Seitan is een populaire veganistische vervanger voor vlees.

Het is gemaakt van tarwegluten en water en wordt vaak gepromoot als een eiwitrijk, koolhydraatarm alternatief voor dierlijke eiwitten.

Er zijn echter enkele zorgen over de mogelijke negatieve effecten van het consumeren van een product dat volledig uit gluten bestaat.

Dit artikel zal de voor- en nadelen van het eten van seitan bespreken en u helpen beslissen of het geschikt is voor uw dieet.

Wat is Seitan?

Seitan (uitgesproken als “say-tan”) is een veganistisch vlees vervangingsmiddel dat volledig is gemaakt van gehydrateerd gluten , het belangrijkste eiwit in tarwe.

Het wordt ook wel tarwegluten, tarwevlees, tarweproteïne of gewoon gluten genoemd.

Seitan wordt geproduceerd door tarwebloem te kneden met water om kleverige strengen van gluten-eiwit te ontwikkelen. Het deeg wordt vervolgens gespoeld om al het zetmeel weg te spoelen.

Wat overblijft is een kleverige massa van pure gluten-eiwitten die kunnen worden gekruid, gekookt en gebruikt in veganistische of vegetarische gerechten als een vervanging voor vlees.

Seitan kan gekocht in de gekoelde of bevroren vorm in de meeste supermarkten. Het kan ook thuis worden gemaakt door vitaal tarwegluten (gezuiverd gedroogd glutenpoeder) te mengen met water.

Kortom: Seitan is een veganistisch vleesvervanger gemaakt door tarwedeeg te spoelen om het zetmeel te verwijderen. Dit laat een dichte massa van pure gluten-eiwitten achter die gekruid en gekookt kunnen worden.

Seitan is voedzaam

Seitan bestaat bijna volledig uit tarwegluten, maar het is nog steeds een voedzaam voedingsmiddel dat rijk is aan eiwitten en mineralen, arm aan koolhydraten en vet.

Eén portie seitan (gemaakt van één ons vitale tarwegluten) bevat de volgende voedingsstoffen(1):

 • Calorieën: 104
 • Eiwit: 21 gram
 • Selenium: 16% van de ADH
 • IJzer: 8% van de ADH
 • Fosfor: 7% van de ADH
 • Calcium: 4% van de ADH
 • Koper: 3% van de ADH

Het is ook extreem laag in koolhydraten, omdat al het zetmeel dat normaal in tarwemeel wordt gevonden, wordt weggespoeld tijdens het maken van seitan. Een 100 gram portie bevat slechts 4 gram koolhydraten.

Omdat tarwekorrels bijna vetvrij zijn, bevat seitan ook heel weinig vet. Een 110 gram portie bevat slechts 0,5 gram vet.

Houd er rekening mee dat veel seitan producten die in de winkel worden gekocht extra ingrediënten bevatten om de smaak en textuur van het eindproduct te verbeteren, dus exacte voedingsprofielen kunnen variëren.

Kortom: Seitan bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid eiwit als dierlijk vlees en is een goede bron van verschillende mineralen. Het bevat ook weinig koolhydraten en vetten.

Het is een bron van eiwitten

Seitan is volledig gemaakt van gluten, het belangrijkste eiwit in tarwe dus het is een goede eiwit optie voor vegetariërs en veganisten .

De exacte hoeveelheid eiwit in seitan varieert, afhankelijk van of andere eiwitten zoals soja of peulvruchtbloem tijdens de productie werden toegevoegd.

Een portie van 300 gram bevat meestal tussen de 15 en 21 gram eiwit, wat ruwweg overeenkomt met dierlijke eiwitten zoals kip of rundvlees (234).

Hoewel seitan veel eiwitten bevat, bevat het niet genoeg van het aminozuur lysine om aan de behoeften van uw lichaam te voldoen(5).

Omdat het weinig lysine bevat, een essentieel aminozuur dat mensen van voedingsmiddelen moeten krijgen, wordt seitan niet als een volledig eiwit beschouwd.

