Rode gist rijst wordt in Nederland als voedingssupplement bij drogisterijen en natuurvoedingswinkels onder talloze merknamen verkocht.

Als één van de beste natuurlijke remedies voor hoge cholesterolgehaltes, is rode gist rijst één van de weinige natuurlijke supplementen die actieve ingrediënten bevatten die vrijwel identiek zijn aan die worden gevonden in voorgeschreven medicatie.

Bovendien gaan de voordelen van rode gist rijst verder dan het corrigeren van het cholesterolgehalte, terwijl nieuw onderzoek aantoont dat het ook kan profiteren van ontstekingen, metabool syndroom, bloedsuikerspiegels en meer.

Hier zijn de voordelen, bijwerkingen en doseringsaanbevelingen voor rode gist rijst.

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

Wat is rode gist rijst?

Rode gist rijst is een soort gefermenteerde rijst die wordt geproduceerd met een specifieke schimmelsoort.

Het wordt al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt vanwege zijn krachtige gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Rode gist rijst bevat de verbinding monacoline K – hetzelfde werkzame bestanddeel dat wordt aangetroffen in voorgeschreven cholesterolverlagende medicijnen zoals lovastatine(1).

Om deze reden vaak gebruikt als een kostenbesparend alternatief voor dure medicijnen om het cholesterolgehalte te verlagen en de gezondheid van het hart te ondersteunen.

Onderzoek heeft ook andere gunstige effecten laten zien, gaande van verminderde groei van kankercellen tot verbeterde bloedsuikerspiegel en insulinespiegels.

Tegenwoordig wordt rode gist rijst over het algemeen verkocht als een vrij verkrijgbaar supplement om cholesterol te verlagen en de algehele gezondheid te verbeteren.

Kortom: Rode gist rijst wordt geproduceerd door rijst te fermenteren met een specifieke schimmelsoort. Het bevat hetzelfde actieve ingrediënt als cholesterolverlagende medicijnen en is ook onderzocht voor andere voordelen.

Kan de gezondheid van het hart bevorderen

Hartziekte is een ernstige aandoening die miljoenen mensen treft en naar schatting verantwoordelijk is voor 31,5% van alle sterfgevallen wereldwijd(2).

Een hoog cholesterolgehalte – één van de belangrijkste risicofactoren voor hartaandoeningen – kan ervoor zorgen dat de bloedvaten smaller en stijver worden, wat leidt tot een verhoogd risico op een hartaanval en beroerte(3).

Rode gist rijst vaak gebruikt als een natuurlijk middel om het cholesterolgehalte te verlagen en de gezondheid van het hart te bevorderen. Vaak met minder nadelige bijwerkingen dan geneesmiddelen op recept die worden gebruikt voor de behandeling van een hoog cholesterol(4).

Een onderzoek bij 25 mensen toonde aan dat rode gist rijst het totale cholesterol met gemiddeld 15% en ‘slecht’ LDL-cholesterol met 21% verlaagde na ongeveer twee maanden behandeling(5).

Evenzo meldde een onderzoek van acht weken bij 79 mensen dat tweemaal daags 600 mg rode gist rijst de ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte verlaagde, vergeleken met een controlegroep(6).

Een review van 21 studies wees uit dat rode gist rijst effectief was in het verlagen van de gehaltes van totale en ‘slecht’ LDL-cholesterol, evenals triglyceriden en bloeddruk in combinatie met statine geneesmiddelen(7).

Kortom: Studies tonen aan dat rode gist rijst kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Het kan ook het potentieel hebben om triglyceriden en bloeddruk te verlagen in combinatie met statines.

Kan helpen bij het behandelen van het metabool syndroom

Metabool syndroom is een serie gezondheidsklachten die het risico op chronische aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, diabetes en beroerte verhogen.

Enkele van de criteria voor het metabool syndroom zijn hoge bloeddruk, overtollig lichaamsvet, verhoogde bloedsuikerspiegel en veranderingen in cholesterol- of triglyceriden gehaltes(8).

