Sojamelk is een populair zuivel alternatief en het is al lang een traditionele drank in China en in Azië. Sommige mensen kiezen ervoor om sojamelk te drinken omdat men lactose-intolerant of lactose gevoelig zijn, terwijl anderen het om ethische redenen drinken of om gezondheidsredenen.

De gezondheidsvoordelen van sojamelk zijn controversieel, deels omdat (zoals melk) soja een algemeen voedselallergeen is. Het is echter algemeen aanvaard dat sojamelk een gezond alternatief is voor koemelk en velen menen dat sojamelk gezonder is dan melk.

Vet, cholesterol en eiwitten in sojamelk versus koemelk

Voor een groot deel vanwege de advertentiecampagnes van de melkindustrie over hoe gezond melk is. Teveel mensen nemen ten onrechte aan dat alle melk gezond is. Alleen magere en vetvrije melk wordt door de medische gemeenschap als ‘gezond’ geaccepteerd.

In tegenstelling tot koemelk is sojamelk van nature vetarm. Vet van sojamelk bevat iets meer vet per kopje dan melk, maar het is van nature vrij van verzadigd vet (wat als ongezonder wordt beschouwd dan onverzadigd vet).

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Omdat het plantaardig is in plaats van een dierlijk bijproduct, bevat sojamelk geen cholesterol.

Zuivelmelk bevat ongeveer 20 milligram cholesterol per kopje. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid cholesterol van een volwassene is 300 milligram, hoewel veel Nederlanders veel meer consumeren,en vele mensen met hoog cholesterolgehalte of met hartproblemen zijn beter af om ruim onder de gebruikelijke ADH van cholesterol te consumeren.

Het bevat ook veel eiwitten. Eén kopje bevat ongeveer zeven tot tien gram eiwit. Dit is vergelijkbaar met koemelk, die acht gram eiwit per kopje bevat. Hoewel sommige bronnen zeggen dat soja-eiwit in sojamelk onverteerbaar is of een onvolledig eiwit, dit is niet waar. Sojamelk-eiwit is een compleet eiwit en is goed verteerbaar.

Gezondheidsvoordelen van verrijkte sojamelk

Bij gebruik als vervanger van koemelk ontbreekt het aan calcium en B-vitamines (vooral vitamine B12). Om deze reden zijn veel merken op de markt verrijkt met calcium- en B-vitaminen, evenals vitamines E en D.

Sojamelk en calcium

Een van de belangrijkste nadelen van sojamelk als melkvervanger is het lagere calciumgehalte. Niet-versterkte sojamelk bevat ongeveer een vierde van de hoeveelheid calcium in melk. Verrijkte sojamelk is vaak vergelijkbaar met koemelk in zijn calciumwaarden, maar sommige studies tonen aan dat verrijkt calcium mogelijk niet zo gezond is als natuurlijk voorkomend calcium.

Voor veganisten en mensen die lactose-intolerant zijn, moet de kwestie van calcium worden aangepakt via een uitgebreider dieetplan met alternatieve bronnen van calcium (zoals amandelen, bonen en bladgroenten, voor mensen die geen veganist zijn, sardines).

Hormonen in sojamelk versus koemelk

Net als bij zuivelmelk is er enige controverse over de hormonen in sojamelk. Koemelk bevat van nature oestrogeen en progesteron. Koeien worden gedurende de draagtijd gemolken en hun hormoonspiegel piek stijgen tegen het einde van hun draagtijd. Sommige studies hebben de consumptie van koemelk gekoppeld aan verschillende soorten kanker en vroege seksuele puberteit. Bovendien worden koeien in de NL soms behandeld met rBST of rBGH, soorten controversiële groeihormonen die studies hebben gekoppeld aan verschillende kankers.

Het bevat van nature isoflavonen. Isoflavonen werken op dezelfde manier als het hormoon oestrogeen (maar zijn geen oestrogeen).

Het zijn fyto-oestrogenen of van planten afgeleide verbindingen met ‘oestrogene activiteit’. Sommige studies hebben de hoge consumptie van deze verbindingen gekoppeld aan een verminderde of verhoogde kans op borstkanker. De consumptie van abnormaal hoge niveaus van isoflavonen is twijfelachtig. Maar regelmatige consumptie van sojamelk en andere bronnen van isoflavonen wordt als gezond beschouwd.

Sojamelk recepten

Als u verrijkte sojamelk als alternatief voor zuivel gebruikt, vervangt u deze eenvoudig door dagelijks melk in recepten. Als je de toegevoegde vitamines en mineralen in verrijkte sojamelk niet nodig hebt, kun je deze recepten bekijken om het thuis te maken.

Interessant om te weten

  • Sojamelk ziet eruit als melk, maar het is wat romiger en heeft een zeer milde bonensmaak.
  • Je kan het warm of koud drinken. Je kan gebruiken voor het koken en ook om schuim te maken.
  • Gebruikt het niet als melkvervanger bij zuigelingen vanwege de samenstelling.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.