rode pepers

Rode pepers: Voedingsfeiten en gezondheidseffecten

Rode pepers zijn de vruchten van Capsicum peper planten, bekend om hun warme smaak.

Ze behoren tot de nachtschadefamilie, gerelateerd aan paprika en tomaten, en de meeste behoren tot een soort die wetenschappelijk bekend staat als Capsicum annuum .

Er zijn vele variëteiten van rode pepers, zoals cayennepeper en jalapenos.

Rode pepers worden voornamelijk gebruikt als specerijen, of ondergeschikte ingrediënten in verschillende gerechten, kruidenmixen en sauzen.

Capsaïcine is de belangrijkste bioactieve plantensoort in rode pepers, die verantwoordelijk is voor hun unieke scherpe (hete) smaak en veel van hun gezondheidsvoordelen.

Ze komen in verschillende kleuren voor, de meest voorkomende daarvan zijn groen (onrijpe) en rode.

Voedingsfeiten

Verse rode pepers bestaan ​​voornamelijk uit water (88%) en koolhydraten (9%).

De onderstaande tabel geeft de belangrijkste voedingsstoffen weer die te vinden zijn in rode peper(1).

Voedingswaarde rode peper- per 100 gram

Hoeveelheid
Calorieën 40
Water 88%
Eiwit 1,9 g
Koolhydraten 8,8 g
Suiker 5,3 g
Vezels 1,5 g
Vet 0,4 g
Verzadigd 0,04 g
Enkelvoudig onverzadigde 0,02 g
Meervoudig onverzadigde 0,24 g
Omega 3 0,01 g
Omega-6 0,23 g
Transvet

Vitaminen en mineralen

Rode pepers zijn rijk aan verschillende vitaminen en mineralen.

Omdat ze echter slechts in kleine hoeveelheden worden gegeten, is hun bijdrage aan de dagelijkse inname erg klein.

 • Vitamines C: Rode pepers zijn zeer hoog in vitamine C. Vitamine C is een krachtige antioxidant, belangrijk voor wondgenezing en immuunfunctie.
 • Vitamine K1: Ook bekend als Fytomenadion, vitamine K1 is essentieel voor de bloedstolling en gezonde botten en nieren.
 • Kalium: Een essentieel voedingsmineraal dat verschillende functies in het lichaam dient.Adequate inname van kalium kan het risico op hartaandoeningen verminderen(2).
 • Vitamine B6: Een familie van B-vitamines, waarvan sommige belangrijke functies in het stofwisselingsenergie.
 • Koper: Vaak ontbreekt in het westerse dieet, koper is een essentieel antioxidant sporenelement, belangrijk voor sterke botten en gezonde neuronen.
 • Vitamine A: Rode pepers bevatten veel bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

Kortom: Rode pepers zijn rijk aan verschillende vitamines en mineralen, maar worden meestal in kleine hoeveelheden gegeten, zodat ze niet significant bijdragen aan de dagelijkse inname van micronutriënten.

Andere plantaardige stoffen

Rode pepers zijn een rijke bron van het pittige capsaïcine.

Ze bevatten ook heel veel antioxiderende carotenoïden, die verband houden met tal van gezondheidsvoordelen.

Hier zijn de belangrijkste bioactieve plantensoorten in rode pepers:

 • Capsanthine: De belangrijkste carotenoïden in rode pepers, verantwoordelijk voor hun rode kleur, en vaak goed voor tot 50% van het totale carotenoïden gehalte. De krachtige antioxiderende eigenschappen ervan kunnen optreden tegen kanker (3, 4).
 • Violaxanthine: De belangrijkste carotenoïden antioxidant in gele pepers, goed voor 37-68% van het totale carotenoïden-gehalte(3, 5).
 • Luteïne: Het meeste overvloedig in groene (onrijpe) rode pepers, de hoeveelheid van luteïne hangt af van de rijping. Hoge consumptie van luteïne is in verband gebracht met verbeterde ooggezondheid(6, 7).
 • Capsaicine: Een van de meest bestudeerde plantaardige stoffen in rode pepers. Het is verantwoordelijk voor hun prikkelende (hete) smaak en veel van hun gezondheidseffecten..
 • Sinapinezuur: Een antioxidant, ook bekend als sinapinezuur. Het heeft verschillende gezondheidsvoordelen(8, 9).
 • Ferulinezuur: Evenals sinapinezuur, ferulinezuur een antioxidant die kan helpen beschermen tegen verschillende chronische ziekten(9, 10).

