Okra is een eenjarige plant die in het zuiden van de Verenigde Staten, delen van Afrika en het Midden-Oosten, Caribisch gebied en Zuid-Amerika voorkomt.

De kleine groene peulen van okra worden ook wel gumbo of Lady Finger genoemd.

De smaak van okra is mild en is vergelijkbaar met aubergine. Het heeft een unieke textuur met groene ribbelige buitenkant en mini eetbare zaden in de binnenkant van de peul.

Okra bevat veel voedingsstoffen  en zit vol met vitamines, mineralen en vezels.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Hieronder de voedingswaarde van okra en een diepgaande blik op de mogelijke voordelen voor de gezondheid, hoe u meer okra in uw voeding kan toevoegen en eventuele gezondheidsrisico’s van het consumeren van okra.

Voedingswaarde van okra

Volgens de National Nutrient Database , een portie rauwe okra (ongeveer 100 gram) bevat:

Een portie (100 gram) okra biedt de volgende percentages van de aanbevolen dagelijkse inname van voedingsstoffen:

  • 66 procent van de vitamine K
  • 50 procent mangaan
  • 35 procent van de vitamine C
  • 22 procent van folaat
  • 14 procent magnesium
  • 13 procent van thiamine
  • 11 procent van de vitamine B6

Okra bevat ook een kleinere hoeveelheid calcium , ijzer, vitamine A, niacine, fosfor en koper .

Mogelijke voordelen voor de gezondheid van het eten van okra

Het eten van fruit en groenten van alle soorten is al lang in verband gebracht met een verlaagd risico op veel lifestyle gerelateerde gezondheidsproblemen.

Vele studies hebben gesuggereerd dat het eten van meer plantaardige voedingsmiddelen, waaronder okra vermindert het risico op aandoeningen zoals diabetes, hart-en vaatziekten en zwaarlijvigheid. Het eten van meer plantaardig voedsel kan ook helpen bij het verhogen van de energieniveaus en het behouden van een gezonde huid en haar.

Kanker

Lectine is een soort eiwit dat voorkomt in okra, bonen, pinda’s en granen. Lectine van de okra werd gebruikt in een studie voor de behandeling van borstkankercellen. De behandeling verminderde kanker celgroei met 63 procent en 72 procent van de kankercellen waren gedood.

Mensen die niet genoeg foliumzuur consumeren hebben een hoger risico op borstkanker, baarmoederhalskanker, alvleesklier-, long-, en andere vormen van kanker.

Er is geen bewijs dat het nemen van een foliumzuur supplement het risico op kanker verlaagt, en een overmatige inname van foliumzuur kan de groei van kankercellen bevorderen.

Foliumzuur uit voedselbronnen alleen heeft dit effect waarschijnlijk niet.

Het is belangrijk om voldoende foliumzuur te krijgen uit voedsel zoals okra.

Diabetes

Een studie uit 2011, maakten onderzoekers een poeder van de schil en zaden van okra om ratten met diabetes te behandelen.

De ratten die met het poeder werden behandeld, hadden een lagere bloedsuikerspiegel en vetgehalte dan ratten die het poeder niet hadden gekregen.

Als dit op dezelfde manier bij de mens werkt, kan dit leiden tot nieuwe therapieën.

Hartgezondheid

Volgens de American Heart Association , kan het eten van voedingsmiddelen dat rijk is aan vezels het schadelijke cholesterolgehalte in het bloed verlagen.

Vezelrijke voedingsmiddelen verlagen het risico op hartaandoeningen, beroertes, obesitas en diabetes. Vezel kan ook hartaandoeningen vertragen bij mensen die het al hebben.

Vrouwen van 19 tot 30 jaar moeten ernaar streven dagelijks 28 gram vezels te consumeren in groenten, fruit, peulvruchten en volkoren granen, terwijl mannen 33,6 gram per dag nodig hebben. Okra heeft 3,2 gram vezels per 100 gram.

Osteoporose

Voedingsmiddelen met veel vitamine K, zoals okra, zijn goed voor de botten. Vitamine K helpt de botten calcium te absorberen. In theorie hebben mensen die voldoende vitamine K eten, meer kans op sterke botten en minder botbreuken.

