Nootmuskaat is een populaire specerij gemaakt van de zaden van Myristica fragrans , een tropische groenblijvende boom afkomstig uit Indonesië (1).

Het kan worden gevonden in de vorm van het hele zaad, maar wordt meestal verkocht als gemalen specerij.

Het heeft een warme, licht nootachtige smaak en wordt vaak gebruikt in desserts en curries, evenals drankjes zoals glühwein en chai thee.

Hoewel nootmuskaat vaker wordt gebruikt vanwege zijn smaak dan de voordelen voor de gezondheid, bevat het een indrukwekkende reeks krachtige verbindingen die ziekten kunnen voorkomen en uw algehele gezondheid kunnen bevorderen.

DEALS WAAR JE GEEN NEE TEGEN KUNT ZEGGEN   

1 jaar lang Netflix €29,99⚡​

NAAR NETFLIX DEAL

15 maanden luisteren naar SPOTIFY PREMIUM voor €14,99

De beste VPN accounts vanaf €5,-

NIEUW!!! MICROSOFT OFFICE 2016 EN 2019 LICENTIES

BESTEL HIER JE ACCOUNT  

Dit artikel bespreekt 8 door de wetenschap gestaafde gezondheidsvoordelen van nootmuskaat.

1. Bevat krachtige antioxidanten

Hoewel ze klein van stuk zijn, zijn de zaden waarvan nootmuskaat is afgeleid rijk aan plantaardige stoffen die als antioxidanten in je lichaam werken (1).

Antioxidanten zijn verbindingen die uw cellen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Dit zijn moleculen met een ongepaard elektron, waardoor ze onstabiel en reactief zijn ().

Wanneer de niveaus van vrije radicalen te hoog worden in je lichaam, treedt oxidatieve stress op. Het is geassocieerd met het ontstaan ​​en de progressie van veel chronische aandoeningen, zoals bepaalde vormen van kanker en hart- en neurodegeneratieve aandoeningen (3).

Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen, voorkomen cellulaire schade en houden uw niveau van vrije radicalen onder controle.

Nootmuskaat bevat een overvloed aan antioxidanten, waaronder plantpigmenten zoals cyanidinen, essentiële oliën, fenylpropanoïden, terpenen en fenolische verbindingen, waaronder protocatechuzuur, feruline en cafeïnezuren (1).

Eén dierstudie toonde aan dat het consumeren van nootmuskaat extract cellulaire schade voorkwam bij ratten die werden behandeld met isoproterenol, een medicijn waarvan bekend is dat het ernstige oxidatieve stress induceert.

Ratten die het nootmuskaat extract niet ontvingen, ondervonden aanzienlijke weefselbeschadiging en celdood als gevolg van de behandeling. Ratten die nootmuskaat extract kregen ondervonden daarentegen deze effecten niet (4).

Uit reageerbuisstudies is ook gebleken dat nootmuskaat extract sterke antioxiderende effecten tegen vrije radicalen vertoont (5,6,7,8).

Kortom: Nootmuskaat is rijk aan antioxidanten, waaronder fenolverbindingen, etherische oliën en plantenpigmenten, die allemaal helpen bij het voorkomen van cellulaire schade en die bescherming kunnen bieden tegen chronische ziekten.

2. Heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Chronische ontsteking is gekoppeld aan veel ongunstige gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, diabetes en artritis (9).

Nootmuskaat is rijk aan ontstekingsremmende verbindingen die monoterpenen worden genoemd, waaronder sabineen, terpineol en pineen. Deze kunnen helpen de ontsteking in uw lichaam te verminderen en ten goede te komen aan mensen met ontstekingsaandoeningen (1).

Bovendien hebben de vele antioxidanten die in het kruid worden aangetroffen, zoals cyanidinen en fenolverbindingen ook krachtige ontstekingsremmende eigenschappen (110).

In één onderzoek werden ratten geïnjecteerd met een ontstekingsproducerende oplossing en vervolgens kregen ze wat nootmuskaatolie. Ratten die de olie consumeerden, ondervonden een aanzienlijke vermindering van ontsteking en aan ontsteking gerelateerde pijn en gewrichtszwelling (11).

Van muskaat wordt gedacht dat het de ontsteking vermindert door het remmen van enzymen die het bevorderen (11,12).

Er zijn echter meer onderzoeken nodig om de ontstekingsremmende effecten bij mensen te onderzoeken.

Kortom: Nootmuskaat kan ontstekingen verminderen door bepaalde ontstekingsenzymen te remmen. 
Meer onderzoek is nodig om de mogelijke effecten ervan bij mensen te onderzoeken.

