Rozijnen, sultana rozijnen en krenten zijn allemaal populaire soorten gedroogd fruit.

Meer specifiek zijn het verschillende soorten gedroogde druiven.

Verpakt met essentiële vitamines, mineralen en antioxidanten, worden ze in verschillende keukens over de hele wereld gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten.

Ondanks hun populariteit, is er nog steeds veel verwarring over deze smakelijke lekkernijen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Dit artikel legt het verschil uit tussen rozijnen, sultana rozijnen en krenten.

Het zijn verschillende soorten gedroogde druiven

Simpel gezegd, rozijnen, sultana rozijnen en krenten zijn allemaal verschillende soorten gedroogde druiven.

Het begrijpen van de verschillen tussen de drie kan echter verwarrend zijn, vooral voor rozijnen en sultana rozijnen, aangezien hun definities in verschillende delen van de wereld verschillen.

In de VS wordt de term ‘rozijn’ toegepast op zowel rozijnen als sultana. Om de twee te onderscheiden, worden sultana rozijnen “gouden” rozijnen genoemd.

Internationaal is het een ander verhaal. In de meeste landen, waaronder in NL, worden rozijnen en sultana rozijnen onderscheiden door het soort druif en de gebruikte verwerkingsmethode.

Om verwarring te voorkomen, verwijst dit artikel naar rozijnen en sultana rozijnen volgens de internationale definities.

Rozijnen

Rozijnen zijn een soort druif die ongeveer drie weken is gedroogd. Druiven worden donker als ze drogen, waardoor rozijnen hun donkerbruine kleur krijgen.

Een reeks van druivensoorten wordt gebruikt om rozijnen te maken. De grootte, smaak en kleur hangen af ​​van het type gebruikte druif.

In de VS worden rozijnen meestal gemaakt van de Thompson Seedless-variëteit.

In Australië worden rozijnen echter uitsluitend gemaakt van grotere druivensoorten, waaronder Muscat, Lexia en Waltham Cross, en daarom zijn ze vaak groter dan sultana rozijnen.

Rozijnen zijn donker van kleur, hebben een zachte textuur, een zoete smaak en zijn meestal groter dan sultana rozijnen en krenten.

Sultana

Sultana’s zijn gemaakt van groene pitloze druiven, met name de Thompson Seedless-variëteit.

In tegenstelling tot rozijnen worden sultana rozijnen meestal gecoat in een op olie gebaseerde oplossing vóór het drogen om het proces te versnellen. Om deze reden zijn ze vaak lichter van kleur dan rozijnen en krenten.

In Australië worden sommige sultana’s gemaakt zonder de droog oplossing. Deze druiven hebben meer tijd nodig om te drogen – tot drie weken – en zijn donkerbruin van kleur. Ze worden vaak “natuurlijke” sultana rozijnen genoemd.

In de VS worden sultana rozijnen ‘gouden rozijnen’genoemd. Deze druiven worden behandeld met een conserveermiddel dat zwaveldioxide wordt genoemd om de lichtere kleur van de druif te behouden.

Sultana rozijnen zijn meestal kleiner dan rozijnen en zijn zoeter, sappiger en lichter van kleur dan zowel rozijnen en krenten.

Krenten

Krenten, ook bekend als “Zante currants”, zijn kleine, gedroogde druiven.

Ondanks hun naam, worden krenten eigenlijk gemaakt door het drogen van een verscheidenheid aan kleine, pitloze druiven genaamd “Black Corinth” en “Carina.”

Krenten worden maximaal drie weken gedroogd.

Vanwege hun kleine formaat hebben ze een zoete, pittige en intense smaak en voegen ze textuur en zoetheid toe aan zowel zoete als hartige gerechten.

Kortom: Rozijnen, sultana rozijnen en krenten zijn alle soorten krenten en rozijnen. Rozijnen en sultana rozijnen zijn zacht, zoet en sappig, terwijl krenten een intense, zoete en pittige smaak hebben. Rozijnen zijn meestal de grootste van de drie.

Hun voedingsprofielen zijn vergelijkbaar

Rozijnen, sultana rozijnen en krenten zijn zeer voedzaam.

