Glutenintolerantie is een vrij veel voorkomend probleem.

Het wordt gekenmerkt door bijwerkingen van gluten , een eiwit aanwezig in tarwe, gerst en rogge.

Coeliakie is de meest ernstige vorm van glutenintolerantie.

Het is een auto-immuunziekte dat ongeveer 1% van de bevolking treft en kan leiden tot beschadiging van het spijsverteringsstelsel(12).

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Echter, 0,5-13% van de mensen wellicht ook non-coeliakie-gluten gevoeligheid, een mildere vorm van glutenintolerantie, die ook problemen kan veroorzaken(34).

Beide vormen van glutenintolerantie kunnen wijdverspreide symptomen veroorzaken, waarvan vele niets hebben te maken met de spijsvertering.

Hier zijn de 14 belangrijkste tekenen en symptomen van glutenintolerantie.

1. Opgeblazen gevoel

Opgeblazen gevoel is wanneer je het gevoel hebt alsof je buik gezwollen is of vol gas zit nadat je hebt gegeten. Dit kan je ellendig voelen (5).

Hoewel een opgeblazen gevoel heel gebruikelijk is kan het vele verklaringen hebben, het kan ook een teken zijn van glutenintolerantie.

In feite, opgeblazen gevoel is een van de meest voorkomende klachten van mensen die gevoelig of intolerant zijn voor gluten (67).

In een studie bleek dat 87% van de mensen die verdacht zijn van non-coeliakie-gluten gevoeligheid ervaren een opgeblazen gevoel(8).

Kortom: Opgeblazen gevoel is een van de meest voorkomende symptomen van glutenintolerantie. Het gaat om een gezwollen buik na het eten.

2. Diarree, constipatie en stinkende ontlasting

Af en toe krijgen van diarree en constipatie is normaal, maar het kan een reden tot bezorgdheid zijn als het regelmatig gebeurt.

Deze zijn toevallig ook een veel voorkomend symptoom van glutenintolerantie.

Mensen met coeliakie ervaren ontsteking in de darm na het eten van gluten.

Dit schaadt de darmwand en leidt tot een slechte opname van voedingsstoffen, wat resulteert in aanzienlijke spijsvertering en frequente diarree of constipatie(9).

Echter kunnen gluten ook spijsverteringssymptomen bij sommige mensen die geen coeliakie veroorzaken(10111213).

Meer dan 50% van gluten-gevoelige individuen heeft regelmatig diarree, terwijl ongeveer 25% ervaart constipatie (8).

Bovendien kunnen mensen met coeliakie licht en stinkende ontlasting ondervinden als gevolg van slechte opname van voedingsstoffen.

Frequente diarree kan een aantal belangrijke gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals het verlies van elektrolyten, uitdroging en vermoeidheid(14).

Kortom: Mensen met glutenintolerantie ervaren vaak diarree of constipatie.Coeliakie patiënten kunnen ook lichte en stinkende ontlasting ondervinden.

3. Buikpijn

Buikpijn is heel gebruikelijk en kan een groot aantal verklaringen hebben.

Echter, het is ook de meest voorkomende symptoom van een intolerantie voor gluten (131516).

Tot 83% van de mensen met glutenintolerantie ervaren een abdominale pijn en ongemak na het eten van gluten(817).

Kortom: Buikpijn is het meest voorkomende symptoom van glutenintolerantie, tot 83% van glutenintolerant individuen ondervinden dit.

4. Hoofdpijn

Veel mensen ervaren hoofdpijn of migraine een keer in de zoveel tijd.

Migraine is een veel voorkomende aandoening, zo’n 10-12% van de westerse bevolking ervaart ze regelmatig(1819).

Interessant, studies hebben aangetoond dat glutenintolerantie bij personen meer kans op migraine hebben dan anderen(2021).

Als u regelmatig hoofdpijn of migraine heeft zonder enige aanwijsbare oorzaak, kunt u gevoelig zijn voor gluten.

Kortom: Glutenintolerant personen lijken meer vatbaar te zijn voor migraine dan gezonde mensen.

5. Moe

Moe is heel gebruikelijk en meestal niet gekoppeld aan een ziekte.

Echter, als je constant het gevoel erg moe te zijn, dan moet je de mogelijkheid van een onderliggende oorzaak onderzoeken.

Glutenintolerantie bij individuen zijn zeer gevoelig voor vermoeidheid, vooral na het eten van voedingsmiddelen die gluten bevatten (2223).

Studies hebben aangetoond dat 60-82% van de glutenintolerant mensen vaak vermoeidheid ervaren(823).

Bovendien, glutenintolerantie kan ook leiden tot ijzertekort en bloedarmoede, die op zijn beurt kan leiden tot vermoeidheid en gebrek aan energie(24).

