Rabarber is een lid van de Polygonaceae- familie, een groep van bloeiende planten. Het groeit uit korte, dikke wortelstokken en heeft driehoekige bladeren evenals felgekleurde stengels. 

Hoewel de rabarberplant oorspronkelijk werd gebruikt in vele vormen van traditionele geneeskunde, is het een populair ingrediënt geworden in een breed scala aan desserts, waaronder taarten, dessert en jam.

Het wordt meestal gevonden op boerenmarkten en supermarkten met de stengel, net als selderij.

De lente is de beste oogsttijd, meestal van april tot juni. De stelen zijn gemakkelijk herkenbaar aan hun felle roze kleur en worden ook gevonden in lichtroze en lichtgroene kleuren, wat niets te maken heeft met de rijpheid of zoetheid.

Aanbieding deze week

✔️Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen op telegraaf.nl en in de app
 
✔️Dagelijks de digitale versie van de papieren krant
 
✔️Elke zaterdag VROUW en VRIJ magazine digitaal
 
Nu heel voordelig te verkrijgen!!

 

Profiteer nu van deze aanbieding

De stengels en bloemen zijn echter de enige eetbare delen van de plant . Dit is heel belangrijk om te weten, omdat de bladeren eigenlijk giftig zijn.

Hoe smaakt rabarber?

Wanneer alleen gegeten, is deze fruitachtige veggie erg zuur. Dat is waarom het meestal wordt gezien in taarten en jam of gestoofd met veel suiker en ander zoet fruit, zoals aardbeien.

Hoewel de stengel, bekend als de bladsteel, de meest voorkomende eetbare component is, zijn de ongeopende bloemen ook eetbaar en beschouwd als een delicatesse in Noord-Azië.

Is rabarber giftig?

Hoewel gevallen van rabarbervergiftiging zeer zeldzaam zijn, is het belangrijk voorzichtig te zijn bij het eten, vooral als u de plant thuis voorbereidt voor gebruik in uw favoriete recepten.

Waarom? Bepaalde stoffen in de plant kunnen zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.

Dus welk deel van rabarber is giftig? De stengels en bloemen zijn de enige eetbare delen van de plant, terwijl de rabarberbladeren eigenlijk toxisch kunnen zijn vanwege de aanwezigheid van verbindingen zoals oxaalzuur en anthrachinonglycosiden.

Vergiftigingsverschijnselen kunnen onder meer ademhalingsmoeilijkheden, een branderig gevoel in de mond en keel, misselijkheid en diarree zijn.

Rassen

Rabarber kent zo’n acht verschillende rassen. De variatie zit ‘m vaak in de kleur en dikte van de stelen. Het ene ras is er wat vroeger in het jaar dan het andere, maar ze zijn meestal van dezelfde kwaliteit.

Voedingswaarde rabarber

Rabarber heeft weinig calorieën maar veel vezels en belangrijke micronutriënten zoals vitamine K, vitamine C en mangaan.

Eén kop (ongeveer 122 gram) in blokjes gesneden, rauwe rabarber bevat de volgende voedingsstoffen:

  • 26 calorieën
  • 5,5 gram koolhydraten
  • 1,1 gram eiwit
  • 0.2 gram vet
  • 2,2 gram vezels
  • 35,7 microgram vitamine K (45 procent ADH)
  • 9,8 milligram vitamine C (16 procent ADH)
  • 0,2 mg mangaan (12 procent ADH)
  • 105 milligram calcium (10 procent ADH)
  • 351 milligram kalium (10 procent ADH)

Gezondheidsvoordelen van rabarber

Ziekte van Alzheimer:

Rabarber bevat een aanzienlijke hoeveelheid vitamine K. Deze vitamine is nuttig voor de hersenen. Met voldoende hoeveelheid van deze vitamine kan het lichaam neuronale schade in de hersenen beperken. Dit is gunstig voor de behandeling van hersenaandoeningen, met name de ziekte van Alzheimer.

Versterkt botten:

De rijke vitamine K die wordt aangetroffen in rabarberstelen is essentieel voor de ontwikkeling van botten, dus goed voor mensen die een risico lopen op osteoporose en andere botaandoeningen. Het is ook rijk aan calcium dat nodig is voor botontwikkeling en groei.

Kanker:

Rabarber is een geweldige bron van antioxidanten en één van de vele groenten die gunstig zijn voor het bestrijden en voorkomen van kanker.

Cholesterol:

Rabarber bevat lage gehaltes van natrium en verzadigde vetten, wat handig is voor mensen met een hoog cholesterolwaarden.

Diabetes:

Uit onderzoek is gebleken dat rabarber rijk is aan stilbenoïde verbindingen en andere essentiële voedingsstoffen die de bloedsuikerspiegel helpen verlagen.

Spijsverteringsstoornissen:

Rabarber wortelstokken (stengels) bevatten een goede hoeveelheid voedingsvezels en natuurlijke laxerende eigenschappen, die goed zijn voor de spijsvertering. Personen die lijden aan obstipatie en diarree zouden regelmatig rabarber in hun voeding moeten opnemen.

