Groenten en fruit worden vaak genoemd als wij spreken over wereld’s gezondste voedingsmiddelen. Hun hoge gehaltes aan vitamines en mineralen is zeker waar. Maar we moeten zeker niet onze verse kruiden en specerijen vergeten.

Kruiden en specerijen kunnen extreem hoog zijn in antioxidanten en een geweldige smaak aan een maaltijd geven, terwijl ze ook kunnen helpen om de inname van natrium te verminderen.

Salie is een kruid afkomstig uit het Middellandse Zee, het behoort tot de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae), samen met oregano, lavendel, rozemarijn, tijm en basilicum.

De salieplant heeft grijsgroene eetbare bladeren en bloemen die in kleur kunnen variëren van blauw en paars tot wit of roze. Er zijn meer dan 900 soorten salie over de hele wereld.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports en Ziggo Sport Go

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Sage heeft een lange geschiedenis van medicinaal gebruik voor aandoeningen variërend van psychische stoornissen tot gastro-intestinale klachten. Onderzoek heeft enkele van zijn medische toepassingen ondersteund.

Salie essentiële olie zal niet worden opgenomen in dit artikel, omdat het niet wordt aanbevolen voor consumptie.

Feiten over salie:

Hier zijn een aantal belangrijke punten over salie.
 • Salie is onderdeel van de lipbloemenfamilie.
 • In de afgelopen jaren zijn studies die de gezondheidsvoordelen van salie aantonen in aantal toegenomen.
 • Salie lijkt een reeks ontstekingsremmende en antioxiderende verbindingen te bevatten.
 • Er zijn meer dan 900 soorten van salie.

Gezondheidsvoordelen

Salie heeft verschillende bewezen gezondheidsvoordelen.

Salie kan de lichaamscellen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen vanwege de hoge antioxidantcapaciteit.

Vrije radicalen veroorzaken vaak dat cellen sterven en kunnen leiden tot verminderde immuniteit en chronische ziekte. Andere potentiële voordelen zijn:

1. Boordevol met antioxidanten

Antioxidanten zijn moleculen die helpen de afweer van je lichaam te versterken, en mogelijk schadelijke vrije radicalen die verbonden zijn aan chronische ziekten te neutraliseren ().

Salie bevat meer dan 160 verschillende polyfenolen, die op planten gebaseerde chemische verbindingen zijn die als antioxidanten werken in uw lichaam (5 ).

Chlorogeenzuur, cafeïnezuur, rosmarinezuur, ellaginezuur en rutine – allemaal te vinden in salie – zijn gekoppeld aan indrukwekkende gezondheidsvoordelen, zoals een lager risico op kanker en een verbeterde hersenfunctie en geheugen (1 , 3 ).

Een studie vond dat het drinken van 1 kopje (240 ml) saliethee tweemaal daags de antioxidant afweer aanzienlijk verhoogde. Het verlaagde ook zowel het totale cholesterol als het “slechte” LDL-cholesterol, evenals het verhoogde “goede” HDL-cholesterol ().

2. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

De bladeren van gewone salie worden traditioneel gebruikt als remedie tegen diabetes.

Onderzoek van mens en dier geeft aan dat het kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

In één onderzoek verlaagde salie-extract de bloedsuikerspiegels bij ratten met diabetes type 1 door een specifieke receptor te activeren. Wanneer deze receptor wordt geactiveerd, kan deze overtollige vrije vetzuren in het bloed helpen verwijderen, wat op zijn beurt de insulinegevoeligheid verbetert (15,16).

Een andere studie bij muizen met diabetes type 2 vond dat saliethee werkt als metformine – een medicijn voorgeschreven om bloedsuiker te behandelen bij mensen met dezelfde ziekte (17).

Bij de mens is aangetoond dat saliebladextract de bloedsuikerspiegel verlaagt en de insulinegevoeligheid verbetert met een vergelijkbaar effect als rosiglitazon, een ander middel tegen diabetes (18).

Er is echter nog steeds niet genoeg bewijs om salie als behandeling voor diabetes aan te bevelen. Meer menselijk onderzoek is nodig.

3. Kan menopauze symptomen verlichten

Tijdens de menopauze ervaart je lichaam een ​​natuurlijke achteruitgang in het hormoon oestrogeen. Dit kan een breed scala aan onaangename symptomen veroorzaken.

Symptomen zijn onder meer opvliegers, overmatig zweten, vaginale droogheid en prikkelbaarheid.

Salie werd traditioneel gebruikt om symptomen van de menopauze te verminderen (12).

Er wordt aangenomen dat verbindingen in salie oestrogeenachtige eigenschappen hebben, waardoor ze zich binden aan bepaalde receptoren in je hersenen om het geheugen te helpen verbeteren en opvliegers en overmatig zweten te behandelen (13).

In één studie verminderde dagelijks gebruik van een salavoorbeeld het aantal en de intensiteit van opvliegers in acht weken significant (14).

4. Kan geheugen en gezondheid van de hersenen ondersteunen

Salie kan op verschillende manieren je hersenen en geheugen ondersteunen.

Ten eerste zit het boordevol verbindingen die kunnen dienen als antioxidanten, waarvan is aangetoond dat ze het afweersysteem van je hersenen bufferen (19 ,20 ).

Het lijkt ook de afbraak van de chemische boodschapper acetylcholine (ACH) te stoppen, die een rol speelt in het geheugen (21 22 ).

In één onderzoek gebruikten 39 deelnemers met milde tot matige ziekte van Alzheimer ofwel 60 druppels (2 ml) van een salie-extract of een placebo per dag gedurende vier maanden.

Degenen die het salie-extract namen presteerden beter op tests die geheugen, probleemoplossend vermogen, redeneren en andere cognitieve vaardigheden bepaalden (21 ).

