okra

Okra: Voordelen voor de gezondheid en voedingsinformatie

Okra: Voordelen voor de gezondheid en voedingsinformatie

Okra is een eenjarige plant die in het zuiden van de Verenigde Staten, delen van Afrika en het Midden-Oosten, het Caribisch gebied en Zuid-Amerika voorkomt.

De kleine groene peulen van okra worden ook wel gumbo of Lady Finger genoemd.

De smaak van okra is mild en is vergelijkbaar met aubergine. Het heeft een unieke textuur met groene ribbelige buitenkant en mini eetbare zaden in de binnenkant van de peul.

Okra bevat veel voedingsstoffen  en zit vol met vitaminen , mineralen en vezels.

Hieronder de voedingswaarde van okra en een diepgaande blik op de mogelijke voordelen voor de gezondheid, hoe u meer okra in uw voeding kan toevoegen en eventuele gezondheidsrisico’s van het consumeren van okra.

Voedingswaarde van okra

Volgens de National Nutrient Database , een portie rauwe okra (ongeveer 100 gram) bevat:

Een portie (100 gram) okra biedt de volgende percentages van de aanbevolen dagelijkse inname van voedingsstoffen:

  • 66 procent van de vitamine K
  • 50 procent mangaan
  • 35 procent van de vitamine C
  • 22 procent van folaat
  • 14 procent magnesium
  • 13 procent van thiamine
  • 11 procent van de vitamine B6

Okra bevat ook een kleinere hoeveelheid calcium , ijzer, vitamine A, niacine, fosfor en koper .

Mogelijke voordelen voor de gezondheid van het eten van okra

Het eten van fruit en groenten van alle soorten is al lang in verband gebracht met een verlaagd risico op veel lifestyle-gerelateerde gezondheidsproblemen.

Vele studies hebben gesuggereerd dat het eten van meer plantaardige voedingsmiddelen, zoals okra vermindert het risico op aandoeningen zoals diabetes , hart-en vaatziekten , en zwaarlijvigheid . Het eten van meer plantaardig voedsel kan ook helpen bij het verhogen van de energie-niveaus en het behouden van een gezonde huid en haar.

Kanker

Lectine is een soort eiwit in okra, bonen, pinda’s en granen. Een lectine van okra werd gebruikt in een studie voor de menselijke behandeling van borstkankercellen. De behandeling verminderde kanker-celgroei met 63 procent en 72 procent van de menselijke kankercellen waren gedood.

Mensen die niet genoeg foliumzuur consumeren hebben een hoger risico op borstkanker, baarmoederhalskanker, pancreas-, long-, en andere vormen van kanker.Onderzoekers zijn niet zeker waarom foliumzuur inname en kanker risico’s zijn verbonden.

Er is geen bewijs dat het nemen van een foliumzuur supplement verlaagt het risico op kanker. Als gevolg daarvan het krijgen van foliumzuur uit de voeding, zoals okra is belangrijk. Het krijgen van voldoende foliumzuur is vooral belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn.

Meer studies moeten worden gedaan om te zien of okra een effect heeft op kanker bij de mens.

Diabetes

Een studie uit 2011 , onderzoekers maakten een poeder uit de schil en zaad van okra en gaven dat aan ratten met diabetes. De ratten die werden behandeld met het poeder hadden lagere bloedsuikerspiegel en vetgehalte dan de ratten die het poeder niet hadden ontvangen.

Hartgezondheid

Volgens de American Heart Association , kan het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels het schadelijke cholesterol in het bloed verlagen. Vezelrijke producten verlagen het risico op hart-en vaatziekten, beroerte , obesitas en diabetes. Vezels kunnen ook hart-en vaatziekten bij mensen die al het hebben vertragen.

Mensen moeten streven naar ten minste 25 gram vezels per dag te verkrijgen van groenten, fruit en peulvruchten. Het beste is om volkoren granen te kiezen beter dan bewerkte granen zoals wit brood en snacks. Okra bevat 3,2 gram vezels per 100 gram.

Osteoporose

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine K, zoals okra, zijn goed voor de botten. Vitamine K helpt de botten om beter calcium op te nemen. Mensen die een lage hoeveelheid vitamine K eten hebben meer kans op botbreuken.

Okra en bladgroenten, zoals snijbiet, rucola en spinazie voegen vitamine K en calcium toe aan een voeding. Slechts 100 gram okra bevat 66 procent van de dagelijkse behoefte van een volwassene voor vitamine K.

Stoelgang

Het eten van vezels helpt bij het voorkomen van constipatie en om een gezonde spijsvertering te handhaven.

Vezels in de voeding helpt ook om de eetlust te verminderen en kan helpen bij gewichtsverlies.

Hoe gebruik je okra?

Kies 0kra die hard en stevig aanvoelt. Het beste is om okra’s die verschrompeld of zacht zijn te laten liggen.

Verse okra kunnen niet langer dan 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard. Ze mogen pas gewassen worden wanneer u het gaat gebruiken.

Okra worden vaak gebruikt als verdikkingsmiddel in vele gerechten. Het kan worden geroosterd, gebakken, gefrituurd, gestoofd, of gekookt.  De okra is onder andere verkrijgbaar bij de toko.

Probeer deze gezonde en lekkere recepten eens met okra:

Gemakkelijk geroosterde okra 
geroosterde maïs, okra, en tomatensalsa 
Lemon en Parmezaanse gegrilde okra

Risico’s en voorzorgsmaatregelen voor het eten van okra

Okra is rijk aan fructanen, een soort van koolhydraten die kunnen leiden tot diarree , gas, kramp, en een opgeblazen gevoel bij mensen met darmproblemen. Mensen met een prikkelbare darmsyndroom en andere darmaandoeningen hebben meer kans gevoelig te zijn voor voedingsmiddelen met een hoog fructaan gehalte.

Okra is ook hoog in oxalaten. De meest voorkomende vorm van nierstenen wordt gemaakt van calciumoxalaat. Volgens het National Institute of Diabetes en spijsvertering en Kidney Diseases , kan een hoog gehalte aan oxalaat in voedingsmiddelen het risico van deze stenen bij mensen die ze eerder hebben gehad verhogen. Andere hoog oxalaat voedingsmiddelen zijn o.a. spinazie, rabarber, en snijbiet.

Okra bevat een stof genaamd solanine. Solanine is gekoppeld aan gewrichtspijn, artritis, en langdurige ontsteking bij een klein percentage van mensen die er gevoelig voor zijn. Solanine is te vinden in veel groenten en fruit met inbegrip van aardappelen, tomaten, aubergines, bosbessen , en artisjokken.

Er zijn geen studies die suggereren om de inname van solanine te verminderen. Het is goed te beseffen dat groenten en fruit in het algemeen helpen om de ontsteking te verminderen.

Het eten van voedsel zoals okra die hoog is in vitamine K kan invloed hebben op mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, zoals warfarine. Bloedverdunners worden gebruikt om schadelijke bloedstolsels te voorkomen.

Vitamine K helpt het bloed te laten stollen. Mensen die een risico op bloedstolsels lopen mogen niet plotseling de hoeveelheid vitamine K dat ze eten verhogen of verlagen. Mensen moeten ernaar streven hun inname van vitamine-K-rijke voedingsmiddelen van dag tot dag hetzelfde te houden.

Het totale dieet of algehele eetpatroon is het belangrijkst in de preventie van ziekten en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een ​​dieet te eten met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen dan om zich te concentreren op de individuele voedingsmiddelen als de sleutel tot een goede gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.