Hoewel de traditie van wijn maken al circa 7000 jaar bestaat, was het proces van gisting onbekend tot Louis Pasteurs ontdekkingen in de 19e eeeuw.

De goede smaak van wijn blijft alleen behouden dankzij gisting, een soort gecontroleerd bederf. Alcohol is een afvalproduct van het gistingsproces en is giftig voor alle levende wezens.

Zelfs de gisten die het produceren kunnen niet overleven in een omgeving van meer dan 15 procent alcohol. Het gistingsproces komt bij dit gehalte dan ook tot stilstand.

Franse versterkte wijnen zoals sherry en port bevatten circa 12 procent alcohol en Australische en Nieuw-Zeelandse 13 tot 14 procent. Aan versterkte wijnen zoals sherry en port wordt extra alcohol toegevoegd.

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

De samenstelling van wijn

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, maar witte wijn wordt niet altijd gemaakt van witte druiven. Veel witte wijnen worden gemaakt van blauwe druiven, waarbij de schillen worden verwijderd voordat ze kleur afgeven aan het gistende sap, dat most heet. De schillen bevatten het grootste deel van de bioflavonoiden, fenolen, tanninen en andere stoffen waar wijn zijn smaak en gezonde eigenschappen aan dankt.

Hoe langer de most in contact blijft met de schillen, hoe dieper de kleur van de uiteindelijke wijn. Sommige dessert wijnen worden gemaakt van speciale overrijpe druiven die ze hun veelgeprezen zoete en rijke smaak geven. Een klein glas (125 ml) rode of witte wijn bevat 85 kcal. Wijn bevat zelf een beetje ijzer, en draagt bij tot opname van ijzer uit de voeding als het bij de maaltijd wordt gedronken. Van tannine uit de wijn wordt juist vermoed dat het de opname van ijzer remt.

Wijn en het hart

talloze onderzoeken hebben bevestigd dat matig gebruik van alcohol een of twee glazen wijn per dag, liefst bij de maaltijd- het risico op hart en vaatziekten verkleint. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat de mensen die een matige hoeveelheid rode wijn drinken, 40 procent minder kans op hartaanval hebben dan de mensen die het niet doen.

In de jaren negentig, van de vorige eeuw liet een vergelijkend onderzoek zien dat de sterfte aan hart en vaatziekten in Frankrijk veel lager was dan in de VS en Noord-Europa, terwijl de Fransen evenveel of zelfs meer vet aten. De rode wijnconsumptie in Frankrijk verklaart wellicht wel  dit verschijnsel, dat ook wel ‘Franse paradox’ wordt genoemd. Onderzoekers weten nog niet precies welke stoffen in wijn preventief werken tegen een hartaanval, maar vermoedelijk zijn de in druivenschillen voorkomende stoffen quercitine en resveratrol en andere bioflavonoiden hier verantwoordelijk voor. Deze stoffen maken het bloed dunner en gaan vorming van stolsels in de bloed tegen. Men vermoedt dan ook dat het Franse gebruik om (een matige hoeveelheid) wijn bij de maaltijd te drinken de vorming van bloedstolsels tegengaat, wat de oorzaak van de meeste hartaanvallen is.

De bioflavonoiden werken ook als antioxidanten en kunnen schade aan de vaatwanden en het dichtslibben van de aders helpen voorkomen. Ander onderzoek laat zien dat matige hoeveelheid wijn het gehalte aan de beschermende of ‘goede’ cholesterol HDL verhoogt.

Andere gezondheidsvoordelen

er wordt momenteel onderzoek gedaan naar andere voordelen van de resveratrol in wijn. Men vermoedt dat het een preventieve werking heeft tegen bepaalde soorten kanker, zoals darm en prostaatkanker. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat de anthocyaanpigmenten en tanninen in wijn virussen kunnen bestrijden, maar dit effect is nog niet aangetoond bij mensen.

Van tanninen is wel bekend dat ze de groei van plaquevormende bacteriën op de tanden tegengaan en beschermen tegen gaatjes. Weer ander onderzoek richt zich op het verband tussen matige wijnconsumptie en een verlaagd risico op dementie. Sommige mensen zeggen dat wijn slaperige worden dan van andere alcoholische drankjes. Dit zou kunnen liggen aan bepaalde stoffen en niet aan de alcohol in de wijn.

Negatieve effecten

de voordelen van een matige wijnconsumptie, zoals een verminderd risico op bepaalde soorten kanker, verdwijnen wanneer de dagelijkse consumptie hoger is dan één eenheid voor vrouwen en twee voor mannen. Overmatige consumptie vergroot de kans op zowel overgewicht, beroerte, borstkanker en hoge bloeddruk als alcoholisme en leverziekten zoals cirrose. Zelfs matig alcoholgebruik kan het risico op een hersenbloeding al vergroten.

Verder kan te veel drinken in het begin van de zwangerschap geboorteafwijkingen veroorzaken. De meeste wijnen bevatten sulfieten en conserveringsmiddelen die bij sommige mensen allergische reactie uitlokken. Witte wijn bevat overigens meer sulfiet dan rode wijn. Sommige mensen krijgen migraine van rode wijn.

GOEDE EIGENSCHAPPEN

  • Verkleint bij matig verbruik de kans op hart en vaatziekten en bepaalde soorten kanker
  • Rode wijn bevat bioflavonoiden, fenolen en tanninen die een gunstige effect op de gezondheid hebben.
  • Werkt ontspannend

MOGELIJKE GEVAREN

  • Kan allergieën en migraine veroorzaken en de kans op een zeldzaam type beroerte vergroten
  • Overmatige consumptie kan levercirrose, kanker en geboorteafwijkingen veroorzaken

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.