img

Rooibos thee – 5 Voordelen voor de gezondheid, bijwerkingen en meer

1596 Views

Rooibos thee – 5 Voordelen voor de gezondheid, bijwerkingen en meer

Rooibos thee wint aan populariteit als een heerlijk en gezonde drank.

Geconsumeerd in Zuid-Afrika voor eeuwen, is het uitgegroeid tot een geliefd drankje in de hele wereld.

Het is een smaakvolle, cafeïne-vrij alternatief voor zwarte en groene thee .

Bovendien voorstanders van deze thee prijzen de potentiële voordelen voor de gezondheid.

Velen suggereren dat de antioxidanten helpen beschermen tegen kanker, hartziekten en beroerte.

Maar hoeveel van deze gezondheidsclaims zijn waar?

In dit artikel wordt uitgelegd wat rooibos thee is, de 5 belangrijkste voordelen voor de gezondheid, alsmede eventuele bijwerkingen.

Wat is rooibos thee?

Rooibos thee is ook bekend als rode thee of rode bush thee.

Het is gemaakt met behulp van de bladeren van een struik genaamd Aspalathus linearis , meestal gekweekt aan de westkust van Zuid-Afrika (1).

Deze thee wordt vaak aangeduid als een kruid in plaats van thee.

Traditionele rooibos wordt gemaakt door het fermenteren van de bladeren, waardoor ze van roodbruine kleur ontstaat. Groene rooibos is ook beschikbaar, die niet gefermenteerd is. Het is duurder en heeft een grasachtig smaak dan de traditionele versie van de thee(2).

Een bijkomend voordeel van de groene variant is dat het hogere niveau van antioxidanten heeft in vergelijking met de traditionele rode variant (3).

Rooibos thee meestal geconsumeerd op dezelfde wijze als zwarte thee. Sommige mensen willen melk en suiker naar smaak toevoegen.

Recenter zijn ijsthee, espresso, latte en cappuccino van rooibos geïntroduceerd in sommige landen.

In tegenstelling tot sommige conclusies, rooibosthee is geen goede bron van vitaminen en mineralen, uitgezonderd zijn koper en fluoride(4).

Het zit echter vol krachtige antioxidanten, waarvan sommige gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

Kortom: Rooibos thee is een traditionele drank gemaakt met behulp van de bladeren van een struik uit Zuid-Afrika. Het wordt geconsumeerd op dezelfde manier als zwarte thee en bevat veel antioxidanten.

1. Het heeft toegevoegde voordelen ten opzichte van zwarte thee en groene thee

Rooibos thee in een glazen beker

Cafeïne is een natuurlijk stimulerend middel gevonden in zowel zwarte thee en groene thee.

Het consumeren van matige hoeveelheden cafeïne is over het algemeen veilig.

Het kan zelfs bepaalde voordelen hebben voor sportprestaties, concentratie en stemming(5).

Echter overmatig gebruik is gekoppeld aan hartkloppingen, verhoogde angst, slaap problemen en hoofdpijn(5).

Daarom kiezen sommige mensen ervoor om het voorkomen of te beperken van cafeïne-inname.

Omdat rooibos thee van nature cafeïne-vrij is, is het een uitstekend alternatief voor zwarte of groene thee(6).

Een ander voordeel is dat het lage tannine niveaus heeft vergeleken met de reguliere zwarte of groene thee.

Tannines is een natuurlijke stof die in groene en zwarte thee worden gevonden. Ze hebben vaak een slechte reputatie omdat ze interfereren met de absorptie van bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer.

Tenslotte, in tegenstelling tot zwarte thee en in mindere mate groene thee, rode rooibos bevat geen oxaalzuur .

Het consumeren van grote hoeveelheden oxaalzuur kan het risico op nierstenen verhogen. Dit betekent dat deze thee een goede optie voor iedereen met nierproblemen.

Kortom: In vergelijking met gewone zwarte thee of groene thee, rooibos is cafeïne-vrij, lager in tannines en lager in oxaalzuur.

