De gezondheidsvoordelen van rode wijn worden al geruime tijd besproken.

Velen geloven dat een glas elke dag een waardevol onderdeel is van een gezond dieet, terwijl anderen vinden dat wijn enigszins overschat is.

Studies hebben herhaaldelijk aangetoond dat een matige consumptie van rode wijn het risico op verschillende ziekten waaronder hartaandoeningen lijkt te verminderen.

Er is echter een kleine grens tussen matige en excessieve inname.

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

Dit artikel gaat uitgebreid in op rode wijn en de gevolgen voor de gezondheid.

Wat is rode wijn en hoe wordt het gemaakt?

Rode wijn wordt gemaakt door het verpletteren en fermenteren van donkergekleurde, hele druiven.

Er zijn veel soorten rode wijn, die variëren in smaak en kleur. Veel voorkomende soorten zijn Shiraz, Merlot, Cabernet sauvignon, Pinot noir en Zinfandel.

Het alcoholgehalte varieert meestal van 12-15%.

Het is aangetoond dat het eten van matige hoeveelheden rode wijn voordelen heeft voor de gezondheid. Dit komt vooral door het hoge gehalte aan krachtige antioxidanten.

Vermoed wordt dat de alcohol in wijn ook een bijdrage levert aan de matige wijnconsumptie (1).

Kortom: Rode wijn wordt gemaakt door donkere, hele druiven te vergisten. Het bevat veel antioxidanten en het drinken van matige hoeveelheden is goed voor de gezondheid.

De Franse paradox

Rode wijn wordt vaak verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de ‘Franse paradox’.

Deze zin verwijst naar de opmerking dat de Fransen lage hartaandoeningen hebben, ondanks dat ze veel verzadigd vet en cholesterol hebben verbruikt(2) .

Sommige deskundigen geloofden dat rode wijn de voedingsstof was die de Franse bevolking beschermde tegen de schadelijke effecten van deze voedingsstoffen.

Uit nieuwe onderzoeken is echter gebleken dat cholesterol en verzadigd vet in de voeding geen hartaandoeningen veroorzaken wanneer ze in redelijke hoeveelheden worden geconsumeerd (34).

De echte reden achter de goede gezondheid van de Fransen is waarschijnlijk dat ze meer onbewerkte voedingsmiddelen eten en een gezondere levensstijl hebben.

Kortom: Sommige mensen geloven dat rode wijn verantwoordelijk is voor de goede gezondheid van de Franse bevolking en dat dit de belangrijkste verklaring is voor de Franse paradox.

Rode wijn bevat krachtige plantaardige stoffen en antioxidanten, waaronder resveratrol

Druiven zijn rijk aan veel antioxidanten. Deze omvatten resveratrol, catechine, epicatechine en proanthocyanidinen (5).

Deze antioxidanten, met name resveratrol en proanthocyanidinen, worden verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de gezondheidsvoordelen van rode wijn.

Proanthocyanidinen kunnen oxidatieve schade in het lichaam verminderen. Ze kunnen ook helpen bij het voorkomen van hartaandoeningen en kanker (678).

Resveratrol wordt aangetroffen in de druivenhuid. Het wordt in sommige fabrieken geproduceerd als reactie op schade of letsel (9).

Deze antioxidant is in verband gebracht met vele gezondheidsvoordelen, waaronder het bestrijden van ontstekingen en bloedstolling, evenals het verminderen van het risico op hartaandoeningen en kanker. Resveratrol kan proefdieren ook langer laten leven (101112).

Het resveratrol gehalte van rode wijn is echter vrij laag. Je zou verschillende flessen per dag moeten consumeren om de hoeveelheid die in de dierstudies werd gebruikt te bereiken. Dit wordt om duidelijke redenen niet aanbevolen (1314).

Als je alleen voor de resveratrol-inhoud wijn drinkt, kan een supplement een beter idee zijn.

Kortom: De krachtige plantaardige stoffen in rode wijn zijn in verband gebracht met vele gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderde ontsteking, een lager risico op hartaandoeningen en kanker en een langere levensduur.

Rode wijn kan het risico op hartaandoeningen, beroertes en vroegtijdig overlijden verkleinen

Kleine hoeveelheden rode wijn hebben meer gezondheidsvoordelen dan andere alcoholische dranken (51516) .

Er lijkt een J-vormige curve te zijn die de relatie tussen de wijn inname en het risico op hartaandoeningen verklaart.

Mensen die dagelijks ongeveer 150 ml rode wijn drinken, lijken ongeveer 32% minder risico te lopen dan niet-drinkers.

Een hogere inname verhoogt echter het risico op hartaandoeningen dramatisch (1417).

Het drinken van kleine hoeveelheden rode wijn kan het risico op hartziekten verminderen door te helpen het ‘goede’ HDL-cholesterol in het bloed te behouden. Oxidatieve schade en de oxidatie van het ‘slechte’ LDL-cholesterol kunnen ook tot 50% worden verminderd(18192021).

Sommige onderzoeken geven aan dat populaties die al een hoog risico op hartziekten hebben, zoals ouderen, nog meer kunnen profiteren van een matige wijnconsumptie (22).

Bovendien kan het drinken van 1-3 glazen rode wijn per dag, 3-4 dagen van de week, het risico op een beroerte bij mannen van middelbare leeftijd verminderen(2324).

