Snijbiet is een zeer voedzame groenten. Slechts 38 gram biedt meer dan drie keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K.

Het is ook algemeen bekend als warmoes, snijmoes of bladmoes.

De snijbiet is een plant uit de amarantenfamilie.Het is een bladgewas, waarvan de stelen en de bladeren als groente worden gegeten. Snijbiet bevat hoge niveaus van nitraten, waarvan aangetoond is dat het de bloeddruk kan verlagen , de hoeveelheid zuurstof die nodig is tijdens een training kan verhogen, en kan de atletische prestaties verbeteren.

Dit artikel maakt deel uit van een verzameling van artikelen over de voordelen voor de gezondheid van populaire voedingsmiddelen .

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3.6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Feiten over snijbiet

 • Snijbiet is een lommerrijke groente en een lid van de bieten familie
 • Snijbiet bevat 3 maal de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine K en 44 procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamine A.
 • Deze groente kan helpen bij het bestrijden van kanker , de bloeddruk verlagen, en de sport prestaties verbeteren.
 • Snijbiet kan rauw of gekookt worden gegeten.

Voedingswaarde

In portie rauwe snijbiet van 36-gram bevat :

 • 7 calorieën
 • 0,65 g eiwit
 • 0,07 g vet
 • 1,35 g koolhydraten , waaronder 0,6 gram vezels en 0,4 gram suiker

Een 36-gram gekookte snijbiet bevat:

 • 18 milligram (mg) van calcium
 • 0,65 mg ijzer
 • 29 mg magnesium
 • 17 mg fosfor
 • 136 mg kalium
 • 10,8 mg vitamine C
 • 110 microgram (mcg) vitamine A
 • 0,68 mg vitamine E
 • 298 mcg vitamine K
 • 5 microgram foliumzuur

Snijbiet bevat ook kleinere hoeveelheden thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur, vitamine B6, calcium, fosfor, zink en selenium .

Snijbiet bevat antioxidanten alfa- en beta-caroteen , luteïne, zeaxanthine en choline.

Een portie snijbiet bevat 44 procent van de dagelijkse hoeveelheid aan vitamine A en 18 procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C.

Echter, moet de consument geen zout toevoegen aan de snijbiet, omdat deze reeds 103 mg natrium per portie bevat, dat is 4,5 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Gezondheidsvoordelen

Het consumeren van groenten en fruit van alle soorten wordt in verband gebracht met een verlaagd risico op vele ongunstige gezondheidsproblemen.

Vele studies hebben gesuggereerd dat de consumptie van meer plantaardige voedingsmiddelen zoals snijbiet vermindert het risico op obesitas , diabetes , hart-en vaatziekten en de algehele sterfte en bevordert een gezonde tint, meer energie, en over het algemeen een lager lichaamsgewicht.

Verlagen van de bloeddruk

Snijbiet heeft aangetoond dat het atletische prestaties ondersteunt.

Mensen van wie de diëten laag zijn in de mineralen calcium, magnesium en kalium hebben een grotere kans op het krijgen van een hoge bloeddruk .

Deze mineralen worden verondersteld om de bloeddruk te verlagen door het vrijgeven van natrium uit het lichaam en het helpen om de bloedvaten te verwijden.

Deze mineralen in supplement vorm nemen zal niet dezelfde gezondheidsvoordelen geven als het consumeren van voedsel.

Snijbiet bevat alle drie van deze gezonde mineralen en kan helpen bij het verbeteren van de inname, vooral met magnesium.

Een studie uit 2003 gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology , bleek dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezels nitraten, zoals snijbiet, hebben meerdere vasculaire voordelen. Deze omvatten de bloeddruk, remming van bloedplaatjesaggregatie, en behoud of verbetering van de endotheeldisfunctie.

Kankerbestrijding

Snijbiet bevat chlorofyl, die effectief is in het weren van de kanker-veroorzakende heterocyclische amines gegenereerd wanneer levensmiddelen bij een hoge temperatuur zijn gegrild.

Het consumeren van bladgroenten en andere groenten hoog in chlorofyl, samen met gegrild vlees kunnen een deel van hun kankerverwekkende effecten belemmeren.

