Als je buik soms opgeblazen en ongemakkelijk voelt, ben je niet de enige. Een opgeblazen buik treft 20-30% van de mensen ( 1 ).

Veel factoren kunnen een opgeblazen buik veroorzaken, waaronder voedselintoleranties, een opeenhoping van gas in uw darmen, onbalans in de darmbacteriën, zweren, obstipatie en parasitaire infecties ( 1 , 2 , 3 , 4 ).

Traditioneel hebben mensen natuurlijke remedies gebruikt, waaronder kruidenthee, om een ​​opgeblazen buik te verlichten. Voorlopige studies suggereren dat verschillende kruidentheeën deze onaangename toestand kunnen helpen kalmeren ( 5 ).

Hier zijn 8 soorten thee om een ​​opgeblazen buik te helpen verminderen.

1. Pepermunt

In de traditionele geneeskunde wordt pepermunt ( Mentha piperita ) algemeen erkend als een middel om spijsverteringsproblemen te verzachten. Het heeft een koele, verfrissende smaak ( 6 , 7 ).

Testbuis- en dierstudies suggereren dat plantenverbindingen die flavonoïden genoemd worden die in pepermunt aanwezig zijn, de activiteit van mestcellen kunnen remmen. Dit zijn immuunsysteemcellen die overvloedig aanwezig zijn in uw darm en soms bijdragen aan een opgeblazen gevoel ( 7 , 8 ).

Dierstudies tonen ook aan dat pepermunt de darm ontspant, wat darmkrampen kan verlichten, evenals het opgeblazen gevoel en de pijn die hen kan vergezellen ( 7 ).

Bovendien kunnen pepermuntolie-capsules buikpijn, een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringssymptomen verlichten ( 9 ).

Muntthee is niet getest op een opgeblazen buik. Uit één studie bleek echter dat een enkel theezakje zes keer meer pepermuntolie leverde dan een portie pepermuntblad capsules. Daarom kan muntthee behoorlijk krachtig zijn ( 10 ).

U kunt muntthee als ingrediënt kopen of in theemengsels die zijn geformuleerd voor maagcomfort.

Voeg voor het maken van de thee 1 eetlepel (1,5 gram) gedroogde pepermuntblaadjes, 1 theezakje of 3 eetlepels (17 gram) verse pepermuntblaadjes toe aan 1 kop (240 ml) gekookt water. Laat het 10 minuten intrekken voordat het wordt gedronken.

Kortom: Testbuis-, dier- en mensstudies suggereren dat flavonoïden en olie in pepermunt een opgeblazen buik kunnen verlichten.
Pepermuntthee kan dus soortgelijke effecten hebben.

2. Citroenmelisse 

Citroenmelisse ( Melissa officinalis ) thee heeft een citroenachtige geur en smaak – samen met vleugjes munt , aangezien deze plant tot de mintfamilie behoort.

Het Europees Geneesmiddelenbureau merkt op dat citroenmelisse thee milde problemen met de spijsvertering kan verlichten, waaronder een opgeblazen buik en gas, op basis van het traditionele gebruik ( 11 , 12 ).

Citroenmelisse is een belangrijk ingrediënt in Iberogast, een vloeibaar supplement voor de spijsvertering dat negen verschillende kruidenextracten bevat en verkrijgbaar is in Noord-Amerika, Europa en andere regio’s, maar ook online .

Dit product kan buikpijn, obstipatie en andere spijsverteringsklachten verminderen, volgens verschillende studies bij mensen ( 13 , 14 , 15 , 16 ).

Citroenmelisse of de thee is nog niet getest op de effecten van spijsverteringsproblemen bij mensen. Meer onderzoek is nodig.

Om de thee te maken, gebruikt u 1 eetlepel (3 gram) gedroogde citroenmelisseblaadjes – of 1 theezakje – in 1 kop (240 ml) gekookt water gedurende 10 minuten te laten trekken.

Kortom: Traditioneel wordt citroenmelisse thee gebruikt voor een opgeblazen buik en gas. Citroenmelisse is ook één van de negen kruiden in een vloeibaar supplement dat spijsverteringsproblemen kan verlichten. Menselijke studies naar citroenmelisse zijn nodig om de darm voordelen te bevestigen.

3. Absintalsem

Absintalsem ( Artemisia absinthium ) is een plant uit de composietenfamilie dat een bittere thee maakt. Het heeft een onaangenaamde smaak, maar je kunt de smaak verzachten met citroensap en honing .

Vanwege de bitterheid wordt absintalsem soms gebruikt in digestieve bitters. Dit zijn supplementen gemaakt van bittere kruiden en specerijen die de spijsvertering kunnen ondersteunen ( 17 ).

