Talloze supplementen beweren dat ze de gezondheid verbeteren en krachtige voordelen bieden, maar het is vaak twijfelachtig of ze alles beloven waarmee geadverteerd wordt.

SuperBeets is een populair supplement dat naar verluidt de bloeddruk verlaagt, de bloedsomloop verbetert en de energie verhoogt.

Dit artikel geeft een gedetailleerd overzicht van SuperBeets en de effectiviteit ervan.

Wat is SuperBeets?

SuperBeets is een supplement gemaakt van bieten die zijn gedehydrateerd tot kristallen.

Bieten bevatten veel nitraten die door uw lichaam worden omgezet in stikstofmonoxide.

Stikstofmonoxide kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden, zoals het beschermen van uw cellen tegen schade en het ontspannen van uw bloedvaten. Als gevolg hiervan kan het helpen de bloeddruk te verlagen en de bloedsomloop te verbeteren (123).

SuperBeets is bedoeld om de voordelen van stikstofmonoxide te bieden zonder mensen bietensap te laten drinken of bieten te eten.

HumanN, het bedrijf dat SuperBeets heeft opgericht, is opgericht door geloofwaardige wetenschappers die bekend zijn in stikstofmonoxide-onderzoek.

De gepatenteerde technologie die zij gebruiken om SuperBeets te maken, zou nitraten in de bieten bewaren om zo mogelijk het meest stikstofmonoxide te produceren.

HumanN beweert dat 1 theelepel (5 gram) SuperBeets dezelfde hoeveelheid stikstofoxide bevat als drie hele bieten, hoewel er geen kwantificeerbare meting van stikstofmonoxide wordt gegeven.

Naast stikstofmonoxide bevat één theelepel (5 gram) SuperBeets:

Calorieën: 15
Vet: 0 gram
Koolhydraten: 4 gram
Eiwit: 1 gram
Natrium: 65 mg – 3% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH)
Kalium: 160 mg – 5% van de ADH
Magnesium: 10 mg – 2% van de ADH
Vitamine C: 50 mg – 83% van de ADH
Het Original Flavor-product is gemaakt van non-GMO, in de VS gekweekte bieten en bevat ook bietenpoeder, natuurlijke appelaroma, appelzuur (een additief gemaakt van appels), magnesiumascorbaat en stevia-blad.

Het Black Cherry-product verruilt de natuurlijke appelsmaak voor natuurlijke zwarte kersen smaak, maar is verder identiek.

Consumenten krijgen de instructie om elke dag een theelepel (5 gram) SuperBeets gemengd met water te drinken voor verbeterde energie, circulatie en bloeddruk en niet meer dan twee porties in 24 uur te overschrijden.

Er zijn geen aanbevelingen voor hoe lang het supplement moet worden ingenomen.

Kortom: SuperBeets is een supplement gemaakt door bieten die zijn gedehydrateerd. Deze zouden de bloedcirculatie verbeteren en de bloeddruk zou verlagen als gevolg van de nitraten die het bevat.

Verlaagt het de bloeddruk?

De prominente gezondheidsclaim met betrekking tot SuperBeets is het potentieel om de bloeddruk te verlagen.

Deze claim is grotendeels gebaseerd op onderzoek naar bietensap.

Er bestaat slechts één studie over SuperBeets-poeder zelf, dat werd gefinancierd door HumanN, de fabrikant van het poeder(4).

Omdat SuperBeets nitraten en veel voedingsstoffen deelt met rode bietensap, kan het helpen de bloeddruk te verlagen, net zoals het sap dat doet.

Omdat onderzoek ontbreekt, is het echter moeilijk om de voordelen van SuperBeets te beoordelen.

Niettemin zijn studies naar bietensap, nitraten en bloeddruk veelbelovend(5).

Een kleine studie wees uit dat gezonde volwassenen die ongeveer 140 ml van nitraatrijk bietensap dronken, drie uur later een aanzienlijk lagere bloeddruk hadden, vergeleken met degenen wiens sap geen nitraten had(6).

