Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

7 Bewezen gezondheidsvoordelen van pure chocolade

1690 Views

7 Bewezen gezondheidsvoordelen van pure chocolade

Pure chocolade zit vol met voedingsstoffen die een positieve invloed kunnen hebben op uw gezondheid.

Uit het zaad van de cacao boom, komt één van de beste bronnen van antioxidanten op deze planeet.

Studies tonen aan dat pure chocolade (niet de suikerhoudende) kan de gezondheid verbeteren en het risico op hart-en vaatziekten verlagen.

1. Pure chocolade is zeer voedzaam

Als je pure chocolade van hoge kwaliteit koopt met een hoog cacaogehalte, dan is het eigenlijk heel voedzaam.

Het bevat een fatsoenlijk hoeveelheid van oplosbare vezels en zit vol met mineralen.

Een 100 gram reep van pure chocolade met 70-85% cacao bevat(1):

  • 11 gram vezels.
  • 67% van de ADH voor ijzer.
  • 58% van de ADH voor magnesium.
  • 89% van de ADH voor koper.
  • 98% van de ADH voor mangaan.
  • Het heeft ook veel kalium, fosfor, zink en selenium.

Natuurlijk 100 gram is een vrij groot hoeveelheid en niet iets wat je dagelijks moet consumeren. Al deze voedingsstoffen komen ook met 600 calorieën en matige hoeveelheden suiker.

Om deze reden, is pure chocolade het best om het met mate te consumeren.

Het vetzuurprofiel van cacao en pure chocolade is uitstekend. De vetten zijn veelal verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten, met kleine hoeveelheden meervoudig onverzadigde vetzuren.

Het bevat ook stimulerende middelen als cafeïne en theobromine, maar het is onwaarschijnlijk dat u  ‘s nachts wakker ligt van de hoeveelheid cafeïne, deze is zeer klein in vergelijking met koffie.

Kortom: Pure chocolade van hoge kwaliteit is rijk aan vezels, ijzer, magnesium, koper, mangaan en een paar andere mineralen.

2. Pure chocolade is een krachtige bron van antioxidanten

Gestapelde Chocolade Blokken

Heb je ooit gehoord van een maatregel genoemd ORAC?

ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity. Het is een maat voor de antioxidant activiteit van voedingsmiddelen.

In feite, onderzoekers namen een stelletje vrije radicalen (slecht) tegen een steekproef van voedsel en zie hoe goed de antioxidanten in het voedsel hen kunnen “ontwapenen”.

De biologische relevantie van deze statistiek wordt onderworpen, omdat het is gedaan in een reageerbuis en hoeft niet hetzelfde effect op het lichaam te hebben.

Ik denk echter dat het vermeldenswaard is dat rauwe, onbewerkte cacao bonen behoren tot de hoogste scoren voedingsmiddelen die zijn getest.

Pure chocolade zit vol met organische verbindingen die biologisch actief zijn en fungeren als antioxidanten. Deze omvatten onder anderen polyfenolen, flavanolen, catechinen.

Een studie toonde aan dat cacao en pure chocolade bevatten meer antioxidanten , polyfenolen en flavanolen activiteiten dan andere vruchten die zijn getest zoals: bosbessen en Acai bessen (2).

Kortom: Cacao en pure chocolade hebben een breed scala van krachtige antioxidanten, veel meer dan de meeste andere voedingsmiddelen.

3. Pure chocolade kan de doorbloeding verbeteren en bloeddruk verlagen

Afgebroken Dark Chocolate

De flavanolen in pure chocolade kunnen  de endotheel, de slagaders stimuleren voor de productie van stikstofmonoxide (NO), dat is een gas(3).

Eén van de functies voor NO zijn signalen af te geven aan de slagaders om te ontspannen, dit verlaagt resistentie tegen doorbloeding en daarom verlaagt het de bloeddruk.

Er zijn vele studies die tonen aan dat cacao en pure chocolade kan de bloedstroom verbeteren en de bloeddruk verlagen, maar de effecten zijn meestal mild(4, 5, 6, 7).

Er was echter ook een studie bij mensen met verhoogde bloeddruk die geen effect vertoonden, dus neem dit alles met een korreltje zout(8).

Conclusie: De biologisch actieve verbindingen in cacao kunnen bloedstroom verbeteren in de slagaders en veroorzaken een kleine maar statistisch significante verlaging van de bloeddruk.

4. Pure chocolade verhoogt HDL en beschermt LDL tegen oxidatie

Vrouw Die Chocolade En Melk

Het consumeren van pure chocolade kan een aantal belangrijke risicofactoren voor hart-en vaatziekten verbeteren.

In een gecontroleerde proef, cacaopoeder bleek te leiden tot aanzienlijke afname van geoxideerde LDL cholesterol bij mannen.

Ook steeg het HDL en verlaagde het totale LDL bij mannen met verhoogd cholesterol(9).

