Sperziebonen zijn ook bekend als slabonen of prinsessenboon en zijn gemakkelijk verkrijgbaar in de meeste supermarkten.

Of je ze nu blancheert, kookt of rechtstreeks uit een blikje eet, sperziebonen vormen een voedzame aanvulling in je maaltijd.

Hier zijn enkele gezondheidsvoordelen van sperziebonen.

Sperziebonen helpen je om een ​​gezond gewicht te behouden

Een 150 gram rauwe sperziebonen bevat slechts 31 calorieën , vrijwel geen vet en slechts 3,6 gram (g) suiker. Dat is fantastisch nieuws als je naar je taille kijkt.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Goed voor je hart 

Sperziebonen bevatten geen cholesterol. Hoewel je lichaam cholesterol nodig heeft voor een gezonde celgroei, is teveel voor je slecht. Een hoog cholesterolgehalte kan leiden tot een opeenhoping van vetophopingen in uw bloedvaten. Dit kan de bloedtoevoer naar uw hart en hersenen verminderen en een hartaanval of beroerte veroorzaken.

Een 150 gram rauwe sperziebonen bevat 2,7 g vezels. Gekookte sperziebonen bevatten 4,0 g vezels, deels oplosbare vezels. Oplosbare vezels kunnen het LDL-gehalte of het zogenaamde slechte cholesterol en het totale cholesterolgehalte verlagen. Het kan ook de gezondheid van het hart ondersteunen door de bloeddruk te verlagen en de ontsteking te verminderen.

Men beveelt aan om niet meer dan 1500 milligram (mg) natrium per dag te eten voor een optimale gezondheid van het hart. Van nature zijn ze natriumarm. Een 150 gram bevat slechts 6,6 milligram (mg).

Te veel natrium in uw voeding kan uw bloeddruk verhogen. Hoge bloeddruk is geassocieerd met een verhoogd risico op hartaandoeningen en beroertes. Maar pas op voor ingeblikte sperziebonen. Ingeblikte bonen bevat 461 mg natrium . Spoel ingeblikte sperziebonen voor het eten, of kies voor niet-zout toegevoegde variëteiten.

Ze zijn een laag FODMAP-voedingsmiddel

FODMAP’s zijn onverteerde koolhydraten die worden gemetaboliseerd door bacteriën in uw darm die leiden tot gas, buikpijn, diarree en obstipatie . Het eten van voedsel dat rijk is aan FODMAPs kan de spijsverteringsstoornissen verergeren, zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS) en zure reflux. Het eten van laag FODMAP-voedingsmiddelen kan een grote opluchting zijn voor uw buikproblemen. Ze zijn een laag FODMAP-voedingsmiddel en kunnen worden genoten door veel mensen met chronische problemen met de spijsvertering.

Bevatten veel eiwitten

Je lichaam heeft eiwitten nodig om te onderhouden:

 •  gezonde botten
 •  haar
 •  organen
 •  spieren

Eiwit is ook essentieel voor een gezond immuunsysteem. Planten eiwitten zijn geen complete eiwitten; dat wil zeggen, ze missen tenminste één van de aminozuren die je lichaam nodig heeft. Maar plantaardige eiwitten zijn nog steeds gunstig. Ze kunnen de hele dag door worden gecombineerd met andere eiwitten om complete eiwitten te maken. Een 150 gram rauwe sperziebonen bevat bijna 2 g eiwit.

Zijn een goede bron van vitamines en mineralen

Sperziebonen bevatten veel essentiële vitamines, waaronder foliumzuur. Een 150 gram rauwe sperziebonen bevat 33 microgram (mcg) foliumzuur, bijna 10 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Foliumzuur is een B-vitamine die helpt bij het voorkomen van neuraalbuisdefecten en andere geboorteafwijkingen.

Vitamine C

Rauwe sperziebonen zijn ook een goede bron van vitamine C. Een 150 gram bevat 12,2 mg, ongeveer 25 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine C is een antioxidant die helpt je immuunsysteem te stimuleren. Het is ook een integraal onderdeel voor de productie van collageen en helpt uw ​​huid te beschermen tegen oxidatieve stress.

Vitamine A

Een 150 gram rauwe sperziebonen levert 690 IU vitamine A, iets minder dan 15 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Vitamine A is geen enkele vitamine. Het is een groep verbindingen die bekend staat als retinoïden. Vitamine A is belangrijk voor de gezondheid van het immuunsysteem, reproductie en een gezond gezichtsvermogen.

Andere vitamines

Enkele andere vitamines in een 150 gram rauwe sperziebonen zijn:

 •  vitamine K: 43 mcg
 •  thiamine: 0,1 mg
 •  niacine: 0,7 mg
 •  vitamine B-6: 0,14 mg
 •  vitamine E: 0,41 mg

Mineralen

Sperziebonen zijn een goede bron van mineralen, vooral mangaan. Dit essentiële mineraal ondersteunt je stofwisseling en heeft antioxiderende eigenschappen. Het ondersteunt ook de gezondheid van de botten en bevordert de wondgenezing.

Andere mineralen in een 150 gram rauwe sperziebonen zijn:

 •  calcium: 37 mg
 •  ijzer: 1,03 mg
 •  magnesium: 25 mg
 •  fosfor: 38 mg
 •  kalium: 211 mg
 •  zink: 0,24 mg

Hoe sperziebonen te kiezen en op te bewaren

Verse sperziebonen zijn de gezondste optie. Zoek naar bonen die heldergroen zijn en vrij van zwarte vlekken. De bonen mogen niet slapjes zijn. Voor de meeste voedingswaarde, eet verse sperziebonen zo snel mogelijk na het oogsten of kopen.

Het koken kan een vermindering van sommige voedingsstoffen zoals vitamine C veroorzaken, net als het ontdooien van bevroren sperziebonen.

Verse sperziebonen moeten worden gekoeld in een plastic zak en binnen een week worden gebruikt.

Recepten

Je kunt ze ook rauw eten, of probeer deze ideeën:

 •  Blancheer of stoom verse sperziebonen en voeg druiven tomaten en balsamico azijn toe.
 •  Voeg verse sperziebonen in olijfolie, versgemalen peper en vers geraspte Parmezaanse kaas en in de oven bij 218 ° C tot ze knapperig zijn.
 •  Voeg geblancheerde of gestoomde sperziebonen toe aan een groene salade
 •  Kook verse sperziebonen in olijfolie, knoflook en citroensap
 •  Dompel verse sperziebonen in hummus of ongepelde, vetarme yoghurt op smaak met verse kruiden.

Tot slot

Sperziebonen is misschien niet het eerste voedsel dat in je opkomt als maaltijdsplan, maar met een beetje vindingrijkheid kunnen ze een smakelijk gerecht zijn.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.