Okra en bladgroenten, waaronder snijbiet, rucola en spinazie voegen vitamine K en calcium toe aan een maaltijd. Slechts 100 gram okra bevat 66 procent van de dagelijkse behoefte van een volwassene voor vitamine K.

Stoelgang

Het eten van voedingsvezels helpt bij het voorkomen van constipatie en om een gezonde spijsvertering te behouden.

Onderzoek suggereert dat hoe meer vezels een persoon eet, hoe minder kans ze hebben op het ontwikkelen van darmkanker.

Vezels in de voeding helpt ook om de eetlust te verminderen en kan helpen bij gewichtsverlies.

Hoe gebruik je okra?

Kies okra die hard en stevig aanvoelt. Het beste is om okra’s die verschrompeld of zacht zijn te laten liggen.

Verse okra kunnen niet langer dan 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard. Ze mogen pas gewassen worden wanneer u het gaat gebruiken.

Orka,s kunnen worden gebruikt in salades, soepen en stoofschotels, vers of gedroogd, gefrituurd, gebakken, geroosterd of gekookt. De okra is onder andere verkrijgbaar bij de toko.

Okra zaden kunnen ook worden geroosterd en gemalen om een ​​cafeïnevrije koffiesurrogaat te maken.

Probeer deze gezonde en lekkere recepten eens met okra:

Gemakkelijk geroosterde okra 
geroosterde maïs, okra, en tomatensalsa 
Lemon en Parmezaanse gegrilde okra

Risico’s en voorzorgsmaatregelen voor het eten van okra

Het eten van te veel okra kan een negatief effect hebben op sommige mensen.

Fructanen en gastro-intestinale problemen: Okra is rijk aan fructanen, een type koolhydraat dat bij mensen met darmproblemen diarree, gas, krampen en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) en andere darmaandoeningen hebben meer kans om gevoelig te zijn voor voedingsmiddelen met een hoog fructaangehalte.

Oxalaten en nierstenen: Okra is ook rijk aan oxalaten. Het meest voorkomende type niersteen is gemaakt van calciumoxalaat.

Volgens het National Institute of Diabetes en spijsvertering en Kidney Diseases , kan een hoog gehalte aan oxalaat in voedingsmiddelen het risico van deze stenen bij mensen die ze eerder hebben gehad verhogen. Andere hoog oxalaat voedingsmiddelen zijn o.a. spinazie, rabarber en snijbiet.

Solanine en ontsteking: Okra bevat een verbinding genaamd solanine. Solanine is een giftige chemische stof die is gekoppeld aan gewrichtspijn, artritis en langdurige ontsteking voor een klein percentage van de mensen die er mogelijk gevoelig voor zijn. In veel groenten en fruit aangetroffen, waaronder aardappelen, tomaten, aubergines, bosbessen en artisjokken.

Geen enkele studie heeft gesuggereerd de inname van solanine te verminderen. Over het algemeen helpen groenten en fruit ontstekingen te verminderen.

Vitamine K en bloedstolling: Okra en andere voedingsmiddelen met een hoog vitamine K kunnen invloed hebben op mensen die bloedverdunnende geneesmiddelen gebruiken zoals warfarine. Bloedverdunners gebruikt om schadelijke bloedstolsels te voorkomen die kunnen voorkomen dat bloed naar de hersenen of het hart gaat.

Vitamine K helpt het bloed te laten stollen. Mensen die een risico op bloedstolsels lopen mogen niet plotseling de hoeveelheid vitamine K dat ze eten verhogen of verlagen. Mensen moeten ernaar streven hun inname van vitamine K-rijke voedingsmiddelen van dag tot dag hetzelfde te houden.

Tot slot

Voor de meeste mensen is okra, net als andere groenten, een gezonde toevoeging aan de voeding. Zoals met elk voedingsmiddel is het het beste om het met mate te eten en als onderdeel van een gevarieerde uitgebalanceerde voedingspatroon.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.