3. Kan het libido stimuleren

Sommige dierstudies tonen aan dat nootmuskaat de libido en prestaties kan verbeteren .

In één onderzoek ondervonden mannelijke ratten die hoge doses nootmuskaat extract kregen (227 mg per pond of 500 mg per kg lichaamsgewicht) een significante toename in seksuele activiteit en seksuele prestatie vergeleken met een controlegroep (13).

Een vergelijkbaar onderzoek toonde aan dat het geven van mannelijke muizen dezelfde hoge dosis nootmuskaat extract hun seksuele activiteit significant verhoogde in vergelijking met een controlegroep (14).

Onderzoekers weten nog steeds niet precies hoe het kruid het libido verbetert. Sommigen vermoeden dat deze effecten het gevolg zijn van het vermogen om het zenuwstelsel te stimuleren, samen met het hoge gehalte aan krachtige plantaardige stoffen (13).

In de traditionele geneeskunde, zoals het Unani-systeem van geneesmiddelen dat in Zuid-Azië wordt gebruikt, wordt nootmuskaat gebruikt om seksuele stoornissen te behandelen. Onderzoek naar de effecten ervan op de seksuele gezondheid van mensen ontbreekt echter (14,15).

Kortom: Sommige dieronderzoeken suggereren dat hoge doses nootmuskaat het libido en de seksuele prestaties kunnen verbeteren. 
Desondanks ontbreekt het aan menselijk onderzoek op dit gebied.

4. Heeft antibacteriële eigenschappen

Van nootmuskaat is aangetoond dat het antibacteriële effecten heeft tegen potentieel schadelijke bacteriestammen.

Bacteriën zoals S treptococcus mutans en Aggregatibacter actinomycetemcomitans kunnen gaatjes en tandvleesaandoeningen veroorzaken.

Uit een reageerbuisonderzoek bleek dat nootmuskaat extract krachtige antibacteriële effecten tegen deze en andere bacteriën vertoonde, waaronder Porphyromonas gingivalis. Van deze bacteriën is bekend dat ze gaatjes en ontsteking van het tandvlees veroorzaken (16).

Nootmuskaat heeft ook de groei van schadelijke stammen van E. coli- bacteriën, zoals O157, geremd die ernstige ziekten en zelfs de dood bij mensen kunnen veroorzaken (117).

Hoewel het duidelijk is dat nootmuskaat antibacteriële eigenschappen heeft, zijn meer menselijke onderzoeken nodig om te bepalen of het bacteriële infecties kan behandelen of bacterie gerelateerde mondgezondheidsproblemen bij mensen kan voorkomen.

Kortom: Reageerbuisonderzoek toont aan dat nootmuskaat antibacteriële effecten heeft tegen potentieel schadelijke bacteriën, waaronder E. coli en Streptococcus mutans .

5-7. Heeft misschien nog andere gezondheidsvoordelen

Hoewel het onderzoek beperkt is, suggereren studies dat nootmuskaat de volgende effecten kan hebben:

  1. Kan de gezondheid van het hart ten goede komen. Dierstudies tonen aan dat het nemen van hooggedoseerde nootmuskaat supplementen risicofactoren voor hartziekten verlaagt, zoals hoge cholesterol en hoge triglyceriden, hoewel menselijk onderzoek ontbreekt (18).
  2. Kan de stemming stimuleren. Onderzoek naar knaagdieren heeft aangetoond dat nootmuskaat extract significante anti-depressieve effecten induceerde bij zowel muizen als ratten. Er zijn studies nodig om te bepalen of nootmuskaat extract hetzelfde effect heeft bij mensen (1920).
  3. Kan de bloedsuikerspiegel verbeteren. Een onderzoek bij ratten toonde aan dat behandeling met hooggedoseerd nootmuskaatextract de bloedsuikerspiegels en de verhoogde pancreasfunctie aanzienlijk verlaagde (21).

Deze gezondheidseffecten zijn echter alleen bij dieren getest met hoge doseringen nootmuskaat extract.

Er zijn menselijke studies nodig om te bepalen of hooggedoseerde supplementen van het specerij veilig en effectief zijn bij mensen.

Kortom: Volgens dieronderzoek kan nootmuskaat de stemming stimuleren, de bloedsuikerspiegel verbeteren en de risicofactoren voor hartaandoeningen verminderen. Er zijn studies bij de mens nodig om deze potentiële gezondheidsvoordelen verder te onderzoeken.

