Zink is een essentieel mineraal dat betrokken is bij meer dan 100 chemische reacties in uw lichaam.

Het is noodzakelijk voor groei, DNA-synthese en normale smaakperceptie. Het ondersteunt ook wondgenezing, immuunfunctie en reproductieve gezondheid (1).

Gezondheidsautoriteiten hebben het aanvaardbare bovengrensniveau (UL) voor zink vastgesteld op 40 mg per dag voor volwassenen. De UL is de hoogste aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een voedingsstof. Voor de meeste mensen is het onwaarschijnlijk dat deze hoeveelheid negatieve bijwerkingen veroorzaakt (12).

Voedselbronnen met een hoog gehalte aan zink omvatten rood vlees, gevogelte, zeevruchten, volkoren granen en verrijkte granen. Oesters bevatten het hoogste aantal met maximaal 493% van de dagelijkse hoeveelheid in een portie van 85 gram(1).

Netflix Abonnement

Bepaal zelf voor hoelang!

Prijzen al vanaf €5,75

Bekijk hier de prijzen!!

Hoewel sommige voedingsmiddelen hoeveelheden ver boven de UL kunnen leveren, zijn er geen gevallen bekend van zinkvergiftiging door natuurlijk voorkomend zink in levensmiddelen (2).

Zinkvergiftiging kan echter voorkomen via voedingssupplementen, waaronder multivitaminen, of als gevolg van accidentele inname van zinkhoudende huishoudelijke producten.

Hier zijn de 7 meest voorkomende tekenen en symptomen van overdosis zink.

1.Misselijkheid en braken

Misselijkheid en braken zijn vaak gemelde bijwerkingen van zinkvergiftiging.

Een overzicht van 17 studies over de effectiviteit van zinksupplementen voor de behandeling van verkoudheid wees uit dat zink de duur van verkoudheid zou kunnen verminderen, maar bijwerkingen waren gebruikelijk. In feite meldde 46% van de studiedeelnemers misselijkheid (3).

Doses van meer dan 225 mg zijn braken, wat betekent dat braken waarschijnlijk snel kan optreden. In één geval begonnen ernstige misselijkheid en braken slechts 30 minuten na een enkele zinkdosis van 570 mg (45).

Braken kan echter ook bij lagere doses optreden. In een onderzoek van zes weken onder 47 gezonde mensen die 150 mg zink per dag slikten, kreeg meer dan de helft last van misselijkheid en braken (6).

Hoewel braken kan helpen het lichaam te ontdoen van giftige hoeveelheden zink, is het misschien niet genoeg om verdere complicaties te voorkomen.

Als u giftige hoeveelheden zink hebt verbruikt, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Kortom: Misselijkheid en braken komen vaak voor en vaak onmiddellijke reacties op de inname van giftige hoeveelheden zink.

2. Maagpijn en diarree

Maagpijn en diarree kunnen optreden in combinatie met misselijkheid en braken.

In de eerder genoemde beoordeling van 17 studies over zinksupplementen en verkoudheid, had ongeveer 40% van de deelnemers buikpijn en diarree (3).

Hoewel het minder vaak voorkomt, zijn irritatie van de darm en gastro-intestinale bloedingen ook gemeld.

In één gevalstudie ervoer een persoon darmbloedingen na tweemaal daags 220 mg zinksulfaat te hebben gebruikt voor de behandeling van acne (7).

Bovendien is bekend dat concentraties van zinkchloride van meer dan 20% uitgebreide corrosieve schade aan het maag-darmkanaal veroorzaken (89).

Zinkchloride wordt niet gebruikt in voedingssupplementen, maar vergiftiging kan optreden per ongeluk inslikken van huishoudelijke producten. Kleefstoffen, afdichtingsmiddelen, soldeervloeimiddelen, reinigingsmiddelen en houtafwerking producten bevatten allemaal zinkchloride.

Kortom: Maagpijn en diarree zijn veel voorkomende symptomen van zinkvergiftiging. In sommige gevallen kunnen ernstige gastro-intestinale schade en bloeding optreden.

