Nootropica staan ook bekend als smart drugs zijn natuurlijke of synthetische stoffen die kunnen worden gebruikt om de mentale prestaties bij gezonde mensen te verbeteren.

Ze zijn populair geworden in de sterk competitieve samenleving van tegenwoordig en worden meestal gebruikt om geheugen, focus, creativiteit, intelligentie en motivatie te vergroten.

Hier is een blik op de 14 beste noötropica en hoe deze de prestaties verbeteren.

1. Cafeïne

Cafeïne is de meest geconsumeerde psychoactieve substantie ter wereld (1).

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

Het is natuurlijk te vinden in koffie, cacao, thee, kolanoten en guarana en wordt toegevoegd aan veel frisdranken, energiedrankjes en medicijnen. Het kan ook als supplement worden gebruikt, alleen of in combinatie met andere middelen (2).

Cafeïne werkt door adenosine-receptoren in je hersenen te blokkeren, waardoor je je minder vermoeid voelt (3).

Een lage tot matige cafeïne-inname van 40-300 mg verhoogt uw alertheid en aandacht en vermindert uw reactietijd. Deze doses zijn vooral effectief voor mensen die moe zijn (456).

Kortom: Cafeïne is een van nature voorkomende chemische stof die uw alertheid verhoogt, uw aandacht verbetert en uw reactietijden verkort.

2. L-Theanine

L-theanine is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat voorkomt in thee, maar het kan ook als supplement worden gebruikt (7).

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van 200 mg L-theanine een kalmerend effect heeft, zonder slaperigheid te veroorzaken (89).

Zelfs het innemen van zelfs maar 50 mg – de hoeveelheid die in ongeveer twee kopjes gebrouwen thee wordt aangetroffen – blijkt alfaholten in de hersenen te verhogen, die gekoppeld zijn aan creativiteit (9).

L-theanine is nog effectiever als het wordt ingenomen met cafeïne. Om deze reden worden ze vaak samen gebruikt in prestatieverhogende supplementen. Bovendien zijn ze allebei natuurlijk te vinden in de thee (710).

Kortom: L-theanine is een aminozuur dat in thee wordt aangetroffen en dat gevoelens van kalmte kan verhogen en kan worden gekoppeld aan verhoogde creativiteit. De effectiviteit is nog groter in combinatie met cafeïne.

3. Creatine

Creatine is een aminozuur dat door uw lichaam wordt gebruikt om eiwitten te maken.

Het is een populair bodybuilding-supplement dat spiergroei bevordert, maar het is ook gunstig voor je hersenen.

Nadat het is ingenomen, komt creatine in je hersenen waar het zich bindt met fosfaat, waardoor een molecuul wordt gemaakt dat je hersenen gebruiken om snel cellen van brandstof te voorzien (11).

Deze toegenomen beschikbaarheid van energie voor uw hersencellen is gekoppeld aan verbeterde kortetermijngeheugen- en redeneervaardigheden, vooral bij vegetariërs en mensen met veel stress (121314).

Studies tonen aan dat het veilig is om 5 gram creatine per dag in te nemen zonder negatieve effecten. Grotere doses zijn ook effectief, maar onderzoek naar hun veiligheid op de lange termijn is niet beschikbaar (15).

Kortom: Creatine is een aminozuur dat korte termijn geheugen en redeneervaardigheden kan verbeteren. Het is het meest effectief bij vegetariërs en mensen die gestrest zijn. Doses van 5 gram per dag zijn op de lange termijn veilig gebleken.

4. Bacopa Monnieri

Bacopa monnieri is een kruid dat in de Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt om de hersenfunctie te verbeteren.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat Bacopa monnieri-supplementen de informatieverwerking in uw hersenen kunnen versnellen, reactietijden kunnen verminderen en het geheugen kunnen verbeteren(161718).

Bacopa monnieri bevat actieve bestanddelen, bacosides genaamd, die uw hersenen beschermen tegen oxidatieve stress en de signalering verbeteren in uw hippocampus, een deel van uw hersenen waarin herinneringen worden verwerkt(19).

De effecten van Bacopa monnieri worden niet meteen gevoeld. Daarom moeten doses van 300-600 mg enkele maanden worden ingenomen voor maximaal voordeel (2021).

