Probiotica is momenteel een hot topic, vooral voor mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS).

PDS is een chronische ziekte die buikpijn en veranderingen in de stoelgang veroorzaakt.

Veel mensen nemen probiotica in de hoop dat het uitbalanceren van hun darmbacteriën hun symptomen zal verbeteren.

Dit artikel gaat in op het laatste onderzoek naar probiotica voor PDS, inclusief specifieke stammen en symptomen.

Wat is PDS?

Prikkelbare darm syndroom is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door buikpijn of ongemak, evenals een opgeblazen gevoel, gas, obstipatie en diarree (1).

Het treft 7-21% van de mensen over de hele wereld en komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen in het Westen, hoewel het verschil in Azië niet zo groot is  (123).

De exacte oorzaken van PDS zijn onbekend. Enkele gesuggereerde oorzaken zijn onder andere veranderingen in de beweeglijkheid van de spijsvertering, infecties, interacties tussen hersenen en darm, bacteriële overgroei, voedselovergevoeligheden, malabsorptie van koolhydraten en darmontsteking(34).

Het eten van bepaald voedsel kan symptomen veroorzaken en stress kan verergeren  (35).

PDS wordt gediagnosticeerd als u gedurende drie maanden ten minste één dag per week buikpijn heeft, plus ten minste twee van de volgende symptomen: pijn in verband met een stoelgang, een verandering in de frequentie van de ontlasting of een verandering in de verschijning van de ontlasting(6).

Daarnaast zijn er vier subtypes van PDS, die betrekking hebben op het type stoelgang dat het vaakst wordt ervaren (6).:

 • PDS-D: Diarree-overheersend
 • PDS-C: Constipatie-overheersend
 • PDS-M: Afwisselend diarree en obstipatie
 • PDS-U: niet- gespecificeerd voor mensen die niet in een van de bovenstaande categorieën passen

Een ander subtype, bekend als “post-infectieus” PDS, is ook gesuggereerd voor mensen die de ziekte ontwikkelen na een infectie. Dit subtype kan van toepassing zijn op maar liefst 25% van de mensen met PDS(3).

Behandeling voor alle subtypes omvat medicatie, voedings- en levensstijlverbeteringen, de eliminatie van FODMAP’s en lactose en het gebruik van probiotica(3).

FODMAP’s zijn slecht verteerde typen koolhydraat moleculen die van nature in veel voedingsmiddelen voorkomen. Ze kunnen gastro-intestinale symptomen zoals gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken, wat PDS kan verergeren.

Kortom: Prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een chronische ziekte gekenmerkt door buikpijn en veranderingen in stoelgang. De oorzaken zijn nog niet bekend, maar kunnen betrekking hebben op interacties tussen hersenen en darm, bacteriële overgroei, infectie, ontsteking en gevoeligheid.

Wat is probiotica?

Je spijsverteringsstelsel zit vol met nuttige bacteriën die bekend staan ​​als darmflora, en ze spelen een cruciale rol in uw gezondheid(78).

Om verschillende redenen kan de darmflora soms uit balans raken, waardoor schadelijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen (7).

Probiotica zijn levende bacteriën of gisten die worden aangetroffen in voedingsmiddelen en supplementen. Ze zijn veilig, vergelijkbaar met natuurlijke darmflora en bieden gezondheidsvoordelen(8).

Mensen gebruiken ze om een ​​gezonde, evenwichtige darmflora te bevorderen. Ze kunnen een aantal gezondheidsvoordelen verstrekken, zoals ondersteuning van gewichtsverlies, verbetering van de gezondheid van het hart, verbetering van de spijsvertering en versterking van het immuunsysteem(89).

Enkele veel voorkomende probiotische voedingsmiddelen zijn yoghurt, zuurkool, tempeh, Kimchi en andere gefermenteerde voedingsmiddelen.

Bovendien omvatten veelvoorkomende probiotische stammen die in supplementen worden gevonden Lactobacillus en Bifidobacterium(8).

Kortom: Probiotica zijn levende bacteriën en gisten die mensen kunnen gebruiken om de natuurlijke bacteriën in het lichaam te ondersteunen en te helpen in evenwicht te brengen. Veel voorkomende bronnen zijn yoghurt, gefermenteerd voedsel en supplementen.

Hoe werken probiotica met PDS?