Kortom: Erg moe voelen is een ander veel voorkomend symptoom, dat ongeveer 60-82% van de glutenintolerant mensen treft.

6. Huidproblemen

Glutenintolerantie kan ook invloed hebben op uw huid.

Een huidaandoening genaamd dermatitis herpetiformis die zich in de huid manifestatie van coeliakie(25).

Iedereen die ziekte gevoelig is voor gluten, maar minder dan 10% van de patiënten ervaren digestieve symptomen die op coeliakie duiden(25).

Bovendien hebben diverse andere huidziekten aangetoond verbetering bij een glutenvrij dieet. Deze omvatten(26):

  • Psoriasis: een ontstekingsziekte van de huid gekenmerkt door schraal en roodheid van de huid(272829).
  • Alopecia areata: een auto-immuunziekte die wordt weergegeven als een niet erfelijke kaalheid(283031).
  • Chronische urticaria: Een huidaandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende, jeukende, roze of rode bulten(3233).

Kortom: Dermatitis herpetiformis die zich in de huid manifestatie van coeliakie.Verschillende andere huidziekten kan ook worden verbetert door een glutenvrij dieet.

7. Depressie

Depressie treft ongeveer 6% van de volwassenen elk jaar. De symptomen kunnen de gevoelens van hopeloosheid en verdriet uitschakelen (34).

Mensen met spijsvertering problemen lijken vatbaarder te zijn voor zowel angst en depressie, in vergelijking met gezonde personen(35).

Dit is vooral bij mensen met coeliakie(36373839).

Er zijn een paar theorieën over hoe glutenintolerantie depressie kan veroorzaken. Deze omvatten(40):

  • Abnormale serotonine niveaus: Serotonine is een neurotransmitter die cellen toestaat te communiceren. Het is algemeen bekend als één van de ‘geluk’ hormonen. Verminderde hoeveelheden daarvan zijn verbonden met depressie(3741).
  • Gluten exorfinen: Deze peptiden worden gevormd tijdens het oplossen van een aantal van de gluten eiwitten. Hierdoor interferentie met het centrale zenuwstelsel, waardoor de kans op depressie kan oproepen(42).
  • Veranderingen in de darmflora: Verhoogde hoeveelheden schadelijke bacteriën en verminderde hoeveelheden nuttige bacteriën kan het centrale zenuwstelsel aantasten, waardoor het risico van depressie vergroot(43).

Verschillende studies hebben aangetoond dat depressieve individuen met zelf-gerapporteerde glutenintolerantie blijven aan een gluten-vrij dieet omdat men zich beter voelt, hoewel hun spijsvertering symptomen niet opgelost kunnen worden (4445).

Dat suggereert dat gluten blootstelling op  hun eigen kunnen gevoelens van depressie veroorzaken, irrelevant voor de spijsvertering symptomen.

Kortom: Depressie komt vaker voor bij mensen met glutenintolerantie.

8. Onverklaarbaar gewichtsverlies

Een onverwachte verandering in gewicht is vaak een reden tot bezorgdheid.

Hoewel het kan een gevolg kan zijn van verschillende redenen, onverklaarbaar gewichtsverlies is een veel voorkomende bijwerking van niet-gediagnosticeerde coeliakie(46).

In een onderzoek bij patiënten met de ziekte coeliakie, tweederde verloor gewicht in de zes maanden voorafgaand aan hun diagnose(17).

Het gewichtsverlies kan worden verklaard door verschillende digestieve symptomen, in combinatie met een slechte opname van voedingsstoffen.

Kortom: Onverwacht gewichtsverlies kan een teken zijn van coeliakie, vooral als in combinatie met andere digestieve symptomen.

9. Bloedarmoede door ijzertekort

Bloedarmoede door ijzertekort is de meest voorkomende tekort aan voedingsstoffen in de wereld en is goed voor bloedarmoede bij respectievelijk 5% en 2% van de Europese vrouwen en mannen(47).

Ijzertekort veroorzaakt symptomen zoals lage bloedvolume, moeheid, kortademigheid, duizeligheid, hoofdpijn, bleke huid en zwakte(48).

Bij coeliakie, wordt de opname van voedingsstoffen in de dikke darm aangetast, wat resulteert in een verminderde hoeveelheid ijzer dat wordt geabsorbeerd uit de voeding(49).

Bloedarmoede door ijzertekort kan één van de eerste symptomen van coeliakie zijn die uw arts vaststelt(50).

Recente studies suggereren dat ijzertekort kan aanzienlijke zijn bij zowel kinderen en volwassenen met coeliakie(5152).

