Pure chocolade zit boordevol voedingsstoffen die uw gezondheid positief kunnen beïnvloeden.

Gemaakt van het zaad van de cacaoboom, is het één van de beste bronnen van antioxidanten op aarde.

Studies tonen aan dat pure chocolade (niet de suikerhoudende) kan de gezondheid verbeteren en het risico op hartaandoeningen verminderen.

1. Pure chocolade is zeer voedzaam

Als je pure chocolade van hoge kwaliteit koopt met een hoog cacaogehalte, dan is het eigenlijk behoorlijk voedzaam.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Het bevat een behoorlijke hoeveelheid oplosbare vezels en zit vol met mineralen.

Een reep van 100 gram pure chocolade met cacao van 70-85% bevat(1):

  • 11 gram vezels.
  • 67% van de ADH voor ijzer.
  • 58% van de ADH voor magnesium.
  • 89% van de ADH voor koper.
  • 98% van de ADH voor mangaan.
  • Het heeft ook veel kalium, fosfor, zink en selenium.

Natuurlijk is 100 gram een vrij grote hoeveelheid en niet iets dat je dagelijks zou moeten consumeren. Al deze voedingsstoffen worden ook geleverd met 600 calorieën en gematigde hoeveelheden suiker.

Om deze reden is het beste om pure chocolade met mate te consumeren.

Het vetzuurprofiel van cacao en pure chocolade is uitstekend. De vetten zijn meestal verzadigd en enkelvoudig onverzadigd, met kleine hoeveelheden meervoudig onverzadigde vetzuren.

Het bevat ook stimulerende middelen zoals cafeïne en theobromine, maar het is onwaarschijnlijk dat u ‘s nachts wakker door blijft omdat de hoeveelheid cafeïne erg klein is vergeleken met koffie.

Kortom: Pure chocolade van hoge kwaliteit is rijk aan vezels, ijzer, magnesium, koper, mangaan en een paar andere mineralen.

2. Pure chocolade is een krachtige bron van antioxidanten

Heb je ooit gehoord van een maat genoemd ORAC?

ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity. Het is een maat voor de antioxiderende werking van voedingsmiddelen.

In principe plaatsen onderzoekers een stel vrije radicalen  (slecht) tegen een voedingsmonster en zien hoe goed de antioxidanten in het voedsel hen kunnen “ontwapenen”.

De biologische relevantie van ORAC-waarden wordt in twijfel getrokken, omdat het wordt gemeten in een reageerbuis en mogelijk niet hetzelfde effect heeft in het lichaam.

Het is echter vermeldenswaard dat onbewerkte cacaobonen behoren tot de hoogst scorende voedingsmiddelen die zijn getest.

Pure chocolade zit vol met organische verbindingen die biologisch actief zijn en functioneren als antioxidanten. Deze omvatten o.a. polyfenolen, flavanolen, catechines.

Eén onderzoek toonde aan dat cacao en pure chocolade meer antioxiderende activiteit, polyfenolen en flavanolen hadden dan alle andere geteste vruchten, waaronder bosbessen en acai bessen(2).

Kortom: Cacao en pure chocolade bevatten een breed scala aan krachtige antioxidanten, veel meer dan de meeste andere voedingsmiddelen.

3. Pure chocolade kan de doorbloeding verbeteren en bloeddruk verlagen

De flavanolen in pure chocolade kunnen het endotheel, de wanden van de slagaders stimuleren voor de productie van stikstofmonoxide (3).

Eén van de functies van NO is om signalen naar de slagaders te sturen om te ontspannen, waardoor de weerstand tegen de bloedstroom afneemt en daardoor de bloeddruk wordt verlaagd.

Er zijn veel gecontroleerde onderzoeken die aantonen dat cacao en pure chocolade de doorbloeding en de bloeddruk kunnen verbeteren, maar de effecten zijn meestal mild(4, 5, 6, 7).

Echter, een onderzoek bij mensen met hoge bloeddruk vertoonde geen effect, dus neem dit alles in met een korreltje zout (8).

Kortom: De bioactieve verbindingen in cacao kunnen de bloedstroom in de slagaders verbeteren en een kleine maar statistisch significante daling van de bloeddruk veroorzaken.

4. Pure chocolade verhoogt HDL en beschermt LDL tegen oxidatie

Het consumeren van pure chocolade kan verschillende belangrijke risicofactoren voor hartziekten verbeteren.

In een gecontroleerd onderzoek bleek cacaopoeder geoxideerd LDL cholesterol bij mannen significant te verlagen. Het verhoogde ook het HDL en verlaagde het totale LDL bij mensen met een hoog cholesterol(9).

Geoxideerd LDL betekent dat het LDL (‘slechte’ cholesterol) heeft gereageerd met vrije radicalen.

Dit maakt dat LDL deeltje zelf reactief zijn en kunnen schade aanrichten aan ander weefsel, zoals de bloedvaten in het hart.

