Het ketogeen dieet is een populair en effectieve manier om gewicht te verliezen en de gezondheid te verbeteren.

Als dit goed wordt gevolgd, verhoogt dit koolhydraatarme en vetrijke dieet de keton waarden van het bloed.

Deze bieden een nieuwe brandstofbron voor uw cellen en veroorzaken de meeste unieke gezondheidsvoordelen van dit dieet(1, 2, 3).

Op een ketogeen dieet ondergaat je lichaam vele biologische aanpassingen, waaronder een vermindering van insuline en een grotere vetafbraak.

Wanneer dit gebeurt, produceert je lever grote hoeveelheden ketonen om energie te leveren voor je hersenen.

Toch kan het vaak moeilijk zijn om te weten of je wel of niet ‘in ketose ” bent.

Hier zijn 10 veelvoorkomende tekenen en symptomen van ketose, zowel positief als negatief.

1. Slechte adem

Mensen melden vaak slechte adem zodra ze volledige ketose bereiken.

Het is eigenlijk een veel voorkomende bijwerking. Veel mensen op een ketogeen dieet of andere dergelijke diëten zoals het Atkins dieet, melden dat hun adem een ​​fruitige geur reukt.

Dit wordt veroorzaakt door verhoogde keton waarden. De specifieke boosdoener is aceton, een keton dat het lichaam verlaat via uw urine en adem(4).

Hoewel deze adem minder dan ideaal is voor uw sociale leven, kan het een positief teken zijn voor uw dieet. Veel ketogene diëters poetsen hun tanden meerdere keren per dag of gebruiken suikervrije kauwgom om het probleem op te lossen.

Als u kauwgom of andere alternatieven zoals suikervrije dranken gebruikt, kijk dan op het etiket voor de koolhydraten. Deze kunnen uw bloedsuikerspiegel verhogen en het keton waarden verlagen.

De slechte adem verdwijnt meestal na enige tijd op het dieet. Het is geen permanent iets.

Kortom: Het ketonaceton wordt gedeeltelijk verdreven via je ademhaling, wat een slechte of fruitig ruikende adem op een ketogeen dieet kan veroorzaken.

2. Gewichtsverlies

Een ketogeen dieet samen met normale koolhydraatarme diëten, zijn zeer effectief om af te vallen(5, 6).

Zoals tientallen onderzoeken naar gewichtsverlies hebben aangetoond, zult u waarschijnlijk zowel op korte als op lange termijn gewichtsverlies ervaren bij het overschakelen naar een ketogeen dieet(5, 7).

Snel gewichtsverlies kan optreden tijdens de eerste week. Terwijl sommige mensen geloven dat dit vetverlies is, zijn het voornamelijk opgeslagen koolhydraten en water dat wordt opgebruikt.

Na de eerste snelle daling van het watergewicht zou je consequent lichaamsvet moeten verliezen zolang je je aan het dieet houdt en een calorietekort hebt.

Kortom: Snel gewichtsverlies treedt meestal op wanneer u een ketogeen dieet start en koolhydraten ernstig beperkt.

3. Toename ketonen in het bloed

Een van de kenmerken van een ketogeen dieet is een verlaging van de bloedsuikerspiegel en een toename van ketonen.

Naarmate je verder komt in een ketogeen dieet, zul je vet en ketonen gaan verbranden als belangrijkste brandstofbronnen.

De meest betrouwbare en nauwkeurige methode voor het meten van ketose is het meten van uw keton waarde van het bloed met behulp van een gespecialiseerde meter.

Het meet uw keton waarde door de hoeveelheid beta-hydroxybutyraat (BHB) in uw bloed te berekenen.

Dit is een van de primaire ketonen in de bloedbaan.

Volgens sommige deskundigen op het ketogeen dieet wordt voedingskundige ketose gedefinieerd als bloedketonen variërend van 0,5-3,0 mmol / L.

Het meten van ketonen in het bloed is de meest accurate manier van testen en het meest in onderzoeksstudies gebruikt. Het belangrijkste nadeel is echter dat het een kleine speldenprik vereist om bloed uit de vinger te halen(9).

Een testkit kost ook rond de €30- €40, en vervolgens een extra €5 per test. Om deze reden zullen de meeste mensen slechts één test per week uitvoeren, of om de twee weken.

