Niacine flush is een vaak voorkomende bijwerking van het nemen van hoge doses van extra niacine, die kan worden voorgeschreven om cholesterol problemen te behandelen.

Hoewel onschadelijk, kunnen de symptomen – rode huid, warm en jeukende – onaangenaam zijn. Dit is zelfs waarom mensen vaak stoppen met niacine (1).

Het goede nieuws is dat je je kans op niacine flush kunt verminderen.

Dit artikel beschrijft wat u moet weten over niacine flush – wat het is, wat het veroorzaakt en wat u eraan kunt doen.

18 Maanden Spotify Premium

Nu eenmalig slechts €14,99

Meer informatie

Wat is Niacine Flush?

Niacine flush is een vaak voorkomende bijwerking van het nemen van hoge doses niacine supplementen. Het is ongemakkelijk, maar onschadelijk.

Het ziet eruit als roodheid op de huid, die gepaard kan gaan met een jeuk of een branderig gevoel.

Niacine is ook bekend als vitamine B3. Het maakt deel uit van het B-complex van vitamines die een essentiële rol spelen in het omzetten van voedsel in energie voor het lichaam(2).

Als aanvulling wordt niacine voornamelijk gebruikt om een hoog cholesterolgehalte te behandelen. Nicotinezuur is de supplement vorm die mensen gewoonlijk voor dit doel gebruiken.

De andere aanvullende vorm is niacinamide , waar men minder bijwerkingen van krijgt. Echter deze vorm is niet effectief bij het veranderen van bloedvetten zoals cholesterol(3).

Er zijn twee hoofdvormen van nicotinezuur supplementen: onmiddellijke afgifte, waarbij de hele dosis tegelijkertijd geabsorbeerd wordt en langdurige afgifte, die heeft een speciale coating waardoor het langzamer wordt vrijgegeven.

Niacine flush is een veel voorkomende bijwerking van het nemen van de directe afgifte vorm van nicotinezuur. Het is zo algemeen dat ten minste de helft van de mensen die hoge doses van directe vrijgifte niacine supplementen ervaren(4, 5).

Hoge doses van nicotinezuur kan leiden tot een reactie dat ervoor zorgt dat uw haarvaten vergroot, dat verhoogt de bloedtoevoer naar het oppervlak van de huid (1, 6, 7, 8).

Volgens sommige rapporten, vrijwel elke persoon die hoge doses nicotinezuur gebruikt ervaren flush(6).

Andere medicijnen, waaronder sommige antidepressiva en hormoon vervangende therapieën, kunnen ook flush veroorzaken(1).

Kortom: Niacine flush is een veel voorkomende reactie op hoge doses niacine. Het gebeurt wanneer capillairen uitzetten, waardoor de bloedtoevoer naar het huidoppervlak toeneemt.

Symptomen van niacine Flush

Wanneer niacine-flush optreedt, treden de symptomen gewoonlijk na ongeveer 15-30 minuten na inname van het supplement op en nemen na ongeveer een uur af.

De symptomen hebben voornamelijk betrekking op het gezicht en het bovenlichaam en omvatten (910):

 • Roodheid van de huid: Het kan worden weergegeven als een milde flush of roodheid als een zonnebrand.
 • Tintelingen, branderig gevoel of jeuk: Dit kan ongemakkelijk of zelfs pijnlijk aanvoelen(9).
 • Huid die warm aanvoelt: Net als bij zonnebrand, kan de huid warm of warm aanvoelen (11).

Mensen ontwikkelen over het algemeen een tolerantie voor hooggedoseerde niacine. Dus zelfs als u een niacine-flush ervaart wanneer u het voor het eerst gebruikt, zal dat waarschijnlijk stoppen in de loop der tijd(1, 8).

Kortom: Niacine flush kan aanvoelen als een zonnebrand. De symptomen verdwijnen echter meestal na een uur en mensen ontwikkelen meestal na verloop van tijd een tolerantie voor de supplementen.

Waarom mensen grote doses niacine nemen

Artsen schrijven hoge doses niacine voor om patiënten te helpen hun cholesterol niveaus te verbeteren en hartaandoeningen te voorkomen (5).

Het is aangetoond dat het nemen van hoge doses niacine de volgende verbeteringen in bloedcholesterol en lipiden produceert:

 • HDL-cholesterol: Het voorkomt de afbraak van apolipoproteïne A1, dat wordt gebruikt voor het maken van goede HDL-cholesterol. Het kan het HDL-cholesterol met maximaal 20-40% verhogen (112).
 • LDL-cholesterol verlagen: Niacine versnelt de afbraak van apolipoproteïne B in slecht LDL-cholesterol, waardoor er minder door de lever vrijkomt. Het kan het LDL-cholesterol met 5-20% verlagen (111314).
 • Lagere triglyceriden: Niacine verstoort een enzym dat essentieel is voor het maken van triglyceriden. Het kan de triglyceriden in het bloed met 20-50% verlagen (311).