3. Griepachtige symptomen

Meer zink nemen dan de bestaande UL kan griepachtige symptomen veroorzaken, zoals koorts, koude rillingen, hoest, hoofdpijn en vermoeidheid (10).

Deze symptomen komen voor in veel aandoeningen, waaronder andere minerale toxiciteit. Het diagnosticeren van zinkvergiftiging kan dus moeilijk zijn.

Uw arts kan uw gedetailleerde medische en voedingsgeschiedenis en bloedonderzoek nodig hebben voor een vermoedelijke minerale toxiciteit.

Als u supplementen gebruikt, meld deze dan aan uw zorgverlener.

Kortom: Griepachtige symptomen kunnen optreden als gevolg van toxische hoeveelheden van verschillende mineralen waaronder zink. Het is dus belangrijk om alle supplementen aan uw zorgaanbieder bekend te maken om een ​​juiste behandeling te garanderen.

4. Het verlaagt het “Goede” HDL cholesterol

Het “goede” HDL-cholesterol verlaagt het risico op hartaandoeningen door cholesterol uit uw cellen te verwijderen, waardoor de opeenhoping van slagader-verstopte plaque wordt voorkomen.

Voor volwassenen bevelen gezondheidsinstanties een HDL van meer dan 40 mg / dL aan. Lagere niveaus brengen u op een hoger risico op hartaandoeningen.

Een overzicht van verschillende onderzoeken naar zink- en cholesterolwaarden suggereert dat supplementen van meer dan 50 mg zink per dag uw “goede” HDL-niveaus kan verlagen en geen effect kan hebben op uw “slechte” LDL-cholesterol (111213).

In de beoordeling wordt ook vermeld dat doses van 30 mg zink per dag – lager dan de UL voor zink – geen effect hadden op HDL bij een inname tot 14 weken (11).

Hoewel verschillende factoren van invloed zijn op het cholesterolgehalte, zijn deze bevindingen iets om over na te denken als u regelmatig zinksupplementen neemt.

Kortom: Regelmatige inname van zink boven de aanbevolen niveaus kan een daling van het ‘goede’ HDL-cholesterolniveau veroorzaken, waardoor u mogelijk een hoger risico op hartaandoeningen loopt.

5. Veranderingen in je smaak

Zink is belangrijk voor je smaak. Zinktekort kan zelfs leiden tot een aandoening die hypogeusie wordt genoemd, een stoornis in uw smaakvermogen (1).

Interessant is dat zink boven de aanbevolen niveaus ook smaakveranderingen kan veroorzaken, waaronder een slechte of metaalachtige smaak in uw mond.

Meestal wordt dit symptoom gerapporteerd in onderzoeken naar zinktabletten (hoestdruppels) of vloeibare supplementen voor de behandeling van verkoudheid.

Hoewel sommige onderzoeken gunstige resultaten melden, liggen de gebruikte doses vaak ruim boven de UL van 40 mg per dag en bijwerkingen komen vaak voor (3).

En 14% van de deelnemers aan een onderzoek van één week klaagde bijvoorbeeld over smaakvervorming  na het oplossen van 25 mg zink tabletten in hun mond( 14 ).

In een ander onderzoek met een vloeibaar supplement rapporteerde 53% van de deelnemers een metaalsmaak. Het is echter onduidelijk hoe lang deze symptomen duren (15).

Als u zinkpastilles of vloeibare supplementen gebruikt, moet u er rekening mee houden dat deze symptomen kunnen optreden zelfs als het product volgens de aanwijzingen wordt gebruikt (16).

Kortom: Zink speelt een rol bij de smaakperceptie. Overmatig inname van zink kan een metaalachtige smaak in uw mond veroorzaken, vooral als het wordt ingenomen als een zuigtablet of vloeibaar supplement.

6. Koper tekort

Zink en koper concurreren voor opname in uw dunne darm.

Doseringen van zink boven de vastgestelde UL kunnen interfereren met het vermogen van uw lichaam om koper te absorberen. In de loop van de tijd kan dit leiden tot kopertekort (2).

Net als zink is koper een essentieel mineraal. Het helpt bij ijzerabsorptie en stofwisseling, waardoor het nodig is voor de vorming van rode bloedcellen. Het speelt ook een rol bij de vorming van witte bloedcellen (17).

