De suikermeloen is een zoete, smaakvolle vrucht die bekend staat om zijn culinaire veelzijdigheid.

Naast zijn unieke smaak, bevat suikermeloen een schat aan belangrijke voedingsstoffen en is het in verband gebracht met veel gezondheidsvoordelen.

Het wordt echter vaak verward met andere meloenen zoals cantaloupe .

Dit artikel kijkt naar de voedingswaarde, de gezondheidsvoordelen en het culinaire gebruik van suikermeloen, inclusief hoe het verschilt van cantaloupe.

Suikermeloen versus cantaloupe

Suikermeloen, ook bekend als Cucumis melo , is een meloensoort die behoort tot het komkommerfamilie. Het is nauw verwant aan andere planten waaronder pompoen, courgette en watermeloen ( 1 ).

Suikermeloen heeft een geribbelde, bruine huid en een zoete, muskusachtige smaak en aroma.

Door de jaren heen zijn er vele unieke soorten suikermeloenen ontstaan, waaronder cantaloupe .

De term ” cantaloupe ” verwijst naar twee soorten suikermeloen: de Noord-Amerikaanse cantaloupe ( C. melo var. Reticulatus ) en de Europese
cantaloupe ( C. melo var. Cantalupensis ).

Aangezien beide soorten cantaloupe een verscheidenheid aan suikermeloenen zijn, zijn hun voedingswaarde en gezondheidsvoordelen vergelijkbaar.

De schil van de Noord-Amerikaanse cantaloupe heeft echter een netachtig uiterlijk en een subtielere, minder uitgesproken smaak. De Europese
cantaloupe heeft een lichtgroene schil en zoeter vruchtvlees.

Hoewel alle cantaloupes suikermoeloenen zijn, zijn niet alle suikermeloenen cantaloupes.

Naast cantaloupe, omvatten andere soorten suikermeloenen honingdauw, Perzische meloen en de kerstman meloen.

Kortom: Suikermeloen is een soort die behoort tot het komkommerfamilie. Cantaloupe verwijst naar twee soorten suikermeloenen, die qua smaak en uiterlijk enigszins van elkaar verschillen, maar dezelfde voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen delen.

Voedingswaarde suikermeloen

Suikermeloenen zijn voedzaam en bieden een breed assortiment van belangrijke vitamines en mineralen.

Ze bevatten vooral vitamine C, een in water oplosbare vitamine die ziektes helpt voorkomen en de immuunfunctie versterkt ( 2 ).

Sommige soorten bevatten ook een goede hoeveelheid vitamine A, een micronutriënt die essentieel is voor gezonde ogen, huidcelvernieuwing en groei en ontwikkeling ( 3 ).

Bovendien bevatten suikermeloen antioxidanten, dit zijn verbindingen die cellulaire schade bestrijden. Antioxidanten in suikermeloenen zijn onder meer galluszuur, ellaginezuur en cafeïnezuur ( 4 ).

Een 156 gram cantaloupe, een soort suikermeloen, bevat de volgende voedingsstoffen ( 5 ):

 • Calorieën: 53
 • Koolhydraten: 13 gram
 • Vezel: 2 gram
 • Eiwit: 1 gram
 • Vitamine C: 64% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
 • Vitamine A: 29% van de ADH
 • Kalium: 9% van de ADH
 • Foliumzuur: 8% van de ADH
 • Niacine: 7% van de ADH
 • Vitamine B6: 7% van de ADH
 • Magnesium: 5% van de ADH
 • Thiamine: 5% van de ADH
 • Vitamine K: 3% van de ADH

Om te vergelijken bevat een 170 gram honingdauw , een ander soort suikermeloen, de volgende voedingsstoffen ( 5 ):

 • Calorieën: 61
 • Koolhydraten: 15 gram
 • Vezel: 1,5 gram
 • Eiwit: 1 gram
 • Vitamine C: 34% van de ADH
 • Vitamine A: 2% van de ADH
 • Kalium: 8% van de ADH
 • Foliumzuur: 8% van de ADH
 • Niacine: 4% van de ADH
 • Vitamine B6: 9% van de ADH
 • Magnesium: 4% van de ADH
 • Thiamine: 5% van de ADH
 • Vitamine K: 4% van de ADH

Merkbaar zijn de voedingssamenstellingen van suikermeloen variëteiten vergelijkbaar. Cantaloupe bevat echter aanzienlijk meer vitamine A en vitamine C dan honingdauw. Het heeft ook minder calorieën en koolhydraten en is iets hoger in vezels.

