Roomkaas is een zachte kaas met een zachte consistentie.

Het heeft een milde smaak en is een populair smeersel voor op brood, crackers en bagels.

Dit artikel legt alles uit wat u moet weten over roomkaas, inclusief de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en nadelen.

Hoe het gemaakt is

Roomkaas wordt meestal gemaakt van room, maar kan ook worden gemaakt met een combinatie van room en melk(1).

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Eerst ondergaat room door middel van pasteurisatie een warmtebehandeling om potentieel gevaarlijke micro-organismen te doden. Vervolgens worden melkzuurbacteriën toegevoegd, waardoor de kaas licht zuur wordt(2).

Van daaruit worden de vetdruppels van de room in kleinere en meer uniforme druppels afgebroken, waardoor een glad product ontstaat.(13).

Additieven zoals johannesbroodpitmeel en carrageen maken de kaas dikker. Tot slot wordt een stollingsenzym – afkomstig van een plantaardige of dierlijke bron – toegevoegd om de stevigheid te verbeteren(345).

In de Nederland moet roomkaas ten minste 33% vet bevatten en minder dan 55% vocht. In sommige landen kan echter een hoger vetgehalte vereist zijn. (35).

Kortom: Roomkaas wordt gemaakt van room of een combinatie van room en melk. Het wordt licht zuur door de toevoeging van melkzuurbacteriën.

Voedingswaarde

Er zijn vele soorten roomkaas te koop, waaronder naturel, extra dikke room, geklopte en gearomatiseerde roomkaas.

Daarom is het voedingsprofiel afhankelijk van het specifieke product en merk.

Over het algemeen biedt 28 gram naturel roomkaas ( 6 ):

  • Calorieën: 99
  • Eiwit: 2 gram
  • Vet: 10 gram
  • Koolhydraten: 2 gram
  • Vezel: 0 gram
  • Vitamine A: 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Riboflavine (vitamine B2): 5% van de ADH

Roomkaas bevat veel vet en bevat een kleine hoeveelheid koolhydraten en eiwitten. Het is een goede bron van vitamine A en draagt ​​wat riboflavine (vitamine B2) bij.

Geklopte roomkaas bevat minder vet en minder calorieën per portie ( 6 ).

Kortom: Roomkaas bevat veel vet en is een goede bron van vitamine A en riboflavine.

Voordelen

Naast het feit dat het een smakelijke smeerkaas is, heeft roomkaas ook een aantal gezondheidsvoordelen.

Goede bron van vitamine A

Roomkaas bevat een aanzienlijke hoeveelheid vitamine A.

Slechts 28 gram bevat 87 mg vitamine A, wat 10% van de ADH is ( 6 ). Deze vitamine is in vet oplosbaar en bijzonder belangrijk voor uw gezichtsvermogen (7).

Het ondersteunt ook uw immuunsysteem en helpt de integriteit van veel weefsels, zoals uw huid, longen en darmen te beschermen(8).

Levert antioxidanten

Roomkaas is een bron van verschillende antioxidanten die je lichaam beschermen tegen onstabiele moleculen die vrije radicalen worden genoemd. Wanneer het niveau van vrije radicalen te hoog wordt in je lichaam, kan het leiden tot cellulaire schade.

Roomkaas bevat kleine hoeveelheden carotenoïde antioxidanten, waaronder luteïne en zeaxanthine, die vooral belangrijk zijn voor de gezondheid van de ogen( 6 ,91011).

Kan probiotische effecten hebben

Roomkaas wordt gemaakt met behulp van een startercultuur van melkzuurbacteriën.

Sommige van deze bacteriestammen zijn probiotica, vriendelijke bacteriën die gezondheidsvoordelen bieden (12 ).

Sommige Lactobacillus-soorten ondersteunen bijvoorbeeld uw immuunsysteem door het verminderen van de ontstekingsreactie, terwijl andere soorten uw immuunsysteem stimuleren bij blootstelling aan infectie(121314).

