Peterselie wordt vaak toegevoegd aan maaltijden om de smaak of presentatie van een gerecht te verbeteren. Het kan echter ook een aantal gezondheidsvoordelen bieden.

Het gebruik van peterselie tijdens het koken is een geweldige manier om de smaak en het uiterlijk van een gerecht te verbeteren zonder extra natrium of zout aan de maaltijd toe te voegen. Peterselie kan ook voedingsvoordelen opleveren voor de botten en het immuunsysteem.

Dit artikel geeft een uitsplitsing van de voedingswaarde van peterselie en een gedetailleerd overzicht van de mogelijke voordelen voor de gezondheid, hoe meer toe te voegen aan de voeding en eventuele gezondheidsrisico’s van het consumeren van peterselie.

Feiten over peterselie

 •  Peterselie kan helpen beschermen tegen kanker , diabetes en botzwakte.
 •  Een portie van 85 gram gehakte peterselie levert 1,230 procent van de dagelijks aanbevolen vitamine K-inname van een persoon.
 •  Peterselie kan worden gemengd in smoothies of toegevoegd aan maaltijden als garnering.
 •  Gebruik peterselie niet terwijl u bloedverdunners gebruikt. Dit komt door de bloedstollende effecten van het hoge vitamine K-gehalte.

Mogelijke gezondheidsvoordelen

De volgende mogelijke gezondheidsvoordelen zijn gekoppeld aan het consumeren van peterselie.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

1) Preventie van kanker

Flavonoïden zijn natuurlijke plantenverbindingen die ziekteverwekkende stoffen in het lichaam kunnen bestrijden.

Myricetin is een flavonoïde die voorkomt in peterselie en andere planten. Er is aangetoond dat het helpt bij het voorkomen van huidkanker . Peterselie bevat één van de hoogste concentraties myricetine per 100 gram .

Studies hebben aangetoond dat peterselie en andere groene kruiden en groenten de kankerverwekkende effecten van heterocyclische amines kunnen blokkeren . Dit zijn chemische stoffen die kankerverwekkende eigenschappen hebben. Ze worden gegenereerd wanneer vlees bij hoge temperaturen wordt gegrild.

Degenen die licht verbrandde biefstuk prefereren, moeten dit combineren met groene groenten, zoals peterselie, om deze potentieel schadelijke effecten te helpen verminderen.

Apigenine is een natuurlijke chemische stof die wordt aangetroffen in peterselie. In een onderzoek van 2015 werd aangetoond dat de tumorgrootte in een agressieve vorm van borstkanker afnam.Onderzoekers geloven dat apigenine in de toekomst een veelbelovende niet-toxische kankerbehandeling zou kunnen zijn.

2) Bescherming tegen diabetes

Het in peterselie aanwezige myricetine is ook onderzocht op gebruik bij de behandeling en preventie van diabetes.

Laboratorium- en dierstudies hebben aangetoond dat myricetine de bloedsuikerspiegel en de insulineresistentie kan verlagen. Het lijkt ook ontstekingremmende effecten te bieden en overtollig vet uit het bloed te verwijderen.

3) Verbetering van de gezondheid van de botten

Een lage vitamine K-inname is geassocieerd met een hoger risico op botbreuken . Het consumeren van een voldoende hoeveelheid vitamine K kan de gezondheid van de botten verbeteren door de calciumabsorptie verbeteren en de uitscheiding van calcium in de urine te verminderen.

In een recente meta-analyse hadden proefpersonen met de hoogste niveaus van vitamine K 22 procent minder fracturen dan mensen met lage niveaus.

Tien takjes peterselie zijn voldoende om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K te bereiken.

Het eten van een scala aan fruit, groenten en kruiden is gekoppeld aan een verminderd risico op gezondheidsproblemen. Een dieet met hogere hoeveelheden natuurlijke voedingsbronnen en minder gefabriceerd voedsel leidt waarschijnlijk tot een betere algehele gezondheid.

Het is niet waarschijnlijk dat één chemische stof of vitamine dezelfde gezondheidsvoordelen biedt op zichzelf of in de vorm van supplementen. Het biedt meer voordeel om voedselbronnen in zijn oorspronkelijke vorm te consumeren.

Voedingswaarde van peterselie

Een portie van 85 gram bevat de volgende voedingsstoffen:

 • 22 calorieën
 • 1,78 gram (g) eiwit
 • 0.47 g vet
 • 3,8 g koolhydraten
 • 2 g vezels
 • 0,51 g suiker

Dezelfde hoeveelheid peterselie levert 984 microgram (mcg) vitamine K, evenals 79,8 mcg vitamine C en 5,054 internationale eenheden (IE) vitamine A. Eén portie peterselie levert 1,230 procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamine K.

Hoe meer in de voeding toe te voegen

Vers gehakte peterselie heeft een pittige, peperige smaak en past goed bij:

 • aardappelen
 • tomatensaus
 • pluimveegerechten
 • op graan gebaseerde salades
 • zeevruchten
 • eiergerechten

Hier zijn een paar tips:

 • Meng een paar takjes peterselie in je favoriete groene smoothie.
 • Voeg het toe aan een omelet, quiche of frittata .
 • Voeg de gehakte peterselie toe aan een zelfgemaakte saladedressing.

Probeer enkele van deze gezonde en heerlijke recepten met peterselie:

 • Bloemkool korst pizza
 • Marokkaanse vis over volkoren couscous
 • Balsamic black-eyed pea salade
 • Citrusgarnaalsalade met witte bonen en rucola

Potentiële gezondheidsrisico’s

Het is belangrijk om de hoeveelheid vitamine K in de voeding niet plotseling te veranderen tijdens het gebruik van bloedverdunners zoals Coumadine of warfarine. Vitamine K speelt een sleutelrol bij de bloedstolling.

De totale voeding is het belangrijkst bij ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid. Het eten van een gevarieerde voeding als pad naar een gezond leven is van meer belang dan het focussen op individueel voedingsmiddelen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.