Het beheersen van diabetes

Snijbiet bevat een antioxidant bekend als alfa-liponzuur. Daarvan is aangetoond dat het glucose kan verlagen, verhoogd insulinegevoeligheid en voorkomt oxidatieve stress-geïnduceerde veranderingen bij patiënten met diabetes.

Studies suggereren ook dat zij de symptomen van perifere neuropathie of autonome neuropathie bij mensen met diabetes kan verminderen. Het kan ook beschermen tegen retinopathie, schade aan de bloedvaten die invloed hebben bij mensen met diabetes..

Echter werd in een studie alfa-liponzuur intraveneus toegediend. Sommige studies suggereerde dat orale inname niet effectief genoeg was.

Het voorkomen van osteoporose

Voldoende vitamine K consumeren kan de gezondheid van de botten verbeteren. Vitamine K modificeert botmatrix proteïnen, verbetert calciumopname en vermindert uitscheiding van calcium.

Een lage inname van vitamine K wordt geassocieerd met een hoger risico op botbreuken .

Een manier om de inname van vitamine K te verhogen is door het consumeren van bladgroenten, zoals snijbiet, rucola en spinazie. Deze voegen extra calcium toe aan de voeding.

Een 36 gram rauwe snijbiet bevat 298 microgram (mcg) vitamine K. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 120 mcg voor mannen en 90 mcg voor vrouwen.

Het verbeteren van sportprestaties

Nitraten heeft aangetoond dat het de spieroxygenatie kan verbeteren tijdens de oefening.

Dit suggereert dat een hogere inname van nitraten inspanningstolerantie tijdens langdurige uithoudingsvermogen kan versterken.

In één studie , bietensap, ook rijk aan voedingsnitraten, verbeterde prestaties met 2,8 procent meer dan 11 seconden in een 4-kilometer (km) fiets tijdrit. Het verbeterde 2,7 procent meer (45 seconden) in een 16,1 km tijdrit. Snijbiet heeft een soortgelijke nitraatgehalte als rode bieten.

Een overzicht gepubliceerd in 2015 suggereert dat een extra inname van nitraten waarschijnlijk weinig of geen effect heeft op de prestaties van de oefening, met name bij getrainde sporters.

De gunstige effecten van nitraten op het cardiovasculaire systeem kunnen echter betekenen dat de kwaliteit van leven voor mensen met cardiovasculaire, respiratoire en metabole ziekten kan verbeteren. Dit kan uw dagelijks leven moeilijker maken vanwege een gebrek aan zuurstof.

Het opnemen van meer snijbiet in het dieet

Snijbiet kan een heerlijk onderdeel van een scala aan maaltijden en gerechten zijn.

Neem een snijbiet met stevige, diepe groene bladeren. Kleinere bladeren zullen een zachtere en mildere smaak hebben. Bewaar snijbiet in de koelkast om het vers te houden.

Snijbiet kan rauw in salades of op sandwiches of wraps worden genoten, gestoofd, gekookt, gebakken of toegevoegd aan soepen en stoofschotels.

Hier zijn enkele tips om meer snijbiet (bladeren en stengels) in de dagelijkse maaltijd op te nemen:

 • Voeg een handvol verse snijbiet bladeren in een ​​omelet of roerei.
 • Voeg een handvol snijbiet bladeren en stengels in een vers sapje of smoothie voordat je het gaat mengen.
 • Snijbiet bladeren en stengels in een kleine hoeveelheid met extra vergine olijfolie en breng het op smaak met versgemalen zwarte peper, gehakte knoflook, en vers geraspte Parmezaanse kaas. Eet het als een bijgerecht of een gepofte aardappel topping.
 • Voeg snijbiet aan salades, wraps, sandwiches, of brood.

Potentiële gezondheidsrisico’s

Mensen die bloedverdunners gebruiken zoals coumarine of warfarine, mogen niet plotseling veranderen van voedsel dat vitamine K bevat. Vitamine K speelt een grote rol bij de bloedstolling, dus het zou kunnen interfereren met de effectiviteit van bloedverdunners.

Het is belangrijk om te onthouden dat het totale dieet of algehele eetpatroon het belangrijkst is in de preventie van ziekten en het bereiken van een goede gezondheid.

Het is beter om een ​​dieet te eten met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen dan om zich te concentreren op de individuele voedingsmiddelen als de sleutel tot een goede gezondheid.

 

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.