Het antioxidantgehalte van volwassen (rode) pepers is veel hoger dan van niet-rijpe (groene) pepers(3).

Kortom: Rode pepers zijn rijk aan antioxidanten die samen met verschillende gezondheidsvoordelen zijn verbonden. Het meest opvallend is capsaïcine, dat verantwoordelijk is voor de scherpe (warme) smaak van chili pepers.

Gezondheidsvoordelen van rode pepers

Ondanks hun brandende smaak, zijn chili pepers lang beschouwd als een gezond specerij .

Pijnstilling

Capsaïcine, de belangrijkste bioactieve plantenstof in rode pepers heeft een aantal unieke eigenschappen.

Het bindt zich aan pijnreceptoren, de pijnzin in de zenuwuiteinden. Dit induceert een brandend gevoel, maar veroorzaakt geen echte brandwonden.

Zelfs dan kan een hoge consumptie van rode pepers (of capsaïcine) de pijnreceptoren in de loop van de tijd beschadigen, waardoor desensibilisatie van de brandende smaak van pepers wordt veroorzaakt.

Het maakt deze pijnreceptoren ook ongevoelig zijn voor andere vormen van pijn, zoals brandend maagzuur veroorzaakt door zure terugvloeiing.

Een studie toonde aan dat wanneer rode pepers (2,5 gram /per dag) werd gegeven aan patiënten met brandend maagzuur (dyspepsie), het de pijn verergerde aan het begin van de behandeling van 5 weken, maar het na verloop van tijd verbeterde(11).

Dit wordt ondersteund door een ander klein onderzoek dat aantoonde dat 3 gram rode peper per dag gedurende 6 weken maagzuurverbranding bij patiënten met zure reflux verbeterde.(12).

Het ongevoelig effect lijkt niet permanent te zijn, in één onderzoek bleek dat het na 1 tot 3 dagen was hersteld nadat capsaïcine verbruik werd gestopt(13).

Gewichtsverlies

Obesitas is een ernstige gezondheidstoestand die het risico op veel chronische ziekten, zoals hartaandoeningen en diabetes verhoogt.

Er zijn aanwijzingen dat capsaicine, een plantverbinding in rode pepers, gewichtsverlies kan bevorderen door de eetlust te verminderen en de vetverbranding te verhogen(14, 15).

Bovendien hebben studies aangetoond dat 10 gram rode peper de vetverbranding bij zowel mannen als vrouwen aanzienlijk kan verhogen(16, 17).

Om dit te ondersteunen hebben andere recentere studies aangetoond dat capsaïcine de vetverbranding aanzienlijk kan verhogen(18, 19, 20, 21).

Capsaïcine kan ook de calorie-inname verminderen. Een onderzoek bij 24 regelmatige  rode pepers consumenten stelde vast dat capsaïcine vóór een maaltijd leidde tot een verminderde calorie-inname(22).

Een andere studie vond een significante vermindering van de eetlust en energie-inname alleen bij degenen die niet regelmatig rode pepers namen(23).

Niet alle onderzoeken hebben aangetoond dat rode pepers effectief is. Andere studies vonden geen significante effecten op de calorie-inname(24) of vetverbranding(25, 26).

Ondanks het gemengde bewijs lijkt het erop dat regelmatige consumptie van rode pepers of capsaïcinesupplementen nuttig kan zijn voor gewichtsverlies in combinatie met andere gezonde leefstijlstrategieën(15).

Ze zijn echter waarschijnlijk niet erg effectief op zichzelf; de tolerantie voor de effecten van capsaïcine kan in de loop van de tijd toenemen, wat de bruikbaarheid beperkt.