Verschillende studies hebben aangetoond dat rode gist rijst enkele van deze risicofactoren kan helpen behandelen en als een natuurlijke behandeling kan worden gebruikt om de preventie ervan te bevorderen(9).

Eén van de meest goed gedocumenteerde effecten is het vermogen om cholesterol te verlagen. Onderzoek toont aan dat het zowel het totale als het LDL-cholesterolgehalte effectief kan verlagen(56).

In een ander klein onderzoek van 18 weken bleek dat een supplement dat rode gist rijst bevat in staat was om de bloedsuikerspiegel, insulinespiegels en systolische bloeddruk te verlagen bij mensen met het metabool syndroom(10).

Bovendien werd in een onderzoek van acht weken gekeken naar de effecten van rode gist rijst op muizen die een vetrijk dieet kregen in vergelijking met een controlegroep. Het bleek dat rode gist rijst verhogingen van het cholesterolgehalte en lichaamsgewicht kon voorkomen(11).

Kortom: Mens en dierstudies tonen aan dat rode gist rijst kan helpen bij het verlagen van verschillende risicofactoren voor het metabool syndroom, waaronder hoog gehalte van cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel, evenals overgewicht.

Kan ontsteking verminderen

Ontsteking is een normale immuunrespons die is ontworpen om uw lichaam te beschermen tegen acute infecties en indringers van buitenaf.

Aanhoudende chronische ontsteking wordt echter verondersteld bij te dragen aan chronische aandoeningen waaronder diabetes, kanker en hartaandoeningen(12).

Studies tonen aan dat een supplement met rode gist rijst op de lange termijn kan helpen om ontstekingen te verminderen en een betere gezondheid te bevorderen.

Een studie bij 50 mensen met metabool syndroom toonde bijvoorbeeld aan dat het innemen van een supplement met rode gist rijst en olijvenextract de gehaltes van oxidatieve stress – een belangrijke oorzaak van chronische ontsteking – tot 20% verminderde(13).

Op dezelfde manier ontdekte een onderzoek dat het geven van rode gistextract aan ratten met nierschade de gehaltes van specifieke eiwitten die betrokken zijn bij ontstekingen in het lichaam verlaagt(14).

Kortom: Mens en dierstudies tonen aan dat rode gist rijst kan helpen de gehaltes van oxidatieve stress en ontsteking in het lichaam te verlagen.

Mogelijk eigenschappen tegen kanker

Hoewel het huidige onderzoek beperkt is tot dier- en reageerbuisonderzoek, suggereert enig bewijs dat rode gist rijst de groei en verspreiding van kankercellen kan helpen verminderen.

Eén studie toonde aan dat het geven van muizen met prostaatkanker rode gist rijst poeder significant het tumorvolume verlaagde in vergelijking met een controlegroep(15).

Evenzo toonde een reageerbuisstudie aan dat de behandeling van prostaatkankercellen met rode gist rijst de groei van kankercellen in grotere mate kon verlagen dan lovastatine, een cholesterolverlagende medicatie met kankerbestrijdende effecten(16).

Er is echter meer onderzoek nodig om de effecten van rode gist rijst op andere soorten kanker bij mensen te evalueren.

Specifiek moeten verdere studies worden uitgevoerd om te bepalen hoe de mogelijke anti-kankereffecten van rode gist rijst de algemene bevolking kunnen beïnvloeden.

Kortom: Uit dier- en reageerbuisstudies bleek dat rode gist rijst de groei en verspreiding van prostaatkankercellen kan helpen verminderen, maar onderzoek door mensen ontbreekt om deze effecten te bevestigen.

Veel supplementen bevatten minimale Monacoline K

Monacoline K is de werkzame stof die aanwezig is in rode gist rijst die gewoonlijk wordt geëxtraheerd en gebruikt in cholesterolverlagende statines en medicijnen.