Rode bloedcellen transporteren zuurstof door je lichaam, terwijl witte bloedcellen een belangrijke rol spelen in je immuunsysteem.

Door zink veroorzaakte kopertekort is geassocieerd met verschillende bloedaandoeningen (171819):

  • Ijzertekort: Een gebrek aan gezonde rode bloedcellen is te wijten aan onvoldoende hoeveelheden ijzer in je lichaam.
  • Sideroblastische bloedarmoede: Een gebrek aan gezonde rode bloedcellen als gevolg van een onvermogen om ijzeren goed metaboliseren.
  • Neutropenie: Een gebrek aan gezonde witte bloedcellen als gevolg van een verstoring in hun vorming.

Studies tonen aan dat je kopertekort kunt voorkomen door koper supplementen samen met zink in te nemen. Zorg ervoor dat u dit doet onder begeleiding van een medische professional.

7. Frequente infecties

Hoewel zink een belangrijke rol speelt in de werking van het immuunsysteem, kan te veel zink uw immuunrespons onderdrukken (17).

Dit is meestal een neveneffect van bloedarmoede en neutropenie, maar er is ook aangetoond dat het optreedt buiten door zink-geïnduceerde bloedaandoeningen.

In reageerbuisstudies verminderde overmaat zink de functie van T-cellen, een type van een witte bloedcel. T-cellen spelen een centrale rol in uw immuunrespons door schadelijke pathogenen aanzich te hechten en te vernietigen (172021).

Menselijke studies ondersteunen dit ook maar de resultaten zijn minder consistent.

Een kleine studie bij 11 gezonde mannen vond een verminderde immuunrespons nadat ze gedurende zes weken 150 mg zink twee keer per dag hadden ingenomen (22).

Het aanvullen met 110 mg zink driemaal daags gedurende één maand had echter gemengde effecten op oudere volwassenen. Sommigen ondervonden een verminderde immuunrespons anderen reageerden beter (23).

Kortom: Het nemen van zink supplementen in doses boven de UL kan uw immuunrespons onderdrukken waardoor u vatbaarder wordt voor ziekten en infecties.

Behandelingsopties

Als u denkt dat u mogelijk zinkvergiftiging ervaart, neem dan onmiddellijk contact op met uw huisarts.

Zinkvergiftiging is potentieel levensbedreigend. Daarom is het belangrijk om meteen medische hulp in te roepen.

U kunt worden geadviseerd melk te drinken, omdat de grote hoeveelheden calcium en fosfor daarin de zinkabsorptie in het maagdarmkanaal kunnen remmen. Active kool heeft een vergelijkbaar effect (24).

Chelaatvormers zijn ook gebruikt in gevallen van ernstige vergiftiging. Deze helpen het lichaam te ontdoen van overtollig zink door zich eraan te binden in het bloed. Het wordt dan verdreven naar uw urine in plaats van opgenomen in uw cellen.

Kortom: Zinkvergiftiging is een potentieel levensbedreigende situatie. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen.

Tot slot

Hoewel sommige voedingsmiddelen zink bevatten ver boven de UL van 40 mg per dag, zijn er geen gevallen van zinkvergiftiging door natuurlijk voorkomend zink in voedsel gemeld.

Een overdosis aan zink kan echter ontstaan ​​door voedingssupplementen of door accidentele overmatige inname.

Zinktoxiciteit kan zowel acute als chronische effecten hebben. De ernst van uw symptomen hangt grotendeels af van de dosis en de duur van de inname.

Bij acute inname van hoge doses zink zijn gastro-intestinale symptomen waarschijnlijk. In ernstige gevallen zoals bij accidentele inname van zink bevattende huishoudelijke producten, kunnen gastro-intestinale corrosie en bloeding optreden.

Langdurig gebruik kan minder directe maar ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals een laag “goed” HDL-cholesterol, kopertekort en een onderdrukt immuunsysteem.

Over het algemeen dient u de vastgestelde UL alleen te overschrijden onder toezicht van een medische professional.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.