2. Het zit boordevol met antioxidanten, die wellicht gezondheidsvoordelen heeft

Rooibos is in populariteit mede door de hoge niveaus van gezondheidsbevorderende antioxidanten. Deze omvatten aspalathin en quercetine(7, 8).

Zij kunnen helpen om lichaamscellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen .

Op de lange termijn, kunnen hun effecten helpen verminderen het risico op ziekten, met inbegrip van hart-en vaatziekten en kanker(9).

Er is enig bewijs dat het drinken van antioxidanten de niveaus in het lichaam kan verhogen.

Een studie van 15 mensen bleek dat de antioxidanten in het bloed steeg met 2,9% wanneer de deelnemers dronken de rode variëteit van rooibos en 6,6% toen ze de groene variant dronken.

Deze toename duurde vijf uur nadat de deelnemers 500 ml  thee dronken gemaakt met 750 mg rooibos theebladeren(10).

Echter, een andere studie van 12 gezonde mannen bleek dat het drinken rooibos thee geen effect had op het bloed antioxidanten vergeleken met gewone thee(11).

Dit kan te wijten zijn aan het feit dat antioxidanten in de thee niet kunnen worden geabsorbeerd of zeer efficiënt gebruikt door het lichaam(11, 12).

Kortom: Rooibos thee zit vol van gezondheidsbevorderende antioxidanten. Echter, deze worden niet altijd geabsorbeerd.

3. Het drinken van rooibos thee zou voordelen hebben voor mensen met een risico op hart-en vaatziekten

Scoop van Rooibos Tea Leaves

Antioxidanten in de thee zijn gekoppeld aan een gezonder hart(13).

Dit kan op verschillende manieren gebeuren(14).

Ten eerste, het drinken van rooibos thee kan een gunstig effect hebben op de bloeddruk door remming van angiotensine-converterend enzym (ACE)(15).

ACE indirect verhoogt de bloeddruk doordat het zorgt voor het samentrekken van de bloedvaten.

Een onderzoek onder 17 mensen bleek dat het drinken van rooibos thee resulteerde in de remming van de ACE-activiteit 30-60 minuten nadat de deelnemers van de thee hadden dronken(15).

Echter, dit is niet te vertalen naar eventuele veranderingen in de bloeddruk.

Er is veelbelovender bewijs dat de thee cholesterolgehalte kan verbeteren.

Een studie onderzocht de effecten van rooibos bij 40 mannen met overgewicht en vrouwen met een hoger risico op hart-en vaatziekten.

De onderzoekers vonden dat het drinken van zes koppen rooibos thee per dag gedurende zes weken resulteerde in een afname van low-density lipoproteïne (LDL) cholesterol, ook bekend als het “slechte” cholesterol.

Het werd ook geassocieerd met een kleine toename in high-density lipoproteïne (HDL) cholesterol. Dat is het “goede” cholesterol(16).

Hetzelfde effect werd echter niet gezien bij gezonde mensen.

Gezonde cholesterolspiegel betekent extra bescherming tegen diverse hartaandoeningen, waaronder hartaanvallen en beroertes.

Kortom: Rooibos thee is goed voor de gezondheid van het hart doordat het een positief effect op de bloeddruk heeft. Het kan ook het “slechte” cholesterol verlagen en verhogen van het “goede” cholesterol bij mensen die een risico lopen op hart- en vaatziekten.

4. Bepaalde antioxidanten in rooibos thee kan het risico op kanker verminderen 

Laboratorium studies bleek dat de antioxidanten quercetine en luteoline , die worden aangetroffen in rooibos thee, kankercellen kunnen doden en voorkomen dat deze uitgroeien tot tumoren(17, 18).

De hoeveelheid quercetine in een kopje thee is slechts een klein percentage van de totale antioxidanten.

Daarom is het niet duidelijk of er genoeg van deze twee antioxidanten bevat, en als ze efficiënt genoeg worden geabsorbeerd in het lichaam om gunstige effecten te bewerkstelen.

