Pangasius  is een vis afkomstig uit Zuidoost-Azië.

In de landen die het importeren, wordt het vaak gebruikt als een goedkoop alternatief voor kabeljauw of schelvis vanwege de vergelijkbare smaak en textuur.

Ondanks de populariteit wordt echter beweerd dat het bepaalde gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Dit artikel bespreekt de voeding van pangasius  en of het eten ervan gezond of riskant is.

Wat is pangasius?

Pangasius is een soort meerval van de familie Pangasiidae. De officiële wetenschappelijke naam is Pangasius bocourti.

Het vlees heeft een lichte, stevige textuur en een milde vissmaak – vergelijkbaar met kabeljauw of schelvis. In feite vaak verkocht als filets zonder graat en op dezelfde manier gebruikt.

Pangasius zijn inheems in de Mekong- en Chao Phraya-rivieren, die door verschillende landen in Zuidoost-Azië lopen.

Vanwege de populariteit en de grote vraag naar export, wordt het ook in grote aantallen gekweekt in hokken rond de Mekong rivier.

Een van de redenen waarom pangasius zo populair is, is de kostprijs ervan. Het is goedkoop om te laten groeien en te oogsten, waardoor het concurrerend geprijsd is, zelfs wanneer het naar het buitenland wordt geëxporteerd.

Kortom: Pangasius is een soort meerval die inheems is in Zuidoost-Azië. De lage kosten – zelfs bij export – maken het een populaire vis over de hele wereld.

Voedingsfeiten

Net als andere soorten witte vis heeft pangasius weinig calorieën en is het rijk aan hoogwaardige eiwitten.

Een portie van 126 gram levert ( 1 ):

  • Calorieën: 158
  • Eiwit: 22,5 gram
  • Vet: 7 gram
  • Verzadigd vet: 2 gram
  • Cholesterol: 73 mg
  • Koolhydraten: 0 gram
  • Natrium: 89 mg

Vanwege het lage caloriegehalte en het hoge eiwitgehalte, kan het een heilzaam zijn voor diegenen die een dieet volgen – in tegenstelling tot andere soorten witte vis.

Het bevat ook 5 gram onverzadigde vetten, waaronder enkele omega-3-vetzuren .

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetten die belangrijk zijn voor het behoud van de optimale gezondheid van uw lichaam en hersenen, vooral als u ouder wordt ( 2 ).

Pangasius is echter veel lager in omega-3 vetten dan vette vis zoals zalm en makreel ( 1 ).

Kortom: Pangasius – net als andere witte vissen – bevatten veel eiwitten en weinig calorieën. Het bevat ook kleine hoeveelheden gezonde omega-3 vetzuren.

Gezondheidsvoordelen

Witte vis zoals pangasius biedt u hoogwaardige eiwitten en niet veel calorieën.

Het eten van vis is ook in verband gebracht met een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder een langer leven en een lager risico op hartaandoeningen.

Mensen die vis eten, leven waarschijnlijk langer

Observationele studies hebben aangetoond dat mensen die meer vis eten langer leven dan diegenen die dat niet doen ( 3 ).

In één studie, leefden degenen die de meeste vis aten – dat werd gemeten door de gehaltes van omega-3 vetten in hun bloedbaan te testen – iets meer dan twee jaar langer dan degenen die de minste aten ( 4 ).

Hoewel omega-3 vetzuren in de hoogste hoeveelheden in vette vis aanwezig zijn, kan magere vis zoals pangasius nog steeds bijdragen aan uw omega-3 inname.

Houd er rekening mee dat observationele studies geen oorzaak en gevolg kunnen bewijzen. Daarom kunnen deze studies niet zeggen dat het eten van vis is wat mensen langer doet leven.

Toch suggereert onderzoek dat pangasius een gezonde aanvulling is op een uitgebalanceerde voedingsplan.

Kan uw risico op hartaandoeningen verlagen

Van mensen die de meeste vis eten, daarvan denkt men dat ze een lager risico op hartaandoeningen hebben ( 5 , 6 ).

Dit voordeel hangt vaak samen met vette vis, vanwege hun hoge gehalte aan omega-3 vetzuren.

