rabarber gezond

De gezondheidsvoordelen van rabarber

Rabarber is een lid van de Polygonaceae- familie, een groep van bloeiende planten. Het groeit met korte, dikke stelen en grote hartvormige bladeren. 

De dikrode stengels, die lijken op bleekselderij, zijn eigenlijk het enige eetbare deel van deze plant.

Andere delen, met name de bladeren van rabarber, bevatten een hoge concentratie oxalaten, die schadelijk kunnen zijn voor personen met een voorgeschiedenis van nierproblemen.

Rabarber is een seizoensplant en gedijt alleen in warme klimaten. In het koude seizoen is het oogsten van verse rabarber bijna onmogelijk, omdat de vriestemperatuur het bovenstaande deel van de plant wegwast.

Rassen
Rabarber kent zo’n acht verschillende rassen. De variatie zit ‘m vaak in de kleur en dikte van de stelen. Het ene ras is er wat vroeger in het jaar dan het andere, maar ze zijn meestal van dezelfde kwaliteit.

Voedingswaarde rabarber

Oudere mensen gebruikten rabarber voor de behandeling van verschillende soorten ziekten. De wortels en stengels van deze plant blijken anthrachinonen te bevatten, een stof die laxerend vermogen bevat, wat gunstig is voor personen die problemen hebben met de spijsvertering.

Rabarberwortels bevatten een aanzienlijke hoeveelheid stilbenoïde verbindingen, waarvan wordt gevonden dat ze grote voordelen hebben bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

Rabarberstelen zijn ook rijk aan belangrijke vitamines, zoals vitamine A, vitamine B en vitamine K. Ze blijken ook een grote bron van voedingsvezels, antioxidanten en essentiële mineralen, waaronder koper, calcium, ijzer, magnesium en fosfor.

Gezondheidsvoordelen rabarber

Ziekte van Alzheimer:

Rabarber bevat een aanzienlijke hoeveelheid vitamine K. Deze vitamine is nuttig voor de hersenen. Met voldoende hoeveelheid van deze vitamine kan het lichaam neuronale schade in de hersenen beperken. Dit is gunstig voor de behandeling van hersenaandoeningen, met name de ziekte van Alzheimer.

Bot problemen:

De rijke vitamine K die wordt aangetroffen in rabarberstelen is essentieel voor de ontwikkeling van botten, dus goed voor mensen die een risico lopen op osteoporose en andere bot aandoeningen. Het is ook rijk aan calcium dat nodig is voor bot ontwikkeling en groei.

Kanker:

Rabarber is een geweldige bron van antioxidanten en een van de vele groenten die gunstig zijn voor het bestrijden en voorkomen van kanker.

Cholesterol:

Rabarber bevat lage niveaus van natrium en verzadigde vetten, wat handig is voor mensen met een hoog cholesterolgehalte.

Diabetes:

Uit onderzoek is gebleken dat rabarber rijk is aan stilbenoïd verbindingen en andere essentiële voedingsstoffen die de bloedsuikerspiegel helpen verlagen.

Spijsverteringsstoornissen:

Rabarber wortelstokken (stengels) bevatten een goede hoeveelheid voedingsvezels en natuurlijke laxerende eigenschappen, die goed zijn voor de spijsvertering.Personen die lijden aan obstipatie en diarree moeten regelmatig rabarber in hun dieet opnemen.

Immuniteit:

Rabarber is een uitstekende bron van vitamine C, een antioxidant die helpt het immuunsysteem van het lichaam te verbeteren.

Gezichtsvermogen:

Dankzij de bèta-caroteen, de voorloper van vitamine A in deze groente, is het nuttig voor het verbeteren van het gezichtsvermogen en voor het herstel van huidcellen. Het heeft ook fytochemische zoals luteïne, wat gunstig is voor het gezichtsvermogen. Als u een oogprobleem heeft, is rabarber in uw dieet een grote hulp.

Tips

Zoals vermeld, bevatten de bladeren oxalaten die schadelijk kunnen zijn voor personen met een geschiedenis met nierstenen. Je zou dit deel niet willen consumeren, omdat de bladeren giftig zijn. Verder hebben de rabarberblaadjes de neiging om de voedingsstoffen van de stelen weg te nemen.

Rabarberstelen worden zelden rauw gegeten. Ze worden gebruikt bij de bereiding van verschillende gerechten, waaronder taarten, pannenkoeken, muffins en salades. De sappige stengels kunnen ook worden toegevoegd aan de bereiding van sappen.

Voorzichtigheid

Zoals vermeld, bevatten rabarberblaadjes hoge niveaus van oxalaten, een giftige stof, die schadelijk kunnen zijn. Eet alleen het eetbare deel, dat is de stengels, en negeer de bladeren.