Het is volkomen logisch dat cacao geoxideerd LDL verlaagt. Het bevat een overvloed aan krachtige antioxidanten die het in de bloedbaan terecht komen en lipoproteïnen beschermen tegen oxidatieve schade(10, 11, 12).

Pure chocolade kan ook de insulineresistentie verminderen, wat een veelvoorkomende risicofactor is voor vele ziektes zoals hartaandoeningen en diabetes (13, 14).

Kortom: Pure chocolade verbetert verschillende belangrijke risicofactoren voor ziekten. Het verlaagt de gevoeligheid van LDL voor oxidatieve schade terwijl het HDL verhoogt en de insulinegevoeligheid verbetert.

5. Pure chocolade kan het risico op cardiovasculaire aandoeningen verlagen

De verbindingen in pure chocolade lijken zeer beschermend te zijn tegen de oxidatie van LDL.

Op de lange termijn zou dit ertoe moeten leiden dat er veel minder cholesterol in de bloedvaten blijft hangen. Wat resulteert in een lager risico op hartaandoeningen.

Het blijkt dat we verschillende lange termijn waarnemingsonderzoeken hebben die een vrij drastische verbetering laten zien.

In een onderzoek onder 470 oudere mannen bleek cacao het risico op overlijden door hartziekten te verminderen met maar liefst 50% over een periode van 15 jaar(15).

Een ander onderzoek toonde aan dat het eten van chocolade twee of meer keer per week het risico op verkalking van plaque in de slagaders met 32% verlaagde. Minder vaak chocola eten had geen effect(16).

Nog een ander onderzoek toonde aan dat het eten van chocolade meer dan 5 keer per week het risico op hartaandoeningen met 57% verlaagde(17).

Natuurlijk zijn deze 3 onderzoeken zogenaamde waarnemingsonderzoeken. Het kan dus niet worden bewezen dat het de chocolade was die het risico verminderde.

Aangezien we echter een biologisch mechanisme hebben (lagere bloeddruk en geoxideerd LDL). Vind ik het aannemelijk dat regelmatig eten van pure chocolade het risico op hartaandoeningen kan verminderen.

Kortom: Waarnemingsonderzoeken tonen een drastische vermindering van het risico op hartaandoeningen voor de mensen die de meeste chocolade consumeren.

6. Pure chocolade kan je huid tegen de zon beschermen

De bioactieve stoffen in donkere chocolade kunnen ook goed zijn voor je huid.

De flavonolen kunnen beschermen tegen beschadiging door de zon, verbeteren de bloedtoevoer naar de huid en verhogen de dichtheid en hydratatie van de huid(19).

The minimal erythemal dose(MED) is de minimale hoeveelheid UVB-stralen die nodig is om 24 uur na de blootstelling roodheid in de huid te veroorzaken.

In één onderzoek onder 30 mensen verdubbelde de MED na het nuttigen van pure chocolade met een hoog gehalte aan flavanolen gedurende 12 weken(20).

Als u van plan bent een strandvakantie te boeken, overweeg dan veel pure chocolade te eten in de voorafgaande weken en maanden.

Kortom: Studies tonen aan dat de flavanolen van cacao de bloedtoevoer naar de huid kunnen verbeteren en beschermen tegen door de zon veroorzaakte schade.

7. Pure chocolade kan de hersenfunctie verbeteren

Het goede nieuws is nog niet voorbij. Pure chocolade kan ook de functie van de hersenen verbeteren.

Een studie bij gezonde vrijwilligers toonde aan dat het eten van flavanolrijke cacao gedurende vijf dagen de bloedtoevoer naar de hersenen verbeterde(21).

Cacao kan ook de cognitieve functie bij ouderen met een verstandelijke beperking aanzienlijk verbeteren. Het verbetert ook verbale vloeiendheid en verschillende risicofactoren voor ziekte(22).

Bovendien bevat cacao stimulerende stoffen zoals cafeïne en theobromine, wat een belangrijke reden kan zijn waarom het de hersenfunctie op korte termijn kan verbeteren(23).

Tot slot

Er is aanzienlijk bewijs dat cacao krachtige gezondheidsvoordelen biedt, in het bijzonder beschermend tegen hartziekten.

Maar dat betekent natuurlijk niet dat mensen elke dag opnieuw veel chocolade moeten eten. Het zit nog steeds vol met calorieën en gemakkelijk om er teveel van te eten. Geniet van pure chocolade maar met mate!

Wees ervan bewust dat veel van de chocolade op de markt is geen goede chocolade. Goede pure kwaliteit chocolade bevat 70% of hoger aan cacoagehalte.

Pure chocolade bevat vaak wat suiker, maar de hoeveelheden zijn meestal klein en hoe donkerder de chocolade, hoe minder suiker het zal bevatten.

Er zijn natuurlijk andere voordelen aan chocolade die ik niet heb genoemd … zoals de geweldige smaak.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.