Maar veel veganisten en vegetariërs lossen dit probleem gemakkelijk op door het eten van lysinerijke voedingsmiddelen, zoals bonen om aan hun behoeften te voldoen(6).

Kortom: Seitan bevat veel eiwitten. Het is echter wel een onvolledige eiwitbron omdat het zeer weinig lysine bevat, een essentieel aminozuur.

Het is gemakkelijk om mee te koken

Gewone seitan is gemaakt van eenvoudig tarwegluten en water, dus het heeft een relatief neutrale smaak en kan de smaken van sauzen en andere smaakmakers heel goed aan.

Dit maakt het een veelzijdig kook ingrediënt dat in bijna elke maaltijd kan worden verwerkt.

Enkele van de meer populaire manieren om seitan te bereiden zijn onder andere:

 • Gemarineerd, gebakken en in plakjes gesneden zoals vlees
 • Gebruikt als vervanging voor rundergehakt
 • In reepjes gesneden voor fajitas of roerbakgerechten
 • Gepaneerd en gefrituurd zoals kipreepjes
 • Gesudderd in stevige stoofschotels in de winter
 • Op spiesjes geregen en gebakken of gegrild
 • Gekookt in bouillon om extra smaak te absorberen
 • Gestoomd voor een lichtere smaak

De textuur van seitan wordt vaak beschreven als stevig textuur en met een neutrale smaak, dus het maakt een veel meer overtuigende vleesvervanger dan tofu en tempeh.

Voorverpakte seitan kan een snelle en stevige optie voor veganistische eiwit zijn, maar het thuis maken van seitan is ook een relatief eenvoudig en goedkoop alternatief.

Kortom: De neutrale smaak en de stevige textuur van seitan zorgen voor een overtuigende vleesvervanger die op verschillende manieren gemakkelijk te gebruiken is.

Het is goed voor veganisten met soja-allergieën

Soja wordt beschouwd als een van de top 8 voedselallergenen , volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties( 7

Veel populaire veganistische eiwit opties, waaronder tofu, tempeh en verpakte veganistische vleesvervangers worden echter gemaakt van soja.

Dit kan het voor veganisten met soja-gevoeligheden of allergieën moeilijk maken om geschikte vleesloze producten te vinden in de supermarkt.

Seitan daarentegen is gemaakt van tarwe, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die geen soja kunnen eten.

Hoewel seitan gemaakt kan worden van alleen tarwegluten en water, bevatten veel bereide seitan producten andere ingrediënten.

Het is belangrijk om de ingrediëntenlijsten op alle seitan producten te lezen, omdat velen worden gekruid met sojasaus om extra smaak toe te voegen.

Kortom: Aangezien seitan gemaakt is van tarwe, geen soja, kan het een goede veganistische eiwit optie zijn voor mensen met soja-allergieën of -gevoeligheden.

Het is een sterk verwerkt voedingsmiddel

Seitan is misschien voedzaam, maar het is nog steeds een sterk verwerkt voedingsmiddel.

Seitan bestaat niet op zijn eigen in de natuur. Het kan alleen worden gemaakt door alle zetmeel weg te spoelen uit gekneed tarwemeeldeeg of door gehydrateerde vitale tarwegluten opnieuw te hydrateren met water.

Hoewel seitan technisch gezien een verwerkt voedingsmiddel  is, is het niet rijk aan calorieën, suiker of vet. Hierdoor draagt ​​het mogelijk niet bij aan obesitas zoals andere ultra verwerkte voedingsmiddelen ( 8 ).

Mensen die een dieet gebruiken dat rijk is aan onbwerkte voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten, volkoren granen, noten, zaden en peulvruchten kunnen zonder veel zorgen seitan opnemen in hun dieet.

Diegenen die al grote hoeveelheden verwerkte voedingsmiddelen consumeren, zouden misschien overwegen of seitan een goede aanvulling op hun dieet is.

Kortom: Seitan is voedzaam, maar het is nog steeds een sterk verwerkt voedingsmiddel en moet waarschijnlijk met mate worden geconsumeerd.