Kortom: Rode pepers zijn in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen. Ze kunnen het gewichtsverlies bevorderen in combinatie met andere gezonde leefstijlstrategieën en kunnen de pijn verlichten die wordt veroorzaakt door zure reflux.

Nadelige effecten en individuele zorgen

Net als de meeste voedingsmiddelen, kunnen rode pepers nadelige effecten hebben bij sommige personen, en veel mensen houden niet van de brandende, hete smaak.

Brandend gevoel

Rode pepers staan bekend om hun hete, brandende gevoel.

De verantwoordelijke stof is capsaïcine, dat zich bindt aan pijnreceptoren en een intens brandend gevoel veroorzaakt.

Om deze reden is een extract van rode pepers  “oleoresin capsicum”, het hoofdingrediënt van peperspray(27).

In hoge hoeveelheden veroorzaakt het ernstige pijn, ontsteking, zwelling en roodheid (28).

Na verloop van tijd kan regelmatige blootstelling aan capsaïcine ervoor zorgen dat bepaalde pijnneuronen ongevoelig worden voor verdere pijn.

Maagpijn en diarree

Het eten van rode pepers kan bij sommige mensen darmklachten veroorzaken.

De symptomen kunnen zijn: buikpijn, brandend gevoel in de darm, krampen en pijnlijke diarree.

Dit komt vaker voor bij mensen met het prikkelbare darm syndroom. Rode pepers  kan de symptomen tijdelijk verergeren bij mensen die het niet regelmatig gebruiken (29, 30, 31).

Om deze reden kunnen mensen met het prikkelbare darm syndroom hun consumptie van rode peper en ander pittig voedsel willen beperken.

Risico op kanker

Kanker is een ernstige ziekte die wordt gekenmerkt door abnormale groei van cellen.

Er is gemengd bewijs over het effect van peper op kanker.

Testbuis experimenten en dierstudies geven aan dat capsaïcine, een plantensoort in chili pepers, het risico op kanker kan verhogen of verlagen (32).

Observationele onderzoeken bij mensen hebben de consumptie van rode peper gekoppeld aan een verhoogd risico op kanker, vooral in de galblaas en de maag (33, 34).

Bovendien bleek het eten van rode chilipoeder een risicofactor voor mond- en keelkanker in India(35).

Houd er rekening mee dat observatiestudies niet kunnen aantonen dat rode pepers kanker veroorzaakten, maar dat mensen die rode pepers aten meer geneigd waren het te krijgen.

Verdere studies zijn nodig om te bepalen of veel rode peper-consumptie of supplementen met capsaïcine veilig zijn op de lange termijn.

Kortom: Rode pepers zijn niet goed voor iedereen. Ze veroorzaken een brandend gevoel en kunnen bij sommige personen maagpijn en diarree veroorzaken. Sommige studies hebben rode peper-consumptie geassocieerd met kanker.

Tot slot

Rode pepers zijn een populair specerij in vele delen van de wereld, bekend om hun hete, scherpe smaak.

Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen, en diverse unieke plantenstoffen.

Dit omvat capsaïcine, de stof die het brandende gevoel in de mond veroorzaakt. Capsaïcine is gekoppeld aan verschillende gezondheidsvoordelen, evenals nadelige effecten.

Aan de ene kant kan het helpen gewichtsverlies te bevorderen en pijn te verlichten als het regelmatig wordt gebruikt.

Aan de andere kant veroorzaakt het een branderig gevoel, wat onaangenaam is voor veel mensen, vooral degenen die niet gewend zijn om chili pepers te eten.

Rode pepers kunnen ook spijsverteringsproblemen veroorzaken, en sommige studies hebben rode peper-consumptie geassocieerd met kanker hoewel het bewijs hiervoor zeer beperkt is.

Rode pepers als specerij kan voor veel mensen gezond zijn, terwijl degenen die last hebben van spijsverteringsproblemen deze moeten vermijden.