De rijstwafel is heel erg ingeburgerd bij de mensen die een paar kilo willen afvallen, of om op gewicht te blijven. De winkelwagen puilt dan vaak uit, door alle varianten rijstwafels die er in de supermarkt te krijgen zijn. Maar er zijn ook genoeg tegenstanders van de rijstwafel, die vinden de koek maar smakeloos en stinken.

De rijstwafel of rijstkoek bestaat uit gepofte rijst, daardoor is de wafel licht verteerbaar.  Dit maakt het de ideale snack voor mensen die op hun gewicht letten. Toch rijst vaak de vraag, of rijstwafels wel daadwerkelijk zo gezond zijn.

De rijstwafel is geen volwaardig voedingsproduct. Wanneer je de rijstwafel namelijk vergelijkt met een snee volkorenbrood, bevat een rijstwafel 0 gram vezels en de snee volkorenbrood 2 gram vezels. De rijstwafel is daarom echt alleen maar geschikt als tussendoortje. En wil je op je lijn letten, kun je ook beter de naturel of de meergranen rijstwafel kiezen. Rijstwafels met een laagje karamel of chocolade bevatten namelijk suiker.

Voedingswaarde rijstwafel

1 rijstwafel (5 gram) bevat:
Energie 19 kcal
Vet 0,1 g
Verzadigd vet 0 g
Eiwit 0,4 g
Koolhydraten 4,1 g
Vezels 0,2 g
Zout 0 g

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

Glycemische index

Het grootste bezwaar van de rijstwafels is dat ze een hoge glycemische index waarde hebben van 85. Nog hoger dan pure suiker of chips. En dat betekent niet veel goeds. Rijstwafels veroorzaken dus een snelle stijging van het bloedsuikerniveau. Over het algemeen is dat niet handig tijdens het afvallen. Gevolg is dat je sneller honger hebt en er meer van gaat eten. Zoals ik vroeger dus deed.

 En toch een rijstwafel op zijn tijd

Rijstwafels hebben over het algemeen een gezond imago. Dat komt met name door de lage hoeveelheid calorieën. De vraag of rijstwafels gezond zijn kan je op 2 manieren beantwoorden. Ze zijn niet gezond in de zin dat er eigenlijk geen nuttige voedingsstoffen in zitten. Ze bevatten geen vitamines en weinig vezels en eiwitten. Ze zijn gezond omdat er geen ongezonde dingen in zitten. Geen e-nummers, geen toegevoegde kleur- geur- en smaakstoffen. Het bestaat alleen uit rijst en zout. Mocht je op zoek zijn naar een lekker tussendoortje dat niet ongezond is, dan is de rijstwafel ideaal.

Maar…nu komt het. Een losse rijstwafel zonder beleg wil ik absoluut afraden. Met name omdat je er snel honger van krijgt en het op deze manier niets voor je doet. Ik zou ze ook zeker niet nemen als vervanging van brood. Ik gebruik een rijstwafel als ontbijt of als tussendoortje. Maar dan wel met eiwitrijk en vetrijk beleg. En zo krijg je dus eigenlijk een gezonde voedzame rijstwafel.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.