Dit komt door het droogproces, waardoor het watergehalte wordt verlaagd van 80% naar 15% (12).

De druiven krimpen tijdens dit proces, waardoor een klein, voedingsrijk gedroogd fruit overblijft. In feite bevatten gedroogde druiven tot vier keer zoveel vezels (1 2).

In de onderstaande grafiek worden de voedingsverschillen vergeleken tussen 1 ons (28 gram) aan rozijnen, sultana rozijnen en krenten (2345).

rozijnensultanakrenten
calorieën9510679
Koolhydraten22 gram22 gram21 gram
Eiwit1 g1 g1 g
Vet0 gram0 gram0 gram
Vezel1 g2 g2 g
Suiker17 gram21 gram19 gram
Kalium6% van de ADH8% van de ADH7% van de ADH
Vitamine C1% van de ADH1% van de ADH2% van de ADH
vitamine K1% van de ADH1% van de ADH1% van de ADH

Zoals u kunt zien, zijn de variaties tussen de drie klein. Alle zijn rijk aan natuurlijke suiker, met ongeveer 60-75% suiker.

Ze zitten ook boordevol vezels en kalium en zijn een geweldige bron van plantaardige stoffen, waaronder krachtige antioxidanten (6).

Nadeel is dat het vitamine C- en vitamine K-gehalte significant afneemt van de verse variëteiten wanneer de druiven worden gedroogd.

Kortom: Rozijnen, sultana rozijnen en krenten hebben een vergelijkbaar voedingsprofiel, omdat ze allemaal veel vezels, kalium en antioxidanten bevatten. Aan de andere kant zijn ze rijk aan suiker en hebben ze een lager vitamine C- en K-gehalte dan verse druiven.

Ze kunnen dezelfde gezondheidsvoordelen bieden

Rozijnen, sultana rozijnen en krenten profiteren op verschillende manieren van uw gezondheid.

Alle drie zijn ze een geweldige bron van antioxidanten, waaronder polyfenolen (6).

Antioxidanten helpen cellen te beschermen tegen de schadelijke schade die kan worden veroorzaakt door vrije radicalen en oxidatieve stress, die bijdragen aan ontstekingen en vele ziekten, waaronder kanker(78).

Bovendien zijn rozijnen, sultana rozijnen en krenten rijk aan vezels. Slechts één ons (28 gram) bevat tussen 1-2 gram vezels, wat 4-8% van uw dagelijkse behoefte is.

Studies suggereren dat een voeding rijk aan vezelrijke groenten en fruit het risico op hoge bloeddruk, hartaandoeningen en diabetes kan helpen verminderen (91011).

Studies tonen ook aan dat het eten rozijnen kunnen ( 12 , 13 , 14 , 15 ):

 • Lage bloeddruk
 • Verbetert de controle van de bloedsuikerspiegel
 • Verhoogd gevoel van volheid

Hoewel de gezondheidsvoordelen van sultana rozijnen en krenten niet specifiek zijn bestudeerd, is het waarschijnlijk dat ze vergelijkbare gevolgen voor de gezondheid hebben als gevolg van hun vergelijkbare voedingsprofielen.

Tenslotte, hoewel rozijnen, sultana rozijnen en krenten een gezonde keuze kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat gedroogd fruit veel suiker en calorieën bevat en gemakkelijk om er te veel van te eten.

Om deze reden mag gedroogd fruit alleen in kleine hoeveelheden worden gegeten, bij voorkeur samen met andere voedzame voedingsmiddelen zoals noten, zaden of yoghurt.

Kortom: Rozijnen, sultana rozijnen en krenten kunnen uw spijsvertering en bloedsuikerspiegel verbeteren, ontstekingen verminderen en uw bloeddruk verlagen. Aan de andere kant zijn ze ook rijk aan suiker en calorieën en moeten ze met mate worden gegeten.

Ze hebben soortgelijke toepassingen in de keuken

Rozijnen, sultana rozijnen en krenten zijn allemaal ongelooflijk veelzijdig en kunnen op zichzelf worden gegeten, als snack of toegevoegd aan rijstgerechten, stoofschotels, salades, havermout en gebakken producten.