Kortom: Coeliakie kan een slechte opname van ijzer leiden uit uw voeding, waardoor bloedarmoede ontstaat door ijzertekort.

10. Angst

Angst invloed zo’n 3-30% mensen wereldwijd (53).

Het gaat om gevoelens van zorg, nervositeit, onrust en agitatie. Bovendien gaat het vaak hand in hand met een depressie(54).

Personen met glutenintolerantie lijken vatbaarder te zijn voor angst en paniekstoornissen dan gezonde individuen (3955565758).

Daarnaast een studie toonde aan dat tot 40% van de personen met zelf-gerapporteerde glutengevoeligheid verklaard dat ze regelmatig angst ervaren (8).

Kortom: Glutenintolerantie bij individuen lijken vatbaarder te zijn voor angst dan gezonde individuen.

11. Auto-immuunziekten

Coeliakie is een auto-immuunziekte die uw immuun systeem aanvalt op uw spijsverteringskanaal nadat u gluten heeft geconsumeerd(59).

Interessant is dat deze auto-immuunziekte maakt je vatbaarder voor andere auto-immuunziekten, zoals de schildklierziekte (6061).

Bovendien, een auto-immuun als een schildklieraandoeningen is mogelijk een risicofactor voor het ontwikkelen van emotionele en depressieve stoornissen (626364).

Dit maakt dat coeliakie vaker voorkomt bij mensen die andere auto-immuunziekten hebben, zoals diabetes type 1, auto-immuun leverziekten en inflammatoire darmziekten(61).

Non-coeliakie-gluten gevoeligheid is echter niet geassocieerd met een verhoogd risico van auto-immuun aandoeningen, malabsorptie of voedingstekorten(6566).

Conclusie: Personen met auto-immuunziekten zoals coeliakie krijgen vaker andere auto-immuunziekten, zoals schildklieraandoeningen.

12. Gewricht- en spierpijn

Er zijn tal van redenen waarom mensen ervaren gewricht- en spierpijn.

Er is een theorie dat mensen met coeliakie een genetisch bepaalde overgevoelig of overdreven prikkelbaar zenuwstelsel hebben.

Dus hebben ze een lagere drempelwaarde voor het activeren van de sensorische neuronen die pijn in de spieren en gewrichten veroorzaken(6768).

Bovendien kan blootstelling aan gluten ontsteking bij gluten-gevoelige personen veroorzaken.De ontsteking kan leiden tot wijdverspreide pijn zoals in gewrichten en spieren(8).

Kortom: Glutenintolerantie bij individuen rapporteren vaak gewricht- en spierpijn. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door een overgevoelig zenuwstelsel.

13. Arm of been gevoelloosheid

Een andere verrassende symptoom van gluten-intolerantie is neuropathie, die gevoelloosheid of tintelingen in de armen en benen met zich meebrengt.

Deze aandoening komt voor bij individuen met diabetes en vitamine B12-deficiëntie.Het kan ook worden veroorzaakt door toxiciteit en alcoholgebruik (69).

Echter, mensen met coeliakie en gluten gevoeligheid lijken een hoger risico op het ervaren van arm en been gevoelloosheid in vergelijking met gezonde mensen(707172).

Hoewel de exacte oorzaak onbekend is sommigen symptoom van de aanwezigheid van bepaalde antilichamen in verband met glutenintolerantie(73).

Kortom: Glutenintolerantie kan gevoelloosheid of tintelingen veroorzaken in de armen en benen.

14. Brain Fog (hersenmist)

“Brain fog” verwijst naar het gevoel van niet in staat zijn om helder te denken.

Mensen hebben het beschreven als vergeetachtig, moeite met denken, vergeetachtigheid en het hebben van mentale vermoeidheid (74).

Met een “brain fog” is een gemeenschappelijk symptoom van glutenintolerantie, treft tot 40 procent van de gluten-intolerant individuen(87576).

Dit probleem kan worden veroorzaakt door een reactie op bepaalde antilichamen in gluten, maar de exacte reden is nog onbekend(7778).

Kortom: Glutenintolerant bij individuen kunnen hersenenmist ervaren.Het gaat om problemen met het denken, mentale vermoeidheid en vergeetachtigheid.

Tot slot

Glutenintolerantie hebben talrijke symptomen.

Echter, houd in gedachten dat de meeste van de symptomen in de bovenstaande lijst kunnen andere verklaringen hebben.

Niettemin, als je regelmatig een aantal van hen ervaart zonder een aanwijsbare oorzaak, dan kunt u mogelijk negatief reageren op de gluten in uw voeding.

In dit geval moet u overleggen met een arts of probeer tijdelijk het verwijderen van gluten uit uw voeding om te zien of het helpt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.