Menselijke studies suggereren dat capsules van 1 gram gedroogde absintalsem indigestie of ongemak in je bovenbuik kunnen voorkomen of verlichten. Dit kruid bevordert de afgifte van spijsverteringssappen, die kunnen helpen bij het optimaliseren van een gezonde spijsvertering en verminderen van een opgeblazen gevoel( 17 ).

Dier- en reageerbuisstudies melden dat absintalsem ook parasieten kan doden, wat een boosdoener kan zijn bij een opgeblazen buik( 18 ).

Absintalsem thee zelf echter is niet getest op anti-opgeblazen effecten. Meer onderzoek is nodig.

Om de thee te maken, gebruikt u 1 theelepel (1,5 gram) gedroogd kruid per kop (240 ml) gekookt water, gedurende 5 minuten laten intrekken.

Met name moet absintalsem niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt , omdat het thujon bevat, een stof die uteruscontracties kan veroorzaken ( 17 ).

Kortom: Absintalsem thee kan het vrijkomen van spijsverteringssappen stimuleren, wat kan helpen om opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen te verlichten. Dat gezegd hebbende, menselijke studies zijn nodig.

4. Gember

Gemberthee gemaakt van de dikke wortels van de Zingiber officinale plant en al sinds de oudheid gebruikt voor maaggerelateerde aandoeningen ( 19 ).

Menselijke studies suggereren dat het dagelijks innemen van 1-1,5 gram gember capsules misselijkheid kan verlichten ( 20 ).

Bovendien kunnen gember capsules het ledigen van de maag versnellen, spijsverteringsproblemen verlichten en darmkrampen, een opgeblazen buik en gas verminderen ( 19 , 21 ).

Met name werden deze studies gedaan met vloeibare extracten of capsules in plaats van thee. Hoewel meer onderzoek nodig is, zijn de heilzame stoffen in gember, waaronder gingerols ook in de thee aanwezig ( 22 ).

Gebruik voor het maken van thee 2 theelepel (0,5-1,0 gram) grof gepoederde, gedroogde gemberwortel (of 1 theezakje) per kop (240 ml) gekookt water. Laat het gedurende 5 minuten trekken.

Als alternatief, gebruik 1 eetlepel (6 gram) verse, in plakjes gesneden gember per kop (240 ml) kokend water en laat het gedurende 10 minuten trekken.

Gemberthee heeft een pittige smaak, die je kunt verzachten met honing en citroen.

Kortom: Studies suggereren dat gember supplementen misselijkheid, een opgeblazen buik en gas kunnen verlichten. Gemberthee kan vergelijkbare voordelen bieden, maar er zijn meer studies nodig.

5. Venkel

De zaden van venkel ( Foeniculum vulgare ) gebruikt om thee en smaak te geven die vergelijkbaar is met zoethout.

Venkel van oudsher gebruikt voor spijsverteringsstoornissen, waaronder buikpijn, opgeblazen gevoel, gas en obstipatie ( 23 ).

Bij ratten hielp de behandeling met venkelextract tegen maagzweren. Het voorkomen van zweren kan het risico op een opgeblazen gevoel verminderen ( 3 , 24 ).

Constipatie is een andere bijdragende factor in sommige gevallen van een opgeblazen gevoel. Daarom kan het oplossen van trage darmen – één van de mogelijke gezondheidseffecten van venkel – ook een opgeblazen buik te verhelpen( 1 ).

Wanneer verpleeghuisbewoners met chronische constipatie dagelijks 1 portie van een mengsel van kruidenthee gemaakt met venkelzaad dronken, hadden ze gemiddeld 28 maal meer een stoelgang gedurende 28 dagen dan degenen die een placebo dronken ( 25 ).

Toch zijn menselijke studies van venkelthee nodig om de
spijsverteringsstoornis effecten te bevestigen.

Als je geen theezakjes wilt gebruiken, kun je venkelzaad kopen en ze vermalen voor thee. Meet 1-2 theelepeltjes (2-5 gram) zaden per kop (240 ml) gekookt water. Laat het gedurende 10-15 minuten trekken.

Kortom: Voorlopig bewijs suggereert dat venkelthee bescherming kan bieden tegen factoren die het risico op een opgeblazen buik vergroten, waaronder obstipatie en zweren. Menselijke studies naar venkelthee zijn nodig om deze effecten te bevestigen.

6. Gele gentiaanwortel

Gentiaanwortel komt van de Gentiana lutea plant, die gele bloemen draagt ​​en dikke wortels heeft.

De thee kan in eerste instantie zoet smaken, maar er volgt een bittere smaak. Sommige mensen geven er de voorkeur aan deze te mengen met kamille thee en honing.

Traditioneel wordt gentiaanwortel gebruikt in geneesmiddelen en kruidenthee om opgeblazen buik, gas en andere problemen met de spijsvertering te helpen voorkomen ( 26 ).

