Ad Clicks :Ad Views :
img

Is het eten van rauwe vis veilig en gezond?

2111 Views

Is het eten van rauwe vis veilig en gezond?

Er zijn een aantal praktische redenen waarom mensen vis koken/bakken voor het eten, in plaats van gewoon rauw te serveren.

Belangrijker, koken/ bakken doodt bacteriën en parasieten die ziekte veroorzaken.

Niettemin, sommige mensen hebben liever de textuur en de smaak van rauwe vis. Het is vooral populair in Japan als onderdeel van de gerechten zoals sushi en sashimi.

Maar hoe veilig is rauwe vis? In dit artikel een overzicht van de risico’s en voordelen.

Voorbeelden van rauwe vis gerechten

Rauwe vis gerechten worden steeds populairder. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Sushi: Een categorie van Japanse gerechten, sushi wordt gekenmerkt door gekookt vinegared rijst met diverse andere ingrediënten, waaronder rauwe vis.
 • Sashimi: Een andere Japanse gerecht dat bestaat uit fijn gesneden rauwe vis of vlees.
 • Poke: Een Hawaiian salade traditioneel gemaakt met stukjes rauwe vis die is gekruid en gemengd met groenten.
 • Ceviche: Een licht gemarineerde zeevruchten schotel populair in Latijns-Amerika. Het bestaat meestal uit rauwe vis gemarineerd in citroen- of limoensap.
 • Carpaccio: Common in Italië, carpaccio is een gerecht oorspronkelijk bestaande uit dungesneden rauwe ossenhaas. De term kan ook betrekking hebben op soortgelijke gerechten bestaande uit andere soorten rauw vlees of vis.
 • Koi pla: Een Zuidoost-Aziatische gerecht bestaande fijngehakte rauwe vis gemengd met limoensap en diverse andere ingrediënten, waaronder vis saus, knoflook , pepers, kruiden en groenten.
 • Hollandse Nieuwe: Gemarineerde haring dat gebruikelijk is in Nederland.
 • Gravlax: Het is een traditioneel Scandinavisch product waarin rauwe verse zalmfilet ingewreven wordt met suiker en zout , bedekt wordt met verse dille, in folie gerold wordt, en daarna bewaard word voor een aantal dagen op lage temperatuur.

Deze gerechten zijn een belangrijk onderdeel van de eetcultuur in de hele wereld.

Samenvatting: Rauwe vis is een belangrijk ingrediënt in verschillende gerechten uit de hele wereld, met inbegrip van sushi, sashimi en ceviche.

Parasitaire infecties van rauwe vis

Maki Sushi Met ZalmEen parasiet is een plant of dier dat zich voedt uit een ander levend organisme, die bekend staat als de gastheer, zonder dat daar enig voordeel tegenover staat.

Terwijl sommige parasieten geen duidelijke acute symptomen veroorzaken, kunnen veel ernstige schade veroorzaken op de lange termijn.

Parasitaire infecties bij de mens zijn een belangrijk gezondheidsprobleem in veel tropische landen. Velen van hen zijn overgebracht door besmet drinkwater of niet goed gekookt voedsel, met inbegrip van rauwe vis.

Echter, kunt u dit risico door het kopen van rauwe vis van vertrouwde restaurants of leveranciers die het goed hebben behandeld en bereid.

Hieronder vindt u een overzicht van enkele van de belangrijkste parasitaire ziekten die op de mens kan worden overgedragen na het eten van rauw of onvoldoende verhit vis.

leverbot

Leverbot is een familie van parasitaire platwormen, een ziekte bekend als opisthorchiasis .

Infecties komen het meest voor in tropische regio’s van Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa (1).

Onderzoekers schatten dat ongeveer 17 miljoen mensen over de hele wereld, de meeste in Zuidoost-Azië, worden beïnvloed door opisthorchiasis.

Volwassen leverbot wonen in de levers van geïnfecteerde mensen en andere zoogdieren, waarbij ze zich voeden met bloed. Zij kunnen een vergrote lever, galwegen infectie, galblaas ontsteking, galstenen en leverkanker veroorzaken(2).

De belangrijkste oorzaak van opisthorchiasis lijkt het consumeren van rauw of onvoldoende gekookte vis. Ongewassen handen en vuile voedselbereiding oppervlakken en keukengerei spelen ook een rol(3, 4).

Lintwormen

Zalm Nigiri SushiVis lintwormen worden doorgegeven aan mensen die rauw of onvoldoende verhit zoetwatervis of zeevissen eten die paaien in zoetwater rivieren. Dit is inclusief zalm .

Zij zijn de grootste parasiet waarvan bekend is dat zij bij de mens infectieziekten kunnen verwekken, met een lengte van 15 meter. Wetenschappers schatten dat 20 miljoen mensen wereldwijd geïnfecteerd kunnen zijn(5, 6).

