Ad Clicks : Ad Views :
Mijn gezondheid

alles over gezonde voeding

img

Is radijs gezond?

1844 Views

Is radijs gezond?

Radijs (Raphanus sativum) is een kruidachtige plant afkomstig uit China, die behoort tot de kruisbloemigen familie. Het eetbare gedeelte van radijs is de wortel, die wordt gebruikt sinds mensenheugenis voor zijn zuiverende en kalmerende eigenschappen.

De geslachtsnaam ‘Raphanus’ stamt uit het Grieks en betekent zoiets als knol of radijs. De soortnaam ‘sativus’ betekent wild. De naam radijs zou zijn afgeleid van zijn kleur, een woord voor rood van Indo-Europese oorsprong, wat men in het Saksisch tegenkomt als ‘rude, ruda of read’, of in het Sanskriet als ‘rudhira’, wat voor bloed staat. Waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig uit Azië, maar werd al ten tijde van de farao’s, rond 2000 voor Christus geteeld in Egypte. De Griekse historicus Herodotus schreef dat de arbeiders die aan de piramides werkten kregen uitbetaald met radijs, knoflook en uien.

Ook in het oude Griekenland had de rammenas of radijs een belangrijk, mogelijk zelfs religieuze status, zo stond hij afgebeeld op de muren van de Apollotempel te Delphi. De Romein Plinius de Oudere schrijft dat de rammenas of radijs een belangrijke plant was in Egypte en dat de wortels opmerkelijk zoet waren. Ook Dioscorides heeft wat over de plant te melden, hij zei dat sommige de olie van de radijs gebruikten als middel bij huidziekten, maar dat de Egyptenaren het als spijsolie gebruikten. Het gewas radijs bereikte Engeland echter pas in het jaar 1548.

Voedingswaarde Radijs

Radijs is rijk aan vitamine C en B, die hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn voor respectievelijk de ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Het is ook een uitstekende bron van kalium, calcium, ijzer, koper, zwavel, fosfor en vezels, terwijl het zeer weinig calorieën bevat en vrijwel zonder vet en cholesterol.

Radijsbladeren bevatten bijna zes keer meer vitamine C dan de wortel en is een uitstekende bron van calcium.

Om de maximale voedingswaarde van radijs te krijgen, is het het beste om ze te eten als het jong is en nog klein in omvang zijn omdat als radijs ouder wordt voedingsstoffen worden onttrokken uit de wortel (het eetbare gedeelte) van de bladeren.

Gezondheidsvoordelen van radijs

Als lid van de kruisbloemige familie de radijs heeft een hoog gehalte aan anti-oxidanten en is eeuwenlang gebruikt voor zijn kalmerende en zuiverende eigenschappen. Hieronder staan ​​een aantal aandoeningen die kunnen profiteren van een regelmatig gebruik van radijssap:

Acne:  Radijssap wordt toegepast op de huid en is een effectieve natuurlijke remedie tegen acne. Bovendien indien regelmatig gedronken kan helpen voorkomen van puistjes, vanwege zijn zuiverende en ontgiftende eigenschappen.

Spijsverteringsstoornissen:  Vanwege de lever-beschermende eigenschappen, radijssap bevordert de spijsvertering, vooral van vetrijke voedingsmiddelen een gal vormen die door de lever gemakkelijk wordt verteerd.

Diureticum en laxerende:  radijssap is een kalium sparend diureticum, ook als natuurlijk laxeermiddel. Dit helpt het lichaam de organen te ontgiften.

Gebrek aan eetlust:   Radijssap stimuleert de eetlust, zodat het voor de maaltijd kan worden gebruikt als een remedie voor elke medische aandoening eetlust en vereisen een hoge calorie-inname van voedingsstoffen of effectief worden beheerd of bestreden.

Leverziekte:  Zowel de spijsvertering en de ontgiften functies van de lever kunnen profiteren van het drinken van radijssap voor elke maaltijd. Radijs heeft de juiste hoeveelheid zwavel die helpen om de galstroom te handhaven voor een gezonde lever, galblaas en goede vertering van vetten. Zwarte radijs is vooral handig in dit geval.

Aandoeningen van de luchtwegen:  De therapeutische voordelen van radijs sap op de luchtwegen zijn legio. Vanwege de ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale effecten, radijs sap is effectief in het verlichten van verkoudheid, griep, hoesten, astma, bronchitis en vele andere longaandoeningen.

Slaapstoornissen:  De kalmerende eigenschappen van radijs zijn bekend sinds de oude Griekse en Romeinse tijd waar ze gebruikt werden om de slaap te bevorderen. Drink een glas radijs sap net voor het naar bed gaan, en ontdek een ongelooflijke natuurlijk middel tegen slaapstoornissen!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text