Peren zijn zoete, klokvormige vruchten die al sinds de oudheid worden gegeten. Ze kunnen knapperig of zacht gegeten worden.

Ze zijn niet alleen heerlijk, maar bieden ook veel gezondheidsvoordelen die door de wetenschap worden ondersteund.

Hier zijn 9 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van peren.

1. Voedingswaarde

Peren zijn er in veel verschillende soorten. Bartlett, Bosc en D’Anjou peren behoren tot de meest populaire soorten, maar wereldwijd worden er ongeveer 100 soorten gekweekt.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Een middelgrote peer (178 gram) levert de volgende voedingsstoffen:(1).

Voedingswaarde peren – (per  178 gram)

 • Calorieën: 101
 • Eiwit: 1 gram
 • Koolhydraten: 27 gram
 • Vezel: 6 gram
 • Vitamine C: 12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
 • Vitamine K: 6% van ADH
 • Kalium: 4% van de ADH
 • Koper: 16% van ADH

Deze zelfde portie levert ook kleine hoeveelheden foliumzuur, provitamine A en niacine. Foliumzuur en niacine zijn belangrijk voor de cellulaire functie en energieproductie, terwijl provitamine A de gezondheid van de huid en de wondgenezing ondersteunt(4 ).

Peren zijn eveneens een rijke bron van belangrijke mineralen, zoals koper en kalium. Koper speelt een rol bij de immuniteit, het cholesterol metabolisme en de zenuwfunctie, terwijl kalium de spiersamentrekkingen en de hartfunctie bevordert.().

Bovendien zijn deze vruchten een uitstekende bron van polyfenol-antioxidanten, die bescherming bieden tegen oxidatieve schade. Zorg ervoor dat je de hele peer eet, aangezien de schil tot zes keer meer polyfenolen bevat dan het vruchtvlees. (10 ).

De nummer 26 op de lijst van gezondste fruit

Kortom: Peren zijn vooral rijk aan foliumzuur, vitamine C, koper en kalium. Ze zijn ook een goede bron van polyfenol antioxidanten.

2. Kan de darmgezondheid bevorderen

Peren zijn een uitstekende bron van oplosbare en onoplosbare vezels, die essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering. Deze vezels helpen de stoelgang te handhaven door het verzachten en opstapelen van de ontlasting. (11 ).

Een middelgrote peer (178 gram) bevat 6 gram vezels – 22% van uw dagelijkse vezelbehoefte( 2 ,12 ).

Bovendien voeden oplosbare vezels de gezonde bacteriën in uw darmen. Als zodanig worden ze beschouwd als prebiotica, die worden geassocieerd met een gezond ouder worden en verbeterde immuniteit(12 ).

Met name vezels kunnen helpen bij het verlichten van constipatie. In een 4 weken durend onderzoek ontvingen 80 volwassenen met deze aandoening 24 gram pectine – het soort vezels dat in fruit zit – per dag. Zij ervoeren constipatie verlichting en verhoogde niveaus van gezonde darmbacteriën.(13 ).

Aangezien de peerschil een aanzienlijke hoeveelheid vezels bevat, is het het beste om deze vrucht ongeschild te eten.( 2 ).

Kortom: Peren bieden voedingsvezels, met inbegrip van prebiotica, die de stoelgang verbetert, constipatie verlichting en de algemene spijsvertering gezondheid bevordert. Om de meeste vezels van uw peer te krijgen, eet het met de schil op.

3. Bevatten heilzame plantaardige stoffen

Peren bieden veel heilzame plantaardige stoffen die deze vruchten hun verschillende tinten geven.

Anthocyanen geven bijvoorbeeld een robijnrode tint aan sommige peren. Deze stoffen kunnen de gezondheid van het hart verbeteren en de bloedvaten versterken.(1415).

Hoewel het specifieke onderzoek naar peerantocyaninen nodig is, suggereren talrijke bevolkingsstudies dat een hoge inname van anthocyaninerijk voedsel zoals bessen geassocieerd wordt met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten(16 ).

Peren met een groene schil zijn voorzien van luteïne en zeaxanthine, twee stoffen die nodig zijn om je gezichtsvermogen scherp te houden, vooral als je ouder wordt. (17 ).