Bij gezonde volwassenen bleek salie het geheugen in lage doses te verbeteren . Hogere doses verhoogden ook de stemming en verhoogde alertheid, kalmte en tevredenheid (23 ).

Bij zowel jongere als oudere volwassenen lijkt salie het geheugen en de hersenfunctie te verbeteren (24,25 ).

5. Kan het ‘slechte’ LDL-cholesterol verlagen

Elke minuut sterft meer dan één persoon in de VS aan een hartaandoening (26).

Hoog “slecht” LDL-cholesterol is een belangrijke risicofactor voor hartziekten, die één op de drie Amerikanen treft (27).

Salie kan helpen om “slechte” LDL- cholesterol te verlagen , die zich kan opbouwen in je bloedvaten en mogelijk schade kan veroorzaken.

In één onderzoek verlaagde salie thee tweemaal daags het “slecht” LDL-cholesterol en totale cholesterol in het bloed terwijl het “goede” HDL-cholesterol na slechts twee weken werd verhoogd (6).

Verschillende andere studies bij mensen illustreren een soortgelijk effect met salie-extract (28,29,30).

6. Kan beschermen tegen bepaalde kankers

Kanker is een belangrijke doodsoorzaak waarbij cellen abnormaal groeien.

Interessant is dat uit dier- en reageerbuisstudies blijkt dat salie bepaalde soorten kanker bestrijdt, waaronder die van de mond, dikke darm, lever, baarmoederhals, borst, huid en nieren (31,32,33,34,35,36,37,38,39,40).

In deze studies onderdrukken salie-extracten niet alleen de groei van kankercellen, maar stimuleren ze ook celdood.

Hoewel dit onderzoek bemoedigend is, zijn er menselijke studies nodig om te bepalen of salie effectief is in de strijd tegen kanker bij mensen.

7-9. Andere potentiële gezondheidsvoordelen

Salie en zijn verbindingen zijn gekoppeld aan verschillende andere gezondheidsvoordelen.

Deze voordelen zijn echter niet uitgebreid onderzocht.

7. Kan diarree verlichten: Verse salie is een traditioneel middel tegen diarree. Uit reageerbuis- en dierstudies is gebleken dat het verbindingen bevat die diarree kunnen verlichten door uw darm te ontspannen ( 41 , 42 ).

8. Kan de gezondheid van de botten ondersteunen: Vitamine K, dat salie in grote hoeveelheden biedt, speelt een rol bij de gezondheid van de botten . Een tekort aan deze vitamine is gekoppeld aan botverlies en fracturen ( 2 ,43 ).

9. Kan huidveroudering tegengaan : Verschillende reageerbuisstudies suggereren dat salveverbindingen tekenen van veroudering kunnen helpen bestrijden , zoals rimpels (44,45 ).

Voedingswaarde van salie

Aangezien het gewoonlijk in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, bevat salie geen significante hoeveelheden calorieën, koolhydraten, eiwitten, of vezels.

Eén theelepel gemalen salie bevat nog steeds verschillende krachtige voedingsstoffen, waaronder:

 • 2 calorieën
 • 3 gram (g) magnesium
 • 1 g fosfor
 • 7 g kalium
 • 2 microgram (mcg) folaat
 • 24 mcg beta-caroteen
 • 41 internationale eenheden (IE) vitamine A
 • 12 mcg vitamine K

Sage bevat ook tal van ontstekingsremmende en antioxiderende stoffen die de gezondheid ten goede kunnen komen. Deze verbindingen omvatten:

 • 1,8-cineole
 • kamfer
 • borneol
 • bornylacetaat
 • campheen

Hoewel verdere studie nodig is om de werking van deze verbindingen te bevestigen, hebben veel van hen al positieve effecten op het lichaam aangetoond.

Salie in uw voeding opnemen

Salie gaat goed samen met varkensvlees en kan worden geserveerd met appel voor een heerlijke maaltijd.

Het kan zowel vers of gedroogd (geheel of gemalen) gegeten worden. Salie toevoegen aan een schotel is een goede manier om smaak te verbeteren zonder extra calorieën of natrium.

Het wordt vaak gebruikt bij gevogelte en varkensvlees.

Door zijn aangename geur, vaak gebruikt als geurstof in zeep en cosmetica. Salie extracten en salie kruiden supplementen zijn ook verkrijgbaar.

Mogelijke gezondheidsrisico’s van de consumptie van salie

Salie wordt als veilig beschouwd zonder bijwerkingen (46).

Sommige mensen maken zich echter zorgen over thujon, een stof die voorkomt in gewone salie. Uit dieronderzoek is gebleken dat hoge doses thujon toxisch kunnen zijn voor de hersenen (47).

Dat gezegd hebbende, er is geen goed bewijs dat thujon toxisch is voor mensen (48).

Bovendien is het bijna onmogelijk om toxische hoeveelheden thujon via voedsel te consumeren. Het drinken van te veel saliethee of het innemen van salie-etherische oliën – die in elk geval vermeden moet worden – kan echter toxische effecten hebben.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, beperk saliethee consumptie tot 3-6 kopjes per dag (47).

Als je je zorgen maakt over thujon in gewone salie, dan kun je eenvoudig Spaanse salie gebruiken, omdat het geen thujon bevat (46).

Tot slot

Salie is een kruid met verschillende veelbelovende gezondheidsvoordelen.

Het bevat veel antioxidanten en kan helpen de mondgezondheid te ondersteunen, de hersenfunctie te ondersteunen en de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte te verlagen.

Deze groene specerij is ook gemakkelijk toe te voegen aan bijna elk hartig gerecht. Het kan vers, gedroogd of als thee worden genoten.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.