Pompoen is een kalebas-achtige squash die tot de familie Cucurbita behoort. De vorm varieert van langwerpig tot rond en haar “huid” is meestal oranje of gelige kleur.

De binnenkant van het vlees varieert van bleek tot donker groen, wit tot grijs en oranje-geel naar rood. De kern van de pompoen, de zaden die eetbaar zijn.

In het algemeen weegt een pompoen ongeveer 4-8 kg. Echter, de Cucurbita maxima (het grootste pompoenen soort) kan het gewicht oplopen tot 34 kg.

Een ander zeer interessant feit is dat pompoenen zijn eenhuizig planten, dit betekent dat ze beide geslachten (mannelijke en vrouwelijke bloemen) op één plant hebben. De vrouwelijke bloem kan gemakkelijk worden geïdentificeerd met het hebben van een kleine “eierstok” aan de onderkant van de bloemblaadjes.

In de Verenigde Staten van Amerika, wordt de pompoen gebruikt door de eeuwen heen voor zowel voedsel als recreatie. Pompoentaart is de populaire traditionele Thanksgiving maaltijd Pompoenen worden ook gebruikt in de Halloween Jack o ‘ Lantern uitgehakt.

Voedingswaarde pompoenen

Pompoenen zijn zo “vrolijk” met hun heldere kleuren. De geel-orange huid en het vlees is verpakt met carotenoïden. Pompoen is een goede bron van vitaminen A, C, E en B-vitamines en voedingsvezels. Minerale verstandig, het is rijk aan kalium, ijzer, Calcium, magnesium, fosfor, koper, mangaan, natrium en zink.

GEZONDHEIDSVOORDELEN

Deze helder gekleurde, kalebas-achtige squash is zo rijk aan voedingsstoffen, dat het een zeer waardevolle groente uit gezondheidsoogpunt maakt.

Anti-inflammatoire werking:

De pompoen zaden hebben anti-inflammatoire eigenschappen die zeer nuttig tegen de artritis en gewrichtsontsteking zijn.

Astma:

De anti-oxidanten beschermt doeltreffend de ademhalingswegen infecties en vrije-radicalen aanvallen, terugdringen van astma-aanvallen.

Atherosclerose:

De zeer reinigende kracht van dit oranje-gekleurde sap helpt de opbouw van arteriële deposito’s, vermindering van de risico’s van hart-en vaatziekten en beroerte. De hoge anti-oxidanten voorkomen arteriosclerose (verharding van de slagaders).

Gezondheid van de botten:

Pompoen is ook rijk aan calcium. Ik zou pompoen sap met wortelen en broccoli maken dat is zo gezond voor de botontwikkeling.

Cholesterol:

Pompoen heeft grote hoeveelheden fytosterolen die lijkt op onze menselijke cholesterol. Het kan het normaliseren van het cholesterolgehalte en dit vervangen op een gezond niveau.

Depressie:

Een van de oorzaken van depressie is het gebrek aan tryptofaan in onze voeding. Pompoen is rijk aan L-tryptofaan, een essentieel aminozuur dat ons lichaam niet kan produceren. Wanneer deze chemische verbinding wordt geleverd, activeert het gevoel van geluk en welzijn, het vermindert de depressieve stemming.

Voedingsvezels:

Het grootste deel pompoenvlees biedt nuttig voedingsvezels die bij het gastro-intestinale stoornissen helpt bijvoorbeeld bij indigestie en constipatie enz. Ook vergemakkelijkt het reduceren van het bloed LDL cholesterolniveau en regelt de bloedsuikerspiegel.

Diuretica:

Pompoensap (sap ongekookt) fungeren als een aangeboren diureticum, wat zeer handig is voor het wegwerken van toxines en nutteloos afval door het te spoelen uit het lichaam. Het kan worden opgenomen als een ontgiftende voedsel.

Gezichtsvermogen / visie:

Bèta-caroteen, luteïne en zeaxanthine zijn één van de beste voeding die helpen om het optische systeem in tip-top conditie te houden, met speciale bescherming tegen astigmatisme, macula degeneratie en staar.

Immuunsysteem:

Het doet wonderen voor het stimuleren van het immuunsysteem door het verhogen van de productie en de prestaties van de witte bloedcellen; bouwt weerstand op tegen verschillende soorten infecties.

Voorkomen van nierstenen:

Pompoenpitten zijn ook zeer geschikt voor de nieren. Door het nemen van ongeveer 5-10 gram pompoenpitten dagelijks voorkomt de vorming van stenen in de nieren.

Parasieten:

In de traditionele Chinese geneeskunde, pompoenpitten zijn vermalen tot poeder om gedronken te worden met sap voor de behandeling van parasieten of lintworm infectie.

Maagzweren:

Pompoen heeft de juiste mix van medicinale eigenschappen die kalmerend zijn voor het maag-darmkanaal, het helen van de spijsvertering en maagzweren. In dit geval is het beste om de voedingsstoffen in sap vorm te nemen.

Prostaatkanker:

Het hoge gehalte aan zink en carotenoïden in pompoen en de zaden te beschermen tegen prostaatkanker. Deze verbindingen voorkomt vergroting van de prostaat en overstimulatie van de mannelijke hormonen die prostaat problemen veroorzaken.

De huid

De hoge hoeveelheid antioxidanten in de vorm van vitamine A, C en E en zink, bieden de synergetische genezende deugden die groot zijn voor de huid. Deze gezonde eigenschappen zijn het best verkregen door het regelmatig drinken van het sap.

Voorzichtigheid

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor pompoenpitten. Probeer een beetje om te zien of er een reactie op uw lichaam komt, vooral als je nog nooit pompoenpitten hebt gegeten.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.