Rooibos thee wint aan populariteit als een heerlijke en gezonde drank.

Al eeuwenlang gedronken in Zuid-Afrika, is het een geliefd drankje over de hele wereld geworden.

Het is een smaakvol, cafeïnevrij alternatief voor zwarte en groene thee .

Sterker nog, voorstanders prijzen deze thee voor zijn potentiële gezondheidsvoordelen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Velen hebben gesuggereerd dat de antioxidanten kunnen helpen beschermen tegen kanker, hartziekten en beroertes.

Maar hoeveel van deze gezondheidsclaims zijn waar? Dit artikel legt uit wat rooibos thee is, de top 5 gezondheidsvoordelen ervan, evenals mogelijke bijwerkingen.

Wat is Rooibos thee?

Rooibos thee is ook bekend als rode thee of rode bush thee.

Het is gemaakt met behulp van de bladeren van een struik genaamd Aspalathus linearis , meestal groeit het aan de westkust van Zuid-Afrika (1).

Rooibos is een kruidenthee en is niet verwant aan groene of zwarte thee.

Traditionele rooibos wordt gemaakt door het fermenteren van de bladeren, waardoor ze een roodbruine kleur krijgen. Groene rooibos is ook verkrijgbaar die niet gefermenteerd is. Het heeft de neiging duurder te zijn en heeft een meer grasachtige smaak dan de traditionele versie van de thee(2).

Een bijkomend voordeel van de groene variant is dat het hogere gehalte van antioxidanten bevat in vergelijking met de traditionele rode variant (3).

Rooibos thee wordt meestal gedronken op dezelfde wijze als zwarte thee.

In tegenstelling tot sommige beweringen is rooibos thee geen goede bron van vitamines of mineralen, met uitzondering van koper en fluoride (4).

Het zit echter boordevol krachtige antioxidanten, die mogelijk enkele gezondheidsvoordelen hebben.

Kortom: Rooibos thee is een traditionele drank gemaakt met behulp van de bladeren van een struik uit Zuid-Afrika. Het wordt op dezelfde manier gedronken als zwarte thee en bevat veel antioxidanten.

1. Het heeft toegevoegde voordelen ten opzichte van zwarte thee en groene thee

Cafeïne is een natuurlijk stimulerend middel die te vinden is in zowel zwarte thee als groene thee.

Het consumeren van gematige hoeveelheden cafeïne is over het algemeen veilig.

Het kan zelfs bepaalde voordelen hebben voor sportprestaties, concentratie en stemming(5).

Overmatige consumptie is echter in verband gebracht met hartkloppingen, toegenomen angst, slaapproblemen en hoofdpijn(5).

Daarom kiezen sommige mensen ervoor om de inname van cafeïne te vermijden of te beperken.

Omdat rooibos thee van nature cafeïnevrij is, het een uitstekend alternatief is voor zwarte of groene thee(6).

Een andere bonus is dat het lage tannine gehalte heeft in vergelijking met gewone zwarte of groene thee.

Tannines zijn natuurlijke stoffen die voorkomen in groene en zwarte thee. Ze hebben vaak een slechte reputatie omdat ze interfereren met de opname van bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer.

Ten slotte bevat rode rooibos, in tegenstelling tot zwarte thee en in mindere mate groene thee, geen oxaalzuur .

Het consumeren van grote hoeveelheden oxaalzuur kan het risico op nierstenen verhogen. Dit betekent dat deze thee geen goede optie is voor iedereen met nier problemen.

Kortom: Rooibos thee is in vergelijking met gewone zwarte thee of groene thee cafeïnevrij en bevat minder tannines en oxaalzuur.

2. Het zit vol met antioxidanten die gezondheidsvoordelen kunnen hebben

Rooibos is in populariteit deels vanwege de hoge gehaltes van gezondheidsbevorderende antioxidanten. Deze omvatten aspalathin en quercetine(7, 8)

Zij kunnen helpen om lichaamscellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Op de lange termijn kunnen de effecten ervan het risico op ziekten, waaronder hartaandoeningen en kanker helpen verminderen(9).

Er zijn aanwijzingen dat het drinken van rooibos thee de antioxidantengehalte in het lichaam kan verhogen.

Een studie van 15 personen wees uit dat de antioxidantengehalte in het bloed met 2,9% toenam toen deelnemers de rode variëteit rooibos dronken en 6,6% wanneer ze de groene variant dronken.

Deze toename duurde vijf uur nadat de deelnemers 500 ml  thee dronken gemaakt met 750 mg rooibos theebladeren(10).

Het bleek echter in een andere studie bij 12 gezonde mannen dat het drinken van rooibos thee geen effect had op bloed antioxidanten in vergelijking met gewone thee(11).

Dit is mogelijk omdat de antioxidanten in rooibos van korte duur zijn of inefficiënt in het lichaam worden opgenomen(1112).

Kortom: Rooibos thee zit vol gezondheidsbevorderende antioxidanten. Deze antioxidanten kunnen echter onstabiel of inefficiënt in het lichaam worden opgenomen.

3. Het drinken van rooibos thee kan voordelen hebben voor mensen met een risico op hartziekten

Antioxidanten in de thee zijn gekoppeld aan een gezonder hart(13).

Dit kan op verschillende manieren gebeuren(14).

Ten eerste kan het drinken van rooibos thee gunstige effecten hebben op de bloeddruk door het remmen van angiotensine-converterend enzym (ACE) (15).

ACE verhoogt indirect de bloeddruk door de bloedvaten te doen samentrekken.

Uit een onderzoek onder 17 mensen bleek dat het drinken van rooibos thee resulteerde in de remming van de ACE-activiteit 30-60 minuten nadat de deelnemers de thee dronken (15).