Studies bij de mens moeten worden uitgevoerd om sterker bewijs te vinden dat het drinken van rooibos thee daadwerkelijk kan voorkomen de groei van kanker.

Conclusie: Bepaalde antioxidanten in rooibos thee heeft aangetoond dat het kankercellen dood en het voorkomen van tumorgroei. Echter, er zijn geen menselijke studies.

5. Verbindingen in rooibos thee kunnen mensen met diabetes type 2 van profiteren

Rooibos thee is een van de enige bekende natuurlijke bronnen van het antioxidant aspalathine genaamd. Studies bij dieren suggereren dat aspalathine een anti-diabetische effect hebben(19)

Een studie bij muizen met diabetes type 2 vond dat aspalathine helpt om de bloedsuikerspiegel in balans te houden en vermindert de insulineresistentie . Dit is veelbelovend nieuws voor mensen met diabetes type 2 of mensen die risico lopen op het ontwikkelen van deze (20).

Echter meer onderzoeken bij mensen zijn nodig om dit voordeel te bevestigen.

Kortom: Dierstudies suggereren dat bepaalde antioxidanten in rooibos thee kan helpen om de bloedsuikerspiegel in balans te hoeden en het verbeteren van de insulineresistentie. Studies bij de mens is nodig.

Hoe zit het met andere potentiële voordelen?

Stapel van Rooibos Tea Leaves

De gezondheidsclaims in verband met rooibos thee lopen sterk uiteen. Maar er is over het algemeen een gebrek aan bewijs om veel van deze te ondersteunen:

  • Gezondheid van de botten: Het bewijs voor een verbeterde botgezondheid door rooibos is zwak. Bovendien zijn er maar weinig studies die specifiek gericht zijn op rooibosthee (21).
  • Betere spijsvertering: De thee wordt vaak gepromoot als een manier om problemen met de spijsvertering te verminderen. Echter, bewijs hiervoor is zwak.
  • Anderen claims: Hoewel sommige mensen wel verbeteringen melden, is er geen sterk bewijs dat het kan helpen bij slaapproblemen, allergieën, hoofdpijn of buikpijn.

Natuurlijk betekent het gebrek aan bewijs niet dat deze vals zijn. Zij kunnen waar zijn, maar het is gewoon nog niet onderzocht.

Kortom: Er is momenteel geen sterke aanwijzingen dat rooibos thee verbetert de gezondheid van de botten, de spijsvertering, slaap, allergieën, hoofdpijn of koliek.

Zijn er negatieve bijwerkingen?

In het algemeen is deze thee zeer veilig.

Hoewel de negatieve bijwerkingen uiterst zeldzaam zijn, hebben sommige ze wel gemeld.

Een casestudie vond dat dagelijkse inname van veel rooibos thee was gekoppeld aan een toename van leverenzymen, wat vaak duidt op leverproblemen. Dit was echter slechts een complexe casus(22).

Bepaalde verbindingen in de thee hebben aangetoond oestrogeen activiteit te bevorderen, wat betekent dat ze de productie van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen kan stimuleren(23).

Daarom sommige bronnen suggereren dat personen met een hormoongevoelige aandoeningen, zoals borstkanker, dit soort thee beter niet kunnen drinken.

Het effect is echter erg klein en het is waarschijnlijk dat je enorme hoeveelheden zou moeten drinken voordat er enig effect zou optreden.

Kortom: Rooibos is over het algemeen zeer veilig om te drinken en negatieve bijwerkingen zijn uiterst zeldzaam.

Tot slot

Rooibos thee is gezond en lekker om te drinken.

Het is cafeïne-vrij, laag in tannines en rijk aan antioxidanten.

Weliswaar bevat het antioxidanten die verschillende gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

Echter, gezondheidsclaims met betrekking tot de thee zijn vaak anekdotisch en niet op basis van sterk bewijs.

Het is nog niet duidelijk of de voordelen van rooibos thee gezien in laboratorium en dierlijke studies te vertalen zijn naar real-world voordelen voor de gezondheid voor de mens.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text