Bovendien wordt gentiaanwortelextract gebruikt bij spijsverteringsproblemen. Gentiaan bevat bittere plantaardige bestanddelen – waaronder iridoïden en flavonoïden – die de afgifte van spijsverteringssappen en gal stimuleren om voedsel af te breken, waardoor een opgeblazen buik kan verdwijnen ( 17 , 27 , 28 ).

Toch is de thee niet getest bij mensen – en het is niet aan te raden als je een maagzweer hebt, omdat het de maagzuurgraad kan verhogen. Er is dus meer onderzoek nodig ( 28 ).

Gebruik voor het maken van de thee 2 theelepel (1-2 gram) gedroogde gentiaanwortel per kop (240 ml) gekookt water . Gedurende 10 minuten laten intrekken.

Kortom: Gentiaanwortel bevat bittere plantverbindingen die een goede spijsvertering kunnen ondersteunen en een opgeblazen buik en gas kunnen verlichten. Menselijke studies zijn nodig om deze voordelen te bevestigen.

7. Kamille

Kamille ( Chamomillae romanae ) is een lid van de madeliefjesfamilie. De kleine, witte bloemen van het kruid zien eruit als miniatuur margrieten.

In de traditionele geneeskunde wordt kamille gebruikt voor de behandeling van indigestie, gas, diarree, misselijkheid, braken en zweren ( 29 , 30 ).

Dier- en reageerbuisstudies suggereren dat kamille Helicobacter pylori bacteriële infecties kan voorkomen , die een oorzaak zijn van maagzweren en gepaard gaan met een opgeblazen buik( 30 , 31 ).

Kamille is ook één van de kruiden in het vloeibare supplement Iberogast, waarvan is aangetoond dat het helpt bij het verminderen van buikpijn en zweren ( 14 , 32 ).

Toch zijn er menselijke studies naar kamillethee nodig om te bevestigen dat het helpt bij spijsverteringsproblemen.

De kamille bloemen bevatten de meest gunstige componenten, met inbegrip van flavonoïden. Gebruik gedroogde thee om ervoor te zorgen dat deze is gemaakt van bloemknoppen in plaats van bladeren en stengels ( 31 , 33 ).

Om deze aangename, enigszins zoete thee te maken, giet je 240 ml gekookt water met 1 eetlepel (2-3 gram) gedroogde kamille (of 1 theezakje) en laat het gedurende 10 minuten trekken.

Kortom: In de traditionele geneeskunde werd kamille gebruikt voor indigestie, gas en misselijkheid. Voorlopige studies suggereren dat het kruid zweren en buikpijn kan bestrijden, maar menselijke studies zijn nodig.

8. Grote engelwortel 

Deze thee is gemaakt van de wortels van de Angelica archangelica plant, een lid van de familie van de selderij . Het kruid heeft een bittere smaak maar smaakt beter wanneer het doordrenkt is met citroenmelisse.

Grote engelwortel extract gebruikt in Iberogast en andere spijsverteringsproducten. De bittere componenten van het kruid kunnen spijsverteringssappen stimuleren om een ​​gezonde spijsvertering te bevorderen ( 34 ).

Bovendien merkt onderzoek bij dieren en reageerbuizen op dat de wortel van de engelwortel constipatie kan verlichten, wat een boosdoener is bij een opgeblazen buik( 34 , 35 ).

Over het algemeen is meer menselijk onderzoek voor deze wortel nodig.

Sommige bronnen beweren dat engelwortel niet tijdens de zwangerschap mag worden gebruikt, omdat er onvoldoende informatie over de veiligheid is. Raadpleeg altijd uw arts voordat u een kruid gebruikt tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoedingom voor de juiste zorg te zorgen ( 35 ).

Een typische portie engelwortelthee bevat 1 theelepel (2,5 gram) van de gedroogde wortel per 240 ml gekookt water. Laat het gedurende 5 minuten intrekken.

Kortom: Engelwortel bevat bittere stoffen die de afgifte van spijsverteringssappen kunnen stimuleren. Er zijn menselijke studies nodig om te bevestigen of de thee voordelen tegen opgeblazen buik heeft.

Tot slot

Traditionele geneeskunde suggereert dat verschillende kruidentheeën een opgeblazen gevoel kunnen verminderen en spijsverteringsproblemen kunnen verlichten.

Pepermunt, citroenmelisse en absintalsem worden bijvoorbeeld gebruikt in spijsverteringsproducten die voorlopige voordelen hebben aangetoond tegen een opgeblazen buik. Toch zijn menselijke studies nodig over individuele theeën zelf.

Dat gezegd hebbende, kruidenthee is een eenvoudige, natuurlijke remedie die u kunt proberen voor een opgeblazen buik en andere problemen met de spijsvertering.