Eén onderzoek toonde ook aan dat het consumeren van 2-3 glazen gedealcoholiseerde rode wijn per dag de bloeddruk kan verlagen (25).

Veel studies hebben aangetoond dat gematigde wijndrinkers minder risico lopen op overlijden door hartaandoeningen, in vergelijking met niet-drinkers of bierdrinkers(222627282930).

Kortom:1-2 glazen rode wijn per dag drinken kan het risico op hartaandoeningen en beroertes verlagen. Hoge hoeveelheden kunnen het risico echter vergroten.

Andere gezondheidsvoordelen van het drinken van rode wijn

Rode wijn is in verband gebracht met verschillende andere gezondheidsvoordelen, waarvan er vele worden toegeschreven aan zijn krachtige antioxidanten.

Rode wijn is gekoppeld aan:

  • Verminderd risico op kanker: Studies hebben aangetoond dat matige wijnconsumptie verband houdt met een verminderd risico op verschillende soorten kanker, waaronder darm-, basaalcel-, eierstok- en prostaatkanker(31323334).
  • Minder risico op dementie: 1-3 glazen wijn per dag drinken is in verband gebracht met een verminderd risico op dementie en de ziekte van Alzheimer (3536).
  • Reduceerd risico op depressie: een onderzoek bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen toonde aan dat degenen die 2-7 glazen wijn per week dronken minder snel depressief werden(3738).
  • Verminderde insulineresistentie: het drinken van 2 glazen per dag normale of gedealcoholiseerde rode wijn gedurende 4 weken kan de insulineresistentie verminderen(3940).
  • Verminderde kans op diabetes type 2 bij vrouwen: matige consumptie van rode wijn is in verband gebracht met een verlaagd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 bij vrouwen(41).

Het lijkt duidelijk dat gematigde hoeveelheden rode wijn goed voor je kunnen zijn. Er zijn echter ook enkele belangrijke negatieve aspecten waarmee rekening moet worden gehouden, die hieronder worden besproken.

Negatieve effecten op de gezondheid van teveel alcohol

Hoewel een matige hoeveelheid rode wijn gezondheidsvoordelen kan bieden, kan het nuttigen van te veel alcohol verwoestende gevolgen voor de gezondheid hebben.

Deze omvatten:

  • Afhankelijk worden van alcohol: Het drinken van alcohol kan uit de hand lopen en leiden tot alcoholisme(42).
  • Levercirrose: Wanneer meer dan 30 gram alcohol (ongeveer 2-3 glazen wijn) per dag wordt geconsumeerd, neemt het risico op het ontwikkelen van een leverziekte toe. End-stage liver disease genaamd cirrose, en is levensbedreigend(43).
  • Verhoogd risico op depressie: Zware drinkers hebben hogere kans op een depressie dan niet drinkers(3744).
  • Gewichtstoename: Rode wijn bevat twee keer zoveel calorieën als bier en suikerhoudende frisdranken. Overmatige consumptie kan daarom bijdragen aan een hoge calorie-inname en u laten aankomen (4546).
  • Verhoogd risico op overlijden en ziekte: Het drinken van veel wijn, zelfs slechts 1-3 dagen per week, kan het risico op diabetes bij mannen verhogen. Hoge alcoholinname is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden(214147).

Kortom: Een overmatige inname van alcoholische dranken kan alcoholafhankelijkheid, levercirrose en gewichtstoename veroorzaken. Het kan ook het risico op depressie, ziekte en voortijdige sterfte verhogen.

Mag je rode wijn drinken? Zo ja, hoeveel?

Als u graag rode wijn drinkt, hoeft u zich geen zorgen te maken, tenzij u de aanbevolen hoeveelheid overschrijdt.

In Europa en Amerika, is een matige consumptie van rode wijn als volgt:

1-1,5 glazen per dag voor vrouwen.
1-2 glazen per dag voor mannen.
Sommige bronnen raden ook aan om 1-2 alcoholvrije dagen te houden per week.

Houd er rekening mee dat dit verwijst naar de totale alcohol consumptie. Het drinken van deze hoeveelheid rode wijn in aanvulling op andere alcoholische dranken kan je gemakkelijk in het bereik van overmatig gebruik brengen.

Als u in het verleden alcoholmisbruik hebt gehad, moet u wijn en andere alcoholische dranken waarschijnlijk volledig vermijden. Wees ook heel voorzichtig als u een familiegeschiedenis van alcoholisme heeft.

Kortom: Matige inname van rode wijn wordt gedefinieerd als 1-2 glazen per dag. Het wordt ook aanbevolen om minimaal 1-2 dagen per week zonder alcohol te hebben.

Tot slot

Ondanks dat rode wijn in verband wordt gebracht met bepaalde gezondheidsvoordelen, is geen van deze het waard om alcoholgebruik aan te moedigen.

Er zijn veel andere effectieve manieren om uw gezondheid te verbeteren, zonder dat u iets hoeft te consumeren dat schadelijk kan zijn (50).

Als u echter al rode wijn drinkt, hoeft u niet te stoppen (tenzij u te veel drinkt).

Zolang je niet meer dan 1-2 glazen per dag drinkt, zou het alleen maar goed moeten doen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.