Ook hier zijn veel van deze heilzame plantaardige verbindingen geconcentreerd in de schil(1518 ,19).

Kortom: Peren herbergen veel heilzame plantaardige stoffen. Die in rode peren kunnen de gezondheid van het hart beschermen, terwijl die in groene peren de gezondheid van de ogen kunnen bevorderen.

4. Heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Peren bevatten kleine hoeveelheden vitamine C, vitamine K, koper en kalium.

 • Vitamine C: Dit is een antioxidant die belangrijk is voor het immuunsysteem en de gezondheid van de huid(10).
 • Vitamine K: Een gebrek aan vitamine K is gekoppeld aan bloedingen, osteoporose en hartziekte(11).
 • Kalium: Een mineraal dat essentieel is voor de bloeddrukregeling en de gezondheid van het hart(12).
 • Koper: Dit mineraal is nodig voor gezonde bloedvaten, zenuwen, immuunsysteem en botten. Een grote peer kan een vijfde van de dagelijkse behoeften bevatten(13).

Kortom: Peren zijn een rijke bron van verschillende essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine K, koper en kalium.

Plantaardige stoffen

Hoewel ontsteking een normale immuunreactie is, kan een chronische of langdurige ontsteking uw gezondheid schaden. Het is gekoppeld aan bepaalde ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en diabetes type 2(20).

Peren zijn een rijke bron van flavonoïde antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van ontstekingen en uw risico op ziekten kunnen verminderen. (14 ).

Verschillende grote reviews koppelen een hoge inname van flavonoïden aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Dit effect kan te wijten zijn aan de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van deze stoffen(212223).

Bovendien bevatten peren verschillende vitamines en mineralen, zoals koper en vitamine C en K, die ook ontstekingen bestrijden ( 6 ,2425 ).

Kortom: Peren zijn een rijke bron van flavonoïden, de antioxidanten die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en beschermen tegen bepaalde ziekten.

5. Kan kankerbestrijdingseffect teweegbrengen

Peren bevatten verschillende verbindingen die verschillende stoffen bevatten die antikankereigenschappen kunnen vertonen. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat ze kanker bestrijden (152627).

Een paar studies wijzen erop dat voedingen rijk aan vruchten, waaronder peren, zich kan beschermen tegen sommige kankers, waaronder die van de long, maag en blaas. (2829).

Sommige bevolkingsstudies suggereren dat de flavonoïde-rijke vruchten zoals peren ook tegen borst en eierstokkanker kunnen beschermen, waardoor dit fruit een bijzonder slimme keus voor vrouwen kan zijn. (303132).

Hoewel het eten van meer fruit uw risico op kanker kan verkleinen, is meer onderzoek nodig. Peren moeten niet worden beschouwd als een vervanging voor de behandeling van kanker.

Kortom: Peren bevatten veel krachtige plantaardige stoffen die kankerbestrijdende eigenschappen kunnen hebben. Er is echter meer onderzoek nodig.

6. Gekoppeld aan een lager risico op diabetes

Peren – met name rode soorten – kunnen het risico op diabetes verkleinen.

Één grote studie bij meer dan 200.000 mensen ontdekte dat het eten van 5 of meer wekelijkse porties van anthocyanen-rijke vruchten zoals rode peren geassocieerd werd met een 23% lager risico op diabetes type 2. (3334).

Daarnaast merkte een muisstudie op dat de plantensamenstellingen, met inbegrip van anthocyanen, in perenschil zowel anti-diabetes als ontstekingsremmende effecten vertoonden( 35 ).

Bovendien vertraagt de vezel in peren de spijsvertering, waardoor je lichaam meer tijd heeft om koolhydraten af te breken en te absorberen. Dit kan ook helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, waardoor diabetes kan worden voorkomen en beheersen van diabetes (11).

Kortom: Peren kunnen helpen uw risico op diabetes type 2 te verkleinen vanwege hun vezel- en anthocyaangehalte.

7. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Peren kunnen uw risico op hart- en vaatziekten verlagen.

Hun procyanidine antioxidanten kunnen de stijfheid in het hartweefsel verminderen, het (slechte) LDL-cholesterol verlagen en het HDL-cholesterol verhogen.(363738).

