Ad Clicks : Ad Views :
Mijn gezondheid

alles over gezonde voeding

img

Is prei gezond?

1747 Views

Prei gezond? Veel gebruikt als smaakmaker

Prei (Allium porrum) is een kruidachtige plant die behoort tot de familie van Alliaceae, dezelfde botanische familie waartoe ui en knoflook toebehoren.

Prei is bekend en wordt al eeuwen gebruikt om zijn geneeskrachtige eigenschappen, hoewel het tegenwoordig vooral wordt gebruikt als voedsel of smaakmaker.

De eetbare delen van de prei plant zijn de licht groene steel en de witte bol, terwijl het donkergroene blad meestal weggegooid wordt omwille van hun vezelige consistentie. Toch zou het verstandig zijn om de donkergroene bladeren (fijn gehakt of met blender) te gebruiken, omdat deze delen het hoogste gehalte aan mineralen en vitaminen bevatten.

Hoewel prei een scherpe smaak heeft, hun smaak is zoeter en fijner dan die van uien. Prei kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, hetzij rauw of gekookt of ze kunnen worden gebruikt om heerlijke sappen te bereiden.

Voedingswaarde van prei

Prei is voornamelijk samengesteld uit water, ongeveer 90%. Ze bevatten voedingsvezels, mineralen nikkel, kalium, ijzer, magnesium, calcium, mangaan, fosfor bevatten; vitamine A, C en K, foliumzuur en matige hoeveelheden vitaminen van het B-complex (B1, B2, B3 en B6).

Prei is een uitstekende dieetvoeding, het is zeer laag in calorieën, maar zit vol met meerdere gezonde voedingsstoffen en fytonutriënten.

Gezondheidsvoordelen van prei

Prei is bekend sinds mensenheugenis voor hun medische eigenschappen. Dus als je van de scherpe smaak van prei houd, kunt u profiteren van het sap en van al haar uitstekende gezonde eigenschappen die goede oplossingen voor een breed scala van aandoeningen zijn o.a:

Anemie:  Dankzij de inhoud van ijzer, die essentieel is voor de synthese van hemoglobine (het eiwit in rode bloedcellen zorgt voor zuurstof door het hele lichaam) prei kan helpen bestrijden van een aantal soorten van anemie, welke in het bijzonder die uit ijzertekort bestaat. De vitamine C-gehalte helpt om effectieve absorptie van ijzer te verhogen.

Anti-inflammatoire en anti-septische:  Door de anti-inflammatoire en antiseptische eigenschappen, prei sap kan worden gebruikt als een waardevol hulpmiddel voor de behandeling van artritis, jicht en ontsteking van de urinewegen.

Afrodisiacum:  prei, uien, knoflook en selderij zijn al eeuwen bekend om hun lustopwekkende effecten. Probeer eens een sap van prei en selderij te maken, en je zult snel in actie te komen!

Oliën:  Door zijn vluchtige oliën, prei sap heeft een gunstig werking op de luchtwegen. Het kan dus worden gebruikt om de symptomen geassocieerd met griep, verkoudheid en hooikoorts te verlichten.

Spijsvertering:  Prei kan helpen reguleren van de darmfunctie en de beweeglijkheid, vanwege hun inhoud aan vezels. Ze helpen ook om de goede bacteriën te herbevolken in de dikke darm, waardoor het de spijsvertering helpt bij het verminderen van intestinale opgeblazen gevoel.

Hoge bloeddruk:  Prei is rijk aan kalium, dat bevordert diurese helpt bij het verlagen en reguleren van de bloeddruk. Daarom prei sap met name wordt aanbevolen voor mensen die lijden aan hoge bloeddruk.

Hoog cholesterol:  Prei wordt ook wel een anti-cholesterol en anti-atherosclerose genoemd. Het helpt zowel de absorptie van cholesterol uit de darmen, en de oxidatie van LDL-cholesterol in het bloed, waardoor het kan voorkomen van één van de eerste stappen in de vorming van atherosclerotische plaques te reduceren.

Zenuwstelsel:  magnesium, fosfor en foliumzuur zijn belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde werking van het zenuwstelsel. Ze helpen bij het verbeteren van de concentratie, het geheugen en het vermogen van de hersenen om informatie te verwerken. Foliumzuur is ook essentieel om de hersenen defecten te voorkomen bij baby’s.

Zuiverende werking:  Het meest karakteristieke werking van prei sap is zijn zuiverende effect op het hele lichaam, omdat het helpt gifstoffen uit het lichaam door verbeteren van de reiniging van de dikke darm.

Verbruik Tips

Prei kan worden gebruikt voor het bereiden van soepen, pottages, bouillons, omeletten en sauzen, en in dunne plakjes gesneden en toegevoegd aan een verscheidenheid van salades.

Prei sap kan worden bereid uit de stengel, bol en bladeren. Het donkergroene blad is zeer rijk aan mineralen en vitaminen. Prei Sappen combineert heel goed met sappen van wortel en selderij.

Voorzichtigheid

Prei bevatten zeer kleine hoeveelheden oxalaat en moet vermeden worden door personen die een voorgeschiedenis van nierstenen hebben.

Ze zijn ook rijk aan nikkel, waardoor het gebruik dient te worden vermeden door individuen met nikkel allergie.

Lees hier hoelang je prei moet koken!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text