prei gezond

De gezondheidsvoordelen van prei

Prei ( Allium Porrum ) is een een kruidachtige plant behorend tot de familie van Alliaceae, dezelfde botanische familie waartoe ook ui en knoflook behoren.

Prei is al eeuwen bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen, hoewel het tegenwoordig voornamelijk als groente of smaakmaker gebruikt.

De eetbare delen van de preiplant zijn de lichtgroene stengel (of stengel) en de witte bol, terwijl de donkergroene bladscheden meestal weggegooid vanwege hun vezelige consistentie. Het is echter verstandig om ook de donkergroene bladeren (fijngehakt of geperst) te gebruiken, omdat ze de bestanddelen zijn met het hoogste gehalte aan mineralen en vitamines.

Hoewel prei een scherpe smaak heeft, is hun smaak zoeter en delicater dan die van uien. Prei kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, hetzij rauw of gekookt, of gebruikt om heerlijke sappen te bereiden.

Voedingswaarde van prei

Prei bestaat voornamelijk uit water, ongeveer 90%. Ze bevatten ook voedingsvezels, mineralen-nikkel, kalium, ijzer, magnesium, calcium, mangaan, fosfor; vitamine A, C en K, foliumzuur en gematigde hoeveelheden vitamines van het B-complex (B1, B2, B3 en B6).

Prei is een uitstekende voeding, die zeer weinig calorieën bevat, maar boordevol is met meerdere gezonde voedingsstoffen en fytonutriënten.

Gezondheidsvoordelen van prei

Prei is sinds mensenheugenis bekend om hun medische eigenschappen. Dus, als je van de scherpe smaak van prei houdt, kun je profiteren van het sap, van al zijn uitstekende gezonde eigenschappen die goede remedies zijn voor een breed scala aan aandoeningen.

Bloedarmoede: 

Dankzij het ijzergehalte, dat essentieel is voor de synthese van hemoglobine (het eiwit in rode bloedcellen dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof door het hele lichaam), kan prei helpen bij het bestrijden van verschillende vormen van bloedarmoede, vooral als gevolg van ijzertekort. Het vitamine C-gehalte helpt een effectieve ijzerabsorptie te bereiken.

Ontstekingsremmend en anti-septisch:

Vanwege de ontstekingsremmende en anti-septische eigenschappen kan preisap worden gebruikt als een waardevol hulpmiddel bij de behandeling van artritis, jicht en ontsteking van de urinewegen.

Afrodisiacum:

Prei, uien, knoflook en selderij zijn al eeuwen bekend om hun lustopwekkende effecten. Probeer eens een sap van prei en selderij te maken, en je zult snel in actie te komen!

Oliën:

Vanwege het gehalte aan vluchtige oliën heeft preisap een gunstige balsemachtige werking op de luchtwegen. Het kan dus worden gebruikt om de symptomen geassocieerd met griep, verkoudheid en hooikoorts te verlichten.

Spijsvertering:

Prei kan helpen reguleren van de darmfunctie en de beweeglijkheid, vanwege hun inhoud aan vezels. Ze helpen ook om de goede bacteriën te herbevolken in de dikke darm, waardoor de spijsvertering wordt bevorderd en het opgeblazen gevoel in de darmen wordt verminderd.

Hoge bloeddruk:

Prei bevat veel kalium, wat de diurese bevordert en daardoor de bloeddruk helpt verlagen en reguleren. Daarom wordt preisap vooral aanbevolen voor mensen die lijden aan hoge bloeddruk.

Hoog cholesterol:

Prei heeft een anti-cholesterol en anti-atherosclerose functie. Het helpt zowel de absorptie van cholesterol uit de darm als de oxidatie van LDL-cholesterol in het bloed te verminderen, waardoor een van de eerste stappen in de vorming van atherosclerotische plaques wordt voorkomen.

Zenuwstelsel:

Magnesium, fosfor en folaat zijn belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezond functioneren van het zenuwstelsel. Ze helpen de concentratie, het geheugen en het vermogen van de hersenen om informatie te verwerken verbeteren. Foliumzuur is ook essentieel om hersenafwijkingen bij baby’s te voorkomen.baby’s.

Zuiverende werking:

Misschien is de meest kenmerkende actie van preisap het zuiverende effect op het hele lichaam, omdat het helpt toxines uit het lichaam te verwijderen door de reiniging van de dikke darm te verbeteren.

Verbruikstips

Prei veel gebruikt om soepen , kruiden, bouillons, omeletten en sauzen te bereiden, en in dunne plakjes te snijden en aan verschillende salades toe te voegen.

Prei sap kan men bereiden uit de stengel, bol en bladeren. Het donkergroene blad is zeer rijk aan mineralen en vitaminen. Prei Sappen combineert heel goed met sappen van wortel en selderij.

Voorzichtigheid

Prei bevatten zeer kleine hoeveelheden oxalaat en moeten worden vermeden door personen met een geschiedenis van oxalaat-nierstenen.

Ze bevatten ook veel nikkel, dus het gebruik ervan moet worden vermeden door personen met een nikkelallergie.