Hoewel vis lintwormen niet vaak symptomen veroorzaken, kan zij een ziekte bekend als diphyllobothriasis veroorzaken.

De symptomen van diphyllobothriasis zijn meestal mild o.a. vermoeidheid, maagklachten, diarree of constipatie(7).

Lintwormen kunnen ook aanzienlijke hoeveelheden voedingsstoffen uit de darm van de gastheer halen, vooral vitamine B12. Dit kan bijdragen aan te laag aan vitamine B12.

Spoelwormen

Parasitaire spoelwormen kan een ziekte genaamd anisakiasis veroorzaken. Deze wormen leven in zeevis, of vis die een deel van hun leven doorbrengen in de zee, zoals zalm.

Infecties komen het meest voor in de regio’s waar de vis vaak rauw wordt gegeten of licht gezout, met inbegrip van Scandinavië, Japan, Nederland en Zuid-Amerika.

In tegenstelling tot veel andere vissen gedragen parasieten, Anisakis spoelwormen kunnen niet voor zeer lang leven bij de mens.

Ze proberen zich in te ingraven in de darmwand, waar ze vast komen te zitten en uiteindelijk sterven. Dit kan ernstige immuunreactie leiden o.a. ontsteking, maagpijn en braken veroorzaken(9, 10).

Anisakiasis kan ook leiden tot immuunreacties zelfs als de wormen al dood zijn wanneer de vis wordt gegeten(11).

Een andere familie van parasitaire spoelwormen kan een ziekte bekend als gnathostomiasis veroorzaken(12).

Deze wormen zijn te vinden in rauw of onvoldoende verhit vis, gevogelte en kikkers in Zuidoost-Azië, Latijns-Amerika, India en Zuid-Afrika. Echter, infectie zelden buiten Azië.

De belangrijkste symptomen zijn buikpijn, braken, verlies van eetlust en koorts. In sommige gevallen kan het huidletsels, huiduitslag, jeuk en zwelling veroorzaken(13).

Afhankelijk van waar in het lichaam de gastheer en de parasitaire larven migreren, kan de infectie ernstige problemen in diverse organen veroorzaken.

Samenvatting: Regelmatig eten van rauwe vis verhoogt het risico van parasitaire infecties. Veel vis gedragen parasieten kunnen leven in de mens, hoewel de meeste van hen zijn zeldzaam en alleen te vinden in de tropen.

Bacteriële infecties

Plaat Van Peruviaanse CevicheEen andere reden waarom vis wordt gekookt/gebakken is de kans op voedselvergiftiging.

De belangrijkste symptomen van voedselvergiftiging omvatten maagklachten, misselijkheid, braken en diarree.

Potentieel schadelijke bacteriën aangetroffen in rauwe vis omvatten Listeria , Vibrio , Clostridium en Salmonella(14, 15, 16).

Een studie uit de VS bleek dat ongeveer 10% van de ingevoerde rauwe zeevruchten en 3% van de binnenlandse rauwe zeevruchten positief getest zijn op salmonella(17).

Echter, voor gezonde personen, het risico op voedselvergiftiging van het eten van rauwe vis is in het algemeen klein.

Mensen met een zwak immuunsysteem, zoals ouderen, jonge kinderen en HIV-patiënten, zijn gevoeliger voor infecties. Deze risicogroepen moeten rauw vlees en vis vermijden.

Bovendien worden zwangere vrouwen vaak geadviseerd geen rauwe vis te eten vanwege het risico van een Listeria infectie, die foetale dood kunnen veroorzaken.

Op dit moment raken ongeveer 12 van elke 100.000 zwangere vrouwen geïnfecteerd in de VS(18).

Samenvatting: Een ander risico in verband met het eten van rauwe vis is voedselvergiftiging. Mensen met een zwak immuunsysteem moeten het eten van rauw vlees en vis vermijden.

Rauwe vis bevat hogere hoeveelheden verontreinigende stoffen

Persistente organische verontreinigende stoffen (POP’s) zijn giftig, industrieel geproduceerde chemicaliën, zoals polychloorbifenylen (PCB’s) en polybroomdifenylethers esters (PBDE’s).

Vis is dat bekend van het accumuleren van POP’s, met name gekweekte vis, zoals zalm. Gebruik van besmette vis-voedsel lijkt de belangrijkste boosdoener(19, 20, 21).

Hoge inname van deze stoffen is in verband gebracht met chronische ziekten zoals kanker en diabetes type 2(22, 23).

Een studie wees uit dat de hoeveelheid POP’s was ongeveer 26% minder in gekookte/gerookte zalm in vergelijking met rauwe zalm van hetzelfde type (24).

Giftige zware metalen, zoals kwik , zijn ook een gezondheids-zorg. Een andere studie bleek dat de hoeveelheid kwik in gekookte/gebakken of gerookte vis was 50-60% lager dan in rauwe vis(25).

