Groenten

De gezondheidsvoordelen van radijs

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Radijs ( Raphanus sativum ) is een kruidachtige plant afkomstig uit China, behorend tot de kruisbloemigenfamilie . Het eetbare deel van radijs is de wortel, die sinds mensenheugenis wordt gebruikt voor zijn zuiverende en kalmerende eigenschappen.

Radijs wortel komt in verschillende vormen, kleuren en maten voor afhankelijk van de variëteit. Het kan rond of langwerpig van vorm zijn, terwijl de kleur varieert van karmijnrood tot wit; Sommige soorten radijs worden gekenmerkt door een rode kleur met witte strepen.

De textuur is als die van rapen, knapperig maar heeft een unieke scherp bijtende en licht kruidige smaak. Afhankelijk van de variëteit varieert het niveau van scherpte van mild tot scherp. De groene bladtoppen zijn eetbaar en geven salades een peperige smaak.

De meer populaire radijs in Azië is de daikon-radijs die bijna is gevormd als de wortel en is wit van kleur. Deze variëteit is meestal ongeveer 12 tot 18 inch lang maar kan wel drie meter lang worden! De daikon heeft een stevige en heldere textuur en smaakt doordringend.

Voedingswaarde

Radijs is rijk aan vitamine C en B, die vooral verantwoordelijk zijn voor de ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Het is ook een uitstekende bron van kalium, calcium, ijzer, koper, zwavel, fosfor en vezels. Het bevat heel weinig calorieën en is vrijwel verstoken van vet en cholesterol.

Radijs bladeren bevatten bijna zes keer meer vitamine C dan de wortel en zijn een uitstekende bron van calcium.

Om de maximale voedingswaarde van radijs te krijgen, is het het beste om het te consumeren wanneer het jong en klein zijn. Naarmate de radijs ouder wordt, voedingsstoffen worden onttrokken van de wortel (het eetbare gedeelte) en de bladeren.

Gezondheidsvoordelen

Als lid van de kruisbloemige familie, de radijs heeft een hoog gehalte aan antioxidanten en is eeuwenlang gebruikt voor zijn kalmerende en zuiverende eigenschappen. Hieronder staan ​​een aantal aandoeningen die kunnen profiteren van een regelmatig gebruik van radijs(sap):

Acne:

Radijssap toegepast op de huid is een effectieve natuurlijke remedie tegen acne. Als het regelmatig wordt gedronken, kan het bovendien puistjes helpen voorkomen, vanwege de zuiverende en ontgiftende eigenschappen.

Spijsverteringsstoornissen:

Door zijn leverbeschermende eigenschappen, helpt radijs de spijsvertering te bevorderen. Dit is vooral van voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte die een efficiënte galvorming door de lever vereisen om gemakkelijk te worden verteerd.

Vochtafdrijvend en laxerende werking:

Het is een kaliumsparend vochtafdrijver, ook gebruikt als een natuurlijk laxeermiddel. Dit helpt de ontgiftende organen van het lichaam door het elimineren van afvalstoffen via respectievelijk de nieren en de dikke darm.

Gebrek aan eetlust:

Het stimuleert de eetlust, dus het kan vóór de maaltijd worden gebruikt als een remedie voor elke gezondheidstoestand die de eetlust beïnvloedt en een hoge inname van calorieën of voedingsstoffen vereist om effectief te worden bestreden of bevochten.

Leverziekte:

Zowel de spijsvertering als de ontgiftende functies van de lever kunnen baat hebben bij het drinken van een glas radijsap voor elke maaltijd. Radijs heeft de juiste hoeveelheid zwavel die helpt de galstroom te verhogen, wat helpt om een ​​gezonde lever, galblaas en een goede vertering van vetten te behouden. Zwarte radijs is in dit geval bijzonder nuttig.

Ademhalingsziekten:

De therapeutische voordelen van radijs op de luchtwegen zijn ontelbaar. Vanwege de ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale effecten, is radijs effectief bij het verlichten van ademhalingsstoornissen, waaronder verkoudheid, griep, hoest, astma, bronchitis en vele andere longproblemen.

Slaapstoornissen:

De kalmerende eigenschappen van radijs zijn al bekend sinds de oude Griekse en Romeinse tijd, waar ze radijs gebruikten om de slaap te bevorderen. Drink een glas radijsap vlak voordat je naar bed gaat en ontdek een ongelooflijke natuurlijke remedie tegen slaapstoornissen!

Tips

Vanwege de sterke en scherpe smaak mengen sommige mensen het liever met andere vruchten- of groentesappen, zoals wortel of appelsap. Kies en eet jonge radijs, maar kook ze niet, want hoge hitte vernietigt het hoge gehalte aan vitamine C.

Naarmate de bladeren voedingsstoffen van de radijswortel blijven onttrekken. Het behouden van de bladeren kan slechts 3-5 dagen bewaard worden in de koelkast. Zonder de bladeren kan de radijs maximaal vier weken in de koelkast bewaard worden.

Voorzichtigheid

Radijs heeft geen bekende veiligheidsproblemen, behalve dat de smaak zeer scherp is. Let bij het eten / sappen van zwarte radijs op zijn schil, die erg heet kan zijn voor de smaak.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.