het een probleem zijn, want als je geen niacine neemt zoals het is voorgeschreven is het helemaal niet effectief in het voorkomen van hart-en vaatziekten.

Volgens rapporten, 5-20% van de mensen die niacine hebben voorgeschreven stoppen met het gebruik als gevolg van flush (5).

Als je niacine flush ervaart of bezorgd bent over de mogelijke bijwerking van deze supplementen, raadpleeg dan uw arts. Zij kunnen u helpen erachter te komen om de kans op flush te verminderen of om een alternatieve behandelingen te bespreken.

Samenvatting: Niacine flush is echter ongevaarlijk. Echter, kunnen de supplementen andere schadelijke bijwerkingen hebben en sommige mensen mogen ze niet te gebruiken.

Hoe Niacine Flush te voorkomen

Hier volgen de belangrijkste strategieën die mensen gebruiken om niacine flush te voorkomen:

 • Probeer een formule: 50% van de mensen met directe vrij gegeven afgite van niacine ervaren flushing, maar niacine met verlengde afgifte veroorzaakt het minder snel. En zelfs als het zo is, symptomen zijn minder heftig en niet zo lang (1, 4, 11).
 • Aspirine nemen: Het nemen van 325 mg aspirine 30 minuten voor de niacine kan helpen het risico van een flush te verminderen. Antihistaminica en NSAIDs , zoals ibuprofen, kan ook het risico minimaliseren(5, 10, 25, 26).
 • Rustig aan beginnen: Sommige deskundigen raden aan om te beginnen met een lagere dosis van 500 mg, en vervolgens het te verhogen tot 1000 mg in de loop van twee maanden, en uiteindelijk een dosis tot 2000 mg. Deze strategie zou kunnen helpen om flush te omzeilen(5).
 • Neem een snack: Probeer het nemen van niacine bij de maaltijd of met een vetarme snack(5).
 • Eet een appel: Sommige vroegere onderzoeken suggereren dat het eten van een appel of appelmoes voorafgaand aan het nemen van niacine een vergelijkbaar effect kan hebben als aspirine. Pectine in appel lijkt verantwoordelijk te zijn voor de beschermende werking(10).

Samenvatting: U kunt niacine flush voorkomen door het nemen van aspirine, het eten van een snack en het langzaam verhogen van de dosering.

Tot Slot

Niacine flush kan alarmerend en ongemakkelijk ervaring zijn.

Echter, het is eigenlijk een onschadelijk neveneffect van hoge doses Niacine. Belangrijk om te weten het is mogelijk het te voorkomen.

Dat gezegd zijnde, hoge doses van niacine kunnen andere, meer schadelijke neveneffecten hebben.

Dus als je hoge doses niacine om gezondheidsredenen wilt nemen, zorg ervoor om dit te doen onder medisch toezicht.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 − negen =

This div height required for enabling the sticky sidebar