Steranijs is een specerij gemaakt van de vrucht van de Chinese groenblijvende boom Illicium verum.

Het is toepasselijk vernoemd naar de stervormige peulen waaruit de zaden worden geoogst en heeft een smaak die doet denken aan zoethout.

Vanwege overeenkomsten in hun smaak en namen, wordt steranijs vaak verward met anijs, hoewel de twee specerijen niet verwant zijn.

Steranijs is niet alleen bekend voor haar uitgesproken smaak en culinaire toepassingen, maar ook voor de geneeskrachtige voordelen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Dit artikel bespreekt de voordelen, het gebruik en de potentiële risico’s van steranijs.

Rijk aan krachtige bioactieve stoffen

Kruiden en specerijen zijn vaak miskende helden van de gezondheids- en voedingswereld en steranijs is geen uitzondering.

Informatie over het vitamine- en mineraalgehalte ontbreekt, maar gezien de kleine hoeveelheid van het specerij die je per keer gebruikt, is de voedingswaarde minder belangrijk(1).

Niettemin is het een indrukwekkende bron van verschillende krachtige bioactieve stoffen, die allemaal een vitale bijdrage leveren aan een goede gezondheid.

De meest waardevolle component van steranijs kan liggen in de dichte toevoer van flavonoïden en polyfenolen. Deze kunnen in de eerste plaats verantwoordelijk zijn voor de brede toepassingen en medicinale voordelen van het specerij(2).

Enkele van de belangrijkste gezondheidsbevorderende stoffen in steranijs zijn(234):

  • Linalool
  • Quercetine
  • Anethol
  • Shikiminezuur
  • Galluszuur
  • Limonene

Samen kunnen deze verbindingen bijdragen tot de antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen van steranijs.

Sommige dier- en reageerbuisonderzoeken geven aan dat de antioxidant capaciteit van dit specerij zelfs eigenschappen tegen kanker kan hebben, zoals het verminderen van de tumorgrootte(56).

Uiteindelijk is meer onderzoek nodig om beter te begrijpen hoe de bioactieve stoffen in steranijs de gezondheid van de mens kunnen ondersteunen.

Kortom: Steranijs is rijk aan een verscheidenheid van flavonoïden en polyfenol verbindingen die tot de geneeskrachtige capaciteit kunnen bijdragen.

Andere medicinale voordelen

Steranijs al duizenden jaren in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt en is recentelijk ook geaccepteerd in sommige westerse geneeskunde praktijken.

De stijgende populariteit wordt grotendeels bepaald door de antimicrobiële eigenschappen en het farmacologische potentieel.

Antivirale mogelijkheden

Eén van de meest populaire farmacologisch relevante kenmerken van steranijs is het gehalte aan shikiminezuur.

Shikiminezuur is een verbinding met sterke antivirale eigenschappen. In feite is het één van de belangrijkste actieve ingrediënten in Tamiflu, een populaire medicatie voor de behandeling van influenza (7).

Momenteel is steranijs de belangrijkste bron van shikiminezuur dat wordt gebruikt voor de ontwikkeling van farmaceutische producten. Omdat de grieppandemie blijft toenemen als een bedreiging voor de wereldwijde gezondheid, neemt de vraag naar steranijs toe (7).

Sommige reageerbuisonderzoek heeft ook aangetoond dat de essentiële olie van steranijs andere soorten virale infecties kan behandelen, waaronder herpes simplex type 1 (8).

Hoewel steranijs vaak wordt gebruikt voor de behandeling van influenza. Meer onderzoek is nodig om het potentieel voor de behandeling van andere virale infecties bij mensen beter te begrijpen.

Antischimmel eigenschappen

Steranijs is een rijke bron van de flavonoïden anethol. Deze verbinding is verantwoordelijk voor de specifieke smaak van de specerij en biedt krachtige antischimmel voordelen.

Sommige landbouwonderzoeken hebben aangetoond dat trans-anethol afkomstig van steranijs de groei van pathogene schimmels in bepaalde eetbare gewassen kan remmen(9).

Onderzoek wijst uit dat andere bioactieve stoffen gevonden in steranijs etherische olie, zoals terpeen linalool, biofilm en celwand vorming van besmettelijke schimmels bij de mens kunnen onderdrukken(10).

Meer onderzoek is nodig om de toepassingen voor steranijs voor de behandeling van schimmelinfecties bij mensen beter te begrijpen.

Antibacteriële voordelen

Een ander belangrijk medicinaal voordeel van steranijs is het vermogen om bacteriegroei te remmen die betrokken is bij een verscheidenheid aan veel voorkomende ziekten.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat steranijs extract even effectief is als antibiotica tegen meervoudig resistente pathogene bacteriën. Dit kan met name nuttig zijn voor de toekomstige ontwikkeling van nieuwe antibioticum medicijnen(11).