De meerderheid van de gezondheidsvoordelen toegeschreven aan rode gist rijst is vooral met betrekking tot zijn cholesterolverlagende eigenschappen.

Rode gist rijst wordt vrij op de markt verkocht en daarom hoef je in de winkel niet gewezen te worden op eventuele gezondheidsrisico’s.

Geneesmiddelen worden wel gecontroleerd op juiste doseringen en het geven van voorlichting over gezondheidsrisico’s is dan verplicht.

Kortom: Veel producten die als rode gist rijst worden verkocht, bevatten minimale hoeveelheden van het actieve ingrediënt monacoline K.

Kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken

Ondanks de lange lijst met voordelen van rode gist rijst, kunnen supplementen ervan enkele nadelige gevolgen hebben.

Gastro-intestinale problemen zoals opgeblazen gevoel, gas- en maagpijn zijn enkele van de meest gemelde bijwerkingen van rode gist rijst.

In extremere gevallen kan het ook problemen veroorzaken zoals spierproblemen, levertoxiciteit en allergische reacties, vergelijkbaar met de bijwerkingen veroorzaakt door voorgeschreven cholesterolverlagende medicijnen(1).

Om deze reden is het belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en bij een gerenommeerde winkelier te kopen om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke kwaliteit krijgt.

Omdat er nog steeds weinig onderzoek is naar de veiligheid op lange termijn van rode gist rijst, wordt het ook niet aanbevolen voor degenen die momenteel statines gebruiken of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Als u na het nemen van rode gist rijst eventuele ongunstige symptomen bemerkt, overweeg dan uw dosering te verlagen of het gebruik te staken en raadpleeg een arts.

Kortom: Rode gist rijst kan gastro-intestinale problemen, allergische reacties, levertoxiciteit en spierproblemen veroorzaken. Het wordt niet aanbevolen voor mensen die statines gebruiken of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Aanbevolen dosering

Rode gist rijst is verkrijgbaar in capsule of tablet vorm en vaak geformuleerd in combinatie met andere ingrediënten, zoals CoQ10, nattokinase of omega 3 vetzuren.

Deze supplementen zijn overal verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels, apotheken en online verkopers.

Doseringen variërend van 200-4.800 mg zijn bestudeerd in klinische studies, meestal bevatten ze ongeveer 10 mg monacoline(18).

De meeste grote supplement merken op de markt adviseren over het algemeen dagelijks tussen de 1.200-2.400 mg te nemen, verdeeld in twee tot drie doses.

Gezien het risico op nadelige bijwerkingen en veiligheidsrisico’s die verband houden met rode gist rijst extract, is het echter het beste om uw arts te raadplegen om de beste dosering voor u te bepalen.

Kortom: Rode gist rijst is algemeen verkrijgbaar in zowel capsulevorm als tabletvorm. Het is bestudeerd in doseringen van 200-4.800 mg, maar de meeste supplementen bevelen dagelijks 1.200-2.400 mg aan voor het beste resultaat.

Tot slot

Rode gist rijst kan de gezondheid van het hart ondersteunen en het cholesterolgehalte, ontstekingen, de groei van kankercellen en risicofactoren van het metabool syndroom verlagen.

Het kan gastro-intestinale problemen, allergische reacties, levertoxiciteit en spierproblemen veroorzaken en wordt niet aanbevolen voor mensen die statines gebruiken of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

De meeste supplementen bevelen dagelijks 1.200-2.400 mg aan. Veel producten die momenteel op de markt zijn, bevatten echter minimale hoeveelheden van het werkzame bestanddeel, waardoor mogelijk de gezondheidsvoordelen van rode rijstextracten teniet worden gedaan.

Werkt nauw samen met uw arts en het selecteren van een kwalitatief hoogwaardig supplement van een gerenommeerd merk is de beste manier om te profiteren van de unieke voordelen die dit krachtige ingrediënt te bieden heeft.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.