Pintobonen zijn de meest populaire gedroogde bonen in de Verenigde Staten.

Het is een variant van de gewone boon (Phaseolus vulgaris), die vaak wordt gebruikt in de Mexicaanse keuken.

Pintobonen zijn beige met roodbruine vlekken na het drogen, maar worden een stevige lichtbruine of lichtroze kleur als ze gekookt worden. Ze hebben een aardse, bijna nootachtige smaak en zijn eenvoudig te bereiden. Ze worden regelmatig in hun geheel of in puree gegeten.

Pintobonen zitten niet alleen vol vitamines en mineralen, maar kunnen ook een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen bieden.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Hier zijn 7 voordelen voor de gezondheid en voeding van pinto bonen.

1. Boordevol voedingsstoffen

Pintobonen bestaan voornamelijk uit koolhydraten, vezels en eiwitten. Ze bevatten ook een ongelooflijke dosis vitaminen en mineralen.

Een kopje (171 gram) pinto bonen gekookt met zout zorgt voor de volgende ingrediënten( 1 ):

 • Calorieën: 245
 • Koolhydraten: 45 gram
 • Vezel: 15 gram
 • Eiwit: 15 gram
 • Vet: 1 gram
 • Natrium: 407 mg
 • Thiamine: 28% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid(ADH)
 • IJzer: 20% van de ADH
 • Magnesium: 21% van de ADH
 • Fosfor: 20% van de ADH
 • Kalium: 16% van de ADH

Zoals je kunt zien, hebben ze een goede hoeveelheid thiamine (vitamine B1), een essentiële vitamine die je lichaam helpt om voedsel om te zetten in energie.

Ze bieden ook tal van andere mineralen, zoals ijzer en magnesium , en bevatten kleine hoeveelheden andere B-vitamines, zink en calcium.

Wanneer de pintobonen zonder zout of andere toevoegingen worden gekookt, zijn ze vrij van cholesterol en laag in vet en natrium.

Kortom: Pintobonen bevatten belangrijke vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels. Ze bevatten met name veel thiamine, ijzer, magnesium, magnesium, kalium en fosfor.

2. Uitstekende bron van vezels

Vezel is een onverteerbare koolhydraat die in plantenvoeding voorkomt.

Het is erg belangrijk voor je spijsvertering, omdat het helpt de goede bacteriën in je darmen te voeden. Toch bereiken de meeste mensen hun dagelijkse aanbevolen vezelinname niet(23).

Vrouwen moeten streven naar 25 gram vezels per dag, terwijl mannen 38 gram per dag moeten krijgen( 4 ).

Eén portie (171 gram) gekookte pintobonen levert respectievelijk 40-60% van de ADH voor vrouwen en mannen.

Adequate inname van vezelrijk voedsel , inclusief pintobonen, kan de gezondheid van het hart, de bloedsuikerspiegel, een goede spijsvertering, darmgezondheid en zelfs gewichtsverlies bevorderen (256).

Kortom: Pintobonen zijn een uitstekende bron van voedingsvezels, die is gekoppeld aan een verbeterde bloedsuikerspiegel en darmgezondheid, naast tal van andere voordelen.

3. Rijk aan antioxidanten

Pintobonen bevatten veel gezonde antioxidanten, waaronder polyfenolen en flavonoïden.

Antioxidanten beschermen uw cellen tegen schade door vrije radicalen, onstabiele moleculen die na verloop van tijd kunnen bijdragen aan de ziekte(8).

Pintobonen zijn bijzonder rijk aan kaempferol, een flavonoïde die gepaard gaat met indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Veel dier- en reageerbuisstudies koppelen het aan onderdrukte groei van kanker (9101112).

Bovendien wordt kaempferol geassocieerd met een verminderde ontsteking en een lagere incidentie van een beroerte(1314).

Kortom: Pintobonen zijn een rijke bron van antioxidanten – in het bijzonder kaempferol, dat kan zorgen voor voordelen tegen kanker.

4. Kan de bloedsuikerspiegel verbeteren

Pintobonen kunnen de bloedsuikerspiegel ondersteunen .

Ondanks hun hoge koolhydraatgehalte, verhogen ze de bloedsuikerspiegel niet buitensporig. Hun lage glycemische index (GI) betekent dat ze langzaam worden verteerd, waardoor hun bloedsuikereffecten worden gematigd(15).