Geoxideerd LDL betekent dat de LDL (“slechte” cholesterol) reageert met vrije radicalen.

Dit maakt het dat LDL deeltje zelf reactief zijn en kunnen schade aanrichten aan andere weefsels … zoals de bloedvaten in het hart.

Het is volkomen logisch dat cacao verlaagt het geoxideerd LDL. Het bevat een overvloed aan krachtige antioxidanten die zorgen dat het in de bloedbaan komt en beschermt lipoproteïnen tegen oxidatieve schade(10, 11, 12).

Pure chocolade kan ook insulineresistentie verminderen, dat is een andere veel voorkomende risicofactor voor veel ziekten zoals hart-en vaatziekten en diabetes (13, 14).

Kortom:Pure chocolade verbetert een aantal belangrijke risicofactoren voor de ziekte. Het verlaagt de vatbaarheid van LDL voor oxidatieve beschadiging tijdens het verhogen van HDL en verbetert de insulinegevoeligheid.

5. Pure chocolade kan het risico van cardiovasculaire ziekte verlagen

Vrouw staren op een stuk chocolade

De verbindingen in pure chocolade lijken sterk beschermend te zijn tegen oxidatie van het LDL .

Op de lange termijn zal hierdoor veel minder cholesterol in de slagaders voorkomen en dus een lager risico op hart-en vaatziekten zien op de lange termijn.

Het blijkt dat we een aantal lange-termijn observationele studies die aantonen een vrij drastische verbetering zien.

In een studie bij 470 oudere mannen, cacao bleek het risico van cardiovasculaire sterfte te verminderen met maar liefst 50% over een periode van 15 jaar (15).

Een andere studie toonde aan dat het eten van chocolade 2 of meer keer per week verminderde het risico op verkalkte plaque in de slagaders met 32%. Het eten van chocolade minder frequent had geen effect(16).

Nog een andere studie toonde aan dat chocolade 5 keer per week verminderde het risico op hart- en vaatziekten met 57%(17).

Natuurlijk, deze 3 studies zijn zogenaamde observationele studies die niet kunnen bewijzen dat chocolade dat risico’s vermindert.

Kortom: Observationele studies tonen een drastische vermindering van hart-en vaatziekten risico bij mensen die het meeste chocolade consumeren.

6. Pure chocolade kan uw huid beschermen tegen de zon

Cacaopoeder

De bioactieve stoffen in pure chocolade kan ook goed voor je huid zijn.

De flavonolen kunnen beschermen tegen zon veroorzaakte schade, verbeteren van de bloedtoevoer naar de huid en verhoging van dichtheid van de huid en hydratatie(19).

De minimale erytheemdosis (MED) is het minimum bedrag van UVB-stralen nodig om roodheid van de huid, 24 uur na blootstelling.

In één studie bij 30 mensen verdubbeld de MED na het nuttigen van pure chocolade, die rijk zijn aan flavanolen voor 12 weken (20).

Als u van plan bent een strand vakantie te boeken, overweeg dan veel pure chocolade te eten in de voorafgaande weken en maanden.

Kortom: Studies tonen aan dat de flavanolen van cacao kunnen verbeteren bloedtoevoer naar de huid en het beschermen tegen de zon veroorzaakte schade.

7. Pure chocolade verbetert de hersenfunctie

Arts Met Thumbs Up

Het goede nieuws is nog niet voorbij. Pure chocolade kan ook de functie van de hersenen verbeteren.

Een onderzoek bij gezonde personen toonde dat 5 dagen de consumptie van flavanol-rijk cacao verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen(21).

Cognitieve functie bij oudere mensen met mentale handicap kan ook aanzienlijk worden verbeterd door cacao. Het verbetert ook verbale spreekvaardigheid en verschillende risicofactoren voor ziekte(22).

Cacao bevat ook stimulerende stoffen zoals cafeïne en theobromine, die kunnen een belangrijke reden zijn om de hersenfunctie op de korte termijn te verbeteren(23).

Kort samengevat

Er zijn vele bewijzen dat cacao krachtige voordelen kan bieden voor de gezondheid, die vooral bescherming kan bieden tegen hart- en vaatziekten.

Maar natuurlijk, dit betekent niet dat mensen veel chocolade elke dag moeten eten. Het zit nog steeds vol met calorieën. Geniet van pure chocolade maar met mate!

Wees ervan bewust dat veel van de chocolade op de markt is geen goede chocolade. Goed pure kwaliteit chocolade bevat 70% of hoger aan cacoagehalte.

Pure chocolade bevat vaak wat suiker, maar de hoeveelheden zijn meestal klein en hoe donkerder de chocolade, hoe minder suiker het zal bevatten.

Er zijn natuurlijk ook andere voordelen voor chocolade die ik niet heb genoemd … zoals de geweldige smaak.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 17 =

It is main inner container footer text