In een onderzoek van 3 weken bij 24 volwassenen met overgewicht verminderde het dagelijks drinken van rode bietensap de gemiddelde systolische bloeddruk (het hoogste cijfer van een bloeddrukmeting) met 7,3 mmHg (millimeter kwik) op basis van de dagelijkse metingen thuis(7).

De groep handhaafde deze lagere bloeddruk echter niet na een week van onthouding van bietensap (7).

Een andere studie verdeelde 18 mannen met normale bloeddruk in vier groepen die water kregen of één van de drie bietensappen met verschillende concentraties (8).

De resultaten toonden aan dat elk type sap leidde tot een significant lagere diastolische bloeddruk (het laagste aantal van een bloeddrukwaarde) 24 uur na consumptie vergeleken met water (8).

Bovendien leidde het meest geconcentreerde bietensap tot de belangrijkste verlagingen van de bloeddruk (8).

In een andere studie, daalde de systolische bloeddruk van gezonde volwassenen die 500 ml bietensap dronken aanzienlijk later dan 24 uur later, vergeleken met degenen die water dronken(9).

Deze studies suggereren dat bietensap de bloeddruk kan verlagen door de nitraat concentraties in het bloed te verhogen. De onderzoeken zijn echter klein, voornamelijk gericht op gezonde volwassenen en gebruiken verschillende doses en variaties van sap.

De enige bestaande studie over SuperBeets onderzocht 13 gezonde, oudere volwassenen en werd gefinancierd door de fabrikant. De resultaten toonden aan dat het dagelijks innemen van het poeder gedurende vier weken in water significant de systolische bloeddruk verlaagde(4).

Er zijn talloze getuigenissen van degenen die verbeteringen hebben gezien in hun bloeddruk na het nemen van SuperBeets. Sommige mensen melden echter geen voordeel.

Meer onderzoek is nodig om het effect van SuperBeets beter te begrijpen.

Kortom: Onderzoek suggereert dat bietensap de nitraat concentraties in het bloed verhoogt en de bloeddruk verlaagt. SuperBeets kunnen hetzelfde effect hebben, maar er zijn meer onafhankelijke studies nodig.

Andere mogelijke voordelen van SuperBeets

SuperBeets bieden mogelijk extra voordelen met betrekking tot nitraten en andere bieten verbindingen.

Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Onderzoek toont aan dat bieten de gezondheid van het hart kunnen bevorderen.

Een studie toonde aan dat 72% van de deelnemers die gedurende 30 dagen een nitraat supplement van HumanN innamen, significant lagere triglyceriden spiegels ervoeren. Nogmaals, deze studie werd gefinancierd door de fabrikant – toen nog Neogenis Labs, Inc. (10).

Als SuperBeets hetzelfde nitraatgehalte biedt als dit supplement, kan het de triglyceriden in uw bloed verlagen, waardoor uw risico op hartaandoeningen wordt verminderd. De hoeveelheid nitraten in SuperBeets is echter onbekend en niet vermeld op het product.

Uit aanvullend onderzoek blijkt dat betalaïnen, een andere bieten verbinding, antioxidanten heeft die uw cellen kunnen beschermen tegen schade en de gevaarlijke oxidatie van ‘slechte’ LDL-cholesterol die tot hartziekten leidt kan voorkomen(1112).

Aangezien SuperBeets een gedehydrateerde vorm van bieten is, kan het een hoge concentratie betalaïnen hebben en daarom vergelijkbare voordelen bieden. Het betalaïnengehalte van het product wordt echter niet door het bedrijf geleverd.

Kan beschermen tegen kanker

Verbindingen in bieten kunnen kanker helpen voorkomen.

Uit een reageerbuisstudie bleek dat een verbinding in extract van rode bieten de groei van prostaatkankercellen met 12,5% verminderde in één week(13).

