Koolzaadolie wel Canola olie genoemd”en olijfolie zijn twee van de meest populaire bakolie wereldwijd.

Ze worden beide gepromoot als gezond voor het hart en delen vergelijkbare toepassingen. Sommige mensen vragen zich echter af hoe ze anders zijn en welke gezonder is.

Dit artikel legt de verschillen tussen koolzaadolie en olijfolie uit.

Wat zijn koolzaadolie en olijfolie?

Koolzaadolie is gemaakt van koolzaad ( Brassica napus L.) dat genetisch is gemodificeerd om weinig giftige verbindingen te bevatten, waaronder erucazuur en glucosinolaten, die koolzaad van nature bevat. Deze techniek maakt koolzaadolie veilig voor consumptie ( 1 ).

Disney+ en Netflix abonnement

Onbeperkt Films kijken

Nu voor slechts €29,99 

NAAR DEAL >>>

Koolzaad verwerking omvat verwarmen, persen, chemische extractie en raffinage. De olie ondergaat ook bleken en ontgeuren, waardoor deze een neutrale kleur en geur krijgt ( 2 ).

Aan de andere kant, olijfolie is gemaakt van geperste olijven, de vruchten van de olijfboom.

Hoewel er veel soorten bestaan, zijn de twee meest populaire gewone of “pure” olijfolie en extra vierge olijfolie.

Extra vierge olijfolie wordt met alleen persen geëxtraheerd, terwijl gewone olijfolie een combinatie van maagdelijke (geperste) olie en geraffineerde (verwarmde of chemisch geëxtraheerde) olijfolie bevat ( 3 , 4 ).

Hoewel extra vierge olijfolie duurder is dan gewone olijfolie, wordt het als gezonder beschouwd omdat het minder geraffineerd is.

Kortom: Koolzaadolie is gemaakt van genetisch gemodificeerde koolzaad. Olijfolie is gemaakt van geperste olijven en zijn er in verschillende vormen.

Gelijkwaardig voedingsprofiel

Qua voeding zijn koolzaadolie en olijfolie vrij gelijkwaardig.

De voedingsstoffen in 1 eetlepel (15 ml) koolzaadolie en reguliere (geraffineerde) olijfolie zijn ( 5 , 6):

KoolzaadolieOlijfolie

Calorieën
124124
Vet14 gram14 gram
Verzadigd

7%14%
Enkelvoudig onverzadigd64%73%
Meervoudig onverzadigd28%11%
Vitamine E16% van de ADH13% van de ADH
Vitamine K8% van de ADH7% van de ADH

Met name geeft olijfolie meer verzadigd en enkelvoudig onverzadigd vet, terwijl koolzaadolie meer meervoudig onverzadigd vet bevat.

Inhoud antioxidanten

Koolzaadolie en olijfolie verschillen aanzienlijk in hun gehalte aan antioxidanten, stoffen die mogelijk schadelijke moleculen neutraliseren, vrije radicalen genoemd.

Vrije radicalen zijn zeer onstabiel en kunnen cellulaire schade veroorzaken wanneer de gehalten te hoog worden in uw lichaam. Studies koppelen schade aan vrije radicalen aan chronische ziekten, waaronder hartziekten, diabetes, Alzheimer en bepaalde vormen van kanker ( 7 ).

Olijfolie heeft meer dan 200 plantaardige stoffen, waaronder polyfenolen, die fungeren als krachtige antioxidanten in uw lichaam ( 8 ).

De hoeveelheid polyfenolen hangt echter af van de verwerkingsmethode ( 9 ).

Omdat het raffinageproces het gehalte aan antioxidanten aanzienlijk vermindert, heeft gewone olijfolie een laag gehalte aan polyfenolen. Maar extra vierge olijfolie bevat veel polyfenolen ( 1 , 2 , 9 ).

Deze omvatten oleuropeïne, hydroxytyrosol en oleocanthal, die zijn gekoppeld aan een lager risico op hartaandoeningen en verminderde ontsteking ( 10 ).

Kortom: Olijfolie en koolzaadolie hebben vergelijkbare hoeveelheden vet en calorieën, maar een andere vetzuursamenstelling. Olijfolie – vooral extra vierge – is ook hoger in antioxidanten dan koolzaadolie.

Culinair gebruik

Olijf- en koolzaadolie hebben unieke eigenschappen die zich lenen voor verschillende culinaire toepassingen.

Frituren

Met hoog-verwarmingsmethoden zoals frituren, kunnen oliën een temperatuur bereiken – bekend als het rookpunt – waarop ze beginnen te roken ( 11 ).

Bij 238 ℃ heeft koolzaadolie een hoger rookpunt dan gewone of extra vierge olijfolie – respectievelijk 210 ℃ en 195 ℃ ( 11 , 12 ).

Zodra een olie zijn rookpunt bereikt, beginnen de glycerol en vrije vetzuren te degraderen en vormen verbindingen zoals aldehyden, ketonen en alcoholen. Deze verbindingen kunnen giftig zijn en een onaangename smaak creëren ( 11 ).

Zelfs met een lager rookpunt dan koolzaadolie, blijken reguliere en extra vierge olijfolie tamelijk stabiel te zijn bij hoog vuur en het is onwaarschijnlijk dat ze toxische verbindingen vormen.

Desalniettemin kunnen oververhitting van deze stoffen sommige van hun heilzame stoffen, waaronder oleocantale antioxidanten, verminderen die hun algehele smaak kunnen beïnvloeden ( 13 , 14 , 15 , 16 ).