Dit vertaalde zich echter niet in veranderingen in de bloeddruk.

Er is meer veelbelovend bewijs dat de thee het cholesterolgehalte kan verbeteren.

Een studie onderzocht de effecten van rooibos bij 40 mannen en vrouwen met overgewicht die een hoger risico op hartaandoeningen lopen.

De onderzoekers ontdekten dat zes kopjes rooibos thee dagelijks zes weken lang leidden tot een afname van LDL-cholesterol (low-density lipoprotein), ook wel het “slechte” cholesterol genoemd.

Het was ook geassocieerd met een kleine toename van HDL-cholesterol (high-density lipoprotein). Dat is het “goede” cholesterol(16).

Hetzelfde effect werd echter niet gezien bij gezonde mensen.

Een gezond cholesterolgehalte betekent extra bescherming tegen verschillende hartaandoeningen, waaronder hartaanvallen en beroertes.

Kortom: Rooibos thee kan de gezondheid van het hart ten goede komen door de bloeddruk positief te beïnvloeden. Het kan ook het “slechte” cholesterol verlagen en het “goede” cholesterol verhogen bij mensen die een risico lopen op hartaandoeningen.

4. Bepaalde antioxidanten in rooibos thee kunnen het risico op kanker verminderen

Uit onderzoek met reageerbuizen bleek dat de antioxidanten quercetine en luteoline, die worden aangetroffen in rooibos thee, kankercellen kunnen doden en tumorgroei kunnen voorkomen(1718).

De hoeveelheid quercetine in een kopje thee is echter maar een klein percentage van de totale aanwezige antioxidanten.

Daarom is het niet duidelijk of er voldoende van deze twee antioxidanten zijn en of ze voldoende efficiënt in het lichaam worden geabsorbeerd om gunstige effecten te bewerkstelen.

Studies bij mensen moeten worden uitgevoerd om sterker bewijs te leveren dat het drinken van rooibos thee de groei van kanker daadwerkelijk kan voorkomen.

Kortom: Bepaalde antioxidanten in rooibos thee hebben kankercellen gedood en tumorgroei voorkomen. Er zijn echter geen studies bij mensen.

5. Verbindingen in rooibos thee kunnen degenen met diabetes type 2 ten goede komen

Rooibos thee is één van de weinige bekende natuurlijke bronnen van een antioxidant genaamd aspalathin. Onderzoek bij dieren duidt erop dat aspalathin een anti-diabetisch effect kan hebben (19)

Een studie bij muizen met diabetes type 2 vond dat aspalathin helpt om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen en de insulineresistentie te verminderen. Dit is veelbelovend nieuws voor mensen met diabetes type 2 of diegenen die het risico lopen het te ontwikkelen (20).

Er zijn echter meer studies bij mensen nodig om dit voordeel te bevestigen.

Kortom: Dierstudies suggereren dat specifieke antioxidanten in rooibos thee kunnen helpen de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen en de insulineresistentie te verbeteren. Er zijn echter studies bij mensen nodig.

Hoe zit het met andere potentiële voordelen?

De gezondheidsclaims met betrekking tot rooibos thee variëren sterk. Er is echter over het algemeen een gebrek aan bewijs om veel van deze te ondersteunen:

  • Botgezondheid: Het bewijs dat de consumptie van rooibos verband houdt met een verbeterde gezondheid van de botten is zwak. Bovendien zijn studies die specifiek gericht zijn op rooibos thee schaars(21).
  • Verbeterde spijsvertering: De thee wordt vaak gepromoot als een manier om spijsverteringsproblemen te verminderen. Het bewijs daarvoor is echter zwak.
  • Anderen claims: Ondanks enkele anekdotische rapporten van verbeteringen, is er geen sterk bewijs dat het slaapproblemen, allergieën, hoofdpijn of kolieken kan helpen.

Natuurlijk betekent het gebrek aan bewijs niet dat deze vals zijn. Het is gewoon nog niet onderzocht.

Kortom: Er is momenteel geen sterk bewijs dat rooibos thee de gezondheid van de botten, de spijsvertering, slaap, allergieën, hoofdpijn of koliek verbetert.

Zijn er negatieve bijwerkingen?

In het algemeen is deze thee zeer veilig.

Hoewel negatieve bijwerkingen uiterst zeldzaam zijn, zijn er enkele gemeld.

Een casestudie toonde aan dat het dagelijks drinken van grote hoeveelheden rooibos thee verband hield met een toename van leverenzymen, wat vaak op een leverprobleem duidt. Dit was echter slechts één complexe zaak(22).

Bepaalde verbindingen in de thee hebben een oestrogene activiteit getoond, wat betekent dat ze de productie van het vrouwelijke geslachtshormoon, oestrogeen kunnen stimuleren(23).

Daarom suggereren sommige bronnen dat mensen met hormoongevoelige aandoeningen, zoals borstkanker, dit soort thee beter niet kunnen drinken.

Dit effect is echter zeer mild en het is waarschijnlijk dat u zeer grote hoeveelheden zou moeten consumeren voordat het effect zou hebben.

Kortom: Rooibos is over het algemeen erg veilig om te drinken en negatieve bijwerkingen zijn uiterst zeldzaam.

Tot slot

Rooibos thee is gezond en lekker om te drinken.

Het is cafeïnevrij, arm aan tannines en rijk aan antioxidanten, wat een aantal gezondheidsvoordelen kan bieden.

Gezondheidsclaims met betrekking tot de thee zijn echter vaak anekdotisch en niet gebaseerd op sterk bewijs.

Het is nog steeds niet duidelijk of de voordelen van rooibos-thee in reageerbuis- en dierstudies zich vertalen in reële voordelen voor de gezondheid van de mens.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.