Veel mensen eten hun eten te snel en gedachteloos op.

Het is een zeer slechte gewoonte die kan leiden tot overeten, gewichtstoename en obesitas.

Dit artikel legt uit waarom te snel eten misschien wel een van de belangrijkste oorzaken van gewichtstoename is.

Te snel eten kan leiden tot teveel eten

In de drukke wereld van vandaag eten mensen vaak snel en gehaast.

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

Uw brein heeft echter tijd nodig om signalen van volheid te verwerken (1).

Het kan zelfs 20 minuten duren voordat de hersenen zich realiseren dat je vol zit.

Als je snel eet, is het veel gemakkelijker om veel meer te eten dan je lichaam echt nodig heeft. Na verloop van tijd kan overmatige calorie-inname leiden tot gewichtstoename.

Een studie bij kinderen bleek dat 60% van degenen die te snel aten ook teveel aten. De snelle eters hadden ook drie keer meer kans op overgewicht(2).

Kortom: Het kost je je hersenen ongeveer 20 minuten om te beseffen dat je genoeg hebt gegeten om te eten. Een snelle eter is geassocieerd met overeten.

Het te snel eten is gekoppeld aan een verhoogd risico op obesitas

Obesitas is wereldwijd een van de grootste gezondheidsproblemen. Het is een complexe ziekte die niet eenvoudigweg wordt veroorzaakt door slechte voeding, inactiviteit of gebrek aan wilskracht.

Er zijn zelfs gecompliceerde omgevings- en levensstijlfactoren in het spel (3).

Snel eten is bijvoorbeeld bestudeerd als een potentiële risicofactor om overgewicht en obesitas te krijgen(45678).

Een recent overzicht van 23 studies bleek dat een snelle eters hebben ongeveer twee keer zoveel kans hadden zwaarlijvig te zijn dan langzame eters (9).

Kortom: Snel eten gaat gepaard met overgewicht. In feite kunnen snelle eters tot twee keer zoveel kans hebben op obesitas in vergelijking met mensen die langzaam eten.

Het te snel eten kan leiden tot veel andere gezondheidsproblemen

Het te snel eten verhoogd niet alleen uw risico op overgewicht en obesitas.

Het kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen, waaronder:

 • Insulineresistentie: het te snel eten is gekoppeld aan een hoger risico op insulineresistentie . Deze aandoening, gekenmerkt door een hoge bloedsuikerspiegel en insuline niveaus, is een kenmerk van diabetes type 2 en metabool syndroom(101112).
 • Diabetes type 2: het te snel eten is in verband gebracht met een hoger risico op diabetes type 2. Een studie wees uit dat snelle eters hebben 2,5 keer meer kans om de ziekte te krijgen in vergelijking met degenen die langzamer aten(1314).
 • Metabool syndroom: Te snel eten kan het risico van het metabool syndroom, een groep van risicofactoren die het risico op diabetes, hart-en vaatziekten en vele andere problemen voorkomende gezondheidsproblemen verhogen(1516).
 • Slechte spijsvertering: Snelle eters ervaren vaker dat zei een slechtere spijsvertering hebben als gevolg van het te snel eten. Zij nemen grotere happen en kauwen hun voedsel minder goed dan langzame eters dat doen, dit is van invloed op de spijsvertering.
 • Lagere tevredenheid: Dit is misschien niet een gezondheidsprobleem, maar het is nog steeds erg belangrijk. Snelle eters hebben de neiging om hun maaltijden minder te waarderen in vergelijking met trage eters(17).

Kortom: Het te snel eten kan bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2, insulineresistentie en het metabool syndroom. Het kan ook leiden tot slechte spijsvertering en verminderd genot van voedsel.

Hoe leren om langzamer te eten

Langzamer eten kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

Het kan uw niveaus van verzadigingshormonen verhogen, u helpen meer verzadigd te raken en uw calorie-inname verminderen (117).

Het kan ook uw spijsvertering verbeteren en uw plezier van voedsel verhogen.

Als u langzamer wilt gaan eten, hier zijn een paar technieken die je kunt proberen:

 • Eet niet voor een scherm: Eten voor een TV, computer, smartphone of andere soort afleiding kan u snel leiden tot gedachteloos eten. Het kan ook zorgen dat u meer eet dan u zou willen.
 • Leg je vork neer tussen elke hap: Dit zal u helpen het vertragen en u geniet meer van elke hap.
 • Wees niet te hongerig: Vermijd dat u te veel honger hebt tussen de maaltijden. Het zorgt ervoor dat je niet te snel eet en geen slechte snacks eet. Neem enkele gezonde snacks om dit te voorkomen.
 • Neem een slok water: Het drinken van water tijdens uw maaltijd zal u helpen een sneller gevoel van volheid en het bemoedigd je om te vertragen.
 • Kauw grondig: Kauw je eten vaker voor het doorslikken. Het kan helpen om te tellen hoe vaak je elke hap kauwt. Streef ernaar elke hap 20-30 keer te kauwen.
 • Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels: vezelrijke producten zoals fruit en groenten zijn niet alleen zeer verzadigend je moet ze ook behoorlijke lange tijd kauwen.
 • Neem kleine hapjes: Het nemen van kleinere happen kan helpen bij het vertragen van uw tempo en zorgt dat uw maaltijd langer duurt.
 • Eet met aandacht: Mindful eten is een krachtig hulpmiddel. Het fundamentele principe achter het is om aandacht te besteden aan het voedsel dat je eet.

Net als alle nieuwe gewoontes het langzaam eten vergt oefening en geduld. Begin met slechts één van de bovenstaande tips.

Kortom: Langzame eettechnieken zijn onder meer kauwen, veel water drinken, zonder afleiding eten en extreme honger vermijden.

Tot slot

Snel eten is een gangbare praktijk in de snelle wereld van vandaag.

Hoewel het u tijdens de maaltijden enkele minuten kan besparen, kan het ook uw risico op een reeks gezondheidsproblemen, waaronder obesitas en diabetes type 2 verhogen..

Als gewichtsverlies uw doel is, kan snel eten uw voortgang belemmeren.

Langzamer eten anderzijds, kunnen krachtige voordelen bieden. Dus eet langzamer en geniet van elke hap.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.