Bepaalde mensen moeten seitan vermijden

Aangezien seitan gemaakt is van tarwebloem, moet het vermeden worden door mensen die geen tarwe of gluten kunnen eten.

Dit omvat mensen met allergieën, gevoeligheden of intoleranties voor tarwe of gluten en vooral die met coeliakie, een ernstige auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door gluten (9)

Aangezien seitan in wezen gewoon tarwegluten en water is, zou het consumeren ervan een bijzonder intense reactie kunnen veroorzaken bij iedereen die gluten niet kan verdragen.

Er moet ook worden opgemerkt dat voorverpakt seitan hoge gehalte van toegevoegd natrium kan bevatten.

Degenen die aan bepaalde hoeveelheid natrium in hun voeding moeten houden, moeten de etiketten zorgvuldig lezen of thuis hun eigen seitan maken om hun natrium inname te verminderen.

Kortom: Seitan moet worden vermeden door iedereen die geen tarwe of gluten kan tolereren. Voorverpakte variëteiten kunnen ook rijk zijn aan natrium.

Het kan slecht voor je darmen zijn

Aangezien seitan gemaakt is van pure gluten, is er enige bezorgdheid dat het eten ervan slecht voor je darmen kan zijn.

In een normale, goed functionerende darm wordt de intestinale permeabiliteit strak gereguleerd, zodat alleen kleine voedseldeeltjes in de bloedbaan kunnen stromen (10).

Maar soms kan de darm “lek” worden, waardoor grotere deeltjes kunnen doordringen. Dit wordt verhoogde intestinale permeabiliteit genoemd en gaat gepaard met een hoger risico op voedselovergevoeligheid, ontsteking en auto-immuunziekten (111213).

Verschillende reageerbuisstudies hebben aangetoond dat het eten van gluten de darmdoorlaatbaarheid kan verhogen, zelfs bij mensen zonder coeliakie of die gluten gevoelig zijn(1415).

Niet alle onderzoeken hebben deze resultaten echter gerepliceerd. Daarom is meer onderzoek nodig om te begrijpen waarom gluten sommige mensen meer kan treffen dan anderen (1617).

Als het eten van gluten onaangename bijwerkingen zoals gas, opgeblazen gevoel, diarree of gewrichtspijn veroorzaakt, wilt u misschien proberen het 30 dagen uit uw dieet te verwijderen om te zien of uw symptomen verbeteren(1819).

Een afspraak met een diëtist of een andere erkende voedingsdeskundige kan ook helpen bij het begrijpen van het mogelijke verband tussen uw dieet en de symptomen(20).

Kortom: Uit onderzoek blijkt dat het consumeren van gluten de darmpermeabiliteit kan verhogen en bij sommige mensen onaangename symptomen kan veroorzaken, maar er zijn meer studies nodig.

Tot slot

Seitan is een populaire veganistische eiwitbron gemaakt van tarwegluten en water.

Het is rijk aan eiwitten en is een goede bron van mineralen zoals selenium en ijzer.

Seitan is een geweldige optie voor veganisten die geen soja kunnen eten, omdat andere populaire veganistische voedingsmiddelen, zoals tofu en tempeh, op soja gebaseerd zijn.

Iedereen die geen tarwe of gluten kan verdragen, inclusief mensen met gevoeligheden, allergieën of coeliakie, moet seitan strikt vermijden om ernstige bijwerkingen te voorkomen.

Het is ook belangrijk op te merken dat seitan een sterk verwerkt voedingsmiddel is en een hoog natriumgehalte kan hebben wanneer het vooraf wordt gekocht.

Bovendien is er enige bezorgdheid dat gluten kan bijdragen aan “leaky gut”, waardoor het risico op voedselovergevoeligheden en auto-immuunziekten toeneemt, maar er is meer onderzoek nodig.

Over het algemeen lijkt het erop dat seitan voor sommige mensen een goede voedselkeuze is, maar bij anderen andere onaangename symptomen kan veroorzaken.

Totdat er meer wordt begrepen over hoe gluten de darm en het immuunsysteem beïnvloeden, is het verstandig om naar je lichaam te luisteren.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.