Daarom is koolzaadolie beter geschikt voor frituren op hogere temperaturen , inclusief frituren en bakken. Dat gezegd hebbende, beide oliën zijn geschikt voor pan frituren en andere medium-frituur methoden.

Andere gebruiken

Hoewel olijfolie kan worden gebruikt om te braden, wordt het vaker rauw geconsumeerd.

Bijvoorbeeld is extra vierge olijfolie een geweldige dip voor brood . Het werkt ook goed als een saladedressing en is heerlijk dressing rechtstreeks uit de fles op je favoriete gerecht.

Het heeft een felle kleur en een bijna pittige smaak, dus koken hiermee geeft gerechten een rijke mediterraanse smaak.

Sommige mensen vinden deze smaak echter ongewenst. In dit geval kan gewone olijfolie, die een meer neutrale smaak heeft een beter alternatief zijn.

Aan de andere kant wordt koolzaadolie gebleekt en gedeodoriseerd om het een neutraal profiel te geven. In tegenstelling tot extra vierge olijfolie, wordt het niet vaak gebruikt in voedingsmiddelen die gefrituurd of gebakken zijn.

Een groot nadeel van olijfolie is de hoge prijs. Daarom wordt olijfolie in de meeste commerciële keukens en restaurants niet veel gebruikt.

Kortom: Olijf- en koolzaadolie zijn geschikt voor frituren en middelhoog vuur, terwijl koolzaadolie beter is voor frituren en hoogverhitting. Voor dipsauzen, dressings en toppings heeft extra vierge olijfolie de voorkeur vanwege de sterke smaak.

Welke is gezonder?

Qua voedingswaarde is olijfolie – vooral extra vierge – gezonder dan koolzaadolie.

Mensen die regelmatig olijfolie gebruiken, hebben verminderde risicofactoren voor hartziekten, een betere bloedsuikerspiegel en een lager risico op overlijden ( 17 , 18 , 19 ).

Een analyse van 33 onderzoeken bracht bijvoorbeeld aan het licht dat mensen met de hoogste olijfolie-inname een 16% lager risico hadden op diabetes type 2 dan degenen met de laagste inname ( 18 ).

Bovendien wordt een groter verbruik van olijfolie gekoppeld aan een lager risico op beroerte en een afname van risicofactoren voor hartziekten, waaronder LDL (slechte) cholesterol- en triglyceriden gehalte ( 17 ).

De voordelen van olijfolie kunnen worden toegeschreven aan de antioxidanten en andere plantaardige stoffen, die vooral overvloedig aanwezig zijn in extra vierge variëteiten ( 9 ).

Aan de andere kant is koolzaadolie zeer verfijnd, wat het gehalte aan voedingsstoffen zoals essentiële vetzuren en antioxidanten drastisch vermindert ( 1 , 2 ).

Hoewel koolzaadolie vaak wordt gepromoot als een hart-gezond vet, is huidig ​​onderzoek tegenstrijdig. Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat het nuttig is, wijzen anderen op het tegenovergestelde ( 1 , 20 ).

Een studie bij 2.071 volwassenen met overgewicht of obesitas merkte op dat degenen die vaak koolzaadolie gebruikten een hoger risico hadden om het metabool syndroom te ontwikkelen dan degenen die het zelden of nooit gebruikten ( 20 ).

Metabolisch syndroom is een cluster van aandoeningen die worden gekenmerkt door een teveel aan buikvet en hoge triglyceriden, cholesterol, bloeddruk en nuchtere bloedsuikerspiegels, die samen het risico op hartaandoeningen verhogen ( 21 ).

Bedenk dat veel studies die koolzaadolie koppelen aan voordelen voor de gezondheid van het hart zijn gefinancierd door de koolzaad-industrie, wat mogelijk belangen conflicten kan veroorzaken. Over het algemeen is meer onderzoek nodig naar de gezondheid van koolzaad en het hart ( 1 , 22 , 23 , 24 , 25 ).

Bovendien associëren knaagdierstudies deze olie met een verhoogde ontsteking, een negatieve invloed op het geheugen en lagere bloedspiegels van antioxidanten ( 26 , 27).

Ondertussen tonen meerdere onderzoeken aan dat extra vierge olijfolie ontstekingsremmende eigenschappen en voordelen voor de gezondheid van het hart heeft ( 28 , 29 , 30 ).

Wat uw gezondheid betreft, ondersteunt meer bewijs de voordelen van olijfolie ten opzichte van koolzaadolie.

Kortom: Onderzoek koppelt olijfolie – vooral extra vierge – aan gezondheidsvoordelen, ook voor uw hart. Het is minder verfijnd en beschikt over meer antioxidanten dan koolzaadolie, waardoor het een betere keuze is.

Tot slot

Olijfolie en koolzaadolie zijn populaire bakoliën die een vergelijkbaar gebruik delen.

Terwijl koolzaadolie beter geschikt is om te frituren, kunnen beide worden gebruikt voor bakken op middelhoog vuur . Olijfolie is een betere keuze voor toppings zoals saladedressing.

Met name is olijfolie gezonder dan koolzaadolie, omdat het veel ziektebestrijdende antioxidanten biedt en goed is voor je hart.

Als u op zoek bent naar een gezonde, veelzijdige bakolie, is olijfolie een geweldige keuze.