Immuniteit:

Rabarber is een uitstekende bron van vitamine C, een antioxidant die helpt het immuunsysteem van het lichaam te verbeteren.

Gezichtsvermogen:

Dankzij de bèta-caroteen, de voorloper van vitamine A in deze groente, is het nuttig voor het verbeteren van het gezichtsvermogen en voor het herstel van huidcellen. Het heeft ook fytochemische zoals luteïne, wat gunstig is voor het gezichtsvermogen. Als u een oogprobleem heeft, is rabarber in uw dieet een grote hulp.

Rabarberplanten

Rabarber is een meerjarige groente die gemakkelijk thuis kan worden gekweekt voor gebruik in uw favoriete recepten, van rabarbertaart of rabarbermuffins en meer.

De planten groeien uit korte, dikke wortelstokken. De wortels groeien onder de grond – een wortelstok is echter geen wortel, maar een stengel die horizontaal groeit.

Bladeren komen uit de wortelstokken en bloemstelen, en bloemen kunnen zich later in de lente ontwikkelen. Hoewel de stelen rood, roze, groen of een combinatie kunnen zijn, zijn de rood- en roze gekleurde cultivars het meest gewenst, waarschijnlijk omdat ze een betere smaak hebben.

Aanplant

Begin met het planten van uw rabarber die volledig zonlicht ontvangt en goed gedraineerd is. Het kan worden geplant in vruchtbare grond in het vroege voorjaar of na de herfst.

Zorg ervoor dat de planten ongeveer 1 meter uit elkaar staan ​​en plant de wortels slechts enkele centimeters onder het oppervlak.

Bedek het met een laag mest of stro zodat de plant vocht kan vasthouden en onkruid af te weren.

Het is ook belangrijk om de planten regelmatig water te geven, vooral in de zomer, om een ​​goede groei te bevorderen.

Problemen met groeien

Eén van de meest voorkomende problemen bij het kweken van rabarber is kroonrot, een schimmelziekte die wordt veroorzaakt door zware bodems en natte omstandigheden.

Daarom is het absoluut noodzakelijk om het te planten in een goed doorlatende grond of een verhoogd bed om te helpen bij het voorkomen van kroonrot.

Vorst is ook een van de grootste rabarber groeiproblemen. De bladeren van de plant bevatten grote hoeveelheden oxaalzuur. Dit kan ertoe leiden dat de stengels zwart en slap worden, waardoor ze ongeschikt zijn voor consumptie.

Daarom is het belangrijk om stelen die door vorst zijn beschadigd te verwijderen en weg te gooien.

U kunt ook helpen planten te beschermen tegen onverwacht bevriezen door het gebruik van dekens, stro om isolatie te bieden.

Zorg er bovendien voor dat u geen chemische meststoffen gebruikt en meng compost of mest die rijk is aan organisch materiaal om de groei te bevorderen.

Direct contact met nitraten kan de plant zelfs schade berokkenen, vooral in het eerste jaar van groei.

Oogst

Bij het oogsten worden de stelen voorzichtig uit de plant getrokken of gesneden en worden de giftige bladeren meteen verwijderd.

Oogsten mag niet plaatsvinden in het eerste jaar en het kan twee of drie jaar duren om een ​​goede oogst te geven.

Vraagt ​​u zich af wanneer rabarber moet worden geoogst? Het is het beste om ten minste twee jaar te wachten om te beginnen met het oogsten van stengels, waardoor de plant wordt versterkt en het productiever wordt.

Het rabarberseizoen loopt van april tot juni. Planten kunnen over het algemeen worden geoogst gedurende een periode van vier weken in het derde jaar en gedurende ongeveer acht tot tien weken in de daaropvolgende jaren.

Wanneer kies je geen rabarber en kun je in de herfst rabarber plukken? In het ideale geval moet u halverwege juni stoppen met het oogsten van uw planten. Te laat oogsten kan uw opbrengst verminderen en de kwaliteit voor het volgende jaar verminderen.

Voorzichtigheid

Rabarbervergiftiging kan optreden wanneer iemand stukjes blad van de plant eet. 

Medicinaal gezien kan het enkele bijwerkingen veroorzaken, zoals gastro-intestinale problemen, en langdurig gebruik kan extra gezondheidsproblemen veroorzaken als gevolg van het oxaalzuur dat zich in de bladeren bevindt.

Gelukkig het koken kan het oxaalzuurgehalte aanzienlijk verlagen en het risico op nadelige bijwerkingen verminderen.

Als u zwanger bent of een nierziekte of leverproblemen heeft, kunt u het beste eerst uw arts raadplegen voordat u het medicinaal inneemt.

Er is bezorgdheid geweest over de combinatie van medicinale rabarber en sommige medicijnen, waaronder diuretica of bloedverdunners.

Tijdens het eten van de stengels van de plant is het waarschijnlijk goed dit met mate te doen, neem dan contact op met uw arts als u vragen hebt over de veiligheid.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.