De manier waarop dit werkt is niet helemaal duidelijk, maar lijkt te worden geassocieerd met het verlies van vet uit visfilets terwijl ze worden gekookt/gebakken of gerookt.

Hoewel koken/bakken of roken van vis mogelijk effectief in het verminderen van uw blootstelling aan veel verontreinigingen, werkt mogelijk niet bij alle verontreinigingen(26).

Samenvatting: Gekookte vissen lijkt de niveaus van bepaalde verontreinigingen, met inbegrip van PCB’s, PBDE’s en kwik te verminderen.

Wat zijn de voordelen van het eten van rauwe vis?

Stukken Van Sushi die een vierkant vormenEr zijn een aantal voordelen voor de gezondheid aan het eten van rauwe vis.

Ten eerste, rauwe vis bevat geen verontreinigingen die ontstaan wanneer vis wordt gebakken of gegrild. Zo kan vis gekookt onder hoge hitte variërende hoeveelheden heterocyclische aminen bevatten(27).

Observationele studies hebben een hoge inname van heterocyclische aminen geassocieerd met een verhoogd risico op kanker(28).

Ten tweede kan bakvis de hoeveelheid gezonde omega-3 vetzuren verminderen, zoals eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA)(29, 30).

In het kort, kunnen bepaalde aspecten van de voedingskwaliteit verslechteren wanneer de vis gaar is.

Daarnaast zijn er andere voordelen aan het eten van rauwe vis die niets hebben te maken met gezondheid. Niet hoeven te koken bespaart tijd en de appreciatie van rauwe visgerechten helpt het handhaven van de culturele diversiteit.

Samenvatting: Rauwe vissen bevatten geen verontreinigingen die zich kunnen vormen tijdens het koken. Het kan ook hogere niveaus van bepaalde voedingsstoffen, zoals langketen omega-3 vetzuren.

Hoe de risico’s van rauwe vis minimaliseren

Als u geniet van de smaak en textuur van rauwe vis, zijn er verschillende manieren om het risico van parasitaire en bacteriële infecties te verminderen.

 • Alleen rauwe vis eten die bevroren is: bevriezen van vis voor een week bij -20 ° C of gedurende 15 uur bij -35 ° C, is een effectieve strategie voor het doden van parasieten. Maar houd er rekening mee dat sommige huishoudelijke diepvriezers niet koud zijn daarvoor.
 • Controleer uw vissen: Het visueel controleren van de vissen voordat je ze eet kan ook nuttig zijn, maar kan onvoldoende zijn aangezien vele parasieten moeilijk zijn te herkennen(31).
 • Kopen bij gerenommeerde leveranciers: Zorg ervoor dat uw vis koopt van vis leveranciers die opslag en gebruik naleven.
 • Koop gekoelde vis: Alleen vis die op een dikke bed van ijs wordt gekoeld en onder een afdekking te kopen.
 • Zorg ervoor dat het fris ruikt: geen vis die zure of overdreven visgeur heeft te eten.
 • Verse vis niet te lang houden: Als u niet uw vis invriest, houd het op het ijs in de koelkast en eet het binnen een paar dagen na aankoop op.
 • Laat de vis te lang buiten koeling: Laat nooit vis uit de koelkast voor meer dan een of twee uur. De bacteriën vermenigvuldigen zich snel op kamertemperatuur.
 • Was uw handen: Reinig uw handen na het hanteren van rauwe vis om te voorkomen dat besmetting van de levensmiddelen die u daarna behandelen.
 • Reinig uw keuken en gebruiksvoorwerpen: Keukengerei en voedselbereiding oppervlakken moet ook goed worden gereinigd om kruisbesmetting te voorkomen.

Terwijl het bevriezen niet alle bacteriën doodt, stopt hun groei en hun aantallen(32).

Hoewel marineren, pekelen of koud roken van vis kan het aantal parasieten en bacteriën die zij bevatten verminderen, deze werkwijzen zijn niet geheel betrouwbaar en te voorkomen(33).

Samenvatting: De beste manier om zich te ontdoen van parasieten in rauwe vis te bevriezen bij -20 ° C gedurende ten minste zeven dagen. Invriezen stopt de groei van bacteriën, maar niet alle bacteriën worden doden.

Tot Slot

Eten van rauwe vis wordt geassocieerd met een hoger risico van parasitaire infecties en voedselvergiftiging. Echter, kunt u het risico door het volgen van een paar eenvoudige richtlijnen minimaliseren.

Om te beginnen, koop altijd uw vis bij gerenommeerde leveranciers.

Daarnaast moet rauwe vis vooraf worden ingevroren, zoals bevriezen bij -20 ° C gedurende een week zodat alle parasieten gedood zijn.

Bewaar ontdooide vis op ijs in de koelkast en eet het binnen een paar dagen op.

Naar aanleiding van deze richtlijnen, kunt u genieten van rauwe vis, zowel thuis als in restaurants tegen minimale risico voor uw gezondheid.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + 6 =

It is main inner container footer text