Kortom: Het testen van keton waarde van het bloed met een monitor is de meest nauwkeurige manier om te meten of u al dan niet in ketose zit.

4. Verhoogde ketonen in adem of urine

Een andere manier om keton waarde van het bloed te meten, is een ademanalysator.

Het controleert aceton, een van de drie belangrijkste ketonen die aanwezig zijn in uw bloed tijdens ketose(4, 10).

Dit helpt u een idee te krijgen van de keton waarde van uw lichaam, omdat er meer aceton uit het lichaam komt als u in voedingsgerelateerde ketose zit(11).

Het gebruik van aceton-ademanalyser is tamelijk nauwkeurig, maar minder nauwkeurig dan de bloedmonitor methode.

Een andere goede techniek is om de aanwezigheid van ketonen in uw urine dagelijks te meten met speciale indicatorstrips.

Deze meten ook de uitscheiding van ketonen via de urine en kunnen een snelle en goedkope methode zijn om dagelijks uw keton waardes te beoordelen. Ze worden echter niet als zeer betrouwbaar beschouwd.

Kortom: U kunt uw keton waarde meten met een ademanalysator of urinestrips. Ze zijn echter niet zo nauwkeurig als een bloedmonitor.

5. Minder trek

Veel mensen melden verminderde honger tijdens het volgen van een ketogeen dieet.

De redenen waarom dit gebeurt, is nog steeds in onderzoek.

Er is echter wel gesuggereerd dat de vermindering van de honger mogelijk te wijten is aan een verhoogde eiwit- en groente inname, samen met veranderingen in de hongerhormonen van uw lichaam.(12).

De ketonen zelf kunnen ook de hersenen beïnvloeden om de eetlust te verminderen(13).

Kortom: Een ketogeen dieet kan de eetlust en honger aanzienlijk verminderen. Als u zich verzadigd voelt en niet zo vaak hoeft te eten als daarvoor, dan zit u misschien in ketose.

6. Verhoogde focus en energie

Mensen melden vaak hersenmist, vermoeidheid en zich misselijk voelen bij het starten van een koolhydraatarm dieet. Dit wordt de “koolhydraatarme griep” of “keto griep” genoemd. Langdurige ketogene diëters rapporteren echter vaak meer focus en energie.

Wanneer u een koolhydraatarm dieet begint, moet uw lichaam zich aanpassen aan het verbranden van meer vet als brandstof, in plaats van koolhydraten.

Wanneer je in ketose bent, begint een groot deel van de hersenen ketonen te verbranden in plaats van glucose. Het kan een paar dagen of weken duren voordat dit goed werkt.

Ketonen zijn een extreem krachtige brandstofbron voor je hersenen. Ze zijn zelfs getest in een medische omgeving om hersenziekten en aandoeningen zoals hersenschudding en geheugenverlies te behandelen(141516).

Daarom is het geen verrassing dat ketogeen diëters op de lange termijn vaak meer duidelijkheid en een verbeterde hersenfunctie melden.

Het elimineren van koolhydraten kan ook helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en te stabiliseren. Dit kan de focus verder vergroten en de hersenfunctie verbeteren.

Kortom: Veel langdurige ketogeen diëters rapporteren een verbeterde hersenfunctie en stabielere energieniveaus, waarschijnlijk als gevolg van de toename van ketonen en stabielere bloedsuikerspiegels.

7. Vermoeidheid op korte termijn

De eerste overstap naar een ketogeen dieet kan één van de grootste problemen voor nieuwe diëters zijn. De bekende bijwerkingen zijn zwakte en vermoeidheid.

Deze zorgen er vaak voor dat mensen stoppen met het dieet voordat ze in volledige ketose terechtkomen en veel van de langetermijnvoordelen hebben.

Deze bijwerkingen zijn natuurlijk. Na tientallen jaren runnen van een koolhydraat brandstofsysteem, wordt je lichaam gedwongen zich aan te passen aan een ander systeem.

Zoals u zou verwachten, vindt deze omschakeling niet in 1 nachts plaats. Normaal gesproken duurt het 7-30 dagen voordat u in volledige ketose bent.

Om vermoeidheid tijdens deze switch te verminderen, is het goed om elektrolyt supplementen gebruiken.

Elektrolyten gaan vaak verloren vanwege de snelle afname van het vochtgehalte van uw lichaam en de eliminatie van bewerkte voedingsmiddelen die zout kunnen bevatten.