Een aanzienlijk deel van recent onderzoek heeft onderzocht hoe probiotica kunnen worden gebruikt om PDS te behandelen.

PDS-symptomen zijn in verband gebracht met bepaalde veranderingen in de darmflora. Mensen met PDS hebben bijvoorbeeld een lagere hoeveelheid Lactobacillus en Bifidobacterium in hun ingewanden en hogere niveaus van schadelijk Streptococcus, E. coli en Clostridium (79).

Bovendien ervaren tot 84% van de PDS-patiënten bacteriële overgroei in hun dunne darm, wat tot veel van hun symptomen kan leiden(7).

Het is echter onzeker of deze wijziging een oorzaak of resultaat van PDS is. Ook kunnen bepaalde medicijnen die worden gebruikt om symptomen van PDS te behandelen, de gezonde bacteriën in de darm beschadigen(710).

Veranderingen in de darmflora kunnen de PDS-symptomen beïnvloeden door ontsteking te verhogen, de gevoeligheid voor gas in de darm te vergroten, de immuunfunctie te verminderen en de spijsverteringsmotiliteit te veranderen (711).

Probiotica zijn voorgesteld om symptomen te verbeteren door(10):

 • De groei van ziekteverwekkende bacteriën remmen
 • Verbetering van de barrièrefuncties van het immuunsysteem
 • Helpt tegen ontstekingen
 • Vertraagde stoelgang
 • Het verminderen van de gasproductie door de darmflora in evenwicht te houden
 • Het verminderen van de gevoeligheid van de darm voor gasvorming

Niet alle probiotica zijn echter hetzelfde. In feite omvat de term “probioticum” veel verschillende stammen en soorten bacteriën en gisten. Sommige hiervan hebben bewezen voordelen, andere niet.

Kortom: Darmflora-onevenwichtigheden kunnen bijdragen aan de symptomen van PDS. Probiotica helpen op verschillende manieren het evenwicht te herstellen, onder meer door de groei van schadelijke bacteriën te remmen, ontstekingen te verminderen en het spijsverteringsstelsel te vertragen.

Kan probiotica PDS-symptomen verbeteren?

Een uitgebreide beoordeling uit 2016 concludeerde dat het onduidelijk is hoe effectief probiotica is voor de behandeling van PDS. Het citeerde kleine studiegroottes en gebrek aan consistente gegevens (11).

Een aantal onderzoeken hebben echter aangetoond dat specifieke probiotica het potentieel hebben om zich op specifieke symptomen te richten. Probiotica van de Bifidobacterium, Lactobacillus en Saccharomyces- families hebben een bijzondere belofte getoond (1011).

Algemene symptoomverbetering

In een recensie door de British Dietetic Association (BDA), beoordeelden 29 studies de algehele symptoomverbeteringen, en 14 hiervan toonden een positief resultaat voor 10 verschillende probiotica(11).

Een studie behandelde bijvoorbeeld 214 PDS-patiënten met het probioticum L. plantarum 299v .Na vier weken scoorde 78% van de patiënten het probioticum als goed of uitstekend voor het verbeteren van de symptomen, met name voor pijn en een opgeblazen gevoel(12).

Deze bevindingen werden ondersteund door een andere studie in Polen. Twee andere kleinere studies met dezelfde probiotische stam vonden echter geen positief effect  (131415).

Een Duits onderzoek naar probiotische twee-strain vloeistof bekend als Pro-Symbioflor had ook veelbelovende resultaten. In dit onderzoek werden 297 patiënten gedurende acht weken behandeld en ondervond een afname van 50% van de algemene symptomen, waaronder buikpijn(16).

Ondertussen is Symprove een probioticum met vier stammen dat werd getest bij 186 patiënten in het VK. Het bleek na 12 weken behandeling de algehele ernst van de symptomen te verminderen(17).

Het is ook aangetoond dat Bifidobacterium infantis 35624- capsules marginaal pijn, opgeblazen gevoel en problemen met stoelgang in alle subtypes van PDS verminderen (3).

Hoewel sommige van deze resultaten veelbelovend zijn, is er enige inconsistentie tussen studies. Bovendien hebben de meeste stammen slechts één onderzoek waaruit hun effectiviteit blijkt. Daarom is meer onderzoek nodig om de resultaten te bevestigen.

