salie

Salie: Voordelen voor de gezondheid, feiten en onderzoek

Groenten en fruit worden vaak genoemd als wij spreken over wereld’s gezondste voedingsmiddelen. Hun hoge gehaltes aan vitamines en mineralen inhoud is zeker waar. Maar we moeten zeker niet onze verse kruiden en specerijen vergeten.

Kruiden en specerijen kunnen extreem hoog zijn in antioxidanten en een geweldige smaak aan een maaltijd geven, terwijl ze ook kunnen helpen om de inname van natrium te verminderen.

Salie is een kruid afkomstig uit het Middellandse Zee, het behoort tot de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae), samen met oregano, lavendel, rozemarijn, tijm en basilicum.

De salieplant heeft grijsgroene eetbare bladeren en bloemen die in kleur kunnen variëren van blauw en paars tot wit of roze. Er zijn meer dan 900 soorten salie over de hele wereld.

Sage heeft een lange geschiedenis van medicinaal gebruik voor aandoeningen variërend van psychische stoornissen tot gastro-intestinale klachten. Onderzoek heeft enkele van zijn medische toepassingen ondersteund.

Salie essentiële olie zal niet worden opgenomen in dit artikel, omdat het niet wordt aanbevolen voor consumptie.

Feiten over salie:

Hier zijn een aantal belangrijke punten over salie.
 • Salie is onderdeel van de lipbloemenfamilie.
 • In de afgelopen jaren zijn studies die de gezondheidsvoordelen van salie aantonen in aantal toegenomen.
 • Salie lijkt een reeks ontstekingsremmende en antioxiderende verbindingen te bevatten.
 • Er zijn meer dan 900 soorten van salie.

Gezondheidsvoordelen

Salie heeft verschillende bewezen gezondheidsvoordelen.

Salie kan de lichaamscellen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen vanwege de hoge antioxidantcapaciteit.

Vrije radicalen veroorzaken vaak dat cellen sterven en kunnen leiden tot verminderde immuniteit en chronische ziekte. Andere potentiële voordelen zijn:

1) Mogelijke behandeling van Alzheimer

Salie behoort tot de lipbloemenfamilie samen met oregano, lavendel, rozemarijn, tijm en basilicum.

In een studie bij patiënten met milde tot matige ziekte van Alzheimer, werd aan de deelnemers ofwel salie-extract gegeven of een placebo gedurende 4 maanden.

Diegene die salie extract kregen toonde een verbetering van de cognitie evenals een vermindering van angst in vergelijking met de placebogroep.

Andere studies hebben ook aangetoond dat het de geheugen bij jonge, gezonde volwassenen kan verbeteren.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift farmacologie, biochemie en -gedrag onderzocht de effecten van wisselende hoeveelheden van salie op geheugen en de herinnering bij jongere volwassenen. Zij concludeerden :

Deze resultaten vormen de eerste systematische bewijs dat Salvia [Spaanse salie] staat acute modulatie van de cognitie bij gezonde jonge volwassenen.

2) Het verlagen van bloedsuikerspiegel en cholesterol

In een studie bij 40 patiënten met diabetes en hyperlipidemie (hoog cholesterol) salieblad extract gegeven gedurende 3 maanden. Aan het einde van de proef, de deelnemers hadden lagere nuchtere glucose, HbA1c (een maat voor de gemiddelde glucose niveaus gedurende een periode van 3 maanden), totale cholesterol , triglyceriden en LDL ( “slechte” cholesterol), maar en verhoogd HDL (” goede” cholesterol).

De onderzoekers concludeerden dat “[Salie] bladeren veilig is en anti-hyperglycemische en lipidenprofiel verbeterende effecten bij hyperlipidemie en diabetes type 2.”

Een andere studie uitgevoerd bij 80 personen met een slecht reguleerde diabetes type 2 bleek dat het een positief effect had met salie. Na 2 uur vasten werden de bloedsuikerspiegel bij personen die salie kregen gemeten, te zien was een aanzienlijk daling in vergelijking met de controlegroep.

De onderzoekers concludeerde dat salie “nuttig kan zijn bij patiënten met diabetes  [glucose niveaus na 2 uur vasten] en cholesterol. Echter een hogere doses zijn nodig om de nuchtere bloedsuikerspiegel, glycosylering en hemoglobine te verlagen.”

3) Ontstekingsremmend

Hoewel er weinig bewijs is, bepaalde verbindingen blijken een ontstekingsremmende werking te hebben. Eén onderzoek onderzocht de effecten van een aantal van deze verbindingen op de ontstekingsrespons bij gingivale fibroblasten (een type cel in het bindweefsel van het tandvlees).

Veel andere kruiden en specerijen zoals salie lijken ook ontstekingsremmende, anti-schimmel en antimicrobiële effecten te hebben.

Voedingsprofiel van salie

Aangezien het gewoonlijk in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, bevat salie geen significante hoeveelheden calorieën, koolhydraten, eiwitten, of vezels.

Eén theelepel gemalen salie bevat nog steeds verschillende krachtige voedingsstoffen, waaronder:

 • 2 calorieën
 • 3 gram (g) magnesium
 • 1 g fosfor
 • 7 g kalium
 • 2 microgram (mcg) folaat
 • 24 mcg beta-caroteen
 • 41 internationale eenheden (IE) vitamine A
 • 12 mcg vitamine K

Sage bevat ook tal van ontstekingsremmende en antioxiderende stoffen die de gezondheid ten goede kunnen komen. Deze verbindingen omvatten:

 • 1,8-cineole
 • kamfer
 • borneol
 • bornylacetaat
 • campheen

Hoewel verdere studie nodig is om de werking van deze verbindingen te bevestigen, hebben veel van hen al positieve effecten op het lichaam aangetoond.

Salie in uw voeding opnemen

Salie gaat goed samen met varkensvlees en kan worden geserveerd met appel voor een heerlijke maaltijd.

Het kan zowel vers of gedroogd (geheel of gemalen) gegeten worden. Salie toevoegen aan een schotel is een goede manier om smaak te verbeteren zonder extra calorieën of natrium.

Het wordt vaak gebruikt bij gevogelte en varkensvlees.

Door zijn aangename geur, vaak gebruikt als geurstof in zeep en cosmetica. Salie extracten en salie kruiden supplementen zijn ook verkrijgbaar.

Mogelijke gezondheidsrisico’s van de consumptie van salie

Natuurlijke salie is veilig voor de meeste mensen en veroorzaakt weinig tot geen bijwerkingen. De effectiviteit en bijwerkingen van salie supplementen zal variëren per merk en formulering.

De totale voedingsplan of algehele eetpatroon dat is het belangrijkst in de preventie van ziekten en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een ​​voeding dat een verscheidenheid van soorten voedingsmiddelen omvat, in plaats van zich te concentreren op afzonderlijke levensmiddelen als de sleutel tot gezondheid.