Probeer bij het toevoegen van deze supplementen 2.000-4.000 mg natrium, 1.000 mg kalium en 300 mg magnesium per dag te krijgen.

Kortom: Begin kunt u last hebben van vermoeidheid en lage energie. Dit gaat voorbij zodra je lichaam zich aanpast aan het lopen op vet en ketonen.

8. Kortetermijnafname in prestaties

Zoals hierboven besproken, kan het verwijderen van koolhydraten in het begin leiden tot algemene vermoeidheid. Dit omvat een eerste afname van de sportprestaties.

Het wordt voornamelijk veroorzaakt door de vermindering van de glycogeen voorraden in uw spieren, die de belangrijkste en meest efficiënte brandstofbron vormen voor alle vormen van intensieve training.

Na enkele weken stellen veel ketogeen dieters dat hun prestaties weer normaal zijn.

Er zijn ook enkele andere voordelen, voornamelijk een verhoogd vermogen om meer vet te verbranden tijdens het sporten(19).

Een beroemde studie toonde aan dat atleten die waren overgestapt op een ketogeen dieet tot 230% meer vet verbrandden tijdens het trainen, vergeleken met atleten die geen ketogeen dieet volgden(20).

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat een ketogeen dieet de prestaties van topsporters kan maximaliseren, zou het voldoende moeten zijn voor algemene lichaamsbeweging en recreatieve sporten.

Kortom: Kortstondige prestatiedalingen kunnen optreden. Ze hebben echter de neiging om weer te verbeteren nadat de eerste aanpassingsfase voorbij is.

9. Spijsverteringsproblemen

Een ketogeen dieet brengt over het algemeen een grote verandering met zich mee in de soorten voedingsmiddelen die u eet.

Spijsverteringsproblemen zoals constipatie en diarree zijn vrij vaak voorkomende bijwerkingen in het begin.

De meeste van deze problemen zouden na de overgangsperiode moeten verdwijnen, maar het kan belangrijk zijn rekening te houden met verschillende voedingsmiddelen die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.

Zorg ook voor voldoende  gezonde koolhydraatarm groenten. Ze bevatten weinig koolhydraten, maar bevatten nog steeds veel vezels.

Kortom: U kunt spijsverteringsproblemen krijgen, waaronder constipatie wanneer u voor het eerst overschakelt naar een ketogeen dieet.

10. Slapeloosheid

Een groot probleem voor veel ketogeen diëters is slapen, vooral wanneer ze voor het eerst hun voeding veranderen.

Veel mensen rapporteren slapeloosheid of worden ‘s nachts wakker wanneer ze hun koolhydraten voor het eerst drastisch verminderen.

Dit verbetert echter meestal binnen een paar weken.

Veel langetermijn ketogeen diëters beweren dat ze beter slapen dan voorheen na aanpassing van hun voeding.

Kortom: Slechte slaap en slapeloosheid is een veel voorkomend symptoom tijdens de eerste stadia van ketose. Dit verbetert meestal na een paar weken.

Tot slot

Verschillende belangrijke tekens en symptomen kunnen u helpen vaststellen of u aan ketose bent.

Als u een meer accurate beoordeling wilt, controleer dan wekelijks keton waarde van het bloed, urine of adem.

Dat gezegd hebbende, als u gewicht verliest, geniet van uw ketogeen dieet en u gezonder voelt, hoeft u zich niet druk te maken over uw keton waarde van het bloed.

1 Comment

 1. Ik heb even een vraagje.
  Ik ben niet bewust in ketose gegaan maar volgens mij zit ik daar wel in maar gaat het niet helemaal goed.
  Vanwege stres en geen eetlust eet ik veel minder.. sochtends een smoothie tussen de middag lactose en gluten vrije crackers en savonds iets van kikkererwt pasta met zalm en groenten ..
  Maar ik voel me nu zo enorm naar al een langere tijd. Vooral sochtends. Ik word wakker romd 5 met enorme extreme dorst
  .. ik tril.. ik ben super misselijk .. moet continu plassen. Heb last van een brandend gevoel op mijn hoofd.. spier zwakte maar hoge spier spanning.. extreem moe.
  Wat kan ik het beste doen ik wil hier echt vanaf

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.