Radijs (Raphanus sativum) is een kruidachtige plant die oorspronkelijk uit China komt en tot de kruisbloemige familie behoort. Het eetbare deel van de radijs is de wortel, die al sinds mensenheugenis wordt gebruikt vanwege zijn zuiverende en kalmerende eigenschappen.

Radijs is er in verschillende vormen, kleuren en maten, afhankelijk van de variëteit. Het kan rond of langwerpig van vorm zijn, terwijl de kleur varieert van karmijnrood tot wit, en sommige soorten radijs worden gekenmerkt door een rode kleur met witte strepen.

De textuur is als die van rapen, knapperig, maar heeft een unieke scherpe bijtende en licht kruidige smaak. Afhankelijk van de variëteit varieert de mate van pikantheid van mild tot scherp. De groene bladeren zijn eetbaar en voegen een peperige smaak toe aan de salades.

De populairste radijs in Azië is de daikon radijs die bijna de vorm heeft van de wortel en wit van kleur is. Deze variëteit is meestal ongeveer 30 tot 45 cm lang, maar kan tot een meter lang worden! De daikon heeft een stevige en knapperige textuur en smaakt scherp.

Voedingswaarde

Radijs is rijk aan vitamine C en B, die voornamelijk verantwoordelijk zijn voor de ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Het is ook een uitstekende bron van kalium, calcium, ijzer, koper, zwavel, fosfor en vezels, terwijl het zeer weinig calorieën bevat, vrijwel zonder vet en cholesterol.

Radijsblaadjes bevatten bijna zes keer meer vitamine C dan de wortel en zijn een uitstekende bron van calcium.

Om de maximale voedingswaarde van radijs te verkrijgen, is het het beste om het te consumeren wanneer het jong en nog steeds klein van omvang is, aangezien, naarmate de radijs ouder wordt, de voedingsstoffen van de wortel (het eetbare deel) naar de bladeren worden opgenomen.

Gezondheidsvoordelen van radijs

Als lid van de kruisbloemige plantaardige familie heeft de radijs een hoog gehalte aan antioxidanten en wordt al eeuwenlang gebruikt voor zijn kalmerende en zuiverende eigenschappen. Hieronder vindt je enkele aandoeningen die baat kunnen hebben bij een regelmatig gebruik van radijsensap:

Acne:

Radijssap toegepast op de huid is een effectieve natuurlijke remedie tegen acne. Als het regelmatig wordt gedronken, kan het bovendien puistjes helpen voorkomen, vanwege de zuiverende en ontgiftende eigenschappen.

Spijsverteringsstoornissen:

Door zijn leverbeschermende eigenschappen helpt radijsensap de spijsvertering te bevorderen, vooral van vetrijke voedingsmiddelen die een efficiënte galvorming door de lever nodig hebben om gemakkelijk verteerd te kunnen worden.

Vochtafdrijvend en laxerende werking:

Het is een kaliumsparend vochtafdrijver, dat ook als natuurlijk laxeermiddel wordt gebruikt. Dit helpt de ontgiftende organen van het lichaam bij het elimineren van afval via respectievelijk de nieren en de dikke darm.

Gebrek aan eetlust:

Radijsensap stimuleert de eetlust, zodat het voor de maaltijd kan worden gebruikt als een remedie voor elke gezondheidstoestand die de eetlust beïnvloedt en een hoge calorie- of nutriënteninname vereist om effectief te worden beheerd of bestreden.

Leverziekte:

Zowel de spijsverterings- als ontgiftingsfuncties van de lever kunnen baat hebben bij het drinken van een glas radijsensap voor elke maaltijd. Radijs heeft de juiste hoeveelheid zwavel die de doorstroming van gal helpt verhogen, waardoor de lever, galblaas en de goede vertering van vetten gezond blijven. Zwarte radijs is in dit geval bijzonder nuttig.

Ademhalingsziekten:

De therapeutische voordelen van radijsensap voor de luchtwegen zijn ontelbaar. Vanwege de ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale werking is radijsensap effectief bij het verlichten van ademhalingsstoornissen, zoals verkoudheid, griep, hoest, astma, bronchitis en vele andere long problemen.

Slaapstoornissen:

De kalmerende eigenschappen van radijs zijn al bekend sinds de Griekse en Romeinse tijd, waar ze radijs gebruikten om de slaap te bevorderen. Drink een glas radijsensap vlak voor het slapengaan en ontdek een ongelooflijk natuurlijk middel tegen slaapstoornissen!

Tips

Vanwege de sterke en scherpe smaak geven sommige mensen er de voorkeur aan om het te mengen met andere fruit- of groentesappen, zoals wortel- of appelsap. Kies en consumeer jonge radijs, maar kook ze niet, want verhitting vernietigt het hoge gehalte aan vitamine C.

Naarmate de bladeren voedingsstoffen van de radijswortel blijven onttrekken. Het behouden van de bladeren kan slechts 3-5 dagen bewaard worden in de koelkast. Zonder de bladeren kan de radijs maximaal vier weken in de koelkast bewaard worden.

Voorzichtigheid

Radijs heeft geen bekende veiligheidsproblemen, behalve dat de smaak zeer scherp is.  Bij het eten van het sap van de zwarte radijs, wees je bewust van zijn schil, die zeer heet kan zijn.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.