Kortom: Voorlopig onderzoek heeft 10 probiotische stammen gevonden die de algemene symptomen van PDS kunnen helpen verbeteren. De resultaten waren echter inconsistent en de meeste stammen hebben slechts één kleine studie achter de rug.Verder onderzoek is vereist.

Buikpijn

Buikpijn is een van de belangrijkste symptomen van PDS. Het wordt vaak gevonden in de onderste of hele buik en verdwijnt na een stoelgang (18).

Zeven typen probiotica zijn in verband gebracht met verbeteringen in symptomen van buikpijn(11).

De druk L. plantarum bleek zowel de frequentie als de ernst van buikpijn te verminderen in vergelijking met een placebo(12).

Eén studie onderzocht de gist S. cerevisiae , ook bekend als Lesaffre. Na acht weken behandeling rapporteerde 63% van de mensen in de testgroep en 47% van de mensen in de placebogroep een significante vermindering van pijn(19).

In een andere studie dronken deelnemers een probiotische oplossing bestaande uit B. bifidum, B. lactis, L. acidophilus en L. casei gedurende acht weken. Hun pijn was verminderd met 64% in de probiotica-groep en 38% in de placebogroep(20).

Hoewel dit onderzoek positief is, hebben de meeste onderzoeken naar probiotica geen gunstig effect op pijn gevonden. Meer studies zijn nodig om de bevindingen voor deze stammen te bevestigen.

Het is ook interessant om te zien hoeveel invloed het placebo-effect in deze studies leek te hebben. Het placebo-effect is wanneer mensen tijdens een studie een positief effect ervaren, zelfs wanneer ze alleen een placebo nemen. Dit wordt vaak waargenomen in PDS-onderzoek(21).

Kortom: Buikpijn is het primaire symptoom van PDS. Er zijn zeven probiotische stammen gevonden die helpen de pijn te verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig om de resultaten te bevestigen.

Opgeblazen gevoel en gas

Overmatige gasproductie en verhoogde gevoeligheid kunnen oncomfortabel opgeblazen gevoel en gas veroorzaken bij mensen met PDS(22).

In de BDA-beoordeling van 2016 vonden slechts twee studies dat probiotica specifiek een opgeblazen gevoel verminderden, en slechts één ontdekte dat ze gas verminderden (11).

De druk L. plantarum bleek de frequentie en ernst van de opgeblazen symptomen te verminderen in vergelijking met een placebo(12).

In een andere studie werden patiënten behandeld met een drank in de vorm van een rozenbottel gemengd met een havermoutsoep die was gefermenteerd L. plantarum . De testgroep ervoer aanzienlijke verminderingen in gas, en zowel de test- als de placebogroep ervoer vermindering van buikpijn(14).

Een aanvullend onderzoek wees uit dat deelnemers met PDS verminderde abdominale opgeblazen gevoel na vier weken behandeling met een vier-rus supplement bevatten B. lactis, L. acidophilus, L. bulgaricus en S. thermophilus(23).

Als overmatig gas en een opgeblazen gevoel je primaire probleem met PDS is, kan een van deze probiotica je symptomen verbeteren. Er zijn echter verdere studies nodig.

Kortom:De stam L. plantarum blijkt zowel het opgeblazen gevoel in de buik als gas te verminderen. Een ander supplement met gemengde stam resulteerde ook in gasreducties. Echter, over het algemeen hebben weinig studies aangetoond dat probiotica gas en een opgeblazen gevoel verbeteren.

Diarree

Ongeveer 15% van de mensen met PDS ervaart de diarree-overheersende vorm(24).

Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar probiotica voor infectiegerelateerde diarree, is er minder bekend over de effecten van probiotica op niet-infectieuze typen, zoals in PDS.

Eén probioticum bekend als Bacillus coagulans bleken meerdere symptomen te verbeteren, waaronder diarree en ontlastingsfrequentie. Studies tot nu toe waren echter maar klein, dus er is meer onderzoek nodig(2526).

De probiotische gist Saccharomyces boulardii is ook onderzocht voor de behandeling van diarree-dominante PDS. Echter, terwijl in één onderzoek werd aangetoond dat het de stoelgang en de verminderde ontsteking verbeterde, vond de andere geen verbetering  (2728).

Een multi-strain probioticum bekend als VSL # 3 werd getest bij mensen met PDS en bleek de darmen te vertragen en gas te verminderen. In een studie specifiek over mensen met diarree-overheersende PDS werd echter niet gevonden dat het de stoelgang verbetert (2930).

