Oesters zijn tweekleppige weekdieren die leven in zoutwater zoals in baaien en oceanen.

Ze vormen een vitaal onderdeel van het ecosysteem, filteren vervuilende stoffen uit het water en bieden leefgebieden voor andere soorten, waaronder zeepokken en mosselen.

Er zijn veel verschillende soorten oesters – hun zilte, smaakvolle vlees wordt over de hele wereld als een delicatesse beschouwd.

Hoewel bekend om hun vermeende afrodisiacum (
is een middel dat je zin doet krijgen in seks) kwaliteiten, hebben deze weekdieren veel te bieden op het gebied van gezondheidsvoordelen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Dit artikel bespreekt de indrukwekkende gezondheidsvoordelen – maar ook de risico’s – van het eten van oesters en legt de beste manieren uit om ze te bereiden.

Voedingsfeiten oesters

Oesters hebben een harde, onregelmatig gevormde schaal die een grijskleurig, mollig binnenlichaam beschermt.

Dit innerlijke lichaam – bekend als het vlees – is zeer voedzaam.

In feite bevat een portie wilde oesters van 100 gram de volgende voedingsstoffen ( 1 ):

 • Calorieën: 68
 • Eiwit: 7 gram
 • Vet: 3 gram
 • Vitamine D: 80% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
 • Thiamine (vitamine B1): 7% van de ADH
 • Niacine (vitamine B3): 7% van de ADH
 • Vitamine B12: 324% van de ADH
 • IJzer: 37% van de ADH
 • Magnesium: 12% van de ADH
 • Fosfor: 14% van de ADH
 • Zink: 605% van de ADH
 • Koper: 223% van de ADH
 • Mangaan: 18% van de ADH
 • Selenium: 91% van de ADH

Oesters bevatten weinig calorieën maar boordevol met voedingsstoffen, waaronder eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen.

Een portie van 100 gram biedt bijvoorbeeld meer dan 100% van de ADH voor vitamine B12, zink en koper , en meer dan 75% van uw dagelijkse behoeften aan selenium en vitamine D.

Deze smakelijke weekdieren zijn ook een goede bron van omega 3-vetzuren , een familie van meervoudig onverzadigde vetten die een belangrijke rol spelen in uw lichaam, waaronder het reguleren van ontstekingen en het gezond houden van uw hart en uw hersenen ( 2 ).

Mensen die veel omega-3-vetten eten, hebben een lager risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals hartaandoeningen en diabetes type 2 ( 3 , 4 ).

Kortom: Oesters zitten boordevol essentiële voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitamines, mineralen en omega-3-vetzuren. Ze zijn bijzonder rijk aan vitamine B12, zink en koper.

Een uitstekende bron van belangrijke voedingsstoffen

Oesters zitten boordevol voedingsstoffen. Ze zijn vooral rijk in de volgende vitamines en mineralen:

 • Vitamine b12. Deze voedingsstof is van cruciaal belang voor het onderhoud van het zenuwstelsel, het metabolisme en de vorming van bloedcellen. Veel mensen, vooral oudere volwassenen hebben een tekort aan deze vitamine ( 5 ).
 • Zink. Dit mineraal speelt een vitale rol in de gezondheid van het immuunsysteem, metabolisme en celgroei. Een portie oesters van 100 gram biedt meer dan 600% van de ADH( 6 ).
 • Selenium. Dit mineraal behoudt de juiste schildklierfunctie en metabolisme. Het werkt ook als een krachtige antioxidant en helpt schade aan de cellen door vrije radicalen te voorkomen ( 7 ).
 • Vitamine D. Vitamine D is essentieel voor de gezondheid van het immuunsysteem, de celgroei en de gezondheid van de botten. Veel mensen hebben een tekort aan deze vitamine, vooral degenen die in koudere klimaten leven ( 8 ).
 • Ijzer. Je lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine en myoglobine te maken, eiwitten die zuurstof door je lichaam transporteren. Veel mensen krijgen niet voldoende ijzer in hun voeding( 9 ).

Afgezien van hun andere verschillende rollen in de gezondheid bieden veel van deze voedingsstoffen ook antioxidatieve bescherming.

Bijvoorbeeld, selenium is een krachtige antioxidant die helpt je lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress, een onbalans die optreedt wanneer grote hoeveelheden van vrije radicalen worden geproduceerd.

Oxidatieve stress is in verband gebracht met een reeks chronische aandoeningen, waaronder kanker, hartaandoeningen en mentale achteruitgang ( 10 ).