8. Is veelzijdig en heerlijk

Dit populaire specerij heeft een verscheidenheid aan toepassingen in de keuken. Je kunt het alleen gebruiken of combineren met andere kruiden , zoals kardemom, kaneel en kruidnagel.

Het heeft een warme, zoete smaak, daarom wordt het vaak toegevoegd aan desserts, waaronder taarten, cakes, koekjes, brood, fruitsalades en custards.

Het werkt ook goed in hartige, vleesgerechten, zoals varkenskarbonades en lamsvlees.

Nootmuskaat kan worden gestrooid ver zetmeelrijke groenten zoals zoete aardappelen, pompoen, en spinazie om een ​​diepe, interessante smaak te creëren.

Bovendien kunt u deze toevoegen aan warme of koude dranken, zoals appelcider, warme chocolademelk, chai thee, kurkuma-latte en smoothies.

Als je hele nootmuskaat gebruikt, rasp je het met een fijne rasp met kleinere gaatjes. Vers geraspte nootmuskaat is heerlijk op vers fruit, havermout of yoghurt.

Kortom: Nootmuskaat heeft een warme, zoete smaak die goed samengaat met veel verschillende zoete en hartige gerechten.

Hallucinaties in grote hoeveelheden

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat nootmuskaat schade toebrengt wanneer het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan het innemen ervan in hoge doses nadelige bijwerkingen veroorzaken.

Het bevat de verbindingen myristicine en safrol. Wanneer ze in grote hoeveelheden worden ingenomen, kunnen ze symptomen zoals hallucinaties en verlies van spiercoördinatie veroorzaken.

Interessant is dat nootmuskaat soms recreatief wordt genomen om hallucinaties te veroorzaken en een “high” gevoel te veroorzaken. Het wordt vaak gemengd met andere hallucinogene geneesmiddelen, waardoor het risico op gevaarlijke bijwerkingen toeneemt ( 22).

Tussen 2001 en 2011 werden 32 gevallen van toxiciteit van nootmuskaat alleen al gemeld in de Amerikaanse staat Illinois. Maar liefst 47% van deze gevallen had te maken met opzettelijke inname door degenen die nootmuskaat gebruikten vanwege de psychoactieve effecten ( 22 ).

Myristicine, het hoofdbestanddeel van de essentiële olie in nootmuskaat met krachtige psychoactieve eigenschappen, wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor deze toxische effecten (23).

Gevallen van intoxicatie van nootmuskaat zijn gemeld bij mensen die 5 gram nootmuskaat hebben ingenomen, wat overeenkomt met ongeveer 0,5-0,9 mg myristicine per pond (1-2 mg per kg) lichaamsgewicht ( 24 ).

Nootmuskaat toxiciteit kan ernstige symptomen veroorzaken, zoals snelle hartslag, misselijkheid, desoriëntatie, braken en opwinding. Het kan zelfs leiden tot de dood in combinatie met andere medicijnen (25,26).

Bovendien hebben onderzoeken bij muizen en ratten aangetoond dat het langdurig nemen van hoge doses nootmuskaat supplementen tot orgaanschade leidt. Het is echter onduidelijk of mensen deze effecten ook zouden ervaren (27,28,29).

Het is belangrijk op te merken dat de toxische effecten van dit specerij zijn gekoppeld aan de inname van grote hoeveelheden nootmuskaat – niet de kleine hoeveelheden die doorgaans in de keuken worden gebruikt ( 24 ).

Om deze mogelijk schadelijke bijwerkingen te voorkomen, vermijd het gebruik van grote hoeveelheden nootmuskaat en gebruik het niet als een recreatieve drug.

Kortom: Nootmuskaat kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals hallucinaties, snelle hartslag, misselijkheid, braken en zelfs de dood. Wanneer het in grote doses wordt ingenomen of in combinatie met andere recreatieve drugs.

Tot slot

Nootmuskaat is een specerij die in veel keukens wereldwijd voorkomt. De warme, nootachtige smaak past goed bij veel voedingsmiddelen, waardoor het een populair ingrediënt is in zowel zoete als hartige gerechten.

Afgezien van zijn vele culinaire toepassingen, bevat nootmuskaat krachtige ontstekingsremmende plantaardige stoffen die fungeren als antioxidanten. Deze kunnen de stemming, de controle van de bloedsuikerspiegel en de gezondheid van het hart verbeteren, hoewel er meer onderzoek nodig is naar deze effecten bij de mens.

Wees voorzichtig om in kleine hoeveelheden van dit heerlijke specerij te genieten, omdat grote doses ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken.