Ad Clicks : Ad Views :
Mijn gezondheid

alles over gezonde voeding

img

Rode pepers: Voedingsfeiten en gezondheidseffecten

2015 Views

Rode pepers: Voedingsfeiten en gezondheidseffecten

Rode pepers zijn de vruchten van Capsicum peper planten, bekend om hun branderige en hete smaak.

Ze zijn lid van de nachtschadefamilie, in verband met paprika en tomaten, en de meeste behoren tot een soort wetenschappelijk bekend als Capsicum annuum.

Er zijn vele variëteiten van rode pepers, zoals cayennepeper en jalapenos.

Rode pepers worden voornamelijk gebruikt als specerijen, of kleine ingrediënten in verschillende gerechten, kruidenmixen en sauzen.Ze worden meestal gekookt of gedroogd en in poedervorm gegeten.

Capsaïcine is de belangrijkste bioactieve plant samengesteld in rode pepers, verantwoordelijk voor hun unieke prikkelende (hete) smaak en veel voordelen voor de gezondheid.

Ze komen in verschillende kleuren voor, de meest voorkomende daarvan zijn groen (onrijpe) en rode.

Voedingsfeiten

Verse rode pepers worden hoofdzakelijk samengesteld uit water (88%) en koolhydraten (9%).

De onderstaande tabel geeft de belangrijkste voedingsstoffen in rode peper(1).

Voedingswaarde rode peper- per 100 gram

Hoeveelheid
Calorieën 40
Water 88%
Eiwit 1,9 g
Koolhydraten 8,8 g
Suiker 5,3 g
Vezels 1,5 g
Vet 0,4 g
Verzadigd 0,04 g
Enkelvoudig onverzadigde 0,02 g
Meervoudig onverzadigde 0,24 g
Omega 3 0,01 g
Omega-6 0,23 g
Transvet

Vitaminen en mineralen

Rode pepers zijn rijk aan diverse vitaminen en mineralen.

Omdat zij slechts in kleine hoeveelheden worden gegeten, hun bijdrage aan de dagelijkse inname is zeer klein.

 • Vitamine C: Rode pepers zijn zeer hoog in vitamine C. Vitamine C is een krachtige antioxidant, belangrijk voor wondgenezing en het immuunsysteem.
 • Vitamine B6: Een familie van B-vitamines, waarvan sommige belangrijke functies in stofwisseling energie.
 • Vitamine K1: Ook bekend als Fytomenadion, vitamine K1 is van essentieel belang voor de bloedstolling en botgezondheid en nieren.
 • Kalium: Een essentieel spoorelement dat diverse functies in het lichaam dient. Regelmatig inname van kalium kan het risico op hart-en vaatziekten verminderen(2).
 • Koper: Vaak ontbreekt dat in de westerse voeding, koper is een essentieel antioxidant, belangrijk voor sterke botten en gezonde neuronen.
 • Vitamine A: Rode Spaanse pepers zijn rijk aan beta-caroteen, die wordt omgezet in vitamine A in het lichaam.

Kortom: Rode pepers zijn rijk aan verschillende vitamines en mineralen, maar ze worden meestal gegeten in kleine hoeveelheden, zodat ze niet in belangrijke mate bijdragen aan de dagelijkse inname van voedingsstoffen.

Andere plantaardige stoffen

Verse Chili en poedermelk

Rode pepers zijn een rijke bron van pittige capsaïcine.

Zij zijn ook zeer hoog in antioxidant carotenoïden, die verbonden zijn met talrijke gezondheidsvoordelen.

Hier zijn de belangrijkste bioactieve plantenstoffen in rode pepers:

 • Capsanthine: De belangrijkste carotenoïden in rode pepers, verantwoordelijk voor de rode kleur, vaak goed voor maximaal 50% van het totale gehalte carotenoïden. Zijn krachtige antioxiderenden eigenschappen kunnen optreden tegen kanker(3, 4).
 • Violaxanthine: De belangrijkste carotenoïden antioxidant in geel rode pepers, goed voor 37-68% van het totale carotenoïden-gehalte(3, 5).
 • Luteïne: Het meeste overvloedig in groene (onrijpe) rode pepers, de hoeveelheid van luteïne hangt af van de rijping. Hoge consumptie van luteïne is verbonden met een betere oog gezondheid(6, 7).
 • Capsaicine: Een van de meest bestudeerde plantaardige stoffen in rode pepers. Het is verantwoordelijk voor hun prikkelende (hete) smaak en hun effect op de gezondheid.
 • Sinapinezuur: Een antioxidant, ook bekend als sinapinezuur. Het heeft verschillende gezondheidsvoordelen(8, 9).
 • Ferulinezuur: Evenals sinapinezuur, ferulinezuur een antioxidant die kan helpen beschermen tegen verschillende chronische ziekten(9, 10).

Het gehalte aan antioxidanten van rijpe (rode) rode pepers is veel hoger dan van onrijpe (groene)(3).

Kortom: Rode pepers zijn rijk aan antioxidanten plantaardige stoffen die zijn verbonden met diverse voordelen voor de gezondheid. Het meest opvallend is capsaïcine, die verantwoordelijk is voor de prikkelende (hete) smaak van rode pepers.

Gezondheidsvoordelen van rode Pepers

Ondanks hun brandende smaak, worden rode pepers lang beschouwd als een gezond kruid.

Pijnstilling

Capsaïcine, de belangrijkste bioactieve plantenstof in rode pepers heeft een aantal unieke eigenschappen.

Het bindt met pijnreceptoren, de pijnzin in de zenuwuiteinden. Dit zorgt voor het branderig gevoel, maar veroorzaakt geen echte brandwonden.

Toch kan het eten van veel rode pepers (of capsaïcine) de pijnreceptoren beschadigen na verloop van tijd, waardoor het ongevoelig wordt voor de brandende smaak van rode peper.

Het zorgt ook dat deze pijnreceptoren ongevoelig zijn voor andere vormen van pijn, zoals maagzuur veroorzaakt door zure reflux.

Eén onderzoek vond dat wanneer rode pepers (2,5 gram /per dag) gegeven aan mensen met zuurbranden juist de pijn aan het begin van de 5-weekse behandeling toenam, maar verbeterde in loop der tijd(11).

Dit wordt ondersteund door een klein onderzoek daaruit blijkt dat 3 gram rode peper per dag gedurende 6 weken verbeterde maagzuur bij mensen met reflux(12).

Het ongevoelig effect lijkt niet permanent te zijn, in één onderzoek bleek dat het na 1 tot 3 dagen was hersteld nadat capsaïcine verbruik werd gestopt(13).

Gewichtsverlies

Zwaarlijvigheid is een ernstig gezondheidsprobleem dat het risico van veel chronische ziekten, zoals hartziekten en diabetes verhoogt.

Er zijn aanwijzingen dat capsaicine, een plantverbinding in rode pepers kan gewichtsverlies bevorderen door het verminderen van de eetlust en het verhogen van vetverbranding(14, 15).

In feite, onderzoeken hebben aangetoond dat 10 gram rode peper aanzienlijk vetverbranding kan verhogen bij zowel mannen als vrouwen(16, 17).

Meer recente onderzoeken hebben aangetoond dat capsaïcine aanzienlijk vetverbranding kan toenemen(18, 19, 20, 21).

Capsaïcine kan ook calorie-inname verminderen. Een onderzoek bij 24 mensen die regelmatig rode pepers gebruiken vond dat capsaïcine voor een maaltijd leidde tot een verminderde calorie-inname(22).

Een andere onderzoek vond een vermindering van de eetlust en energieopname alleen die niet regelmatig rode pepers consumeren(23).

Niet alle onderzoeken vonden dat rode pepers effectief waren. Andere onderzoeken vonden geen duidelijke effecten(24) op calorieën of vetverbranding(25, 26).

Ondanks het matige bewijs blijkt dat regelmatige consumptie van rode pepers of capsaïcine supplementen nuttig zijn voor gewichtsverlies combinatie met andere gezonde levensstijlen(15).

Bijwerkingen en zorgen

Red Hot Chili Pepper

Net als de meeste voedingsmiddelen, kunnen rode pepers bij sommige mensen schadelijke effecten hebben, en veel mensen houden niet van haar brandende hete smaak.

Brandend gevoel

Rode pepers staan bekend om hun hete, brandende gevoel.

De stof die verantwoordelijk is, is capsaïcine, dat zich bindt aan pijnreceptoren en veroorzaakt een intens brandend gevoel.

Om deze reden, een extract van rode pepers is het belangrijkste ingrediënt in peperspray (27).

In grote hoeveelheden veroorzaakt het ernstige pijn, ontstekingen, zwelling en roodheid (28).

Na verloop van tijd, kan regelmatige blootstelling aan capsaïcine bepaalde pijn neuronen ongevoelig maken.

Maagpijn en diarree

Het eten van rode pepers kan darmklachten veroorzaken bij sommige mensen.

De symptomen kunnen zijn buikpijn, brandend gevoel in de darm, krampen, diarree.

Dit komt vaker voor bij mensen met prikkelbare darmsyndroom. Rode pepers kan tijdelijk de symptomen bij mensen die niet gewend zijn aan het regelmatig eten van pepers verergeren(29, 30, 31).

Om deze reden moeten mensen met het prikkelbare darm syndroom hun consumptie van rode peper en andere kruidig voedsel beperken.

Risico Kanker

Kanker is een ernstige ziekte die wordt gekenmerkt door abnormale groei van cellen.

Er is onduidelijk bewijs over het effect van peper op kanker.

Reageerbuis experimenten en dierstudies geven aan dat capsaïcine, een plantenverbinding in rode pepers het risico op kanker kan het verhogen of verlagen (32).

Onderzoek bij de mens, peper verbruik is in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker, met name de galblaas en maag (33, 34).

Bovendien het eten van rode chilipoeder bleek een risicofactor te zijn voor mond en keelkanker in India(35).

Houd in gedachten dat onderzoeken niet kan bewijzen dat rode pepers kanker veoorzaakt, alleen dat mensen die rode pepers al aten hebben meer kans om het te krijgen.

Verdere onderzoeken zijn nodig om te bepalen of het eten van rode peper of capsaïcine supplementen veilig zijn op de lange termijn.

Kortom: Rode pepers zijn niet goed voor iedereen. Ze veroorzaken een branderig gevoel, en kan maagpijn en diarree veroorzaken bij sommige personen. Sommige onderzoeken het eten van peper  verbonden met kanker.

Samenvatting

Rode pepers zijn een populair kruid in vele delen van de wereld, bekend om hun branderige, scherpe smaak.

Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen, en diverse unieke plantaardige stoffen.

Dit omvat capsaïcine, de stof die het brandende gevoel in de mond veroorzaakt. Capsaïcine is gekoppeld aan verschillende gezondheidsvoordelen en bijwerkingen.

Aan de ene kant kan het helpen bevorderen van gewichtsverlies en pijn te verlichten, indien regelmatig gegeten.

Aan de andere kant veroorzaakt het een branderig gevoel, wat vervelend voor veel mensen is, vooral diegenen die niet gewend zijn aan het eten van rode pepers.

Rode pepers kan ook leiden tot spijsvertering leed, en sommige onderzoeken hebben het eten van peper verbonden met kanker, hoewel bewijs hiervoor zeer beperkt is.

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text