Rozemarijn ( Rosmarinus officinalis ) is een geurige groenblijvend kruid inheems in en rond het Middellandse Zeegebied. Het wordt gebruikt als een culinair specerij, om parfums te maken en voor de potentiële voordelen voor de gezondheid.

Het kruid smaakt niet alleen goed in culinaire gerechten, zoals rozemarijn in kip en lamsvlees, maar het is ook een goede bron van ijzer, calcium en vitamine B-6.

Het wordt gewoonlijk het meest gebruikt in de vorm van een gedroogd kruid of als een gedroogde extract in poedervorm, terwijl thee en vloeibare extracten worden gemaakt van verse of gedroogde bladeren.

Het kruid wordt geprezen sinds de oudheid om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Rozemarijn werd traditioneel gebruikt te helpen om spierpijn te verlichten, verbeteren van het geheugen, versterken van het immuunsysteem en de bloedsomloop en het bevorderen van de haargroei.

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

Feiten over rozemarijn

 • Rozemarijn is een vaste plant.
 • De bladeren worden vaak gebruikt in de keuken.
 • Mogelijke voordelen voor de gezondheid zijn onder andere verbeterde concentratie, de spijsvertering, en voorkomen van hersenen veroudering.
 • Zeer hoge doses kunnen braken veroorzaken, coma , en longoedeem .

Mogelijke voordelen voor de gezondheid

Rozemarijn is een lid van de mint familie Lamiaceae, samen met vele andere kruiden, zoals oregano, tijm, basilicum en lavendel.

De naam rozemarijn is afgeleid van het Latijnse ros dat betekent “dauw” en marinus betekent “zee” – “zeedauw”

Rozemarijn heeft een aantal mogelijke gezondheidsvoordelen.

Antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen

Rozemarijn is een rijke bron van antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen, die worden verondersteld om te helpen bij het stimuleren van het immuunsysteem en het verbeteren van de bloedcirculatie.

Laboratoriumstudies hebben aangetoond dat rozemarijn rijk is aan antioxidanten, die een belangrijke rol spelen bij het neutraliseren van schadelijke deeltjes, de zogenaamde vrije radicalen.

Verbeteren van de spijsvertering

In Europa wordt rozemarijn vaak gebruikt om te helpen bij de behandeling van de spijsvertering. Een Duitse commissie heeft rozemarijn voor de behandeling van indigestie goedgekeurd. Er moet echter worden opgemerkt dat er momenteel geen zinvol wetenschappelijk bewijs is om deze bewering te ondersteunen.

Verbeteren van het geheugen en de concentratie

Volgens onderzoek beschreven in Therapeutic Advances in Psychopharmacology , kan de geur van rozemarijn iemands concentratie, prestaties, snelheid en nauwkeurigheid verbeteren en in mindere mate hun stemming.

Neurologische bescherming

Wetenschappers hebben ontdekt dat rozemarijn ook goed voor je hersenen kan zijn. Rozemarijn bevat een ingrediënt genaamd carnosinezuur, dat in staat is om te vechten tegen beschadiging door vrije radicalen in de hersenen.

Sommige studies bij ratten hebben vastgesteld dat rozemarijn nuttig kan zijn voor mensen die een beroerte hebben ervaren. Rozemarijn lijkt beschermend te zijn tegen schade aan de hersenen en kan het herstel verbeteren.

Voorkomen van hersenveroudering

Sommige studies hebben gesuggereerd dat rozemarijn de hersenveroudering aanzienlijk kan helpen voorkomen. Het therapeutisch vermogen van rozemarijn voor de preventie van de ziekte van Alzheimer belooft, maar meer studies zijn nodig.

Kanker

Onderzoek gepubliceerd in Oncology Reports bleek dat “ethanol rozemarijn extract (RO)” vertraagde de verspreiding van menselijke leukemie en borstkanker carcinoma cellen.”

Een andere studie, gepubliceerd in Bioscience, Biotechnology and Biochemistry , concludeerde dat rozemarijn bruikbaar kan zijn als ontstekingsremmend en anti-tumormiddel.

Daarnaast is er een rapport gepubliceerd in het Journal of Food Science daar is uit gebleken dat het toevoegen van rozemarijn extract in rundergehakt vermindert de vorming van kankerverwekkende stoffen die zich kunnen ontwikkelen tijdens het koken.

Bescherming tegen macula degeneratie

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Investigative Ophthalmology & Visual Science , onder leiding van Dr. Stuart A. Lipton, Ph.D. en collega’s van Sanford-Burnham Medical Research Institute, bleek dat carnosinezuur, dat is een belangrijk component van rozemarijn, aanzienlijk de gezondheid van het oog kan stimuleren.

Dit kan klinische toepassingen voor ziekten van de buitenste retina, zoals leeftijdsgebonden maculaire degeneratie dit is de meest voorkomende oogziekte in Nederland.

Bijwerkingen

Rozemarijn is meestal veilig als het in lage doses wordt ingenomen. Extreem grote doses kunnen echter ernstige bijwerkingen veroorzaken, hoewel dit zeldzaam is.

Bijwerkingen zijn onder andere:

 • braken
 • spasmen
 • coma
 • longoedeem (vloeistof in de longen)

Hoge doses van rozemarijn kan leiden tot een miskraam; daarom wordt het niet aangeraden voor zwangere vrouwen om rozemarijn supplementen te nemen.

Interactie met medicijnen

Rozemarijn kan invloed hebben op de activiteit van sommige medicijnen, met inbegrip van:

 • Antistollingsmiddel – Met inbegrip van bloedverdunnende medicijnen, zoals warfarine, aspirine en Clopidogrel.
 • ACE-remmers – Die worden gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk . Zij omvatten lisinopril (Zestril), fosinopril (Monopril), captpril (Capoten) en elaropril (Vasotec).
 • Diuretica – Zoals hydrocholorothiazide en furosemide (Lasix), die de urine productie verhoogd.
 • Lithium – die wordt gebruikt voor de behandeling van depressie . Rozemarijn kan fungeren als een diureticum, en vervolgens kunnen leiden tot lithium toxische concentraties in het lichaam.

Het is de totale voeding of algehele eetpatroon dat is het belangrijkst in de preventie van ziekten en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een ​​voeding te eten met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen dan om zich te concentreren op de individuele voedingsmiddelen als de sleutel tot een goede gezondheid.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.