Uit reageerbuisstudies is ook gebleken dat bioactieve stoffen in steranijs effectief kunnen zijn bij de behandeling van urineweginfecties veroorzaakt door verschillende bacteriën(12).

Een afzonderlijke studie onthulde dat steranijs extract enigszins effectief was in het verminderen van de groei van E. coli op een petrischaal, hoewel het niet zo effectief was als huidige meer gebruikelijke antibioticum behandelingen(13).

Op dit moment is het meeste onderzoek naar de antibacteriële eigenschappen van steranijs beperkt tot dier- en reageerbuisstudies. Meer studies zijn nodig om beter te begrijpen hoe dit specerij kan worden gebruikt ter ondersteuning van de menselijke gezondheid.

Kortom: Steranijs is in de medische wereld nuttig geweest voor de behandeling van een verscheidenheid aan schimmel-, bacteriële en virale infecties.

Gemakkelijk te integreren in uw maaltijden

Steranijs heeft een kenmerkende drop smaak vergelijkbaar met die van anijs of venkel, hoewel het niet gerelateerd is aan één van deze kruiden. Het past goed bij koriander, kaneel, kardemom en kruidnagel.

Tijdens het koken kan steranijs geheel of als poeder worden gebruikt.

Het wordt vaak gebruikt in de klassieke Chinese, Vietnamese, Indiase en Midden-Oosterse keuken. Vooral gebruikt als smaakversterker in bouillons, soepen en curry’s.

Het staat bekend om zijn aanwezigheid in de Chinese ‘5 spice’ en Indiase ‘Garam Masala’ melanges.

In traditionele Chinese en volksgeneeskundige wordt steranijs doordrenkt met water om er een ​​thee van te maken. Gebruikt voor het behandelen van luchtweginfecties, misselijkheid, obstipatie en andere problemen met de spijsvertering.

Steranijs vormt ook een geweldige aanvulling in zoete gerechten en desserts, zoals gebakken fruit, taarten, brood en muffins.

Als je nog nooit dit specerij in je culinaire bezigheden hebt gebruikt. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg meer smaak toe om te voorkomen dat u te veel gebruikt.

Probeer poedervormige steranijs in je volgende muffins of gooi een paar hele peulen in je volgende pan soep voor een opwekkende smaak.

Kortom: Steranijs heeft een uitgesproken zoethoutachtige smaak. Het is een populair ingrediënt in de Aziatische keuken en vaak gebruikt in soepen, stoofschotels, bouillons, gebak, desserts of als thee.

Mogelijke risico’s

Chinese steranijs over het algemeen gezien als veilig voor de meeste mensen. Er zijn echter weinig meldingen van allergische reacties(14).

Voor de algemene bevolking is een meer serieuze bezorgdheid van een naaste verwant van dit Chinese specerij – de zeer giftige Japanse steranijsplant.

Het is bekend dat Japanse steranijsplant krachtige neurotoxinen bevat die kunnen leiden tot ernstige lichamelijke symptomen, waaronder hartinfarct, hallucinaties en misselijkheid (15).

Japanse steranijs lijkt bijna identiek aan zijn Chinese tegenhanger. Sommige in de handel verkrijgbare bronnen van Chinese steranijs zijn aangetroffen in Japanse specerijen.

Bovendien zijn er meldingen geweest van ernstige mogelijk fatale reacties op steranijs bij zuigelingen (16).

Daarnaast zijn er gevallen die te wijten waren aan een onbekende besmetting met het Japanse specerij. Daarom geadviseerd om steranijs niet aan baby’s en kinderen te geven(16).

Het is een goed idee om de herkomst te controleren van de steranijs die u koopt. Dit om ervoor te zorgen dat het puur Chinese is.

Als u niet 100% zeker bent van de bron of zuiverheid, kan het ook een goede gewoonte zijn om niet te veel tegelijk te gebruiken om onbedoelde intoxicatie te voorkomen.

Kortom: Steranijs wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar is mogelijk verontreinigd met zeer giftige Japanse steranijs. Om de zuiverheid van het kruid dat u koopt te verzekeren, moet u altijd de bron controleren om onbedoelde intoxicatie te voorkomen.

Tot slot

Steranijs heeft een uitgesproken zoethout smaak die verschillende gerechten kan verbeteren.

De krachtige bioactieve stoffen kunnen helpen bij het behandelen van verschillende schimmel-, bacteriële en virale infecties.

Hoewel de consumptie van pure Chinese steranijs meestal veilig is, kan deze besmet zijn met Japanse steranijsplant die zeer giftig is.

Controleer altijd de herkomst van de kruiden die u koopt om de zuiverheid te waarborgen. Begin met een kleine hoeveelheid om bijwerkingen te voorkomen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.