radijs gezond

De gezondheidsvoordelen van radijs

De gezondheidsvoordelen van radijs

Radijs ( Raphanus sativum ) is een kruidachtige plant afkomstig uit China, behorend tot dekruisbloemigenfamilie . Het eetbare deel van radijs is de wortel, die sinds mensenheugenis wordt gebruikt voor zijn zuiverende en kalmerende eigenschappen.

Radijs wortel komt in verschillende vormen, kleuren en maten voor, afhankelijk van de variëteit. Het kan rond of langwerpig van vorm zijn, terwijl de kleur varieert van karmijnrood tot wit; en sommige soorten radijs worden gekenmerkt door een rode kleur met witte strepen.

De textuur is als die van rapen, knapperig, maar heeft een unieke scherp bijtende en licht kruidige smaak. Afhankelijk van de variëteit varieert het niveau van scherpte van mild tot scherp. De groene bladtoppen zijn eetbaar en geven salades een peperige smaak.

De meer populaire radijs in Azië is de daikon-radijs die bijna is gevormd als de wortel van de wortel en wit van kleur is. Deze variëteit is meestal ongeveer 30 tot 45 cm lang maar kan wel drie meter lang worden! De daikon heeft een stevige en heldere textuur en smaakt doordringend.

Voedingswaarde radijs

Radijs is rijk aan vitamine C en B, die vooral verantwoordelijk zijn voor de ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Het is ook een uitstekende bron van kalium, calcium, ijzer, koper, zwavel, fosfor en vezels, terwijl het heel weinig calorieën bevat, vrijwel verstoken van vet en cholesterol.

Radijsbladeren bevatten bijna zes keer meer vitamine C dan de wortel en zijn een uitstekende bron van calcium.

Om de maximale voedingswaarde van radijs te krijgen, is het het beste om het te consumeren wanneer het jong en nog steeds klein zijn, aangezien, naarmate radijs ouder wordt, voedingsstoffen worden getrokken van de wortel (het eetbare gedeelte) naar de bladeren.

Gezondheidsvoordelen van radijs

Als lid van de kruisbloemige familie de radijs heeft een hoog gehalte aan anti-oxidanten en is eeuwenlang gebruikt voor zijn kalmerende en zuiverende eigenschappen. Hieronder staan ​​een aantal aandoeningen die kunnen profiteren van een regelmatig gebruik van radijs(sap):

Acne:  Radijssap toegepast op de huid is een effectieve natuurlijke remedie tegen acne. Als het regelmatig wordt gedronken, kan het bovendien puistjes helpen voorkomen, vanwege de zuiverende en ontgiftende eigenschappen.

Spijsverteringsstoornissen: Door zijn leverbeschermende eigenschappen, helpt radijs de spijsvertering te bevorderen, vooral van voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte die een efficiënte galvorming door de lever vereisen om gemakkelijk te worden verteerd.

Diureticum en laxerende:  radijs is een kaliumsparend diureticum, ook gebruikt als een natuurlijk laxeermiddel. Dit helpt de ontgiftende organen van het lichaam met het elimineren van afvalstoffen via respectievelijk de nieren en de dikke darm.

Gebrek aan eetlust:   Radijs stimuleert de eetlust, zodat het voor de maaltijd kan worden gebruikt als een remedie voor elke medische aandoening eetlust en vereisen een hoge calorie-inname van voedingsstoffen of effectief worden beheerd of bestreden.

Leverziekte: Zowel de spijsvertering als de ontgiftende functies van de lever kunnen ze baat hebben bij het drinken van een glas radijsap voor elke maaltijd. Radijs heeft de juiste hoeveelheid zwavel die helpt de galstroom te verhogen, wat helpt om een ​​gezonde lever, galblaas en een goede vertering van vetten te behouden. Zwarte radijs is in dit geval bijzonder nuttig.

Ademhalingsziekten: De therapeutische voordelen van radijs op de luchtwegen zijn ontelbaar. Vanwege de ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale effecten, is radijs effectief bij het verlichten van ademhalingsstoornissen, waaronder verkoudheid, griep, hoest, astma, bronchitis en vele andere longproblemen.

Slaapstoornissen:  De kalmerende eigenschappen van radijs zijn al bekend sinds de oude Griekse en Romeinse tijd, waar ze radijs gebruikten om de slaap te bevorderen. Drink een glas radijsap vlak voordat je naar bed gaat en ontdek een ongelooflijke natuurlijke remedie tegen slaapstoornissen!

Tips

Vanwege de sterke en scherpe smaak mengen sommige mensen het liever met andere vruchten- of groentesappen, zoals wortel of appelsap. Kies en eet jonge radijs, maar kook ze niet, want hoge hitte vernietigt het hoge gehalte aan vitamine C.

Naarmate de bladeren voedingsstoffen van de radijswortel blijven trekken, kan het bewaren met de bijgevoegde groente slechts ongeveer 3-5 dagen in de koelkast blijven.

Bij sommige variëteiten kan de schil dik en heet kan zijn, dus moet deze mogelijk worden gepeld voordat ze worden geconsumeerd.

Voorzichtigheid

Radijs heeft geen bekende veiligheidsproblemen, behalve dat de smaak zeer scherp is. Let bij het eten / sappen van zwarte radijs op zijn schil, die erg heet kan zijn voor de smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.