Zelfs het eten van magere vis is echter in verband gebracht met een lager cholesterolgehalte – wat het risico op hartaandoeningen kan verminderen ( 7 , 8 , 9 ).

Dit suggereert dat er misschien andere aspecten zijn aan het eten van hele vissen die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen, en dat het opnemen van witte vis in een gezond, uitgebalanceerde voedingsplan hartvitale voordelen kan hebben ( 10 ).

Biedt hoogwaardige eiwitten

Pangasius is – net als andere witte vis – een goede bron van hoogwaardige eiwitten .

Eiwit speelt een aantal vitale functies in uw lichaam, waaronder de groei en het herstel van de weefsels van uw lichaam en de productie van belangrijke enzymen ( 11 , 12 , 13 ).

Een portie van 126 gram pangasius levert 22,5 gram hoogwaardige,
volledige eiwitten op. Wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die u uit uw voeding nodig hebt ( 1).

Laag in calorieën

Het lage caloriegehalte van pangasius maakt het een uitstekend als u probeert uw calorie-inname te verminderen .

In feite heeft een portie van 126 gram slechts 160 calorieën ( 1 ).

Bovendien tonen sommige onderzoeken aan dat vis eiwitten je kunnen helpen langer vol te voelen dan andere dierlijke eiwitbronnen.

Eén studie toonde aan dat vis eiwit de grootste invloed had op gevoelens van volheid, in vergelijking met kip en rundvlees ( 14 ).

Kortom: Pangasius bevat weinig calorieën en veel eiwitten. Het eten van magere vis zoals pangasius is in verband gebracht met een langer leven en een verminderd risico op hartaandoeningen. Dit suggereert dat het een gezonde aanvulling is op een uitgebalanceerde voedingsplan.

Is het veilig om te eten?

Over het algemeen houdt het eten van welk type vis dan ook risico’s in.

Dit komt omdat vissen contaminanten van industrieel afval zoals kwik en polychloorbifenylen (PCB’s) kunnen bevatten . Deze verbindingen kunnen zich in uw lichaam ophopen en toxische effecten hebben ( 15 , 16 , 17 ).

Toch wordt aangenomen dat de voordelen van het eten van vis groter zijn dan de mogelijke risico’s ( 18 ).

Studies hebben aangetoond dat residuen van zware metalen in pangasius zich binnen veilige grenzen bevinden ( 19 , 20 ).

Er is echter gesuggereerd dat de manier waarop pangasius worden gekweekt en de omgeving waarin het leeft, deze vis tot voedsel een hoger risico kan maken.

De vijvers waarin meervallen als pangasius gekweekt zijn, zijn vatbaar voor besmetting. Om dit te beheersen, moeten viskwekers vaak chemische middelen en medicijnen gebruiken om ziekteverwekkers en parasieten te bestrijden – deze componenten kunnen de vis aantasten.

Sommige studies hebben aangetoond dat geïmporteerde meervallen – inclusief pangasius – uit Vietnam niet voldoen aan internationale veiligheidsnormen.

Vissen uit Vietnam hadden meer kans om sporen van diergeneesmiddelen, waaronder antibiotica te bevatten in concentraties die de wettelijke limieten overschreden ( 21 ).

Eén studie merkte ook op dat 70-80% van de meerval die naar de Europese landen Duitsland, Polen en Oekraïne werd geëxporteerd, besmet was met Vibrio- bacteriën – een veel voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging ( 19 ).

Om het risico op voedselvergiftiging te minimaliseren, moet je pangasius goed koken en het niet eten als het rauw of onvoldoende gaar is.

Kortom: Uit Vietnam geïmporteerde vis – waaronder pangasius – is in strijd met de normen voor residuen van medicijnen en bevat potentieel pathogene bacteriën. 
Zorg er altijd voor dat pangasius goed is gekookt voordat je het eet om het risico op voedselvergiftiging te minimaliseren.

Tot slot

Pangasius is een witte vis uit Zuidoost-Azië en een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten waaronder omega-3 vetzuren.

Zijn lage kostprijs, milde smaak en stevige textuur maken het wereldwijd populair.

Het kan echter een hoger risico op voedselvergiftiging inhouden, dus zorg ervoor dat u het goed kookt.