pure chocolade

7 Bewezen gezondheidsvoordelen van pure chocolade

Pure chocolade zit boordevol voedingsstoffen die uw gezondheid positief kunnen beïnvloeden.

Gemaakt van het zaad van de cacaoboom, het is één van de beste bronnen van antioxidanten op aarde.

Studies tonen aan dat pure chocolade (niet de suikerhoudende) kan de gezondheid verbeteren en het risico op hartaandoeningen verminderen.

1. Pure chocolade is zeer voedzaam

Als je pure chocolade van hoge kwaliteit koopt met een hoog cacaogehalte, dan is het eigenlijk behoorlijk voedzaam.

Het bevat een behoorlijke hoeveelheid oplosbare vezels en zit vol met mineralen.

Een reep van 100 gram pure chocolade met cacao van 70-85% bevat(1):

  • 11 gram vezels.
  • 67% van de ADH voor ijzer.
  • 58% van de ADH voor magnesium.
  • 89% van de ADH voor koper.
  • 98% van de ADH voor mangaan.
  • Het heeft ook veel kalium, fosfor, zink en selenium.

Natuurlijk 100 gram een vrij grote hoeveelheid en niet iets dat je dagelijks zou moeten consumeren. Al deze voedingsstoffen worden ook geleverd met 600 calorieën en een gemiddelde hoeveelheid suiker .

Om deze reden wordt pure chocolade het best met mate te consumeren.

Het vetzuurprofiel van cacao en pure chocolade is uitstekend. De vetten zijn meestal verzadigd en enkelvoudig onverzadigd, met kleine hoeveelheden meervoudig onverzadigde vetzuren.

Het bevat ook stimulerende middelen zoals cafeïne en theobromine, maar het is onwaarschijnlijk dat u ‘s nachts wakker blijft omdat de hoeveelheid cafeïne erg klein is vergeleken met koffie.

Kortom: Pure chocolade van hoge kwaliteit is rijk aan vezels, ijzer, magnesium, koper, mangaan en een paar andere mineralen.

2. Pure chocolade is een krachtige bron van antioxidanten

Heb je ooit gehoord van een maat genoemd ORAC?

ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity. Het is een maat voor de antioxiderende werking van voedingsmiddelen.

In principe plaatsen onderzoekers een stel vrije radicalen  (slecht) tegen een voedingsmonster en zien hoe goed de antioxidanten in het voedsel hen kunnen “ontwapenen”.

De biologische relevantie van deze statistiek wordt onderworpen, omdat deze in een reageerbuis wordt gedaan en mogelijk niet hetzelfde effect heeft in het lichaam.

Ik denk echter dat het de moeite waard is te vermelden dat onbewerkte, onverwerkte cacaobonen tot de best beoordeelde voedingsmiddelen behoren die zijn getest.

Pure chocolade zit vol met organische verbindingen die biologisch actief zijn en functioneren als antioxidanten. Deze omvatten polyfenolen, flavanolen, catechinen, onder anderen.

Eén onderzoek toonde aan dat cacao en pure chocolade bevattenmeer antioxiderende activiteit bevatten, polyfenolen en flavanolen dan andere vruchten die ze testten, waaronder bosbessen en acai bessen(2).

Kortom: Cacao en pure chocolade hebben een breed scala aan krachtige antioxidanten, veel meer dan de meeste andere voedingsmiddelen.

3. Pure chocolade kan de doorbloeding verbeteren en bloeddruk verlagen

De flavanolen in pure chocolade kunnen  de endotheel, de slagaders stimuleren om stikstofmonoxide (NO) te produceren, een gas(3).

Een van de functies van NO is om signalen naar de slagaders te sturen om te ontspannen, wat de weerstand tegen de bloedstroom verlaagt en daardoor de bloeddruk verlaagt.

Er zijn veel gecontroleerde onderzoeken die aantonen dat cacao en pure chocolade de doorbloeding en de bloeddruk kunnen verbeteren, maar de effecten zijn meestal mild(4, 5, 6, 7).

Er is echter ook één studie bij mensen met verhoogde bloeddruk die geen effect vertoonde, dus neem dit alles in met een korreltje zout (8).

Kortom: De bioactieve stoffen in cacao kunnen de doorbloeding in de slagaders verbeteren en een kleine maar statistisch significante daling van de bloeddruk veroorzaken.

4. Pure chocolade verhoogt HDL en beschermt LDL tegen oxidatie

Het consumeren van pure chocolade kan verschillende belangrijke risicofactoren voor hartziekten verbeteren.

n een gecontroleerde studie bleek cacaopoeder geoxideerd LDL-cholesterol bij mannen significant te verlagen.

Het verhoogde ook het HDL en verlaagde het totale LDL bij mannen met verhoogd cholesterol (9).

Geoxideerd LDL betekent dat het LDL (“slechte” cholesterol) heeft gereageerd met vrije radicalen.