Gezondheidsvoordelen

Suikermeloen is zeer voedzaam en wordt geassocieerd met indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van het eten van suikermeloen.

Ondersteunt de immuunfunctie

Suikermeloen is een rijke bron van vitamine C, een micronutriënt die essentieel is voor uw immuunsysteem.

Sommige onderzoeken tonen aan dat het krijgen van voldoende vitamine C de ernst en de duur van infecties van de luchtwegen waaronder verkoudheid kan verminderen ( 6 ).

Suikermeloen bevat ook vitamine A, een andere voedingsstof die je immuniteit kan versterken door te helpen bij de ontwikkeling van witte bloedcellen, die je lichaam helpen beschermen tegen infectie en ziekte ( 7 ).

Bovendien is het rijk aan belangrijke antioxidanten waaronder koffiezuur en ellagic-zuur. Deze antioxidanten beschermen niet alleen uw cellen tegen schadelijke moleculen, de zogenaamde vrije radicalen, maar helpen ook chronische aandoeningen waaronder hartaandoeningen te voorkomen ( 4 , 8 ).

Bevordert gewichtsverlies

Suikermeloen kan op verschillende manieren helpen om af te vallen.

Ten eerste is het voedzaam, wat betekent dat het weinig calorieën bevat, maar veel vitamines en mineralen bevat die je lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid en goed functioneren.

Het heeft ook een hoog watergehalte van ongeveer 90% water, wat u kan helpen om aan uw hydratatie behoeften te voldoen en mogelijk gewichtsverlies kan ondersteunen ( 5 ).

Een groot overzicht van 13 studies, waaronder 3.628 mensen, bleek dat het eten van grotere hoeveelheden caloriearm voedsel met een hoog watergehalte gekoppeld was aan grotere verminderingen van het lichaamsgewicht in perioden variërend van 8 weken tot 6 jaar ( 9 ).

Suikermeloen bevat ook een goede hoeveelheid vezels, die een gezonde spijsvertering ondersteunen. Vezels helpen je ook om je vol te voelen tussen de maaltijden door, wat je algehele voedselinname kan beperken en gewichtsverlies kan ondersteunen ( 10 , 11 ).

Vermindert ontsteking

Acute ontsteking is een normale immuunrespons die uw lichaam helpt infecties te bestrijden en te genezen. Een chronische ontsteking zou echter kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van aandoeningen waaronder hartaandoeningen, diabetes en kanker ( 12 ).

Volgens een dierstudie heeft cantaloupe-extract krachtige ontstekkingsremmende eigenschappen. Dit kan te wijten zijn aan het gehalte aan superoxidedismutase , een antioxidant die oxidatieve schade aan cellen vermindert ( 13 ).

Suikermeloen is ook rijk aan ontstekingsremmende voedingsstoffen die fungeren als krachtige antioxidanten in uw lichaam, waaronder vitamine C en A ( 14 , 15 ).

Kortom: Sommige onderzoeken tonen aan dat suikermeloen de functie van het immuunsysteem kan ondersteunen, gewichtsverlies kan bevorderen en ontstekingen kan verminderen.

Culinair gebruik

Suikermeloen is heerlijk, verfrissend en gemakkelijk toe te voegen aan je maaltijd.

Het kan in blokjes worden gesneden en alleen of als onderdeel van een smakelijke fruitsalade worden genoten. Het kan ook worden toegevoegd in een verse sorbet voor een gezonde manier om uw zoet behoefte tevreden te stellen.

Bovendien kunt u deze voedzame suikermeloen toevoegen aan salades of smoothies voor een uitbarsting van extra smaak in uw voeding.

Bovendien kun je de zaden van suikermeloen wassen, drogen en roosteren voor een bevredigende snack. Of probeer ze over soepen en salades te strooien.

Kortom: Het vruchtvlees en de zaden van suikermeloen kunnen op vele manieren worden genoten in hoofdgerechten, desserts en snacks.

Tot slot

Suikermeloen is een populair soort meloen vanwege de zoete smaak en het indrukwekkende voedingsprofiel. Cantaloupe is een specifieke variëteit van suikermeloen.

Afgezien van het leveren van veel belangrijke vitaminen en mineralen, kan meloen helpen om je immuunsysteem te verbeteren, gewichtsverlies te bevorderen en ontstekingen te verminderen.

Bovendien maakt het een heerlijke en voedzame aanvulling op uw dieet en kan het worden gebruikt in een aantal verschillende gerechten.