Ondanks hun kleine verschillen in grootte en smaak, kunnen ze allemaal in veel van dezelfde recepten worden gebruikt en kunnen ze gemakkelijk voor elkaar worden vervangen.

Hier zijn enkele ideeën voor het opnemen ervan in uw voeding:

 • Voeg toe aan een kaasplankje: Gedroogde druiven zijn een gastronomische toevoeging aan een kaasplankje. Als de grootste van de drie, rozijnen werken het beste en passen mooi bij romige brie, noten en crackers.
 • Eet als een ochtend of middag snack: Je kunt ze gewoon eten of toevoegen aan yoghurt of noten voor een stevige snack. U kunt ook proberen uw eigen trailmix te maken.
 • Toevoegen aan havermout: Een kleine hoeveelheid rozijnen, sultana rozijnen en krenten voegt natuurlijke zoetheid toe aan je pap.
 • Toevoegen aan gebakken producten: Het toevoegen van gedroogde vruchten aan muffins, mueslirepen en koekjes is een geweldige manier om gebakken producten te zoeten. Rozijnen en sultana rozijnen zijn vooral goed om andere smaken op te nemen en het eindproduct nog lekkerder te maken.
 • Toevoegen aan salades: Vooral krenten zijn uitstekend voor het toevoegen van zoetheid en textuur aan salades. Ze gaan goed samen met bittere groente en knapperige noten.
 • Toevoegen aan hartige gerechten: Probeer het toevoegen van één van de drie tot hartige gerechten zoals curries, gehaktballen , chutneys, rijstpilaf en couscous . Krenten werken vaak het beste als gevolg van hun kleine omvang.

Bewaar rozijnen, sultana en krenten op een koele, droge en donkere plaats zoals in de voorraadkast. Plaats ze in een gesloten zak of bewaar ze in een glazen pot.

Kortom: Rozijnen, sultana rozijnen en krenten zijn zeer veelzijdig voedsel. Ze kunnen eenvoudig worden gegeten of worden toegevoegd aan zowel zoete als hartige gerechten, variërend van muffins en cakes tot curries, salades en kaasplankjes.

Welk type moet je kiezen?

Rozijnen, sultana rozijnen en krenten zijn allemaal zeer voedzaam en vormen goede vervangers voor elkaar.

Je kunt het beste per geval kiezen, afhankelijk van het recept of gerecht en je smaakvoorkeuren.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat sommige fabrikanten een conserveermiddel toevoegen dat zwaveldioxide wordt genoemd om de kleur van de verse druif te behouden. Het wordt voornamelijk gebruikt voor sultana rozijnen.

Sommige mensen zijn gevoelig voor zwaveldioxide en ervaren symptomen zoals maagkrampen, huiduitslag en astma-aanvallen na het eten ervan (1617).

Als u gevoelig bent voor zwaveldioxide, moet u dit conserveringsmiddel bekijken op het label.

Kortom: Rozijnen, sultana rozijnen en krenten zijn allemaal zeer voedzaam en kunnen in een aantal recepten als vervanging voor elkaar worden gebruikt. Zoek naar zwaveldioxide op het etiket als u gevoelig bent voor dit conserveermiddel.

Tot slot

Rozijnen, sultana rozijnen en krenten zijn verschillende soorten gedroogde druiven die rijk zijn aan vezels, kalium en antioxidanten.

Rozijnen worden gemaakt van een reeks druivensoorten. Ze worden op natuurlijke wijze gedroogd en zijn meestal de grootste van de drie.

Sultana’s zijn gemaakt van pitloze groene druiven. Ze worden vaak gedoopt in een oplossing voorafgaand aan het drogen, waardoor het proces wordt versneld. Ze zijn vaak de sappigste en lichtst van kleur.

Krenten worden gemaakt van kleine druivensoorten. Ze worden op natuurlijke wijze gedroogd en zijn de kleinste en donkerste van de drie.

Tot slot, zijn het allemaal goede keuzes die zelfs uw gezondheid ten goede kunnen komen. Welke je kiest, hangt gewoon af van het recept in kwestie en je smaakvoorkeur.

1 Comment

 1. Casper van Dijk Reply

  Alle druiven die je droogt worden bruin. Lichte rozijnen zijn met sulfiet behandeld, toch?

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.