In een 8 weken durende studie vertoonden muizen die Lactococcus chungangensis roomkaas aten verhoogde niveaus van gunstige korte-keten vetzuren en een verbeterd bacterieprofiel in hun ontlasting (15).

Korte-keten vetzuren zijn de belangrijkste energiebron voor coloncellen. Ze verminderen ook ontstekingen in uw lichaam, wat mensen met bepaalde ontstekingsstoornissen ten goede kan komen (1617).

Deze resultaten zijn veelbelovend, maar studies op mensen zijn nodig.

Aangezien verhitting probiotica doodt, zoek naar roomkaas met het label “levende en actieve culturen”, wat betekent dat het product probiotica bevat.

Laag in lactose

Lactose is een soort suiker die voorkomt in zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt.

Toch zijn er sommige mensen die niet in staat zijn om deze suikers te verteren. Deze aandoening wordt lactose-intolerantie genoemd, wat symptomen als een opgeblazen gevoel, gas en diarree kan veroorzaken.(18).

Mensen met deze aandoening moeten zuivelproducten beperken of vermijden.

Uit onderzoek blijkt echter dat de meeste mensen met lactose-intolerantie kleine hoeveelheden tot 12 gram lactose per maaltijd kunnen verdragen(18).

Omdat roomkaas minder dan 2 gram lactose per 28 gram bevat, hebben mensen met lactose-intolerantie daar mogelijk geen problemen mee ( 6 ).

Kortom: Roomkaas is een geweldige bron van vitamine A, arm aan lactose en een goede bron van antioxidanten. Het kan ook probiotische effecten hebben.

Mogelijke nadelen

Ondanks zijn gezondheidsvoordelen, kan roomkaas enkele nadelen hebben.

Laag in eiwit

Roomkaas bevat een kleine hoeveelheid eiwitten, met een standaard portie van 28 gram die minder dan 2 gram oplevert. Dit is beduidend minder dan veel andere vormen van zachte kaas, waaronder brie en geitenkaas( 6 , 19 , 20 ).

Eiwit is essentieel voor het behoud van spiermassa en kracht. Het helpt je ook om je vol te voelen na de maaltijd (2122).

Daarom moet u veel andere goede eiwitbronnen eten, zoals vlees, vis, eieren, bonen, linzen en andere zuivelproducten.

Korte houdbaarheid

Roomkaas is relatief kort houdbaar.

Factoren zoals verwerking, verpakking en opslag beïnvloeden hoe lang het vers blijft .

Hoewel pasteurisatie gevaarlijke micro-organismen doodt, vormt het hoge watergehalte nog steeds een risico op microbiële besmetting (23).

Over het algemeen moet roomkaas binnen 2 weken na opening worden gegeten en in de koelkast worden bewaard ( 24 ).

Om de microbiële groei te beperken, moet u het met een schoon mes besmeren en de verpakking altijd opnieuw verzegelen. Roomkaas moet op de vervaldatum worden weggegooid als u een ongebruikelijke geur of schimmel opmerkt(23).

Kortom: Roomkaas bevat weinig eiwitten en moet binnen 2 weken na opening worden gegeten.

Een veelzijdig ingrediënt 

Roomkaas is extreem veelzijdig.

De romige textuur maakt het een populair ingrediënt in zowel zoete als hartige gerechten. Terwijl hoofdzakelijk gebruikt als smeersels op bagels, crackers, en toost, wordt het ook toegevoegd aan vullingen voor sandwiches of gebakken aardappelen, evenals romige sauzen (13).

Het kan zelfs worden gecombineerd met gerookte zalm als een heerlijke snack of voorgerecht.

Kortom: Roomkaas is een populair smeersel die ook wordt gebruikt in bakkerijproducten, zoals cheesecakes.

Tot slot

Roomkaas is een veelzijdige smeerkaas.

Het is een goede bron van vitamine A en levert weinig lactose. Het is echter arm aan eiwitten en rijk aan vet en calorieën, dus het is het beste om het met mate te gebruiken.