Meerdere studies tonen aan dat voedingsrijke diëten met een laag GI-gehalte kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel te verbeteren(1617).

Bovendien bevatten pintobonen veel vezels en eiwitten, die beide de afgifte van suiker in uw bloed vertragen (318).

Kortom: Pintobonen hebben een lage GI en zijn rijk aan vezels en eiwitten, die allemaal de bloedsuikerbeheersing bevorderen.

5. Kan de gezondheid van het hart bevorderen

Pinto-bonen zijn ook hart-gezond .

Een bescheiden 8 weken durende studie toonde aan dat het eten van 86 gram pintobonen per dag zowel het totale als het (slechte) LDL-cholesterol aanzienlijk verlaagde – hoge niveaus daarvan worden geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten(1920).

In een andere studie, het regelmatig eten van pintobonen verlaagde niet alleen (slechte) LDL cholesterol maar moedigde ook de productie van propionaat aan(6).

Propionaat is een korte-keten vetzuur (SCFA) waarvan is aangetoond dat het helpt het bloedcholesterol- en bloeddrukniveau te verlagen (2122).

Ten slotte zijn pintobonen rijk aan verschillende voedingsstoffen, zoals magnesium en kalium. Deze mineralen helpen hoge bloeddruk te voorkomen, een cruciale risicofactor voor hart- en vaatziekten(12324).

Kortom: Pintobonen kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen, evenals de totale en LDL (slechte) cholesterol, waardoor uw risico op hart- en vaatziekten afneemt.

6. Kan gewichtsverlies stimuleren

Pintobonen kunnen gewichtsverlies bevorderen .

Ze zijn rijk aan zowel eiwitten als vezels, twee voedingsstoffen die je kunnen helpen om je langer vol te voelen en je eetlust op afstand te houden (2526).

Meerdere studies hebben de inname van bonen gekoppeld aan een verhoogde volheid, een lager lichaamsgewicht en een kleinere tailleomvang(272829).

Kortom: Door hun hoge eiwit- en vezelgehalte kunnen pintobonen de volheid bevorderen. Op zijn beurt kan een verhoogde volheid leiden tot gewichtsverlies.

7. Eenvoudig toe te voegen aan uw voeding

Pintobonen zijn goedkoop en gemakkelijk te bereiden.

Een van de gemakkelijkste manieren om ze voor te bereiden is op het fornuis. Als je gedroogde bonen gebruikt, moet je ze wassen en slechte bonen – gebroken, gescheurde of onnatuurlijk donkere bonen – verwijderen.

Door de bonen een nacht te laten weken, zullen ze sneller koken.

Om te koken, bedek ze met water of kippenbouillon in een grote pan. U kunt ook andere kruiden en aroma’s toevoegen, zoals ui, knoflook, koriander of jalapeño. Breng ze aan de kook op een middelhoog vuur gedurende 1 minuut en laat ze vervolgens 2-4 uur op een laag tot middelhoog vuur koken tot ze gaar zijn.

Pintobonen kunnen worden genoten als een gezond onderdeel van een eiwitrijke, vleesloze maaltijd.

Als u liever bonen in blik koopt, houd er dan rekening mee dat veel ingeblikte producten extra zout, suiker en conserveringsmiddelen kunnen bevatten.

Kortom: Pintobonen zijn een gemakkelijk en goedkoop gerecht om te bereiden. Als u ingeblikte bonen koopt, pas dan op voor overtollige suiker, zout en conserveringsmiddelen.

Tot slot

Pintobonen zijn extreem voedzaam.

Ze zijn een uitstekende bron van eiwitten , vezels, vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen kunnen verschillende voordelen bieden, waaronder een verbeterde bloedsuikerspiegel en gezondheid van het hart.

Pintobonen zijn ook rijk aan verschillende antioxidanten en kunnen helpen uw risico op chronische ziekten te verminderen.

Bovendien zijn ze betaalbaar, gemakkelijk te bereiden en goed te combineren met tal van gerechten. Vergeet niet dat ingeblikte variëteiten ongewenste ingrediënten kunnen bevatten, zoals suiker en zout.