Mensen ervaren deze positieve effecten op bloedvetten alleen wanneer ze therapeutische doses niacine nemen in het bereik van 1.000-2.000 mg per dag (5).

Om dit in perspectief te plaatsen, is de aanbevolen dagelijkse inname voor de meeste mannen en vrouwen 14-16 mg per dag (910).

Behandeling met niacine is niet typisch de eerste verdedigingslinie tegen cholesterolproblemen, omdat het andere bijwerkingen dan flushing kan veroorzaken.

Het wordt echter vaak voorgeschreven voor mensen bij wie de cholesterolniveaus niet reageren op statines(15).

Het wordt soms ook voorgeschreven om statine therapie te begeleiden(16, 17, 18, 19).

Niacine supplementen moeten als een medicijn worden behandeld en alleen onder medisch toezicht worden ingenomen omdat ze bijwerkingen kunnen hebben.

Kortom: Hoge doses niacine worden meestal gebruikt om het cholesterol- en triglyceriden niveaus te verbeteren. Ze mogen alleen onder medisch toezicht worden ingenomen, omdat ze een risico op bijwerkingen kunnen opleveren.

Is het gevaarlijk?

Niacine flush is onschadelijk.

Hoge doses niacine kunnen echter andere gevaarlijkere bijwerkingen veroorzaken, hoewel deze zeldzaam zijn (20).

De meest schadelijke daarvan is leverschade. Hoge doses Niacine kan ook leiden tot maagkrampen, zodat u ze niet mag nemen als u last heeft van een maagzweer of actieve bloedingen(9, 21, 22, 23, 24).

U moet ook geen hoge doses nemen als u zwanger bent, aangezien het wordt beschouwd als een geneesmiddel van categorie C, wat betekent dat het bij hoge doses aangeboren afwijkingen kan veroorzaken (22).

Interessant is dat hoewel de flush niet schadelijk is mensen het vaak noemen als de reden waarom ze hun behandeling willen staken (1).

En dat kan op zichzelf een probleem zijn, want als u geen niacine neemt zoals het is voorgeschreven, is het helemaal niet effectief bij het voorkomen van hartaandoeningen.

Volgens rapporten stopte 5-20% van de mensen die niacine hadden voorgeschreven het gebruik te stoppen vanwege flush (5).

Als u een niacine-flush ervaart, of als u zich zorgen maakt over een mogelijke bijwerking van deze supplementen, vertel dit dan aan uw arts. Ze kunnen u helpen erachter te komen hoe u de kans op een flush reduceert of alternatieve behandelingen bespreekt.

Kortom: Niacine flush is onschadelijk. De supplementen kunnen echter nog andere schadelijke bijwerkingen hebben en bepaalde mensen mogen ze niet gebruiken.

Hoe Niacine Flush te voorkomen

Hier volgen de belangrijkste strategieën die mensen gebruiken om niacine flush te voorkomen:

 • Probeer een andere formule: 50% van de mensen die een niacin-ervaring met onmiddellijke afgifte meebrengt, krijgt flush, maar niacine met verlengde afgifte heeft een kleinere kans dit te veroorzaken. En zelfs als dat het geval is, zijn de symptomen minder ernstig en duren ze niet zo lang (1411).
 • Neem aspirine: 325 mg aspirine innemen 30 minuten voordat de niacine het risico op blozen kan helpen verminderen. Antihistaminica en NSAID’s, zoals ibuprofen, kunnen ook het risico minimaliseren (5102526).
 • Rustig aan beginnen: Sommige deskundigen raden aan om te beginnen met een lagere dosis van 500 mg, en vervolgens het te verhogen tot 1000 mg in de loop van twee maanden, en uiteindelijk een dosis tot 2000 mg. Deze strategie zou kunnen helpen om flush te omzeilen(5).
 • Neem een snack: Probeer het nemen van niacine bij de maaltijd of met een vetarme snack(5).
 • Eet een appel: Sommige vroegere onderzoeken suggereren dat het eten van een appel of appelmoes voorafgaand aan het nemen van niacine een vergelijkbaar effect kan hebben als aspirine. Pectine in appel lijkt verantwoordelijk te zijn voor de beschermende werking(10).

Kortom: U kunt niacine flush voorkomen door het nemen van aspirine, het eten van een snack en het langzaam verhogen van de dosering.

Tot slot

Niacine flush kan alarmerend en ongemakkelijk ervaring zijn.

Het is echter eigenlijk een onschadelijke bijwerking van een hooggedoseerde niacinetherapie. Bovendien is het mogelijk te voorkomen.

Dat gezegd hebbende, grote doses niacine kunnen andere schadelijkere bijwerkingen hebben.

Dus als u om gezondheidsredenen hoge doses niacine wilt gebruiken, moet u dit onder medisch toezicht doen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.