Dit maakt het dat LDL deeltje zelf reactief zijn en kunnen schade aanrichten aan ander weefsel… zoals de bloedvaten in het hart.

Het is volkomen logisch dat cacao geoxideerd LDL verlaagt. Het bevat een overvloed aan krachtige antioxidanten die het in de bloedbaan halen en lipoproteïnen beschermen tegen oxidatieve schade(10, 11, 12).

Pure chocolade kan ook de insulineresistentie verminderen, wat een veelvoorkomende risicofactor is voor vele ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes (13, 14).

Kortom:Pure chocolade verbetert verschillende belangrijke risicofactoren voor ziekten. Het verlaagt de gevoeligheid van LDL voor oxidatieve schade terwijl het de HDL verhoogt en de insulinegevoeligheid verbetert.

5. Pure chocolade kan het risico op cardiovasculaire aandoeningen verlagen

De verbindingen in pure chocolade lijken zeer beschermend te zijn tegen de oxidatie van LDL.

Op de lange termijn zou dit ertoe moeten leiden dat er veel minder cholesterol in de bloedvaten blijft hangen en dat we op de lange termijn een lager risico op hartaandoeningen zouden zien.

Het blijkt dat we verschillende lange-termijn observationele studies hebben die een vrij drastische verbetering laten zien.

In een onderzoek onder 470 oudere mannen bleek cacao het risico op cardiovasculaire sterfte te verminderen met maar liefst 50% over een periode van 15 jaar(15).

Een andere studie toonde aan dat het eten van chocolade 2 of meer keer per week het risico op verkalking van plaque in de slagaders met 32% verlaagde. Minder vaak chocolade eten had geen effect(16).

Nog een andere studie toonde aan dat chocolade meer dan 5 keer per week het risico op hart- en vaatziekten met 57% verlaagde(17).

Natuurlijk zijn deze 3 studies zogenaamde observationele studies die niet kunnen bewijzen dat het de chocolade was die de vermindering van het risico veroorzaakte.

Aangezien we echter een biologisch mechanisme hebben (lagere bloeddruk en geoxideerd LDL), vind ik het aannemelijk dat regelmatig gebruik van pure chocolade het risico op hartaandoeningen kan verminderen.

Kortom: Observationele studies tonen een drastische vermindering van het risico op hart- en vaatziekten voor de mensen die de meeste chocolade consumeren.

6. Pure chocolade kan je huid tegen de zon beschermen

De bioactieve verbindingen in pure chocolade kunnen ook zijn goed voor je huid .

De flavonolen kunnen beschermen tegen door de zon veroorzaakte schade, verbeteren de doorbloeding van de huid en verhogen de dichtheid en hydratatie van de huid (19).

De minimale erytheemdosis (MED) is de minimale hoeveelheid UVB-stralen die nodig zijn om roodheid in de huid te veroorzaken, 24 uur na blootstelling.

In één studie met 30 mensen verdubbelde de MED na het consumeren van donkere chocolade met een hoog gehalte aan flavanolen gedurende 12 weken(20).

Als u van plan bent een strandvakantie te boeken, overweeg dan veel pure chocolade te eten in de voorafgaande weken en maanden.

Kortom: Studies tonen aan dat de flavanolen van cacao de bloedtoevoer naar de huid kunnen verbeteren en beschermen tegen door de zon veroorzaakte schade.

7. Pure chocolade kan de hersenfunctie verbeteren

Het goede nieuws is nog niet voorbij. Pure chocolade kan ook de functie van de hersenen verbeteren.

Eén studie met gezonde vrijwilligers toonde aan dat 5 dagen lang flavanolenrijke cacao de bloedtoevoer naar de hersenen verbeterde(21).

Cacao kan ook de cognitieve functie bij ouderen met een verstandelijke beperking aanzienlijk verbeteren. Het verbetert ook verbale vloeiendheid en verschillende risicofactoren voor ziekte(22).

Cacao bevat ook stimulerende stoffen zoals cafeïne en theobromine, wat een belangrijke reden kan zijn waarom cacao de hersenfunctie op korte termijn kan verbeteren(23).

Tot slot

Er is aanzienlijk bewijs dat cacao krachtige gezondheidsvoordelen kan bieden, in het bijzonder beschermend tegen hart- en vaatziekten.

Maar dat betekent natuurlijk niet dat mensen elke dag opnieuw veel chocolade moeten consumeren. Het is nog steeds vol met calorieën en gemakkelijk om teveel te eten. Geniet van pure chocolade maar met mate!

Wees ervan bewust dat veel van de chocolade op de markt is geen goede chocolade. Goede pure kwaliteit chocolade bevat 70% of hoger aan cacoagehalte.

Pure chocolade bevat vaak wat suiker, maar de hoeveelheden zijn meestal klein en hoe donkerder de chocolade, hoe minder suiker het zal bevatten.

Er zijn natuurlijk andere voordelen aan chocolade die ik niet heb genoemd … zoals de geweldige smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.