In combinatie met een gemeenschappelijk geneesmiddel tegen kanker verhoogde deze zelfde verbinding de werkzaamheid van het geneesmiddel tegen prostaat-, borst- en alvleesklier kankercellen (1314).

Bovendien bleek uit een onderzoek bij ratten dat water met uit rode bieten verkregen voedselkleuring de ontwikkeling van slokdarmkanker met 45% verminderde(15).

De kankerbestrijdende effecten van rode biet zijn alleen aangetoond in reageerbuis- en dierstudies. Menselijke studies zijn nodig, evenals specifiek onderzoek naar SuperBeets.

Kan atletische prestaties verbeteren

De nitraten in rode biet kunnen de atletische prestaties verbeteren door de bloedstroom te verbeteren, de bloeddruk te verlagen en de hoeveelheid zuurstof te verminderen die uw lichaam nodig heeft tijdens het sporten(16171819).

Een kleine studie bij negen gezonde mannen ontdekte dat het drinken van ongeveer 2 kopjes (0,5 liter) bietensap per dag de zuurstofopname aanzienlijk verminderde en meer tijd tot uitputting tijdens loop- en loopoefeningen(20).

Aanvullend onderzoek bij 14 concurrerende mannelijke zwemmers bleek dat het dagelijks drinken van dezelfde hoeveelheid bietensap gedurende zes dagen de hoeveelheid aërobe energie die tijdens een zwemtest werd gebruikt aanzienlijk verminderde(21).

Als het vermogen van bietensap om de atletische prestaties te verbeteren het gevolg is van het nitraatgehalte. SuperBeets bieden dan vergelijkbare voordelen, hoewel definitieve onderzoeken ontbreken.

Kortom: Nitraten en andere stoffen in bieten kunnen hartaandoeningen helpen voorkomen, kanker bestrijden en de atletische prestaties verbeteren. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of SuperBeets vergelijkbare effecten heeft.

Dosering en bijwerkingen

De fabrikanten van SuperBeets raden aan elke dag 1 theelepel (5 gram) poeder in een glas water te nemen. Hoewel HumanN beweert dat het nitraatgehalte gelijk is aan dat van drie bieten, wordt de feitelijke hoeveelheid nitraten niet verstrekt.

Daarom is het onduidelijk hoe SuperBeets zich verhoudt tot de doses bietensap die in studies werden gebruikt.

Hoewel het supplement veilig lijkt te zijn in de aanbevolen dosis, bestaan ​​er geen studies over de veiligheid of bijwerkingen ervan.

De meest voorkomende kritiek op het product is de onaangename smaak.

SuperBeets kunnen ook duur blijken te zijn voor reguliere gebruikers – een bus van 150 gram met 30 porties kost $ 39,95.

Sommige mensen willen misschien eerst contact opnemen met hun arts voordat ze SuperBeets nemen. Als het product de bloeddruk effectief verlaagt, is het mogelijk niet geschikt voor mensen die al bloeddruk medicatie gebruiken.

Kortom: De aanbevolen dagelijkse portie SuperBeets is 1 theelepel (5 gram) gemengd met water. Het product lijkt veilig te zijn, maar er bestaat geen onderzoek naar de veiligheid ervan. Mogelijke nadelen van het supplement zijn de smaak en prijs.

Tot slot

Bietensap kan de bloeddruk verlagen en de atletische prestaties verbeteren. Aangezien SuperBeets is gemaakt van gedehydrateerde bieten, kan dit vergelijkbare voordelen bieden.

De enige menselijke studie over de effectiviteit ervan werd echter door de fabrikant gefinancierd.

Hoewel het product veilig lijkt, is meer onafhankelijk onderzoek nodig om gezondheidsclaims te verifiëren.

Als u geïnteresseerd bent in het proberen van SuperBeets, neem dan eerst contact op met uw huisarts.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.