Bovendien hebben zink en vitamines B12 en D ook antioxiderende effecten, waardoor de beschermende voordelen van oesters nog hoger zijn ( 11 , 12 ).

Onderzoek toont aan dat mensen die veel antioxidanten in hun voeding eten, het risico op hartaandoeningen, diabetes, bepaalde kankers en mortaliteit door alle oorzaken verlagen ( 13 , 14 , 15 ).

Kortom: Oesters zijn rijk aan zink, ijzer, selenium en vitamine B12 en D. Sommige van deze voedingsstoffen hebben antioxiderende eigenschappen en helpen de algehele gezondheid te bevorderen.

Een hoogwaardige eiwitbron

Oesters zijn een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten , met een portie van 100 gram in 7 gram van deze vullende voedingsstof.

Ze zijn ook een complete eiwitbron, wat betekent dat ze alle negen essentiële aminozuren bevatten die je lichaam nodig heeft.

Het toevoegen van eiwitbronnen aan maaltijden en snacks kan helpen gevoelens van volheid te bevorderen en gewichtsverlies aan te moedigen .

Eiwitrijke voedingsmiddelen stabiliseert de honger door het verhogen van de niveaus van volheid-bevorderende hormonen zoals peptide YY en cholecystokinine (CCK) ( 16 , 17 ).

Diëten met veel eiwitten hebben bewezen effectief te zijn in het stimuleren van gewichtsverlies en leiden tot meer gewichtsverlies dan diëten met een laag vetgehalte of diëters met een hogere koolhydraten ( 18 , 19 , 20 ).

Het volgen van een eiwitrijk dieet kan ook de bloedsuikerspiegel helpen verbeteren, vooral bij mensen met diabetes.

Een evaluatie van negen onderzoeken toonde bijvoorbeeld aan dat eiwitrijke diëten de niveaus van hemoglobine A1c – een marker voor langdurige bloedsuikerspiegel – significant verlaagde bij volwassenen met diabetes type 2( 21 ).

Bovendien kunnen eiwitrijke diëten de risicofactoren voor hartziekten bij diabetespatiënten met type 2 verlagen.

Een review van 18 studies bij mensen met diabetes type 2 heeft aangetoond dat eiwitrijke diëten de triglyceriden gehalte significant verlagen – een belangrijke risicofactor voor hartziekten ( 22 ).

Kortom: Een eiwitrijk dieet met oesters kan gewichtsverlies bevorderen, de bloedsuikerspiegel verbeteren en de risicofactoren voor hartaandoeningen verlagen bij mensen met diabetes type 2.

Bevat een uniek antioxidant

Naast het feit dat ze vol zitten met nuttige voedingsstoffen zoals vitamines, bevatten oesters ook een recent ontdekte unieke antioxidant genaamd 3,5-dihydroxy-4-methoxybenzylalcohol (DHMBA).

DHMBA is een fenolische verbinding die krachtige antioxiderende effecten vertoont.

Een reageerbuisstudie toonde zelfs aan dat het 15 keer krachtiger was in het bestrijden van oxidatieve stress dan Trolox, een synthetische vorm van vitamine E die algemeen wordt gebruikt om schade veroorzaakt door oxidatieve stress te voorkomen ( 23 ).

Sommige reageerbuisstudies geven aan dat DHMBA van oesters van bijzonder voordeel kan zijn voor de gezondheid van de lever .

Eén onderzoekheeft bijvoorbeeld aangetoond dat het menselijke levercellen beschermt tegen schade en celdood veroorzaakt door geïnduceerde oxidatieve stress ( 24 ).

Wetenschappers hebben goede hoop dat DHMBA in de toekomst bruikbaar kan zijn bij het voorkomen of behandelen van leverziekten, maar onderzoek is momenteel beperkt tot reageerbuisstudies ( 25 ).

Een andere reageerbuisstudie wees uit dat DHMBA de oxidatie van LDL (slecht) cholesterol verminderde. Oxidatie van cholesterol is een chemische reactie die verband houdt met atherosclerose (opbouw van plaques in uw bloedvaten), een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen ( 26 , 27 ).

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is meer onderzoek nodig om te bepalen of DHMBA effectief is in de strijd tegen oxidatieve stress bij mensen.

Kortom: DHMBA is een krachtige antioxidant in oesters. Het kan helpen oxidatieve schade te bestrijden, wat de gezondheid van de lever en het hart ten goede komt. Toch is onderzoek momenteel beperkt tot proef reageerbuisstudies.