De schil bevat een belangrijk anti-oxyderend genoemd quercetine, dat wordt verondersteld om aan hartgezondheid ten goede te komen door ontsteking te verminderen en risicofactoren van de hartkwaal zoals hoge bloeddruk en cholesterolwaarden te verlagen(39 40 ).

Een studie bij 40 volwassenen met metaboolsyndroom, een cluster van symptomen die het risico op hart- en vaatziekten verhoogt, toonde aan dat het eten van 2 middelgrote peren per dag gedurende 12 weken de risicofactoren voor hartziekten verlaagde, zoals hoge bloeddruk en tailleomtrek (41).

Een groot, 17-jarig onderzoek bij meer dan 30.000 vrouwen onthulde dat elke dagelijkse hoeveelheid van 80 gram fruit het risico op hartziekten met 6-7% verminderde. Voor context weegt 1 middelgrote peer ongeveer 178 gram ( 2 ,42).

Bovendien zou een regelmatige inname van peren en andere witvlezige vruchten het risico op beroerte verminderen. Een 10-jarig onderzoek bij meer dan 20.000 mensen heeft uitgewezen dat elke 25 gram dagelijks gegeten witvlezige vruchten per dag het risico op een beroerte met 9% vermindert(43).

Kortom: Peren zijn rijk aan krachtige antioxidanten, zoals procyanidinen en quercetine, die de gezondheid van het hart kunnen verbeteren door de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verhogen. Het regelmatig eten van peren kan ook het risico op een beroerte reduceren.

8. Kan je helpen gewicht te verliezen

Peren bevatten weinig calorieën, bevatten veel water en zitten boordevol vezels. Deze combinatie maakt ze tot een gewicht-verliesvriendelijk voedsel, omdat vezels en water je kunnen helpen om je langer vol te houden.

Als je vol bent, ben je natuurlijk minder geneigd om te blijven eten.

In één studie van 12 weken verloren 40 volwassenen die dagelijks 2 peren aten tot 2,7 cm van hun middelomtrek(41).

Bovendien bleek uit een 10-weken durend onderzoek dat vrouwen die 3 peren per dag toevoegden aan hun gebruikelijke voeding gemiddeld 1,9 pond (0,84 kg) verloren. Zij zagen ook verbeteringen in hun lipidenprofiel, een markering van hartgezondheid(44).

Kortom: Het regelmatig eten van peren kan je helpen om je zich vol te voelen vanwege hun grote hoeveelheden water en vezels. Op zijn beurt, kan dit je helpen om gewicht te verliezen.

9. Gemakkelijk toe te voegen aan uw voeding

Peren zijn het hele jaar door verkrijgbaar en zijn gemakkelijk te vinden in de meeste supermarkten.

In zijn geheel gegeten – met een handvol noten, als je daarvoor kiest – zijn ze een heerlijke snack. Het is ook gemakkelijk om ze toe te voegen aan uw favoriete gerechten, zoals havermout, salades en smoothies.

Populaire kookmethoden zijn onder andere roosteren en pocheren. Peren zijn bijzonder goed te combineren met kip of varkensvlees. Ook combineren ze mooi met specerijen zoals kaneel en nootmuskaat, kazen zoals Goudse en brie en ingrediënten zoals citroen en chocolade.

Hoe je er ook voor kiest om ze te eten, vergeet niet om de schil te eten om de meeste voedingsstoffen te krijgen.

Kortom: Peren zijn op grote schaal beschikbaar en gemakkelijk toe te voegen aan uw voeding. Je kunt ze in hun geheel met de schil eten of in de hoofdgerechten verwerken. Deze vruchten zijn vooral heerlijk als ze geroosterd of gepocheerd zijn.

 Tot slot

Peren zijn een krachtige energiebron, verpakt met vezels, vitaminen en heilzame plantaardige stoffen.

Deze voedingsstoffen zouden ontstekingen tegengaan, de gezondheid van de darmen en het hart bevorderen, bescherming bieden tegen bepaalde ziekten en zelfs bijdragen aan gewichtsverlies.

Vergeet niet de schil te eten, want deze bevat veel van de voedingsstoffen van deze vrucht.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.