Kortom: Bacopa monnieri is een kruidensupplement waarvan is aangetoond dat het de geheugen- en informatieverwerking verbetert wanneer het gedurende meerdere maanden wordt gebruikt.

5. Rhodiola Rosea

Rhodiola rosea is een adaptogeen kruid dat uw lichaam effectiever helpt omgaan met stress.

Verschillende studies hebben aangetoond dat Rhodiola rosea-supplementen de gemoedstoestand kunnen verbeteren en gevoelens van burn-out kunnen verminderen bij zowel angstige als zwaar gestreste personen(2223).

Het is aangetoond dat het nemen van kleine dagelijkse doses Rhodiola rosea mentale vermoeidheid vermindert en gevoelens van welzijn en verhoogt bij studenten tijdens stressvolle examen periodes (24).

Meer onderzoek is nodig om optimale dosering te bepalen en beter te begrijpen hoe het kruid deze effecten veroorzaakt.

Kortom: Rhodiola rosea is een natuurlijk kruid dat je lichaam kan helpen zich aan perioden van hoge stress aan te passen en mentale vermoeidheid te verminderen.

6. Panax Ginseng

Panax ginseng is een eeuwenoude medicinale plant die de hersenfunctie stimuleert.

Het is aangetoond dat het nemen van een enkele dosis van 200-400 mg Panax ginseng hersenmoeheid vermindert en de prestaties aanzienlijk verbetert bij moeilijke taken zoals mentale wiskundige problemen (252627).

Het is echter onduidelijk hoe Panax ginseng de hersenfunctie stimuleert. Het kan te wijten zijn aan de sterke ontstekingsremmende effecten die uw hersenen beschermen tegen oxidatieve stress en de functie ervan verbeteren (28).

Sommige langere termijn studies hebben aangetoond dat uw lichaam zich mogelijk kan aanpassen aan ginseng, waardoor het minder effectief wordt na enkele maanden gebruik. Daarom is er meer onderzoek nodig naar de lange termijn noötropische effecten (29).

Kortom: Incidentele doses Panax ginseng kunnen de mentale functie helpen verbeteren, maar er is meer onderzoek nodig naar de effectiviteit op de lange termijn.

7. Ginkgo Biloba

Extracten uit de bladeren van de Ginkgo biloba boom kunnen ook positieve effecten op je hersenen hebben.

Het is aangetoond dat Ginkgo biloba supplementen het geheugen en de mentale verwerking bij gezonde oudere volwassenen verbeteren wanneer ze dagelijks gedurende zes weken worden gebruikt(303132).

Het nemen van Ginkgo biloba voor een zeer stressvolle taak vermindert ook stress gerelateerde hoge bloeddruk en verlaagt de niveaus van cortisol, een type stress hormoon(33).

Er wordt verondersteld dat sommige van deze voordelen te wijten kunnen zijn aan een verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen na het nemen van supplementen met Ginkgo biloba (34).

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, hebben niet alle onderzoeken gunstige effecten aangetoond. Er is meer onderzoek nodig om de potentiële voordelen van Ginkgo biloba voor uw hersenen beter te begrijpen (35).

Kortom: Sommige onderzoeken wijzen erop dat Ginkgo biloba het geheugen en de mentale verwerking kan verbeteren en gunstig kan zijn in stress situaties. Toch is meer onderzoek nodig.

8. Nicotine

Nicotine is een van nature voorkomende chemische stof die voorkomt in veel planten, vooral tabak. Het is een van de verbindingen die sigaretten zo verslavend maken.

Het kan ook worden geconsumeerd via nicotine gom of via een nicotine pleister via uw huid worden opgenomen.

Onderzoeken tonen aan dat nicotine nootropische effecten kan hebben, zoals verbeterde alertheid en aandacht, vooral bij mensen met van nature matige aandachtsgebieden (3637).

Er is ook gevonden dat het de motorische functie verbetert. Bovendien is het kauwen op nicotine kauwgum gekoppeld aan een betere snelheid en vloeiender handschrift (38).(38).

Deze stof kan echter verslavend zijn en is dodelijk in hoge doses, dus voorzichtigheid is geboden (39).

Kortom: Nicotine is een van nature voorkomende chemische stof die alertheid, aandacht en motorische functies stimuleert. Niettemin is het verslavend en giftig in hoge doses.

9. Noopept

Noopept is een synthetische slimme drug die als een supplement kan worden gekocht.

In tegenstelling tot sommige van de natuurlijke noötropica kunnen de effecten van Noopept binnen enkele minuten worden gevoeld in plaats van uren, dagen of weken, en meestal duren ze uren (4041).

Dierstudies hebben aangetoond dat Noopept versnelt hoe snel de hersenen worden gevormd en haalt herinneringen op door de niveaus van hersenen afgeleide neurotrofe factor (BDNF) te stimuleren, een stof die de groei van hersencellen bevordert (424344).

Uit menselijk onderzoek is gebleken dat dit slimme medicijn mensen helpt sneller te herstellen van hersenletsel, maar meer studies zijn nodig om te begrijpen hoe het kan worden gebruikt als een nootropica bij gezonde volwassenen (4546).

Kortom: Noopept is een snelwerkende, synthetische nootropica die het geheugen kan verbeteren door BDNF-niveaus in uw hersenen te verhogen. Er is echter meer onderzoek door mensen nodig.

10. Piracetam

Piracetam is een ander synthetisch nootropica molecuul dat erg lijkt op Noopept in structuur en functie.

Het is aangetoond dat het geheugen verbetert bij mensen met leeftijdsgebonden mentale achteruitgang, maar lijkt niet veel baat te hebben bij gezonde volwassenen (4748).

Tijdens de jaren zeventig suggereerden enkele kleine, slecht ontworpen onderzoeken dat piracetam het geheugen bij gezonde volwassenen kan verbeteren, maar deze bevindingen zijn niet gerepliceerd(495051).

Hoewel piracetam algemeen beschikbaar is en wordt gepromoot als een slimme drug, ontbreekt onderzoek naar de effecten ervan.

Kortom: Piracetam wordt op de markt gebracht als een nootropica supplement, maar onderzoek ter ondersteuning van de effectiviteit ontbreekt.

11. Fenotropil

Fenotropil, ook bekend als fenylpiracetam, is een synthetisch smart drugs dat algemeen verkrijgbaar is als een vrij verkrijgbaar supplement.

Het komt qua structuur overeen met piracetam en Noopept en helpt de hersenen herstellen van verschillende verwondingen zoals beroerte, epilepsie en trauma(525354).

Eén studie bij ratten wees uit dat fenotropil het geheugen iets verbeterde, maar onderzoek om het gebruik als smart drugs bij gezonde volwassenen te ondersteunen is niet beschikbaar (55).

Kortom: Fenotropil wordt op de markt gebracht als een smart drugs, maar onderzoek met geheugen verbeterende voordelen bij gezonde volwassenen is niet beschikbaar.

12. Modafinil (Provigil)

Modafinil, vaak verkocht onder de merknaam Provigil, is een voorgeschreven medicijn dat vaak wordt gebruikt voor de behandeling van narcolepsie, een aandoening die onbeheersbare slaperigheid veroorzaakt (56).

De stimulerende effecten zijn vergelijkbaar met die van amfetamines of cocaïne. Toch suggereren dierproeven dat het een lager risico op afhankelijkheid heeft (5758).

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat modafinil gevoelens van vermoeidheid aanzienlijk vermindert en het geheugen verbetert bij volwassenen die duf zijn (596061).

Het verbetert ook het functioneren van de uitvoerende taken of het vermogen om uw tijd en middelen goed te beheersen om uw doelen te bereiken(60).

Hoewel modafinil sterke nootropische effecten lijkt te hebben, is het in de meeste landen alleen op recept verkrijgbaar.

Het is belangrijk om dit medicijn op verantwoorde wijze te gebruiken om negatieve bijwerkingen te voorkomen. Zelfs als het wordt voorgeschreven.

Hoewel modafinil over het algemeen als niet-verslavend wordt beschouwd, zijn gevallen van afhankelijkheid en afkicken gemeld bij hoge doseringen (6263).

Kortom: Modafinil is een voorgeschreven medicijn dat slaperigheid kan verminderen en de hersenfunctie bij gezonde volwassenen kan verbeteren, vooral degenen die slaapgebrek hebben. Het mag echter alleen worden ingenomen zoals voorgeschreven.

13. Amfetaminen (Adderall)

Adderall is een voorgeschreven medicijn dat zeer stimulerende amfetaminen bevat.

Het wordt meestal voorgeschreven om ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) en narcolepsie te behandelen, maar het wordt steeds vaker gebruikt door gezonde volwassenen om de aandacht en focus te verbeteren (64).

Adderall werkt door de beschikbaarheid van de hersenchemicaliën dopamine en noradrenaline in uw prefrontale cortex te vergroten, een deel van uw hersenen dat werkgeheugen, aandacht en gedrag bestuurt (65).

De amfetaminen in Adderall zorgen ervoor dat mensen zich meer wakker, attent en optimistisch voelen. Ze verminderen ook de eetlust (66).

Uit een evaluatie van 48 onderzoeken bleek dat Adderall de mogelijkheid van mensen om hun gedrag en verbeterd korte termijn geheugen te beheersen aanzienlijk kon verbeteren (67).

Afhankelijk van de dosis en het type pil dat wordt voorgeschreven, duren de effecten tot 12 uur (68).

Het is belangrijk op te merken dat deze medicijnen niet zonder bijwerkingen zijn.

De bijwerkingen van misbruik door Adderall zijn angst, weinig zin in seks en zweten (70).

Recreatief Adderall-misbruik kan ook ernstigere bijwerkingen veroorzaken, zoals een hartaanval, vooral wanneer het wordt gemengd met alcohol(717273).

Bewijs dat Adderall de mentale prestaties verbetert is sterk, maar het moet alleen worden ingenomen zoals voorgeschreven.

Kortom: Adderall is niet zonder recept verkrijgbaar, maar lijkt de hersenfunctie te verbeteren bij gezonde volwassenen en mensen met ADHD.

14. Methylfenidaat (Ritalin)

Ritalin is een ander medicijn dat wordt voorgeschreven voor het behandelen van symptomen van ADHD en narcolepsie.

Net zoals Adderall is het een stimulerend middel en verhoogt het dopamine en noradrenaline concentraties in uw hersenen. Het bevat echter geen amfetaminen (74).

Bij gezonde volwassenen verbetert Ritalin korte termijn geheugen, snelheid en aandacht voor informatie verwerking (7576).

Het wordt doorgaans goed getolereerd, maar het kan tegenovergestelde effect hebben en het denken schaden als een overmatige dosis wordt ingenomen (77).

Net als Adderall wordt Ritalin op grote schaal misbruikt, vooral door mensen van 18-25 jaar (78).

De meest voorkomende bijwerkingen van Ritalin zijn slapeloosheid, buikpijn, hoofdpijn en verminderde eetlust (79).

Het kan ook hallucinaties, psychose, epileptische aanvallen, hartritmestoornissen en hoge bloeddruk veroorzaken, vooral wanneer het in hoge doses wordt genomen (79808182).

Ritalin is een krachtige stimulantia die alleen moet worden ingenomen zoals voorgeschreven en nauwlettend wordt gecontroleerd op misbruik.

Kortom: Ritalin is een smart drugs dat de informatieverwerking, het geheugen en de aandacht verbetert. Het is alleen verkrijgbaar met een recept.

Tot slot

Nootropica ook wel smart drugs genoemd verwijst naar natuurlijke, synthetische en op recepten verkrijgbare geneesmiddelen die de mentale functie verbeteren.

Vrij verkrijgbare geneesmiddelen, zoals Adderall en Ritalin, hebben de sterkste en meest significante effecten op geheugen en aandacht.

Synthetische noötropische supplementen zoals Noopept en piracetam zijn overal verkrijgbaar, maar onderzoek naar hun effectiviteit bij gezonde volwassenen ontbreekt.

Veel natuurlijke noötropica worden gebruikt in de alternatieve geneeskunde, maar hun effecten zijn meestal subtieler en trager. Ze worden soms samen gebruikt om hun effectiviteit te vergroten.

Het gebruik van noötropica neemt toe in de huidige maatschappij, maar er is meer onderzoek nodig om hun voordelen beter te begrijpen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.