Potentiële zorgen

Hoewel het duidelijk is dat oesters indrukwekkende gezondheidsvoordelen bieden, bestaan ​​er enkele potentiële zorgen, vooral wanneer ze rauw worden geconsumeerd.

Kan bacteriën bevatten

Het eten van rauw oestervlees vormt een groter risico op bacteriële infecties.

Vibrio-bacteriën – waaronder Vibrio vulnificus en Vibrio parahaemolyticus – kunnen worden geconcentreerd in schelpdieren . Als u ze rauw eet, kan uw risico op blootstelling toenemen.

Infecties door deze bacteriën kunnen leiden tot symptomen zoals diarree, braken, koorts en zelfs meer ernstige aandoeningen, waaronder bloedvergiftiging – een ernstige bloedinfectie die de dood kan veroorzaken ( 28 ).

Andere verontreinigingen

Oesters kunnen ook Norwalk-type virussen en enterovirussen vervoeren die gezondheidsrisico’s kunnen opleveren ( 30 ).

Bovendien kunnen deze weekdieren chemische verontreinigingen bevatten, waaronder zware metalen waaronder lood, cadmium en kwik ( 31 ).

Vanwege deze potentiële gezondheidsrisico’s moeten kinderen, vrouwen met een gecompromitteerd immuunsysteem en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven geen rauwe vis eten ( 32 , 33 , 34 ).

Degenen die ervoor kiezen rauwe oesters te eten, moeten zich ervan bewust zijn van deze mogelijke risico’s. Op dit moment is er geen manier om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn om te consumeren in hun onbewerkte vorm.

Dit is de reden waarom grote gezondheidsorganisaties, zoals de CDC, aanbevelen dat ze alleen gaar mogen worden gegeten ( 35 ).

Andere risico’s

Oesters bevatten een uitzonderlijk hoge hoeveelheid zink. Hoewel dit mineraal belangrijk is voor de gezondheid, kan teveel consumeren schadelijk zijn.

Hoewel zinkvergiftiging meestal wordt geassocieerd met supplementen, kan het te vaak eten van te veel oesters leiden tot negatieve gevolgen voor de gezondheid, zoals een verlaagd mineralen gehalte in koper en ijzer waarmee zink concurreert.

Bovendien moeten degenen die allergisch zijn voor zeevruchten deze niet eten.

Kortom: Rauwe oesters kunnen mogelijk schadelijke bacteriën en virussen bevatten. Gezondheidsorganisaties raden ze te koken voordat ze worden eten, om gevaarlijke infecties te voorkomen.

Hoe te koken en ervan te genieten

Omdat ze een gezondheidsrisico kunnen vormen, eet je rauwe oesters voorzichtig. Koop ze altijd bij een gerenommeerd bedrijf – hoewel dit de veiligheid niet garandeert ( 36 ).

Het eten van garen oesters is veel veiliger omdat koken schadelijke bacteriën vernietigt.

Hier zijn enkele heerlijke en gemakkelijke manieren om oesters aan uw maaltijd toe te voegen:

 • Voeg gekookt oestervlees toe aan pastagerechten.
 • Smeer hele oesters in paneermeel en rooster het.
 • Serveer ze gekookt in hun schaal en overgoten met verse kruiden .
 • Voeg ze toe aan zeevruchten soepen en stoofschotels.
 • Bak panko-korstige oestervlees in kokosolie.
 • Stoom ze en bedek met citroensap en boter.
 • Smeer oesterhelften in een marinade naar keuze en rooster ze op de grill.

Hier zijn enkele veiligheidstips om te overwegen bij het kopen van oesters:

 • Kies alleen oesters met gesloten schelpen. Gooi die met open schelpen weg.
 • De oesters die niet opengaan tijdens het koken moeten worden weggegooid ( 37 ).
 • Kook niet te veel tegelijk in een pan, zoals bij het koken, want teveel tegelijk kan ertoe leiden dat sommige niet gaar worden.

Gebruik goed gekookte oesters om infecties te voorkomen. Kies degenen met gesloten schalen en gooi ze weg die niet opengaan tijdens het koken.

Tot slot

Oesters zijn zeer voedzame schelpdieren die een breed scala aan gezondheidsvoordelen bieden.

Ze zitten boordevol hoogwaardige eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten, die allemaal de gezondheid ten goede komen.

Toch kunnen rauwe oesters potentieel schadelijke bacteriën bevatten, dus kookt ze om infectie te voorkomen.

Als u een liefhebber bent van zeevruchten, probeer dan deze smakelijke, voedzame weekdieren toe te voegen aan uw maaltijd.