Nootmuskaat is een populaire specerij gemaakt van de zaden van Myristica fragrans , een tropische groenblijvende boom afkomstig uit Indonesië (1).

Het kan worden gevonden in de vorm van hele zaden, maar wordt meestal verkocht als een gemalen specerij.

Het heeft een warme, licht nootachtige smaak en wordt vaak gebruikt in desserts en curries, evenals drankjes zoals glühwein en chai thee.

Hoewel het meer gebruikt wordt om zijn smaak dan om zijn gezondheidsvoordelen, bevat nootmuskaat een indrukwekkend scala aan krachtige bestanddelen die kunnen helpen ziekten te voorkomen en uw algehele gezondheid te bevorderen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Dit artikel geeft een overzicht van 8 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van nootmuskaat.

1. Bevat krachtige antioxidanten

Hoewel klein van formaat, zijn de zaden waaruit de nootmuskaat is afgeleid rijk aan plantaardige stoffen die als antioxidanten in je lichaam fungeren(1).

Antioxidanten zijn verbindingen die uw cellen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Dit zijn moleculen die een ongepaard elektron hebben, waardoor ze onstabiel en reactief zijn().

Wanneer het niveau van vrije radicalen te hoog wordt in je lichaam, ontstaat er oxidatieve stress. Het wordt geassocieerd met het ontstaan en de progressie van veel chronische aandoeningen, zoals bepaalde kankers en hart- en neurodegeneratieve aandoeningen(3).

Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen, voorkomen cellulaire schade en houden uw vrije radicalen niveaus in toom.

Nootmuskaat bevat een overvloed aan antioxidanten, waaronder plantpigmenten zoals cyanidinen, essentiële oliën, fenylpropanoïden, terpenen en fenolische verbindingen, waaronder protocatechuzuur, feruline en cafeïnezuren (1).

Eén dierstudie toonde aan dat het consumeren van nootmuskaat extract cellulaire schade voorkwam bij ratten die werden behandeld met isoproterenol, een medicijn waarvan bekend is dat het ernstige oxidatieve stress induceert.

Ratten die het nootmuskaat extract niet ontvingen, ondervonden aanzienlijke weefselbeschadiging en celdood als gevolg van de behandeling. Ratten die nootmuskaat extract kregen ondervonden daarentegen deze effecten niet (4).

Uit reageerbuisstudies is ook gebleken dat nootmuskaat extract sterke antioxiderende effecten tegen vrije radicalen vertoont (5,6,7,8).

Kortom: Nootmuskaat is rijk aan antioxidanten, waaronder fenolverbindingen, etherische oliën en plantaardige pigmenten, die allemaal helpen cellulaire schade te voorkomen en kunnen beschermen tegen chronische ziekten.

2. Heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Chronische ontsteking is gekoppeld aan veel ongunstige gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, diabetes en artritis (9).

Nootmuskaat is rijk aan ontstekingsremmende verbindingen die monoterpenen worden genoemd, waaronder sabineen, terpineol en pineen. Deze kunnen helpen de ontsteking in uw lichaam te verminderen en ten goede te komen aan mensen met ontstekingsaandoeningen (1).

Bovendien hebben de vele antioxidanten die in het specerij worden aangetroffen, zoals cyanidinen en fenolverbindingen ook krachtige ontstekingsremmende eigenschappen (110).

Een studie injecteerde ratten met een ontstekingsproducerende oplossing en gaf vervolgens een aantal van hen nootmuskaatolie.. Ratten die de olie consumeerden, ondervonden een aanzienlijke vermindering van ontsteking en aan ontsteking gerelateerde pijn en gewrichtszwelling(11).

Van muskaat wordt gedacht dat het de ontsteking vermindert door het remmen van enzymen die het bevorderen (11,12).

Er zijn echter meer onderzoeken nodig om de ontstekingsremmende effecten bij mensen te onderzoeken.

Kortom: Nootmuskaat kan ontstekingen verminderen door bepaalde ontstekingsenzymen te remmen. 
Meer onderzoek is nodig om de mogelijke effecten ervan bij mensen te onderzoeken.

3. Kan het libido stimuleren

Sommige dierstudies tonen aan dat nootmuskaat de libido en prestaties kan verbeteren .

In één onderzoek ondervonden mannelijke ratten die hoge doses nootmuskaat extract kregen (227 mg per pond of 500 mg per kg lichaamsgewicht) een aanzienlijke toename van seksuele activiteit en seksuele prestaties ervaren in vergelijking met een controlegroep(13).

Een vergelijkbaar onderzoek toonde aan dat het geven van mannelijke muizen dezelfde hoge dosis nootmuskaat extract hun seksuele activiteit significant verhoogde in vergelijking met een controlegroep (14).

Onderzoekers weten nog steeds niet precies hoe het specerij de libido verbetert. Sommigen vermoeden dat deze effecten zijn te wijten aan zijn vermogen om het zenuwstelsel te stimuleren, samen met zijn hoge gehalte aan krachtige plantaardige verbindingen(13).

In de traditionele geneeskunde, zoals het Unani-systeem van geneesmiddelen dat in Zuid-Azië wordt gebruikt, wordt nootmuskaat gebruikt om seksuele stoornissen te behandelen. Onderzoek naar de effecten ervan op de seksuele gezondheid van mensen ontbreekt echter (14,15).

Kortom: Sommige dierproeven suggereren dat hoge doses nootmuskaat de libido en seksuele prestaties kunnen verbeteren. Desalniettemin ontbreekt het menselijk onderzoek op dit gebied.

4. Heeft antibacteriële eigenschappen

Van nootmuskaat is aangetoond dat het antibacteriële effecten heeft tegen potentieel schadelijke bacteriestammen.

Bacteriën zoals S treptococcus mutans en Aggregatibacter actinomycetemcomitans kunnen gaatjes en tandvleesaandoeningen veroorzaken.

Uit een reageerbuisonderzoek bleek dat nootmuskaat extract krachtige antibacteriële effecten tegen deze en andere bacteriën vertoonde, waaronder Porphyromonas gingivalis. Van deze bacteriën is bekend dat ze gaatjes en ontsteking van het tandvlees veroorzaken(16).

Nootmuskaat heeft ook de groei van schadelijke stammen van E. coli- bacteriën, zoals O157 te remmen, die ernstige ziekten en zelfs de dood bij mensen kan veroorzaken (117).

Hoewel het duidelijk is dat nootmuskaat antibacteriële eigenschappen heeft, zijn er meer menselijke studies nodig om te bepalen of het bacteriële infecties kan behandelen of bacterie-gerelateerde mondgezondheidsproblemen bij mensen kan voorkomen.

Kortom: Reageerbuisonderzoek toont aan dat nootmuskaat antibacteriële effecten heeft tegen potentieel schadelijke bacteriën, waaronder E. coli en Streptococcus mutans .

5-7. Heeft misschien nog andere gezondheidsvoordelen

Hoewel het onderzoek beperkt is, suggereren studies dat nootmuskaat de volgende effecten kan hebben:

  1. Kan de gezondheid van het hart ten goede komen. Dierstudies tonen aan dat het nemen van hooggedoseerde nootmuskaat supplementen risicofactoren voor hartziekten verlaagt, zoals hoge cholesterolgehalte en hoge triglyceriden niveau, hoewel menselijk onderzoek ontbreekt (18).
  2. Kan de stemming stimuleren. Knaagdierenstudies hebben aangetoond dat het extract van nootmuskaat aanzienlijke antidepressieve effecten heeft bij zowel muizen als ratten. Studies zijn nodig om te bepalen of het extract van nootmuskaat extract hetzelfde effect heeft bij de mens(1920).
  3. Kan de bloedsuikerspiegel verbeteren. Een studie bij ratten toonde aan dat de behandeling met een hoge dosis nootmuskaat extract de bloedsuikerspiegel aanzienlijk verlaagde en de alvleesklierfunctie verbeterde(21).

Deze gezondheidseffecten zijn echter alleen bij dieren getest met hoge doseringen nootmuskaat extract.

Er zijn menselijke studies nodig om te bepalen of hooggedoseerde supplementen van het specerij veilig en effectief zijn bij mensen.

Kortom: Volgens dieronderzoek kan nootmuskaat de stemming stimuleren, de bloedsuikerspiegel verbeteren en de risicofactoren voor hartaandoeningen verminderen. Er zijn studies bij de mens nodig om deze potentiële gezondheidsvoordelen verder te onderzoeken.

8. Is veelzijdig en heerlijk

Dit populaire specerij heeft een verscheidenheid aan toepassingen in de keuken. Je kunt het alleen gebruiken of combineren met andere kruiden , zoals kardemom, kaneel en kruidnagel.

Het heeft een warme, zoete smaak, daarom wordt het vaak toegevoegd aan desserts, waaronder taarten, cakes, koekjes, brood, fruitsalades en custards.

Het werkt ook goed in hartige, op vlees gebaseerde gerechten, zoals varkenskoteletten en lamsvleescurry.

Nootmuskaat kan worden gestrooid over zetmeelrijke groenten zoals zoete aardappelen, pompoen, en spinazie om een ​​diepe, intense smaak te creëren.

Bovendien kunt je deze toevoegen aan warme of koude dranken, zoals appelcider, warme chocolademelk, chai thee, kurkuma-latte en smoothies.

Als je hele nootmuskaat gebruikt, rasp je het met een fijne rasp. Vers geraspte nootmuskaat is heerlijk over vers fruit, havermout of yoghurt.

Kortom: Nootmuskaat heeft een warme, zoete smaak die goed samengaat met veel verschillende zoete en hartige gerechten.

Hallucinaties in grote hoeveelheden

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat nootmuskaat schade toebrengt wanneer het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan het innemen ervan in hoge doses nadelige bijwerkingen veroorzaken.

Het bevat de verbindingen myristicine en safrol. Wanneer ze in grote hoeveelheden worden ingenomen, kunnen ze symptomen zoals hallucinaties en verlies van spiercoördinatie veroorzaken.

Interessant is dat nootmuskaat soms recreatief wordt genomen om hallucinaties te veroorzaken en een “high” gevoel te veroorzaken. Het wordt vaak gemengd met andere hallucinogene geneesmiddelen, waardoor het risico op gevaarlijke bijwerkingen toeneemt ( 22).

Tussen 2001 en 2011 werden 32 gevallen van toxiciteit van nootmuskaat alleen al gemeld in de Amerikaanse staat Illinois. Maar liefst 47% van deze gevallen had te maken met opzettelijke inname door degenen die nootmuskaat gebruikten vanwege de psychoactieve effecten ( 22 ).

Myristicine, het hoofdbestanddeel van de essentiële olie in nootmuskaat met krachtige psychoactieve eigenschappen, wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor deze toxische effecten (23).

Gevallen van intoxicatie van nootmuskaat zijn gemeld bij mensen die 5 gram nootmuskaat hebben ingenomen, wat overeenkomt met ongeveer 0,5-0,9 mg myristicine per pond (1-2 mg per kg) lichaamsgewicht ( 24 ).

Nootmuskaat toxiciteit kan ernstige symptomen veroorzaken, zoals snelle hartslag, misselijkheid, desoriëntatie, braken en opwinding. Het kan zelfs leiden tot de dood in combinatie met andere medicijnen (25,26).

Bovendien hebben onderzoeken bij muizen en ratten aangetoond dat het langdurig nemen van hoge doses nootmuskaat supplementen tot orgaanschade leidt. Het is echter onduidelijk of mensen deze effecten ook zouden ervaren (27,28,29).

Het is belangrijk op te merken dat de toxische effecten van dit specerij zijn gekoppeld aan de inname van grote hoeveelheden nootmuskaat – niet de kleine hoeveelheden die doorgaans in de keuken worden gebruikt ( 24 ).

Om deze mogelijk schadelijke bijwerkingen te voorkomen, vermijd het gebruik van grote hoeveelheden nootmuskaat en gebruik het niet als een recreatieve drug.

Kortom: Nootmuskaat kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals hallucinaties, snelle hartslag, misselijkheid, braken en zelfs de dood. Wanneer het in grote doses wordt ingenomen of in combinatie met andere recreatieve drugs.

Tot slot

Nootmuskaat is een specerij die wereldwijd in veel keukens voorkomt. De warme, nootachtige smaak past goed bij veel voedingsmiddelen, waardoor het een populair ingrediënt is in zowel zoete als hartige gerechten.

Naast de vele culinaire toepassingen bevat nootmuskaat krachtige ontstekingsremmende plantaardige stoffen die fungeren als antioxidanten. Deze kunnen de stemming, de bloedsuikerspiegel en de gezondheid van het hart verbeteren, hoewel er meer onderzoek nodig is naar deze effecten bij mensen.

Wees voorzichtig en gebruik het in kleine hoeveelheden, omdat grote doses ernstige bijwerkingen kan veroorzaken.