Een ander multi-strain probioticum genaamd Duolac 7 werd getest bij 50 patiënten gedurende acht weken. Het bleek de consistentie van de stoelgang aanzienlijk te verbeteren, in vergelijking met de placebogroep, en er was een algemene verbetering van de symptomen(31).

Over het algemeen lijkt het gebruik van probiotica om diarree in PDS te behandelen niet erg effectief, omdat slechts enkele kleinschalige studies verbeteringen hebben aangetoond.

Kortom: Hoewel het gebruik van probiotica voor de behandeling van infectieuze diarree goed gedocumenteerd is, is er minder bewijs voor gebruik bij PDS-diarree. B. coagulans en S. boulardii, evenals enkele multi-strain-preparaten, kunnen een positief effect hebben, maar er zijn meer studies nodig.

Constipatie

De meest voorkomende vorm van PDS is het constipatie-overheersende type, dat bijna de helft van alle mensen met de ziekte treft(24).

Studies naar constipatie-overheersende PDS hebben getracht te bepalen of probiotica de frequentie van stoelgang kunnen verhogen en de bijbehorende symptomen kunnen verlichten.

Een studie gaf de deelnemers een van de twee multi-strain probiotica, een met L. acidophilusen L. reuteri en de andere bevattende L. plantarum, L. rhamnosus en L. lactis.

Behandeling met deze probiotica resulteerde in meer frequente stoelgang en een verbetering van de consistentie(32).

In een onderzoek bij kinderen met PDS, behandeling met het probioticum B. lactis en prebiotische inuline verminderde constipatie, opgeblazen gevoel en vol gevoel. Er dient echter te worden opgemerkt dat in sommige patiënten met PDS inuline de symptomen kan verergeren(1133).

Bovendien, Van S. cerevisiae is aangetoond dat het de pijn en een opgeblazen gevoel vermindert bij constipatie-dominante PDS. Er zijn echter verdere studies nodig om dit te bevestigen(34).

Zoals met de meeste andere besproken symptomen, terwijl sommige van deze resultaten veelbelovend zijn, zijn de studies tot nu toe klein. Er is niet genoeg onderzoek gedaan om te bevestigen of probiotica echt ten goede kan komen bij mensen met constipatie die PDS hebben.

Kortom: Constipatie-overheersende PDS is de meest voorkomende vorm van de ziekte. B. lactis, S. cerevisiae en sommige multi-strain probiotica hebben positieve effecten aangetoond. Er zijn echter verdere studies nodig.

Moet u probiotica nemen als u PDS heeft?

Ondanks een aantal veelbelovende onderzoeken, is het nog te vroeg om algemene aanbevelingen te doen over het gebruik van probiotica voor PDS.

Hoewel van sommige stammen is aangetoond dat ze voordelen hebben voor een of twee symptomen, is het onwaarschijnlijk dat de meeste probiotica verbeteringen veroorzaken.

Probiotica zijn echter veilig en een relatief goedkope mogelijke behandelingsoptie voor PDS.Ook hebben ze voor sommige mensen gewerkt, vooral voor mensen met specifieke symptomen.

Als u geïnteresseerd bent in het proberen van een probioticum, zijn hier enkele belangrijke tips:

 • Kies wetenschappelijk bewezen probioticum: selecteer een probioticum met onderzoek dat dit ondersteunt
 • Selecteer een probioticum op basis van uw symptomen: kies soorten die geschikt zijn voor uw problemen.
 • Neem de juiste dosis in: Gebruik de door de fabrikant aanbevolen dosis
 • Bij één type blijven: probeer een variëteit gedurende ten minste vier weken en controleer uw symptomen

Houd er rekening mee dat sommige probiotica ingrediënten bevatten die uw symptomen erger kunnen maken. Deze omvatten haver, inuline, lactose, fructose, sorbitol en xylitol. Als uw symptomen worden veroorzaakt door een van deze, zoek dan naar een probioticum dat ze niet bevat.

Door de tijd te nemen om een ​​probioticum te kiezen dat het beste bij u past, vindt u mogelijk een effectieve aanvullende behandeling van uw PDS-symptomen.

Zelfs als je geen significante verbeteringen ervaart, bieden probiotica nog andere geweldige gezondheidsvoordelen en kunnen ze een waardevol onderdeel zijn van een gezonde levensstijl.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.